Test

Test av Olympus Camedia C-50

Olympus Camedia C-50 tok markedet med storm da det ble lansert i september 2002. Kameraet var Olympus' kanskje første virkelig pene kamera, og ble annonsert med en overraskende lav pris. Kameraet er fremdeles blant de lekreste og rimeligste kameraene med 5 Megapiksler.

Vi takker Olympus Norge for utlån av kameraet.

I bruk

C-50 er meget elegant bygget i børstet og sandblåst stål. Personlig synes jeg kameraet er vakrere enn den nærmeste konkurrenten, Canon PowerShot S50. Stativfestet er imidlertid laget i plast, og vil derfor ikke ha den holdbarheten man bør forvente av et kvalitetskamera.

Kameraet skrus på ved å skyve et objektivdeksel til side, da summer objektivet elegant og nesten lydløst ut til startposisjon. Dette er med på å gi en følelse av at kameraet har høy kvalitet. Også ellers er kameraet stillegående, f.eks. kan man nesten ikke høre autofokusen.

C-50 bakfra. Trykk på bildet for flere produktbilder og større versjoner.

Kameraet er godt å holde i, og alle kameraets funksjoner er mulig å betjene med én hånd. Knappene har god kvalitet, særlig likte jeg utløserknappen og zoom-knappene som er integrert rundt utløseren. Jeg savner en egen knapp for selvutløseren, denne funksjonen betjenes via kameraets menyer.

Brukervennlige menyer er ikke Olympus' sterke side, men dette er snakk om en tilvenningssak som uansett vil påvirke dagligdags fotografering minimalt. På C-50 har man relativt gode muligheter til å velge selv hvilke funksjoner kameraet skal ha når det skrus på, f.eks. kan man velge at zoomens utgangsposisjon skal være tele.

LCD-skjermen er liten, bare 1.5 tommer, men er forholdsvis detaljert. Den er også fullt brukbar i svakt lys og i sollys, faktisk langt bedre enn på den større C-5050.

Olympus legger ved en god, knøttliten hurtiglader og Lithium Ion oppladbare batterier. Batterikapasiten er ganske god for størrelsen, og betydelig bedre enn f.eks. Canons tilsvarende kameraer. En oversikt over batterikapasiteten til forskjellige kameraer finnes her.

Bilde tatt med C-50. Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet.

Autofokusen er tilfredsstillende bortsett fra i dårlig belysning, i mørket er fokusering umulig fordi kameraet mangler hjelpelampe. Man har heller ikke mulighet for manuell fokusering.

Kameraet er forholdsvis raskt klart til bruk igjen etter å ha tatt et bilde, og sammen med relativt rask autofokus gjør dette at kameraet føles responsivt. Når batteriet begynner å bli tomt blir imidlertid ladingen av blitsen svært treg, et minus i de norske, mørke forholdene.

Mer om kameraet i bruk finner du på neste side.
Mer om kameraets hurtighet finner du på egen side her.

Bildekvalitet

C-50 tar stort sett fine bilder med nøytral og god fargegjengivelse. Selv med blits pleier hudtoner å bli godt gjengitt.

Objektivet er imidlertid ikke så skarpt som på større kameraer, noe vi heller ikke hadde ventet. Støynivået på bildene er også høyt, og dette begrenser mulighetene man har med bildene en god del. Etter min mening kan man ikke forstørre bildene til C-50 noe mer enn på et godt 4 Megapikselkamera.

Bilde tatt med C-50. Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet.

Eksponeringen fungerer stort sett greit, men i enkelte forhold overeksponerer kameraet. Særlig gjelder dette hvis man skrur av den automatiske blitsen.

Kameraene til Olympus er flinke til å oppdage motlys, og dette fører til vesentlig bedre bilder i mange forhold. Her har mange konkurrenter noe å lære.

Vi har lagt ut tre bildegallerier der du selv kan vurdere bildekvaliteten til kameraet. På en egen side om bildekvalitet vil vi ta for oss bildekvaliteten i detajl.

Konklusjon

Alt i alt er Olympus Camedia C-50 et godt kamera. Det er relativt lite, lekkert og gir en kvalitetsfølelse. Kameraet fungerer imidlertid best som som et point-and-shoot kamera, ønsker man å benytte seg av avansert funksjonalitet finnes det enda bedre valg. Mangelen på manuell hvitbalanse alene er kanskje nok til at proffene vil lete etter andre alternativer.

Bildekvaliteten er stort sett bra, men mye støy i bildene og noe ujevn eksponering trekker ned.

Kameraet selges til en overraskende lav pris, og dette gjør C-50 til et godt kjøp for tiden.

I forhold til den nærmeste konkurrenten Canon S50 er C-50 noe mindre, lettere og penere. Kameraet har også bedre batterikapasitet og raskere autofokus i gode forhold. Canon S50 vil imidlertid trekke det lengste strået på funksjonalitet, særlig for avanserte brukere. Canon-kameraet gir også noe bedre bilder etter min mening.

På de neste sidene vil vi ta for oss kameraets ytelse og bildekvalitet i detalj.

 • Lekkert og relativt lite kamerahus i metall
 • God byggekvalitet
 • God fargegjengivelse
 • Automatisk blits i motlys
 • Relativt god autofokus i godt lys
 • Relativt god batterikapasitet
 • Ikke hjelpelampe til autofokusen
 • Bildene ikke så skarpe som på større kameraer
 • Mye støy i bildene
 • Noe ujevnt eksponering
 • Ikke manuell hvitbalanse og fokus
 • Stativfeste i plast


Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

Olympus Camedia C-50ZOOM   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen