Test

Test av Olympus Mju 300 Digital

Se flere produktbilder i galleriet.
Olympus legger ikke skjul på at Mju skal være en Ixus-dødare. De analoge Mju-kameraene er verdens mest solgte kameraserie, og Olympus håper selvsagt at Mju skal få en tilsvarende posisjon blant digitale kameraer.

Olympus har flere ganger tidligere vurdert å lansere digitale kameraer under Mju-navnet, men hver gang har de kommet til at produktene ikke har vært gode nok. Digitale kameraer hadde rett og slett enda ikke blitt så gode at de kunne fortjene varemerket Mju.

Om få uker kommer det endelig digitale Mju-kameraer på markedet. Vi har fått tak i et Mju 300 Digital, og er verdens første til å lansere en test av dette kameraet som har 3 Megapiksler og 3x optisk zoom.

Hvor god er egentlig digital Mju, og er den bedre enn digital Ixus?

Førsteinntrykk og byggekvalitet

Se flere produktbilder i galleriet.

At Mju 300 er et særdeles elegant kamera er det liten tvil om. Man kan tydelig se slektskap til de analoge kameraene, men Mju 300 er etter min mening enda mer elegant. Kameraet er mindre enn de tilsvarende analoge kameraene, og er bygget i solid metall.

I likhet med de analoge Mjuene er Mju 300 "All weather", dvs. at de tåler en vannsprut, snø mv. Dette er en stor fordel, det er mange som nøler med å ta med seg digitalkameraet på utflukter der man risikerer fuktighet.

Mju 300 er rett og slett et svært solid kamera som tåler det meste, også regnvær og en liten sprut i dusjen. Vi har vært fristet til å teste kameraet under vann for å se hvor mye vann kameraet egentlig tåler, men har ikke turt dette.

Kameraet har det vanlige skyvedekselet som også fungerer som en av/på-knapp. Dette fungerer godt, men dekselet har en tendens til å åpne seg hvis man har kameraet i bukselomma. En fordel med et slikt deksel er at dekselet også beskytter søkeren, blitsen og selvutløserlampen. På dekselet er det limt fast en kant som først og fremst ser stilig ut, men også gjør det enklere å åpne kameraet. Denne kanten stikker for langt ut etter min mening, slik at kameraet blir et par millimeter tykkere enn nødvendig. Denne kanten er kanskje også medansvarlig for at kameraet har skrudd seg på i lommen min.

Selv om kameraet er svært gjennomført og godt bygget, er det som alltid ting som kunne vært gjort enda bedre. Selv liker jeg ikke remfestet, og mener at dette burde være integrert i kamerahuset. Dagens løsning ser litt billig ut, og gjør kameraet et par millimeter bredere enn nødvendig.

Stativfestet er sentrert, men det er ikke objektivet. Selv om dette ikke er 100 % optimalt, er et sentrert stativfeste i metall som dette blant markedets beste. På Ixus er f.eks. stativfestet håpløst plassert helt mot ytterenden av kameraet.

Jeg synes også at batteriet kunne klikket på plass når man setter det inn. Jeg antar at Olympus har valgt en ikke-klikk-løsning for at batteriet skal være så lett å ta ut som mulig, man må nemlig ta ut batteriet for å lade det opp. Batteridekselet er i plast, og gir litt etter når man skal holde kameraet.

Se flere produktbilder i galleriet.

Minnet, videoutgangen og USB-kabelen er flott plassert under et hardt deksel på kameraets høyre side. Dette dekselet kan være litt vanskelig å få opp, og kan kanskje bli ødelagt hvis man bruker for mye makt. En gummipakning på selve lokket forhindrer at det skal komme vann og støv inn i utgangene.

Det er én annen utgang på kameraet der man kan koble til nettadapter (ekstrautstyr). Jeg synes at Olympus burde ha byttet om utgangen til USB og strøm, slik at man slapp å åpne dekselet hver gang man skal overføre bilder til datamaskinen. De fleste vil jo benytte seg langt mer av USB-kabelen enn et nettadapter.

Knappene er solide, men må dyttes ganske markert inn. Det er en ulempe for "quick view"-knappen, som må dyttes inn to ganger i rask rekkefølge for at man skal se på bildene man har tatt.

Bortsett fra de små bagatellene som er nevnt ovenfor er kameraet svært godt bygget. Hva som er best av Ixus og Mju på design og byggekvalitet dreier seg mye om smak og behag, men at Mju tåler en vannsprut gjør at jeg personlig ville foretrukket Mju på dette området.

Olympus Mju 300 Digital   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen