Test

Test av Olympus Camedia C-750 Ultra Zoom

Innledning

Olympus C-700-serien har vært en kjempesuksess for Olympus. Serien startet med 2 Megapiksler, og har utviklet seg til dagens toppmodell C-750, som har 4 Megapiksler og 10x optisk zoom. I motsetning til den gamle C-2100, som også hadde 10x optisk zoom, er dessverre ikke kameraene i 7xx-serien utstyrt med optisk bildestabilisator. Til gjengjeld er C-750 betraktelig mindre.

Vi har testet C-740 tidligere i år, denne modellen er så godt som identisk som C-750, men har 3 Megapiksler, video uten lyd og mangler mulighet for ekstern blits.

Bundle

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Kameraet kommer i en relativt stor boks, som inneholder bruksanvisning, programvare, 16 MB XD-minnekort, nakkerem, objektivdeksel, USB-kabel og videokabel.

Det følger også med fjernkontroll og oppladbare batterier/batterilader, noe som ikke følger med C-740.

Kamerahus

C-740/750 er fysisk mindre enn tidligere generasjoner i serien, og har et mer solid kamerahus i metall. Kameraet er mye mindre enn man skulle tro, og ikke noe større enn mange konkurrenters modeller med 3x optisk zoom.

Klart til fotografering veier det 454 gram, og vi målte kameraet til 11.6 x 6.9 x 7.4 cm. Disse tallene avviker betydelig fra de tallene Olympus selv oppgir, men dessverre har kameraprodusenter en tendens til å oppgi vekt uten batterier, minnekort og rem, og størrelse uten eventuelle utstikkende ting som f.eks. remfeste.

Byggekvaliteten må sies å være god, med unntak av stativfestet som skuffende nok er laget i plast. Stativfestet er heller ikke godt plassert. Heller ikke knappene overbeviser, de er laget i en plastkvalitet som gir en lite eksklusiv følelse.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Oppstart

Man kan skru på kameraet mens det løse objektivdekselet er på. En del andre kameraer må slås av og på igjen - hvilket kan ta lang tid - hvis man glemmer å ta av objektivdekselet.

Når man skrur på kameraet, blir man overrasket av en forferdelig lyd. I motsetning til C-740 er C-750 utstyrt med både mikrofon og høyttaler, og denne høyttaleren ønsker tydeligvis Olympus å bruke til å vise hvor flinke de er til å lage høye, fæle lyder. Heldigvis kan denne lyden skrus av i menyene.

Når man senere skrur kameraet på igjen, merker man at også objektivet bråker litt mer enn de mest stillegående kameraene. Objektivet går også relativt tregt ut.

Oppstartstid i sekunder:

Canon G3 Canon S45 Canon
Ixus 400
Casio QV-R40 HP 850 Kodak LS443 Nikon 4300 Nikon 4500 Olympus C-4000 Olympus C-750
5.11 4.94 3.68 2.28 5.52 5.88 4.99 6.15 6.57 5.68
Se komplett oversikt

Kameraet blir ikke tregere å skru på hvis blitsen er aktivert, hvilket er et problem med mange andre kameraer.

Å skru av kameraet tar litt over 2 sekunder, men hvis kameraet er i ferd med å lagre filer vil kameraet vente til det har lagret ferdig før objektivet trekkes inn i kamerahuset.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Betjening

Ergonomien på kameraet er grei nok, men størrelsen på kameraet og mangelen på et skikkelig grep gjør at man holder kameraet som et lite kompaktkamera, og ikke som et speilrefleks. Ros for at alle knapper kan betjenes med én hånd.

Det er ganske mange knapper på C-750, men man kan likevel ikke stille inn funksjoner som ISO, hvitbalanse og filstørrelse uten å gå inn i menyene. En av knappene kan konfigureres, så hvis man ofte har bruk for å stille inn f.eks. ISO, har man likevel mulighet til dette.

Menyene til Olympus er annerledes alle andre, men som med mye annet er menyer en sak om smak og behag. Olympus har delt inn menyen i fire hovedfaner, og i hver hovedfane er det en rekke undermenyer igjen.

I første menybilde kan man velge å direkte inn i fire av hovedmenyene, og man kan konfigurere selv hvilke undermenyer som skal vises her. Hvis man ofte bruker en eller flere undermenyer, kan dette være praktisk.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Personlig mener jeg at menyene til enkelte andre produsenter er smartere bygd opp. F.eks. er det 18 undermenyer under "Camera"-fanen, hvilket innebærer mye skrolling, mens det bare er 1 undermeny i "Card"-fanen - hvilket er misbruk av plass.

Både fanene og menyene er sortert vertikalt, noe også Nikon har valgt på enkelte kameraer. Personlig er jeg mer tilhenger av at fanene er sortert horisontalt, slik bla. Casio gjør det.

Enkelte undermenyer er også idiotisk lagt opp. I stedet for to undermenyer der man enkelt og greit kan justere filstørrelse og komprimering separat, har Olympus 5 under-undermenyer der man på en svært forvirrende måte får opp et virvar av alternativer for størrelse og komprimering.

Det finnes ikke skikkelig veiledning til hvert menyelement, noe det kun er hp som gjør på en overbevisende måte.

Undertegnede har fotografert en god del med Olympus-kameraer, og man venner seg til menyene etter hvert.

Man bør skru "All reset" til "Off" hvis man ønsker varig endrede innstillinger

Som standard innstilling nullstiller hele kameraet seg hver gang man skrur det av. Det er utrolig at ikke Olympus har endret på dette, etter årevis med kritikk fra testere verden rundt. Nullstillingen kan imidlertid skrus av, og det åpenbarer seg da relativt detaljerte muligheter til å stille inn kameraet slik man vil ha det på oppstart. F.eks. kan man velge at kameraet skal zoome ut til full tele når man skrur det på.

Man kan ta bilder selv om man er inne i en meny, men irriterende nok dukker menyen da opp igjen. Dette er praktisk hvis man skal ta mange bilder på forskjellige innstillinger, men som oftest er det vel bare én ting man ønsker å endre. Da er det irriterende at man ikke blir kvitt menyene uten å trykke på menyknappen igjen. Som oftest må man også trykke på menyknappen to ganger for å komme seg ut av menyen.

Selvutløser

Kameraet har en ikke-justerbar 10 sekunders selvutløser, som ikke markeres på LCD-skjermen overhodet. Hvis man bruker den medfølgende fjernkontrollen blir forsinkelsen i stedet rundt 3 sekunder. Bruker man fjernkontrollen slipper man også å skru på selvutløseren på nytt for hvert bilde man skal ta, noe man ellers må.

Optikk

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Tradisjonelt er det optikken som har vært Olympus sitt største konkurransefortrinn, og C-750 er utvilsomt ikke noe unntak fra denne regelen.

Det er ganske utrolig at man kan lage en så liten optisk zoom med 10x forstørrelse. Dessverre er brennvidden 38-380 mm, f.eks. 25-250 mm ville være å foretrekke. Ønsker man kraftigere vidvinkel, kan man imidlertid kjøpe ekstra linser for dette.

Optikken er relativt lyssterk, med største blenderåpning F2.8 på vidvinkel, F3.7 på tele.

Zoomen er svært presis, med hele 50 brennvidder. Det er dermed lett å få det bildeutsnittet man ønsker. Zoomen justeres med en skyveknapp rundt utløserknappen, noe vi anser som en meget god løsning.

Hver gang man bruker zoomen fokuserer kameraet på nytt - fra grunnen av. Vi forstår ikke hvorfor ikke kameraet kan huske den forrige fokusposisjonen, og benytte denne til å fokusere raskere etter at man har zoomet. Hvis man skal foreta mange småjusteringer av zoomposisjonen etter hverandre, tar dette irriterende lang tid fordi man hele tiden må vente på at kameraet skal fokusere.

Både zooming og fokusering skjer internt i objektivhuset, slik at bruk av polarisasjonsfiltre ikke bør by på problemer. Ytterst på objektivet finnes det filtergjenger.

LCD-skjerm og søker

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Kameraet er utstyrt med en skuffende liten LCD-skjerm på 1.5 tommer. Skjermen er heller ikke særlig detaljert, med 110 000 piksler. Her er konkurrentenes hp photosmart 945 og Kodak DX6490 mye bedre.

C-750 har ingen optisk søker; alle digitalkameraer med kraftig zoom er utstyrt med en elektronisk søker i stedet. Denne skal ha 180 000 piksler, men vi synes ikke at bildet virket like detaljert som søkeren på Nikon Coolpix 5700, som også har 180 000 piksler. Man kan tydeligere se hver enkelt piksel på C-750.

Som vanlig er det vertikale innsynet på LCD-skjermen dårlig, noe som er irriterende hvis man skal ta bilder på stativ. En vridbar LCD-skjerm som på nye Olympus C-5060 ville da kommet til sin rett.

Under fokusering fryser skjermen et øyeblikk, men dette er så kortvarig at skjermen ikke er til hinder for å ta bilder av bevegelige motiver. Her er C-750 langt bedre enn hp 945.

Ingen LCD-skjermer er gode i direkte sollys, men skjermen til C-750 er blant de bedre. Av kameraene vi hadde inne til test samtidig hadde Olympus-skjermen det beste anti-refleksbelegget. I sterkt sollys kan man likevel med fordel benytte seg av den elektroniske søkeren.

Klikk på bildet for å se flere bilder i originalstørrelse (utsnitt)

I svakt lys vurderer vi skjermegenskapene for å være middels. Skjermene har dårlig oppdatering, så man kan tydelig se at skjermene ikke holder følge når lysnivået endrer seg raskt. Foruten at man kan "miste" verdifulle tideler på dette, er det irriterende at skjermene endrer intensitet stegvis.

Under fokusering i svakt lys blir skjermene av en eller annen grunn mørkere. Mange andre produsenter øker i stedet signalforsterkingen slik at det blir lettere å se motivet, dvs. det motsatte av det Olympus gjør. Så snart fokus er oppnådd blir imidlertid skjermene lysere igjen. Skjermene gir dessverre ingen realistisk forhåndsvisning av hvordan den endelige eksponeringen vil bli. Man kan imidlertid skru på et sanntids histogram hvis man ønsker en vurdering av eksponeringsnivået, men denne funksjonen må sies å være for spesielt interesserte, og gir i dette tilfellet også et unøyaktig resultat.

Det som redder egenskapene i dårlig lys, er at man før og etter fokuseringen har en tilfredsstillende signalforsterking, slik at man kan kan se motivet bedre i dårlig lys enn på en del av konkurrentene. Bla. kunne vi skimte detaljer på motivet i ørlite mørkere forhold enn Fujifilm Finepix S5000. Skjermbildet er også relativt fritt for støy.

I vanlig innendørs belysning synes vi at skjermene er litt mørke, og fargegjengivelsen er også litt trist. Skjermene til konkurrenten Fujifilm Finepix S5000 har et friskere, lysere bilde i vanlig belysning.

En positiv ting er at Olympus C-750 hele tiden viser hvilken blenderåpning og lukkertid som vil bli brukt. På mange konkurrenter ser man dette først når man trykker utløserknappen halvveis ned. Man kan imidlertid ikke skru av all informasjon på LCD-skjermen, for å få et rent bilde. Knappen man vanligvis bruker dette til på Olympus-kameraer gjør at man skifter mellom den elektroniske søkeren og LCD-skjermen i stedet.

Fokusegenskaper

Olympus oppgir at kameraet kan fokusere fra 60 cm på vidvinkel, 2 meter på tele. I makromodus kan det fokusere fra henholdsvis 7 cm og 1.2 meter.

Så nærme kan man fokusere i supermakromodus

Vi målte 6.3 cm på vidvinkel og 122.5 cm på tele i makromodus. Det merkelige er at vi fikk samme resultat også når makromodusen var skrudd av. Ergo har man et svært fleksibelt fokusområde. 122 cm på full tele kan høres mye ut, men tatt i betraktning av at man da har en 380 mm i hendene, er dette bra. På middels tele, rundt 100 mm, kunne vi fokusere inntil 8 cm.

I tillegg har man en supermakromodus, der man kan fokusere inntil 3 cm, men kun på vidvinkel. Minste fokusområde er da imponerende lite, et motiv med 4 cm bredde vil fylle hele bildet.

Ganske mange av bildene vi har tatt under testingen, har vært ute av fokus. Dette har særlig skjedd når vi har brukt full tele og hatt hastverk. Autofokusen til C-750 krever at både fotografen og motivet er i ro. Riktignok har kameraet kontinuerlig fokus, men den er ikke av den intelligente typen som beregner avstanden til motivet i forkant av bevegelsen.

Autofokusen er heller ikke blant de bedre i mørke forhold. I stummende mørke kan man heller ikke fokusere, da kameraet ikke har hjelpelampe. Til gjengjeld har kameraet manuell fokus. Den manuelle fokusen er umulig å finne uten at man bruker bruksanvisningen, men når man først har funnet den er den grei nok å bruke. Et parti i midten av bildet blir forstørret, slik at det blir lettere å vurdere skarpheten. Man har også en relativt detaljert avstandstabell man kan "fokusere" etter.

Hurtigheten til autofokusen er dårlig. Tabellen under viser autofokusen målt i sekunder:

  Canon Ixus 400 Canon G3 Casio QV-R40 HP 850 Kodak LS443 Nikon 4500 Olympus
C-4000
Olympus C-750 Skanhex 410
Vidvinkel 0.80 0.77 0.29 1.14 1.15 1.35 0.77 0.93 1.95
Tele 1.61 0.94 0.56 0.66 1.42 1.59 0.76 1.17 3.86
Se komplett oversikt

Vi prøvde også å måle hurtigheten på ca. 100 mm, men vi fikk da samme resultat som på full tele.

Hvis fokus blir oppnådd, vises en grønn lampe i øvre venstre hjørne. Hvis kameraet ikke klarer å fokusere, blinker den. Dette er en for dårlig markering etter min mening. Her burde Olympus herme etter enkelte andre produsenter, som lar en klamme rundt det aktuelle fokuspunktet bli grønt eller rødt avhengig av om fokus kan oppnås eller ikke.

Pluss for at autofokusen er relativt stillegående.

Eksponering og justering av bildekvalitet

Klikk på bildet for å se flere bilder i originalstørrelse

De første kameraene i 7xx-serien var relativt enkle kameraer, men C-750 har funksjonalitet omtrent som et avansert speilrefleks.

Foruten et par motivprogrammer som "portrett", "landskap" mv., har man full blenderprioritet, lukkerprioritet og manuell eksponering. Dessverre må man velge mellom disse på en tungvint måte i menyene.

Olympus oppgir at kameraet har lukkertider mellom 16 sekunder og 1/1000 sekund, men som vanlig er det en del begrensninger. Man har følgende alternativer:

Blenderprioritet:

Vidvinkel: F2.8, 3.2, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.6, 6.3, 7.0, 8.0.
På tele har man de samme alternativene, men største blenderåpning er da F3.7.

Lukkerprioritet:

1 sekund, 1/1.3, 1/1.6, 1/2, 1/2.5, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10, 1/13, 1/15, 1/20, 1/25, 1/30, 1/40, 1/50, 1/60, 1/80, 1/100, 1/125, 1/160, 1/200, 1/250, 1/320, 1/400, 1/500, 1/650, 1/800 og 1/1000 sekund.

Det er i manuell modus at man kan benytte seg av de lengste lukkertidene: 16 sekunder, 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3.2, 2.5, 2, 1.6 og 1.3 sekunder. I "Auto"-modus blir lengste lukkertid begrenset til 1/2 sekund. Dette er likevel bedre enn mange andre, som har en begrensning på 1/8 sekund.

På automatisk ISO varierer kameraet mellom 50 og 320 ISO. Automatisk ISO er dessverre ikke tilgjengelig hvis man har valgt blenderprioritet, lukkerprioritet eller manuell eksponering; man er da nødt til å velge ISO manuelt. Man kan da velge mellom: ISO 50, 100, 200 og 400.

Velger man blenderprioritet, kan man ikke endre blitsmodus. Man vil da få langsom synkronisering, noe f.eks. også Canon EOS 10D har.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Man kan også påvirke eksponeringen gjennom å velge mellom evaluerende måling eller spotmåling, samt eksponeringskompensasjon +/- 2 EV.

Videre kan man påvirke hvordan fargegjengivelsen vil bli både ved å måle hvitbalansen manuelt, samt regulere fargestikket til å bli mer rødt eller blått. Man kan også påvirke hvilke verdier kameraet skal bruke på fargemetning, kontrast og skarphet, der man kan velge mellom 11 verdier på hver av innstillingene.

Med mindre man har tid til å eksperimentere, er man imidlertid overlatt til kameraets automatikk når det gjelder å regulere eksponeringen. Både LCD-skjermen og sanntids histogrammet gir dessverre et dårlig bilde av hvordan den endelige eksponeringen skal bli. Heldigvis er den automatiske eksponeringen for det meste god.

Seriebilder

C-750 lider litt av treg lagring til minnekortet, så på beste JPEG-kvalitet er kameraet relativt tregt. Filstørrelsen er naturlig nok større på C-750 enn C-740, noe som fører til at C-740 er litt raskere klart til å ta neste bilde:

Antall bilder på tid, beste JPEG-kvalitet:

  Canon Ixus 400 Canon G3 Canon S45 Casio QV-R40 HP 850 Nikon 4300 Nikon 4500 Olympus
C-4000
Olympus C-740 Olympus C-750
10 sek 5 4 5 2 4 4 4 4 4 3
60 sek 19 23 23 12 8 16 16 13 15 11
Se komplett oversikt

Hvis man bruker "normal" komprimering, hvilket er standard innstilling på kameraet, blir det en del raskere. Vi fikk da henholdsvis 4 og 17 bilder på målingen. Med dårligste bildekvalitet på VGA-oppløsning klokket vi inn henholdsvis 5 og 24 bilder. Som ventet er TIFF-ytelsen på kameraet katastrofalt dårlig. Hvis man tar et bilde må man vente i over 20 sekunder på å ta neste.

En positiv ting er at kameraet ikke blir tregere hvis man bruker blits på moderat avstand. Med "normal" bildekvalitet blir kameraet dermed blant de raskere på markedet.

Kameraet har to kontinuerlige moduser, der "Hi"-innstillingen tar 2 bilder med 0.4 sekunder etter hverandre - uavhengig av JPEG-oppløsning. Kameraet har også en mer brukbar seriebildemodus, der man kan bilder med ca. 0.7 sekunder mellom hvert bilde. På beste JPEG-kvalitet kan man bare ta to slike bilder hverandre, men med "normal" JPEG-kvalitet kan man ta 9-10 bilder bør bufferen sier stopp. Med VGA-oppløsning blir aldri bufferen fylt opp, og man kan fylle opp hele minnekortet med bilder tatt med ca. 0.7 sekunders mellomrom.

Olympus C-750 er et av få kameraer på markedet som kan ta seriebilder også med blits. Dette går imidlertid ikke i HI-modusen, og ventetiden mellom hvert bilde blir en del lenger - ca. 1.7 sekunder.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

Batteri

Det følger med 4 oppladbare 1700 mAh NiMH AA-batterier med kameraet, samt en ekstern batterilader. Batteriene gir meget godt batterilevetid på kameraet, vi klarte å ta 1271 bilder i forbindelse med batteritesten vår. Batteriladeren er den tregeste vi har vært borte i, den bruker minst et halvt døgn. Man bør derfor kjøpe seg et sett ekstra batterier, og gjerne også en hurtiglader.

Videomodus

Videomodusen på C-750 er bedre enn den C-740 har, fordi C-750 har video med lyd. Tragisk nok er lyden skrudd av som standard, noe som førte til at flere morsomme videoklipp ble ubrukelige.

Trykk på bildet for å komme til galleriet,
der vi har lagt ut fire eksempelvideoer.

Funksjonen er også ellers lite å skryte av. Oppløsningen er på 320x240 piksler, og videoen har 15 bilder per sekund. Video lagres i QuickTime-formatet, og den gode nyheten er den ledige plassen på minnekortet som begrenser lengden.

Man kan bruke den optiske zoomen, men kun hvis lyden er skrudd av. Eksponering og fokus justeres underveis under filming, men eksponeringen justeres tregt og hakkete.

Lyden er som ventet ikke god. Fremdeles er man nødt til å kjøpe et dedikert videokamera for å få ordentlig bra video.

Visning

Som standard innstilling ser man bildet man nettopp har tatt et øyeblikk på LCD-skjermen. Dette kan skrus av, men man kan ikke velge hvor lenge visningen skal vare. Skal man se på bildene i ettertid, kan man dobbeltklikke på en knapp. Dessverre er dette den samme knappen som skifter mellom LCD-skjermen og søkeren, og trykker man for tregt blir resultatet at man skifter mellom disse to ganger. Håpløst. Bruker man denne knappen kan man lett komme tilbake til fotomodus ved å trykke på utløserknappen.

Klikk på bildet for å se flere bilder i originalstørrelse

Man kan også vri et modushjul øverst på kameraet til visningsmodus. Ulempen ved dette er at man må vri hjulet tilbake igjen for å fortsette fotograferingen.

Å vise et JPEG-bilde i høy kvalitet tar litt over 2 sekunder. Å se et TIFF-bilde tar ca. 8 sekunder. Hvis man vil forstørre bildet skjer dette uten at man må vente. Olympus har forøvrig kanskje markedets dårligste forstørrelsesfunksjon i visningsmodus. Man kan kun forstørre bildet 4x, og dette kun i trinn på 0.5x. Skal man skrolle rundt i bildet skjer dette på en usedvanlig treg og hakkete måte.

Kameraet har dessverre ikke automatisk rotasjon av bilder tatt vertikalt, men i visningsmodus finnes det en egen knapp til dette. Dessverre blir ikke bildet "skikkelig" snudd, så når man overfører bildene til en datamaskin er man nødt til å snu bildene enda en gang i programvare. Av andre redigeringsmuligheter finnes beskjæring og en mulighet til å kopiere bildet til VGA-størrelse.

Man kan se histogram og den viktigste opptaksinformasjon til hvert bilde. Man kan også legge til en kort lydkommentar.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder i prisguiden

C-750 har videoutgang, slik at man kan se "lysbildeshow" på TV-en. Da er det praktisk at kameraet har en medfølgende fjernkontroll.

Filoverføring

Kameraet overfører bilder til en datamaskin over USB 1.1 grensesnittet. Filoverføringen er relativt rask, vi målte denne til 0.72 MB/s.

Kameraet fungerer som en masselagringsenhet, slik at det er enkelt både å kopiere filer til og fra kameraet.

Kameraet har ikke skikkelig fortløpende filnummerering, og man risikerer dermed at nye filer overskriver gamle. Riktignok finnes det et valg for "automatisk" filnummerering, men denne er betinget av at bla. riktig dato er stilt inn.

Olympus Camedia C-750 Ultra Zoom   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen