Test

Test av Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom

Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom er mindre enn forgjengerne, og konstruert i metall. Imidlertid får man ikke den gode metallfølelsen, fordi metallet ikke skiller seg ut fra sølv metallic utseendet som har blitt så vanlig på digitale kameraer.

Kameraet er middels godt å holde, og man kan betjene kameraet og alle knappene med én hånd. Det finnes forøvrig knapper til det meste, noe som understreker at Ultra Zoom serien til Olympus har begynt å bli rettet mer mot den avanserte delen av markedet. Man er nødt til å betjene blitsen manuelt, noe som kan være uvant for nybegynnere.

Menysystemet til C-740 er ikke blant de mest brukervennlige, særlig reagerer vi på hvordan Olympus har valgt å håndtere valg av bildestørrelse. Men dette vil nok de som kjøper kameraet venne seg raskt til.

 
C-740 har en mengde eksponeringsmuligheter, inkludert blenderprioritet, lukkerprioritet og manuell eksponering. Objektivet er meget lyssterkt, noe som bidrar til at utvalget av blendere er OK i forhold til kompaktkameraer flest. Det er imidlertid et minus at man bare kan velge lange lukkertider opp til 16 sekunder i manuell modus. Foruten eksponering kan man også regulere fargemetning, skarphet, kontrast og flere andre avanserte innstillinger.

For å gi et korrekt søkerbilde til den kraftige zoomen er C-740 utstyrt med en elektronisk bildesøker. Denne er ikke like detajlert og gunstig å bruke i svakt lys som en optisk bildesøker. Den elektroniske søkeren er imidlertid blant de bedre vi har sett, og det er bare til raskt bevegelige motiver og i svært mørke forhold at vi egentlig savner en optisk løsning.

Det følger ikke med oppladbare batterier eller avansert programvare med C-740
LCD-skjermen er liten, men god. Et antirefleksbelegg gjør det mulig å bruke skjermen også i sollys, men i slike forhold vil den elektroniske søkeren være å foretrekke.

Den kraftige zoomen tilsvarende 38-380 mm imponerer, men den kraftige teleposisjonen er det vanskelig å benytte under normal fotografering. Det bør være godt nok lys til at man kan bruke meget raske lukkertider, og hvis motivet beveger seg kan det være vanskelig å holde følge. Til fotografering av fugler i flukt eller liknende vil et digitalt speilrefleks med kraftig teleoptikk klart være å foretrekke.

Til fotografering av slike motiver vil heller ikke fokusen være rask nok. Fokusen er gjennomsnittlig rask, og under normal fotografering fungerer den tilfredsstillende. Fokusen takler ganske dårlig lys, men i mørket kan ikke kameraet fokusere fordi kameraet ikke har hjelpelampe.

Trykk på bildet for å komme til bildegalleriet

Olympus har sluttet å sende med oppladbare batterier til alle kameraene sine. Det er greit nok, fordi mange har AA-batterier fra før. C-740 har meget god batterikapasitet; vi klarte å presse hele 1141 bilder ut av kameraet på batteritesten vår. Komplett oversikt over batteritesten finnes her.

Et minus med C-740 er at kameraet bruker det dyre XD-minnekortet. Man bør kjøpe minst 128 MB minne for å få glede av kameraet. Heller ikke videofunksjonen er noe å skryte av, og video tas opp uten lyd.

Vi har skrevet mer om kameraet i bruk her.
Hvor hurtig kameraet er i bruk har vi skrevet om her.

Bildekvalitet

Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom tar stort sett meget bra bilder. Objektivet tegner meget skarpt, og sammen med lavt støynivå på lave ISO-verdier gjør dette sitt til at man kan forstørre bildene minst like mye som man kan med mange kameraer med 4 Megapiksler.

Makromodusen til C-740 imponerer. Her kan fotoamøtører virkelig få noe å boltre seg med. Her fra innsiden av en tulipan.
Fargegjengivelse, kontrast, eksponering og hvitbalanse håndteres også meget bra. Dermed kan bildene stort sett brukes direkte fra kameraet uten videre bearbeidelse på datamaskinen. Muligheten for å ta bilder i 3:2 format gjør også sitt til at C-740 bør være et meget godt valg for mange som ønsker bilder skrevet ut på tradisjonelt papirformat.

Mer om bildekvaliteten har vi skrevet på en egen side.

Konklusjon

Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom er rett og slett veldig morsomt å bruke. Her har man "alle" avanserte muligheter, 10x optisk zoom og en meget god makromodus i en kompakt innpakning. Kjøper man dette kameraet risikerer man å ta seg selv i å løpe rundt med kameraet for å ta bilde av fugler, tyttebær eller alt annet som man normalt ikke vil finne på å ta bilde av.

For seriøse dyrefotografer eller liknende kan ikke C-740 erstatte et digitalt speilrefleks, til det er autofokusen og søkeren for dårlig. Kameraet lider også litt av at det ikke er utstyrt med en optisk bildestabilisator.

For alle andre vil C-740 gi en svært god kombinasjon av funksjonalitet, brukervennlighet og mulighet for å vokse som fotograf. Bildekvaliteten er det lite å si på, og 3 gode Megapiksler som det er snakk om her burde være nok for de fleste.

C-740 er ikke perfekt, men det er svært sjeldent at undertegnede har sittet igjen med en så god følelse etter å ha testet et kamera. C-740 burde bli en kjempesuksess for Olympus.

På de neste sidene vil vi ta kameraet nærmere for oss i detajl.

 • Meget bra fargegjengivelse
 • Skarpt objektiv
 • 10x optisk zoom
 • Supermakromodus
 • Overraskende lite
 • Blenderprioritet, lukkerprioritet mv.
 • Meget god batterikapasitet
 • Ikke optisk bildestabilisator
 • Autofokus treg i forhold til speilrefleks
 • Plastikk-følelse, stativfeste i plast
 • XD-minnekort er dyrt
 • Ikke hjelpelampe til autofokusen
 • Video uten lyd
 • ISO og hvitbalanse vises ikke på LCD

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen