Test

Test av Olympus Camedia C-5060

Innledning

Se flere og større bilder i prisguiden

C-5060 er en naturlig etterfølger til C-4040 og C-5050. Mens forgjengerne hadde markedets mest lyssterke optikk, har C-5060 fått et objektiv med mer ordinær lysstyrke. Til gjengjeld har det markedets største vidvinkel, med hele 27 mm.

Bundle

Olympus Camedia Master 4.1 medfølger kameraet. Denn programvaren kan brukes for å overføre bildene til en datamaskin, sortere bildene og foreta enkelte justeringer av bildene. Det medfølger også en fullversjon av Ulead PhotoImpact, et bilderedigeringsprogram for de med noe høyere krav.

Camedia Master passer neppe særlig godt for mer avanserte brukere, og en svakhet ved programvaren er RAW-konverteringsfunksjonaliteten, som ikke kan sammenliknes med funksjonaliteten man får med RAW-konverteren i f.eks. Adobe Photoshop CS.

Se flere og større bilder i prisguiden

Det følger med et løst objektivdeksel, som skyves på objektivet. Dette sitter ikke så godt, og kan lett falle av hvis man skumper borti det. Det følger med en god nakkerem. Etui medfølger ikke.

Det medfølger et 32 MB XD-minnekort, noe som selvsagt ikke er nok. Som testen vil vise vil et godt CompactFlash-minnekort være å foretrekke, og vi anbefaler minst 256 MB til et slikt kamera.

Det medfølger selvsagt USB-kabel og videokabel, samt en kortere engelsk bruksanvisning på papir. Full engelsk bruksanvisning finnes kun på medfølgende CD.

Fjernkontroll medfølger, men denne har bare én knapp og dermed svært begrenset funksjonalitet.

Batteri

Se flere og større bilder i prisguiden

Kameraet er utstyrt med et oppladbart Lithium-batteri med høy kapasitet. Kameraet har svært bra batterikapasitet med dette batteriet; vi presset hele 2453 bilder ut av batteriet, det tredje beste resultatet vi noen gang har fått. Flere resultater fra batteritesten finnes her.

Batteriet lades opp i en ekstern batterilader. Denne er relativt liten, men dessverre ganske treg. En full lading tar hele 6 timer.

Kamerahus

Kameraet er solid bygget i sortlakkert metall. Batteri-og minnekortdeksel er i plast, men virker solide. Utganger er dekket av gummideksler, noe som minsker støv og fuktighet i disse. Vi kunne ikke finne noen åpenbare svakheter med konstruksjonen.

Kameraet oppleves som stort, særlig fordi kameret er høyere enn normalt. Vi målte kameraet til 12.0 x 9.7 x 7.6 cm, og under fotografering veier det 538 gram. Disse tallene er høyere enn det Olympus selv oppgir.

Stativfestet er plassert midt under kameraet, og ikke sentrert i forhold til objektivet. Man kan ikke skifte batteri hvis kameraet står på stativ.

Optikk

Se flere og større bilder i prisguiden

Kameraet har et objektiv som i brennvidde tilsvarer 27-110 mm. Et svært fornuftig zoom-område, og markedets videste vidvinkel på et kompaktkamera. Nettopp dette er den største styrken til C-5060.

Lysstyrken er imidlertid ordinære F2.8-4.8.

Zoomen betjenes via en hendel integrert rundt utløserknappen. Dette er en fin måte å gjøre det på. Zoomen er presis, med nesten for mange brennvidder å velge mellom. Hvis man bare dytter ørlite på zoom-knappen endrer man nesten ikke brennvidde overhodet. Dette kunne Olympus løst ved å ha en zoom-hendel med flere hastigheter, slik man finner på enkelte videokameraer. Det tar ca. 2.5 sekunder å zoome fra vidvinkel til tele eller omvendt, ørlite for mye etter min smak.

Oppstart

På-knappen ligger integrert under modushjulet, slik som på C-5050. På C-5050 var det for lett å skru på kameraet ved en feiltakelse, Olympus har løst dette på C-5060 ved å gjøre opphøyningen på knappen mindre. Resultatet er ikke særlig vellykket, av/på-knappen er på grensen til ubehagelig å betjene.

Tabellen under viser oppstartstid på en del kameraer, angitt i sekunder:

Canon S50 HP 945 Konica 510 Nikon 5700 Olympus C-5050 Olympus C-5060 Olympus C-50 Sony F717 Sony
V1
4.89 4.35 3.01 6.3 5.8 4.57 5.08 3.39 3.92
Se full oversikt

Det er hyggelig at kameraet har blitt raskere å skru på enn forgjengeren. Enkelte andre kameraer har imidlertid en oppstartstid på rundt 1 sekund, så det er fremdeles et stykke igjen til de beste. Oppstarten tar noen tideler lenger hvis blitsen er skrudd på.

Hvis man skrur av kameraet med objektivet i teleposisjon, tar kameraet en pause under neste oppstart og skyver objektivet til samme innstilling. Resultatet er at oppstarten kan ta opptil 10 sekunder. Dette er håpløst, og kan ikke enkelt skrus av i menyene.

En annen irritasjon er Olympus sin bruk av oppstartseffekter. De Japanske ingeniørene i Olympus synes tydeligvis at det er morsomt at kameraet skal gi fra seg en høy, grusom lyd når man skrur det på. For å bli kvitt alt av oppstartseffekter og andre lyder må man innom en rekke forskjellige menyer.

Det tar ca. 1.5 sekunder å skru av kameraet, med mindre kameraet er i ferd med å lagre filer. Kameraet venter dessverre til alle filene er lagret før objektivet trekkes inn i kamerahuset når man skrur det av.

Betjening

Se flere og større bilder i prisguiden

Kameraet er stort, og Olympus har funnet plass til en rekke knapper. En del av disse knappene er plassert slik at man ikke så lett finner de første gang man bruker de, og enkelte knapper er også lite intuitivt merket.

Via knapper kan man regulere fokusmodus, eksponeringsområde, selvutløser, hvitbalanse, skjermvisning, minnekort, eksponeringskompensasjon og blitsmodus. Hvis man holder inne de to sistnevnte samtidig kan man justere blitskompensasjon.

For å benytte seg av knappene må man holde de inne og vri på et hjul. Dette er litt belastende for tommelen, og for de fleste knappene kreves det at man betjener kameraet med to hender. Løsningen er heller ikke svært rask å bruke. Litt uvant er det i begynnelsen, men man venner seg til det etter hvert. En fordel ved systemet er det er lite sannsynlig at en innstilling endres bare fordi man ved en feiltakelse kommer nær en knapp.

En av knappene kan programmeres, slik at den funksjonen man bruker mest er lett tilgjengelig.

Olympus holder på sine litt spesielle og uvante menyer. Man kan si hva man vil om menyer, men i de fleste tilfeller vil man venne seg til menyene uansett hvilken løsning produsenten har valgt. En fordel med Olympus sin løsning er at man kan programmere snarveier til de menyene man bruker mest fra første menybilde.

Man kan fotografere selv om man er inne i en meny, menyen kommer da tilbake etter at bildet er tatt.

Se flere og større bilder i prisguiden

Det finnes en del konfigurasjonsmuligheter i en "My Mode"-meny, men man kan ikke ellers velge hvordan kameraet skal oppføre seg når man skrur det av eller på. Merkelig at ikke flere produsenter hermer etter Casio og HP på dette.

Fokusegenskaper

Olympus oppgir at kameraet kan fokusere fra 80 cm, 20 cm i makromodus. Kameraet har også en supermakromodus som skal gjøre det mulig å fokusere fra 3 cm. Supermakromodusen virker imidlertid bare på én brennvidde, ca. 55 mm.

Autofokusen fungerte godt på testen vår i supermakromodus, og bildene vi tok ble skarpe. I vanlig makromodus og i fotografering uten makro innenfor nærgrensene var imidlertid autofokusen upresis. F.eks. mente kameraet at det kunne finne fokus allerede fra 14 cm på tele (uten makro), men bildet ble svært uskarpt.

Dessverre er også angivelsen av fokusen dårlig. LCD-skjermen er som vanlig ikke skarp nok til at man kan vurdere skikkelig om motivet er i fokus eller ikke, så man må følge med på en liten grønn sirkel i venstre hjørne for å se om motivet er i fokus. Hvis denne lyser konstant mener kameraet at motivet er i fokus, hvis denne blinker kan ikke kameraet finne fokus. Dessverre lyser sirkelen grønt en stund før den begynner å blinke, og umiddelbart kan det se ut som om kameraet finner fokus.

Her har Olympus mye å lære av konkurrenter som f.eks. HP.

Kameraet er utstyrt med hjelpelampe, så kameraet kan fokusere i bekmørket. Hjelpelampen kan heldigvis skrus av, for hjelpelampen aktiveres unødvendig tidlig. Fokusegenskapene er faktisk ganske gode i temmelig svakt lys, selv uten hjelpelampe. Men autofokusen blir merkbart tregere i slike forhold.

C-5060 har en hybrid autofokusløsning, der en separat, passiv AF-sensor gjør grovberegningen og kontrastbasert måling på bildebrikken finjusterer fokusen. Dette skulle i prinsippet ført til både raskere og mer presis autofokus.

Autofokusen er raskere enn på forgjengeren, og også raskere enn snittet - særlig på tele. Men vi hadde likevel forventet noe bedre resultater. Tabellen under viser fokushastighet angitt i sekunder:

  Canon S50 HP 945 Konica 510 Olympus c-50 Olympus C-5050 Olympus C-5060 Sony V1 Sony F717
Vidvinkel 0.92 0.45 0.88 0.75 0.75 0.63 0.28 1.19
Tele 1.51 1.69 1.18 0.83 1.48 0.54 0.57 1.50
Se full oversikt

Kameraet er selvsagt utstyrt med manuell fokus, men denne fant vi nesten umulig å bruke. Vi fokuserte mot et motiv på ca. 50 cm avstand, og kunne ikke se forskjell i skarpheten på skjermen selv når fokus var stilt inn på uendelig eller 20 cm. Den digitale zoomen som aktiveres under manuell fokusering er rett og slett elendig. Heldigvis finnes det en ganske detaljert avstandstabell som man kan "fokusere" etter.

Kameraet er utstyrt med kontinuerlig fokus, men ikke av den intelligente typen som beregner hastighet og retning til motivet og konstant holder motivet i fokus.

Når man bruker zoomen blir fokusen stilt inn på nytt, og LCD-skjermen blir helt uskarp et øyeblikk. En meget irriterende detalj; kameraet burde "husket" avstanden til motivet og lagt dette til grunn umiddelbart ved zooming slik at LCD-skjermen kommer ut av fokus.

Utløserforsinkelse

  Canon S50 HP 945 Konica 510 Olympus
C-50
Olympus
C-5050
Olympus C-5060 Sony F717 Sony V1
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.09 0.02 0.01 0.03 0.00
Med blits 0.24 0.03 0.00 0.16 0.14 0.30 0.21 0.17
Se full oversikt

Tabellen ovenfor viser våre målinger av utløserforsinkelse, gjengitt i sekunder. Utløserforsinkelsen uten blits er det ikke noe å si på, men med blits er utløserforsinkelsen hårreisende. Dette alene utelukker C-5060 til enkelte typer høypresisjons fotografering, men under vanlig fotografering legger man ikke så mye merke til dette.

Med anti-røde-øyne funksjonen aktivert blir bildet tatt ca. 1.3 sekunder etter at man trykker på utløserknappen. Også det er for mye etter min smak.

Selvutløser

På C-5060 varer selvutløserforsinkelsen i hele 12 sekunder. Man kan ikke velge en kortere forsinkelse. Visningen av gjenværende tid på LCD-skjermen er elendig, og man må skru på selvutløseren for hvert nye bilde. Dette gjør at kameraet ikke kan anbefales til studiofotografering uten blits, der man bruker selvutløseren for å unngå kamerarystelse.

Det som redder kameraet er at det følger med en fjernkontroll. Denne tilsvarer en selvutløser med ca. 2 sekunders forsinkelse. Fjernkontrollen har bare én knapp, så man kan ikke bruke fjernkontrollen til å fokusere først før man tar bildet. Og siden den manuelle fokusen er dårlig ville vi likevel foretrukket andre kameraer til slik fotografering.

LCD-skjerm og søker

Se flere og større bilder i prisguiden

LCD-skjermen er på 1.8 tommer og har 130 000 piksler. Den er vipp-og-vridbar, slik at man lettere kan bruke skjermen på stativ eller i spesielle vinkler. Glimrende.

Skjermen har dessverre dårlig eller manglende antirefleks-belegg, og egner seg ikke når lyskilder reflekteres på skjermen. I slike tilfeller kan man bruke den optiske søkeren, som har tilfredsstillende kvalitet.

I svakt lys fungerer LCD-skjermen meget godt, med unntak av at LCD-skjermen blir mørkere under fokusering.

Det virker som om LCD-skjermen har rask oppdatering, men den "fryser" et øyeblikk under fokusering. Denne frysningen er likevel så kort at vi vurderer LCD-skjermen som relativt god til å holde følge med bevegelige motiver.

Se flere og større bilder i prisguiden

Hvis man stiller inn spesielle innstillinger som hvitbalanse, makro eller liknende vises et ikon på skjermen et øyeblikk. Deretter forutsetter Olympus at man husker hvilke innstillinger som er gjort, for ikonet forsvinner etter få sekunder og kommer ikke tilbake.

Hvis man skrur av kameraet med manuelt innstilt hvitbalanse, og er uoppmerksom når man skrur på kameraet igjen, får man ikke noen advarsel under fotograferingen om at noe er galt. Riktignok finnes det et LCD-display på toppen av kameraet som markerer innstillingen, men de færreste som fotograferer digitalt kikker vel jevnlig på denne etterlevningen fra filmens dager. Teit.

Som standard vises bildet man har tatt et kort øyeblikk (rec view). Skjermen blir sort et øyeblikk før visningen. Skrur man av denne innstillingen, blir skjermen sort i et nær et sekund.

Justering av eksponering

C-5060 har det meste av eksponeringsmuligheter. Lysmålingssystemet kan settes til spot og sentervektet foruten den evaluerende innstillingen som brukes som standard.

I blenderprioritet er minste blender F8, hvilket er normalt på kompakte kameraer.

I lukkerprioritet er lengste lukkertid 4 sekunder, raskeste 1/2000 sekund. Dessverre blir lengste lukkertid begrenset til henholdsvis 2 sekunder og 1 sekund hvis man bruker ISO 200 og 400.

Lukkertider og blenderåpninger justeres med tommelhjulet bak på kameraet. Man kan ikke betjene dette raskt på en behagelig måte, men hvis man fjerner hånden fra utløserknappen og konsentrerer seg om å betjene hjulet går det fint. Hjulet reagerer raskt, og det tar ca. 3 sekunder å velge 1/2000 sekund hvis kameraet i utgangspunktet var innstilt på 4 sekunders lukkertid.

I manuell modus kan man velge lukkertider på inntil 15 sekunder, og Bulb inntil 2 minutter. Få - om noen - kompaktkameraer har mulighet for like lang lukkertid som C-5060 når man bruker Bulb. Flott.

I programmodus er også lengste lukkertid 4 sekunder. Flott, da mange kameraer har en begrensning på 1/8 sekund her.

Kameraet er ikke utstyrt med en helautomatisk eksponeringsmodus (Auto-modus), med unntak av moduser for portrett, sport mv. Dette er litt underlig, da en slik modus ville gjort det mulig å låne bort kameraet til familiemedlemmer som ikke har stor fotografisk erfaring. Selv de fleste speilrefleks har en auto-modus slik at "alle" kan bruke kameraene.

ISO kan stilles inn manuelt fra 80 til 400. I P-modus kan man også velge automatisk ISO, og kameraet ser da ut til tilnærmet trinnløst å velge mellom ISO-verdier fra 80 til 250.

Vi savner programskift.

Kameraet har en meget god forhåndsvisning av hvordan eksponeringen skal bli i P-modus. I lukkerprioritet og ved manuell eksponering kan man imidlertid ikke stole på skjermvisningen når bildet blir feileksponert. Da får man imidlertid se henholdsvis røde eksponeringstall eller en EV-angivelse. Bra.

Det finnes live-histogram, men dette ser ikke ut til å være særlig nøyaktig. I teorien er dette en nyttig funksjon, men vi har enda ikke sett kameraer der dette virker 100 %.

Justering av bildekvalitet

Se flere og større bilder i prisguiden

C-5060 er rikt utstyrt på parametre som påvirker bildekvaliteten. Foruten manuell hvitbalanse, kan man fintune forhåndsdefinerte hvitbalanseinnstillinger. Man kan også stille inn skarphet, kontrast og fargemetning i +/- 5 verdier.

Man kan derimot ikke velge fargerom på bildene.

Det finnes bare to JPEG-kompresjonsnivåer, og justering av kompresjon og oppløsning er tungvint og forvirrende satt opp i menyene.

Det finnes også mulighet for å ta bilder i TIFF og RAW. Den medfølgende RAW-programvaren er ikke blant de beste, men nye Adobe Photoshop CS har nå fått en plugin som innebærer støtte for kameraet. Dermed er RAW-modusen utvilsomt attraktiv å bruke når man har god tid i vanskelige forhold.

Ventetid mellom bilder og seriebilder

Et kamera som C-5060 forventer man at skal bli raskt klart til å ta neste bilde. Når man bruker standard oppløsning er kameraet blant de hurtigere, men skrur man på beste JPEG-modus blir kameraet noe tregere.

Tabellen under viser hvor mange bilder man kan ta på henholdsvis 10 og 60 sekunder:

  Canon S50 HP 945 Konica 510 Nikon 5700 Olympus
C-50
Olympus
C-5050
Olympus C-5060 Sony F717 Sony V1
10 sek 5 5 4 4 3 4 5 4 7
60 sek 18 10 19 11 17 20 25 20 39
Se full oversikt

Vi brukte et Sandisk Ultra II 256 MB CompactFlash-minnekort. Under testingen fant vi ut at dette var ørlite raskere enn et XD-kort, men forskjellen var ikke så stor at man vil merke noe til det under praktisk fotografering. CompactFlash-minnekort er midlertid betydelig rimeligere enn XD-kort, og støttes også av flere kortlesere og andre kameraer.

C-5060 kom litt bedre ut på målingene enn gamle C-5050, men C-5050 ble testet med et Sandisk Ultra-kort (ikke Ultra II), noe som kan forklare forskjellen.

Uansett er resultatet tilfredsstillende, selv om enkelte andre kameraer som Sony F828 og Fujifilm S5000 er en god del raskere.

Den gode ytelsen holder seg med blits. Gamle C-4000 hadde forferdelig seriebildeytelse med blits, det er gledelig at Olympus ser ut til å ha løst dette problemet. C-5060 er også merkbart raskere enn C-5050. Resultatene i tabellen under må regnes som "best case":

  Canon S50 HP 945 Konica 500 Konica 510 Olympus
C-50
Olympus
C-5050
Olympus C-5060 Sony V1
10 sek 4 5 2 4 2 3 5 2
60 sek 15 10 7 20 12 15 22 11
Se full oversikt

Hvis blitsen blir fullt utladet, kan man ta 3 bilder på 10 sekunder, 15 på 60 sekunder. Også det et meget godt resultat.

TIFF-og RAW-modusen til Olympus er latterlig treg. Av en eller annen grunn kom C-5060 også dårligere ut enn forgjengeren C-5050:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon S45 Canon S50 Fujifilm S5000 Fujifilm S7000 Olympus C-5050 Olympus C-5060 Sony F828
10 sek 11 6 3 3 6 4 2 2 1
60 sek 19 13 9 10 34 18 11 7 5
Se full oversikt

C-5060 har også flere "kontinuerlige" seriebildemodi. I "high"-versjonen kan man ta 4 bilder med høyeste oppløsning med 3 bilder i sekundet. I den noe tregere "low"-versjonen fikk vi tatt 7 bilder med ca 1.6 bilder i sekundet.

Videomodus

Eksempel på videosnutt er lagt ut i galleriet.
Høyreklikk og trykk "lagre mål som"
for å se videosnutten.

Videomodusen til C-5060 har høy oppløsning; VGA (640x480). Video tas imidlertid opp med 15 bilder i sekundet, og dette er ikke nok til at filmen oppleves som jevn. Videoen har lyd, men ikke i like god kvalitet som på et videokamera. Man kan ikke zoome underveis, og selv om eksponeringen varierer under filmingen oppleves dette som noe "hakkete".

Alt i alt absolutt godkjent, selv om det finnes enda bedre.

Bildevisning

Bildevisning har tradisjonelt vært en litt omstendelig prosess på Olympus-kameraer. Den "egentlige" bildevisningsmodusen til C-5060 er også tungvint plassert på modushjulet på toppen av kameraet. Heldigvis har C-5060 også fått en "Quick view"-knapp bak på kameraet, slik at man enkelt kan skifte mellom visning og fotografering.

Dessverre er C-5060 temmelig tregt i visningsmodus. Det tar ca. 8 sekunder å vise et RAW-bilde. Tiff går på 6 sekunder. Og JPEG Fine går på i underkant av 2 sekunder. Å bla gjennom mange bilder er derfor frustrerende.

Å forstørre et bilde på C-5060 er også svært frustrerende. Man kan kun forstørre bildene 4x, og det i halve steg. Man må også trykke på zoom-hendelen for hvert nye steg, man kan ikke holde zoom-knappen inne. Funksjonen for å skrolle rundt i et forstørret bilde er imidlertid god.

Se flere og større bilder i prisguiden

Dessverre roteres ikke bilder tatt vertikalt automatisk. Dette kan imidlertid gjøres via en egen knapp, men så snart man har overført bildet til datamaskinen må man rotere på nytt. Rimelig idiotisk.

Man kan se histogram og opptaksdata, men ikke så detaljerte opptaksdata som på enkelte konkurrenter. Funksjonen for dette er også litt tungvint. En dedikert knapp for dette som på Fujifilm S7000 er klart å foretrekke.

Filoverføring

Kameraet overfører filer via USB 1.1 grensesnittet, og oppfører seg som en masselagringsenhet. Vi målte filoverføringen til 0.67 MB/s, som er godt over snittet.

Olympus Camedia C-5060 Wide Zoom   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen