Test av Olympus E-400

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kit-Objektiv

Vurdering:

Byggekvalitet

Alternativ tekst mangler

Det nye kit-objektivet til Olympus E-400 har en ok byggekvalitet. Det ligger over Canon og Sony sine, som vi testet for kort tid siden, men er ikke i nærheten av Nikons 18-70mm.

Objektivet er en 14-42mm, tilsvarende 28-84mm på et fullformatsystem, altså omtrent samme zoomområde som Canons 18-55mm kit-objektiv. Lysstyrken er også den samme. Objektivet har plastfatning, så på mange måter er det tilsvarende Canon sitt. Men det føles bedre bygd, har egen fokus-ring og den noe mindre størrelsen gjør at det matcher det lille kamerahuset godt.

Bildekvalitet

Men hva skjer når man krymper optikken så mye? Hva er prisen man må betale for å få mindre å bære på. Vi må innrømme at vi var skeptiske til bildekvaliteten fra dette objektivet.

Men etter å ha testet det litt, ser det slett ikke verst ut. Her er noen sammenlikninger med Canons kit-objektiv. På grunn av at vi har hatt flere av Canons kit-objektiver til test gjennom årene, vet vi at dette eksemplaret ikke er det aller beste, og at det er store individuelle forskjeller, så du vil ikke nødvendigvis få like stor forskjell hvis du tester med andre eksemplarer, men i seg selv, er resultatet fra Olympus meget bra til å være et så lite og rimelig objektiv.

Nedenstående bilder er tatt fra midten av bildet. Begge er tatt med kit-objektiv på korteste brennvidde og største blender - f/3,5.

Olympus E-400 Canon EOS 400D

Her er det svært tydelige forskjeller i skarphet, og situasjonen blir ikke bedre hvis vi kikker på hjørnet av bildet.

Olympus E-400 Canon EOS 400D

Disse bildene er gjort litt lysere i etterkant for at dere lettere skal se forskjellen. Dette utsnittet er fra der objektivene skal yte aller dårligst – korteste brennvidde, største blender og helt ned i hjørnet. Skarpheten til Olympus-objektivet er i så måte imponerende.

Kromatisk aberrasjon

Kromatisk aberrasjon forekommer ofte på kontrastrike områder i hjørnene på bilder tatt på vidvinkel. Vi har hatt store problemer med å få til det på Olympus-objektivet. Riktignok har det vært mye dårlig vær mens vi har testet, så kontrastene har ikke vært de sterkeste, men det er vanligvis ikke noe problem å framprovosere uansett. Her har vi hatt store problemer med det, og bildet til høyre er det eneste vi fant, og det er forstørret opp til 200% for at det skal være synlig.

Du kan lese mer om kromatisk aberrasjon på Wikipedia.

På grunn av tidsnød, rakk vi ikke å teste flere egenskaper ved objektivet, men på det vi kan se fra bildene vi har tatt, er verken vignettering eller fortegning noe problem.

Objektivet koster løst ca 2000 kroner, og dette synes vi kanskje er litt i overkant for et objektiv med plastfatning og såpass moderat lysstyrke. Som kit-objektiv, betaler du ca 1000 kroner med for pakken med objektivet enn for kun huset, og det må vi regne som meget god valuta for pengene. Vi gir objektivet tre stjerner. Da er ikke prisen tatt med i vurderingen.

 

Olympus Zuiko Digital ED 14-42mm1:3.5-5.6

Olympus E-400

Olympus Zuiko Digital ED 14-42mm1:3.5-5.6

Olympus E-400

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen