Test av Olympus FE-200

I bruk

Vi har etterspurt kameraer med vidvinkel tilsvarende 28mm eller videre. Det har begynt å komme noen, og tidligere har vi testet Panasonic FX07 og Canon Ixus 850 IS uten å være helt fornøyde.

Nå har Olympus kastet seg inn i kampen om akamredaktørens gunst ved å ha et kamera i billigserien sin som har 5x optisk zoom, tilsvarende 28-140mm. Men hvilke snarveier har Olympus måttet ta for å få dette kameraet inn i billigserien sin?


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

Det første man tenker når man får kameraet i hendene, er at ”dette virker da ikke så billig”. Huset er i metall, og det er i utgangspunktet vanskelig å skille fra dyrere modeller. Det man lettest ser det på er tykkelsen. Det er litt tykkere enn de dyrere modellene.

Ser vi på spesifikasjonene, er det heller ikke mye som tyder på at det er en billigmodell: 6 megapiksler, 5x optisk zoom med vidvinkel, 6,3cm (2,5 tommers skjerm) og litium-ion-batteri med lader.

Alle knappene er faste, og gir god respons. Zoombryteren ligger rundt utløseren der vi helst vil ha den. Kameraet har ikke mange knapper, og det helt i tråd med målgruppen for kameraet. Du skal ikke trenge å forholde deg til så mye.

Optikk

Vurdering:

Som sagt har kameraet hele 5x optisk zoom med brennvidder tilsvarende 28-140mm. Vi setter stor pris på at produsentene nå begynner å forstå at det er viktig med vidvinkel, og vi tar litt av æren for at markedet er i ferd med å forstå at det finnes noe annet enn lengst mulig tele som er å trakte etter.

Lysstyrken på objektivet er ok, men ikke fantastisk. F/3,3-4,8 er omtrent som man kan forvente på et rimelig kamera med lang zoom. Kameraet har en digital bildestabilisator, men ingen optisk, som ville vært langt mer effektivt.

Funksjoner

Vurdering:

Dette er først og fremst et pek-og-klikk-kamera. Det er ikke laget for å være funksjonsrikt, og mange i målgruppen ønsker heller ikke en masse funksjoner de kan gå seg bort i. Men bare det faktum at det har vidvinkel tilsvarende 28mm gjør kameraet mye mer anvendelig til fotografering innendørs og til landskaper. Men også på storbyferie, der det kan være trangt mellom de store bygningene er det utrolig praktisk.

Det er naturligvis dårlig med manuelle funksjoner på dette kameraet. Du kan verken stille hvitbalanse eller ISO-verdi selv. Begge deler går på full auto, men du har en del motivprogrammer å velge i. Det er mulig sette på eksponeringskompensasjon for å få bildene lysere eller mørkere, men funksjonen er ganske godt gjemt nedi menyene og vil ikke bli mye brukt.

Kameraet har en guide, der du kan velge mellom en rekke ulike operasjoner, og få instrukser for hvordan du utfører dem. Veldig hendig når du skal lære deg å gjøre det første gangen.

Makrofunksjonen lar deg fokusere ned til 5cm avstand, og det gir deg et minste utsnitt på 60x45mm.

Videofunksjonen lar deg ta opp i 320x240 piksler med 30 bilder pr. sekund. Det er altså litt lav oppløsning til visning på TV. Kameraet tar opp video med lyd i mono så lenge det er plass på minnekortet.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er på 6,3cm ( 2,5 tommer), og består av 150 000 piksler. Det er slett ikke dårlig på et billigkamera, og skjermen oppleves som relativt skarp. Likevel ville vi helst ville hatt oppløsningen over 200 000 piksler.

I litt dårlig lys, klarer skjermen seg bra, men når lyset faller under ca 2,7 EV på vidvinkel, begynner det å bli vanskelig å skjelne detaljer i bildet. Du kan fint komponere bildet fortsatt, men det kan for eksempel bli vanskelig å se om alle på bildet smiler. Hvis lyset er veldig sterkt, sliter alle LCD-skjermen, og denne er ikke noe unntak. Men den er ikke dårligere enn andre, og den er refleksbehandlet, som hjelper noe.

Kameraet har ingen optisk eller elektronisk søker. Informasjonen på skjermen er begrenset, og som nevnt tidligere, er det nok gjort med hensikt. Du får vite hva slags modus du er i, bildekvalitetsinnstillinger og ledig plass på minnekortet. Så mye mer er det ikke.

Batteri

Vurdering:

Kameraet kommer med et litium-ion-batteri på 3,7V og 1230mAh, som er relativt bra for et kamera i denne klassen. Det skal holde til 290 eksponeringer i følge CIPA-standarden, som er moderat men ikke dårlig.

Batterikapasitet - CIPA

Det følger med batterilader.

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på FE-200 er relativt presis, og treffer stort sett når den skal. I dårlig lys kan den bli upresis, men den tåler ganske dårlige forhold før dette inntreffer.

Svakeste lys der autofokusen fortsatt fungerer - vidvinkel, EV

Det store ankepunktet er at autofokusen er treg. Meget treg. På vidvinkel tar det over 1,1 sekunder, og det blir ikke bedre etter hvert som du zoomer inn. Det er synd, for det gjør kameraet vanskeligere å bruke, og det gjør at det føles tregt.

Autofokushastighet, vidvinkel - sekunder

På grunn av lengre tele enn de fleste andre kameraer, vil det bruke relativt sett lengre tid på full tele enn flertallet av kameraer. Men sammenlikner vi på en brennvidde tilsvarende ca 100mm, bør sammenlikningen bli relevant.

Autofokushastighet, ~100mm - sekunder

Vi ser her at det gjør det dårligere enn alle andre kameraer. Det er ikke så langt unna Panasonic FX07, men FX07 virket aldri så tregt, og vi hadde inntrykk av at det fokuserte hele tiden, slik at det ofte var ferdigfokusert når du trykket ned utløseren. FE-200 føles derfor vesentlig tregere.

 

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden målte vi til hele 4,73 sekunder. Det er noe av det lengste vi noen gang har målt, og stort sett over dobbelt så lang tid som fra andre kameraer. Det betyr at når et flyktig motiv dukker opp, så kan du ikke regne med å få det med deg, dersom kameraet er slått av. På den annen side, så har det ingen ting å si så lenge kameraet er på.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen – tiden det tar fra du trykker utløseren ned, til bildet er tatt (når du allerede har fokusert), er også lang på FE-200. Normalt klarer vi ikke å måle denne forsinkelsen over hodet, og der vi klarer det, ligger den alltid under en tidels sekund. På FE-200 var denne 25 hundredeler, og uten tvil den største forsinkelsen vi har sett på mange år. Det betyr at dersom du fotograferer mennesker, så kan et spesielt uttrykk være forsvunnet før bildet blir tatt.

Utløserforinkelse - sekunder

Vi opplevde også en del ganger at kameraet ikke ville ta bildet i det hele tatt. Vi kunne ikke se noen opplagt grunn til det, men vi måtte forsøke gjentatte ganger før det gjorde som vi ville.

Slår vi på blitsen, blir ikke resultatet bedre, akkurat. Nærmere et halvt sekund er alt for lenge, og fortsatt vesentlig dårligere enn alle de andre kameraene vi har testet de siste årene.

Utløserforsinkelse med blits - sekunder

Ser vi på hvor mange bilder kameraet klarer å ta på 10 sekunder i beste kvalitet, så er FE-200 også her noe av det dårligste vi har målt. 2 bilder er i beste fall middelmådig. Kameraet har ingen seriebildefunksjon, så du må forvente at det tar ca 8 sekunder fra du har tatt ett bilde, til du kan ta det neste.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Slår vi på blitsen igjen, så går hastigheten ned på alle andre kameraer, men ikke på FE-200. Den kommer derfor litt bedre ut sammenliknet med de andre. Men 2 bilder pr. sekund er fortsatt dårligere enn alle de andre vi her sammenlikner med.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Overføringshastigheten er som på alle andre Olympuskameraer. Det bruker USB 1.1-hastighet, så du får ikke mer enn ca 0,7 MB/s. Det er såpass langsomt at vi anbefaler at du skaffer deg en kortleser utenom, for at overføringen ikke skal ta for lang tid.

Overføringshastiget MB/s

Alt i alt er dette et ekstremt tregt kamera. Det er riktignok en rimelig modell, til priser som begynner på ca 1700 kroner, men vi har testet mange kameraer i tilsvarende prisklasse, og ingen av dem har vært i nærheten av dette. Kan Olympus ha gjort dette for at det ikke skal konkurrere med de dyrere modellene deres, som heller ikke er spesielt raske? Vi vet ikke, men er skuffet over disse resultatene.

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Dette kameraet er laget først og fremst for å være brukervennlig. Og det er gjort ved å begrense funksjonaliteten, og dermed redusere muligheten for å gå seg bort. De fleste som er i markedet for et billig kamera, skal ikke ha noe avansert. Olympus har derfor beholdt de funksjonene de antar at folk bruker, og så har de tatt bort resten. De følger en filosofi om ”en knapp – en funksjon”. På den måten vet du alltid hva knappene gjør. Guidet modus gjør det også lettere å lære hvordan du skal gjøre enkle operasjoner.

Hvis kravene dine er små, er dette et funksjonelt kamera som gjør det du vil – nemlig å ta bilder, med få muligheter for å gjøre feil, selv om den lave hastigheten gjør ting vanskeligere enn de hadde trengt å være.

 

 

Olympus FE-200

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen