Test

Test av Olympus Camedia C-765 Ultra Zoom

Kamerahus

Vurdering:

Olympus C-765 Ultra Zoom er trolig det minste kameraet på markedet med 10x optisk zoom. Hadde det ikke vært for det utstikkende objektivet hadde kameraet nesten vært på størrelse med et typisk lommekamera. Kameraet er merkbart mindre enn det gamle C-750 Ultra Zoom, som C-765 avløser.

Kameraet er bygget i sølvglinsende plast, noe som etter vårt syn ikke gir et spesielt luksuriøst preg. Kameraet virker likevel litt mer forseggjort enn forgjengeren, blant annet fordi knappene nå har fått en utførelse som matcher resten av kameraet.

I likhet med alle andre kameraer i ultrazoom-klassen, er linselokket løst. Dette er mer upraktisk enn en innebygd løsning, og linselokket på C-765 sitter også så løst at det lett kan falle av når kameraet ligger løst i en veske. Det kan derfor være lurt å spandere et etui til kameraet, noe som også vil bidra til å holde plasten pen. Normalt vil sølvfarget plast lett få stygge riper, men vårt testeksemplar har holdt seg fint.

Vi misliker at stativfestet er i plast og plassert utenfor den optiske aksen, men for folk flest er vel dette uten stor betydning.

Alle funksjoner kan betjenes med én hånd, men for å holde kameraet stødig er det en fordel å bruke to hender. Kameraet har ikke noe stort håndgrep, men det er likevel ganske behagelig å holde kameraet.

Optikk

Vurdering:

Den 10x optiske zoomen strekker seg fra 38-380 mm. Et spennende zoomområde, men enda bedre vidvinkel ville vært å foretrekke. Dette kan man dog oppnå ved å sette på et ekstra vidvinkeladapter.

Lysstyrken på objektivet er normal på vidvinkel med F2.8, men bedre enn de fleste på tele med F3.7.

Det ville vært fint om kameraet hadde hatt bildestabilisator, men dette ville gått ut over både størrelse og pris.

Zoomen er meget presis, slik at man lett kan få nøyaktig det bildeutsnittet man er ute etter.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Funksjoner

Vurdering:

C-765 har det meste av det man vil trenge til normal fotografering. En helautomatisk, "Auto"-modus sikrer at de fleste kan bruke kameraet, men helt idiotsikker er automatikken ikke. Blitsen må nemlig aktiveres manuelt.

Det er et stort minus etter vår mening at man må inn i menyene for å veksle mellom blenderprioritet, lukkerprioritet og helt manuell eksponering.

Vi savner programskift, automatisk bilderotasjon, støtte for RAW-filer og intervallfunksjon.

Man kan legge til lydkommentarer til bilder, men diktafon har kameraet ikke.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen har økt fra 1.5 til 1.8 tommer i forhold til C-750. Dessverre har ikke oppløsningen økt tilsvarende, og en oppløsning på 114000 piksler er ikke nok til å kunne vurdere skarpheten i bildet på en skikkelig måte.

Informasjonen på skjermen er grei, men vi kunne gjerne sett at ISO-innstilling alltid oppgis, selv når den ikke er valgt manuelt, og at ikonet for viktige valg som manuelt valgt hvitbalanse ikke forsvinner noen sekunder etter oppstart.

Egenskapene i svakt lys er gode; Olympus C-765 og C-770 var de beste i svakt lys av de 6 kameraene med kraftig zoom vi testet samtidig. Olympus var også best å bruke i sollys, takket være et godt antirefleksbelegg på LCD-skjermen.

Den elektroniske søkeren har fått økt oppløsning siden forgjengeren, men har fremdeles et for grovt rutenett til at den kan konkurrere med LCD-skjermen i vanlige forhold. Søkeren er forøvrig plassert slik at den virker meget stor.

Batteri

Vurdering:

En oppgradering siden C-750 er at det følger med oppladbart Lithium-batteri og lader. Batteriet og laderen er av samme type som følger med Olympus sine Mju-kameraer.

Dessverre gir batteriet alt for dårlig batterikapasitet på et kamera som dette. Vi ville helt klart foretrukket den gamle AA-batteriløsningen på C-750.

Batteriet holder til ca 1.5 timers kontinuerlig knipsing.

Illustrasjonen under viser hvor mange bilder sammenliknbare kameraer har klart på batteritesten vår:

Autofokus

Vurdering:

På et kamera med så kraftig telezoom kan det høres forlokkende ut å ta bilder av fugler på flukt eller liknende. Det kan man bare glemme; til det er autofokusen for treg.

Nedenfor følger målingene våre av hurtigheten til autofokusen, sammenliknet med noen andre tilsvarende kameraer. Merkelig nok fikk det tilsynelatende tilsvarende kameraet C-770 dårligere resultater enn C-765:

Autofokus ved vidvinkel, angitt i sekunder:

Autofokus ved 100 mm brennvidde (35 mm), angitt i sekunder:

Autofokus ved full tele, angitt i sekunder:

Den manuelle fokusen begrenses av kvaliteten på skjermene, men heldigvis finnes en avstandsskala som gjør at fokusen blir rimelig skarp hvis man har en ide om hvor langt unna motivet er.

Fokusegenskapene i svakt lys er ørlite bedre enn middels, men i bekmørket hemmes kameraet av at det ikke har hjelpelampe.

Autofokusen er ikke spesielt presis, vi har fått en del bilder ute av fokus.

Makromodusen på kameraet er meget god; kameraet kan i supermakromodus fokusere nesten helt inntil objektivet. Det gir tilgang til en helt ny fotografisk verden.

Hurtighet

Vurdering:

De fleste kameraer i Ultrazoom-klassen er trege til å bli klare til fotografering. Oppstartstiden på C-765 er drøy.

Oppstartstid i sekunder, minst er best:

Utløserforsinkelse

Utløserforsinkelsen uten blits er i praksis ikke merkbar. Dessverre er utløserforsinkelsen med blits alt annet enn bra:

Diagrammet under viser utløserforsinkelsen angitt i sekunder, minst er best:

Bilde til bilde

Seriebildemodusene er stusselige, og skjermene blir sorte mens man fotograferer slik at det blir umulig å holde følge med bevegelige objekter. I enkeltbildemodus klarte vi å presse inn 3 bilder på 10 sekunder. Det er et dårlig resultat:

Med blits går ytelsen ytterligere ned, men fremdeles er lagringen til minnekortet den store flashehalsen. Illustrasjonen viser antall bilder man kan ta med blits på 10 sekunder:

Blir blitsen fullstendig utladet går ytelsen enda mer ned, og vi klarte da bare å ta 10 bilder i løpet av et helt minutt.

Alt i alt er vi skuffet over ytelsen til kameraet.

Brukervennlighet

Vurdering:

En helautomatisk modus gjør at de fleste kan bruke kameraet i vanlige forhold. I svakt lys må man imidlertid selv aktivere blitsen, så kameraet passer neppe for alle.

Av en eller annen grunn har Olympus tviholdt på de kritikerslaktede menyene sine i flere år nå, forstå det den som kan. Jeg har enda ikke lest en test der Olympus får ros for menysystemet. Men man venner seg til det meste her i livet, og når man har vennet seg til systemet representerer det ikke noen stor irritasjon.

Irriterende er det derimot at man må inn i menyene for å veksle mellom f.eks. blenderprioritet og lukkerprioritet. En rekke andre småting trekker også ned, som at angivelsen av oppnådd autofokus kunne vært bedre og at man ikke får noen advarsel når klokken på kameraet er nullstilt.

En syltynn firer her.

Olympus Camedia C-765 Ultra Zoom   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen