Test

Test av Olympus Camedia C-770 Movie

Kamerahus

Vurdering:

Olympus C-770 Ultra Zoom er blant de minste kameraene på markedet med kraftig zoom. Hadde det ikke vært for det utstikkende objektivet hadde kameraet nesten vært på størrelse med et typisk lommekamera.

Kameraet skiller seg fra de andre i serien ved at kameraet er sort, noe som gir kameraet et mer profesjonelt preg.

Kameraet er bygget i plast, og plasten er gjennomgående sort slik at riper ikke vil ødelegge utseendet.

Dessverre er stativfestet også i plast, og plassert utenfor den optiske aksen.

I likhet med alle andre kameraer i ultrazoom-klassen, er linselokket løst. Dette er mer upraktisk enn en innebygd løsning, og linselokket på C-770 sitter også så løst at det lett kan falle av når kameraet ligger løst i en veske.

Alle funksjoner kan betjenes med én hånd, men for å holde kameraet stødig er det en fordel å bruke to hender. Kameraet har ikke noe stort håndgrep, men det er likevel ganske behagelig å holde kameraet.

Optikk

Vurdering:

Den 10x optiske zoomen strekker seg fra 38-380 mm. Et spennende zoomområde, men enda bedre vidvinkel ville vært å foretrekke. Dette kan man dog oppnå ved å sette på et ekstra vidvinkeladapter.

Lysstyrken på objektivet er normal på vidvinkel med F2.8, men bedre enn de fleste på tele med F3.7.

Det ville vært fint om kameraet hadde hatt bildestabilisator, men dette ville gått ut over både størrelse og pris.

Zoomen er meget presis, slik at man lett kan få nøyaktig det bildeutsnittet man er ute etter.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Funksjoner

Vurdering:

C-770 har det meste av det man vil trenge til normal fotografering. En helautomatisk, "Auto"-modus sikrer at de fleste kan bruke kameraet, men helt idiotsikker er automatikken ikke. Blitsen må nemlig aktiveres manuelt. Pluss for at kameraet har mulighet for ekstern blits.

Det er et stort minus etter vår mening at man må inn i menyene for å veksle mellom blenderprioritet, lukkerprioritet og helt manuell eksponering.

Vi savner programskift, automatisk bilderotasjon, støtte for RAW-filer og intervallfunksjon.

Man kan legge til lydkommentarer til bilder, men diktafon har kameraet ikke.

Videofunksjonen skal ifølge Olympus være spesielt bra, noe som gjenspeiler seg i navnet på kameraet. Vi ble imidlertid skuffet over funksjonen. Videokvaliteten har VGA-oppløsning, 30 bilder i sekundet og god lyd. Men dette hjelper lite når filmen blir kontrastløs og grøtete. Det tar også litt lang tid fra man trykker ned utløserknappen til videoopptaket starter.

At lyden ikke er skrudd på som standard viser at Olympus fremdeles har mye å lære når det gjelder film. Det er tross alt lenge siden stumfilm var populært. Vi har lagt ut noen små videosnutter i galleriet som kan demonstrere videokvaliteten.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen har økt fra 1.5 til 1.8 tommer i forhold til C-750. Dessverre har ikke oppløsningen økt tilsvarende, og en oppløsning på 114000 piksler er ikke nok til å kunne vurdere skarpheten i bildet på en skikkelig måte.

Informasjonen på skjermen er grei, men vi kunne gjerne sett at ISO-innstilling alltid oppgis, selv når den ikke er valgt manuelt, og at ikonet for viktige valg som manuelt valgt hvitbalanse ikke forsvinner noen sekunder etter oppstart.

Egenskapene i svakt lys er gode; Olympus C-765 og C-770 var de beste i svakt lys av de 6 kameraene med kraftig zoom vi testet samtidig. Olympus var også best å bruke i sollys, takket være et godt antirefleksbelegg på LCD-skjermen.

Den elektroniske søkeren har fått økt oppløsning siden forgjengeren, men har fremdeles et for grovt rutenett til at den kan konkurrere med LCD-skjermen i vanlige forhold. Søkeren er forøvrig plassert slik at den virker meget stor.

Batteri

Vurdering:

En oppgradering siden C-750 er at det følger med oppladbart Lithium-batteri og lader. Batteriet og laderen er av samme type som følger med Olympus sine Mju-kameraer.

Dessverre gir batteriet alt for dårlig batterikapasitet på et kamera som dette. Vi ville helt klart foretrukket den gamle AA-batteriløsningen på C-750.

Batteriet holder til ca 1.5 timers kontinuerlig knipsing.

Illustrasjonen under viser hvor mange bilder sammenliknbare kameraer har klart på batteritesten vår:

Autofokus

Vurdering:

På et kamera med så kraftig telezoom kan det høres forlokkende ut å ta bilder av fugler på flukt eller liknende. Det kan man bare glemme; til det er autofokusen for treg.

Nedenfor følger målingene våre av hurtigheten til autofokusen, sammenliknet med noen andre tilsvarende kameraer. Merkelig nok fikk C-770 dårligere resultater enn C-765:

Autofokus ved vidvinkel, angitt i sekunder:

Autofokus ved 100 mm brennvidde (35 mm), angitt i sekunder:

Autofokus ved full tele, angitt i sekunder:

Den manuelle fokusen begrenses av kvaliteten på skjermene, men heldigvis finnes en avstandsskala som gjør at fokusen blir rimelig skarp hvis man har en ide om hvor langt unna motivet er.

Fokusegenskapene i svakt lys er ørlite bedre enn middels, men i bekmørket hemmes kameraet av at det ikke har hjelpelampe.

Autofokusen er ikke spesielt presis, vi har fått en del bilder ute av fokus.

Makromodusen på kameraet er meget god; kameraet kan i supermakromodus fokusere nesten helt inntil objektivet. Det gir tilgang til en helt ny fotografisk verden.

Hurtighet

Vurdering:

De fleste kameraer i Ultrazoom-klassen er trege til å bli klare til fotografering. Olympus C-770 er dessverre blant de verste:

Oppstartstid i sekunder, minst er best:

Utløserforsinkelse:

Utløserforsinkelsen er knapt målbar uten blits, men med blitsen aktivert er utløserforsinkelsen altfor stor.

Diagrammet under viser utløserforsinkelsen med blits angitt i sekunder, minst er best:

Bilde til bilde:

Olympus C-770 skulle ifølge Olympus være raskere enn C-765, og på bildelagring er dette også tilfelle. Illustrasjonen viser hvor mange bilder man kan ta på 10 sekunder:

Med blits er ytelsen gjennomsnittlig, grafen viser hvor mange blitsbilder man kan ta på 10 sekunder:

Blir blitsen fullstendig utladet går ytelsen enda mer ned; men kameraet er fremdeles merkbart raskere enn C-765.

Seriebildemodusene er stusselige, og skjermene blir sorte mens man fotograferer slik at det blir umulig å holde følge med bevegelige objekter.

Brukervennlighet

Vurdering:

En helautomatisk modus gjør at de fleste kan bruke kameraet i vanlige forhold. I svakt lys må man imidlertid selv aktivere blitsen, så kameraet passer neppe for alle.

Av en eller annen grunn har Olympus tviholdt på de kritikerslaktede menyene sine i flere år nå, forstå det den som kan. Jeg har enda ikke lest en test der Olympus får ros for menysystemet. Men man venner seg til det meste, og når man har vennet seg til systemet representerer det ikke noen stor irritasjon.

Irriterende er det derimot at man må inn i menyene for å veksle mellom f.eks. blenderprioritet og lukkerprioritet. En rekke andre småting trekker også ned, som at angivelsen av oppnådd autofokus kunne vært bedre og at man ikke får noen advarsel når klokken på kameraet er nullstilt.

Olympus Camedia C-770 Movie   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen