Test

Test av Olympus Camedia C-4000

Innledning

Olympus Camedia C-4000
Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Olympus Camedia C-4040 gjorde det meget bra i tester, men var for dyr for folk flest. Camedia C-4000 er en rimeligere utgave av kameraet, som til tross for svært lik funksjonalitet koster betydelig mindre.

C-4000 har et lyssterkt objektiv, 3x optisk zoom og 4 Megapiksler. Vi har testet kameraet opp mot bla. Canon PowerShot G2, som har tilsvarende spesifikasjoner.

Vi takker Olympus Norge for lån av kameraet.

I bruk

Kamerahus

Kameraet virker litt stort og klumpete, men dette er ikke alltid en ulempe. Høyrehendte får godt tak på kameraet takket være grepet foran på kameraet. Noen ville ha foretrukket at dette grepet var gummiert. Zoomen er godt plassert rundt utløserknappen, tilsvarende Canon G2. Menyknappene er glimrende plassert, og kan betjenes med én hånd. Det er sjeldent. Ergonomien på kameraet er helt klart blant de bedre.

Kameraet er bygget i plast, men denne virker solid nok. Kameraet ser litt gammeldags ut, C-4000 er utvilsomt ikke et kamera for de som ønsker et lite kamera med lekker design.

Stativfestet er i metall og sentrert under kameraet. Hadde objektivet vært sentrert i kamerahuset ville stativfestet fungert enda bedre.

Funksjoner, knapper og menyer

Olympus Camedia C-4000
Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Olympus har fjernet mange knapper på kameraet i forhold til C-4040. For nybegynnere er nok dette en fordel, mens mer avanserte fotografer vil savne raskere tilgang til enkelte funksjoner.

Kameraet har 4 menyknapper som først og fremst brukes til navigering i menyene. De kan også regulere eksponeringskompensasjon og lukkertid/blenderåpning i modus for lukker-eller blenderprioritet. Disse kunne med fordel ha hatt andre funksjoner, som f.eks. selvutløserknapp, hvis man ikke allerede var i en meny. For å komme inn i menyene brukes en kombinert meny/OK-knapp.

Det er også en blitsknapp, som også har en funksjon som slette-knapp i visningsmodus. Videre finnes en knapp som brukes til makromodus og spotmåling, samt en knapp som skrur LCD-skjermen av og på. Dobbeltklikker man denne veldig hurtig kommer man også til visningsmodus, men denne funksjonen må man lese i bruksanvisningen for å finne.

Det finnes også en knapp som kan programmeres til det man ønsker, f.eks. selvutløserknapp som man ellers må inn i menyen for å skru på.

Øverst på kameraet finnes utløserknapp, zoom-hendel og et navigasjonshjul der man kan velge mellom visningsmodus, automatisk modus, modus for valg av eksponeringsprogram og videomodus.

Olympus C-4000 var mitt første møte med Olympus sine menyer. Jeg likte de ikke. Menyene på C-4000 er forholdsvis omfattende, og det brukes store ikoner og skrift som gjør at man må bla mye frem og tilbake for å finne det man skal. Olympus bruker også et roterende menysystem som gjør at man må trykke på omvendt knapp av det man gjør på kameraer som har menyen over en x-y akse.

Etter min mening fremstår de som betydelig mindre brukervennlige enn menyene til f.eks. Canon og HP. Alle valg man gjør resettes også når man skrur kameraet av, og det tok lang tid før jeg fant ut at denne resettingen kunne skrus av i et menyvalg.

Hvis man skal kjøpe et kamera som C-4000, burde man studere kameraet grundig med bruksanvisningen foran seg. Menyene vil man venne seg til etterhvert, men for førstegangsbrukere kan menyene være uvante å forholde seg til.

LCD-skjerm/optisk søker

Olympus Camedia C-4000
Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Personlig bruker jeg aldri optisk søker på digitale kompaktkameraer, med mindre jeg må. LCD-skjermen på C-4000 er 1.8 tommer stor, og har 110 000 piksler. LCD-skjermen er ganske normal med tanke på både størrelse, skarphet og egenskaper i sollys og mørke forhold. LCD-skjermen er langt fra så god som på f.eks. Canon G2, som også har den fordelen at man kan vri på den. Canon G2 har også et bedre antirefleksbelegg og bedre egenskaper i svakt lys. LCD-skjermen på C-4000 er ikke så god at man kan se hvilke deler av motivet som er skarpt, men det gjelder de fleste på markedet.

Optikk

Olympus har lenge vært kjent for å lage meget god og lyssterk optikk. Kameraet har 3 ganger optisk zoom tilsvarende 32-96 mm. Meget bra at man her har litt kraftigere vidvinkel enn på de fleste andre, normalen er at vidvinkelen starter på 35 eller 38 mm.

Kameraet har 8 linser i 6 grupper, hvorav to av linsene er asfæriske. Dette skal være med på å sikre god bildekvalitet. C-4000 har ikke like lyssterkt objektiv som C-4040 og C-5050, største blenderåpning er F2.8 mot F1.8 på de mer avanserte modellene. C-4000 har et bedre utvalg av blenderåpninger enn de fleste andre digitale kameraer, og har minste blenderåpning på F11.

Fokus

C-4000 har ikke hjelpelampe for autofokusen, og kan dermed ikke brukes i helt mørke forhold. Det kan imidlertid være ganske mørkt før kameraet ikke kan fokusere, og i lyse forhold fungerer fokusen meget godt. Jeg testet fokusen mot Sony DSC-F717, Canon G2 og en rekke andre kameraer, og fokusen til C-4000 fungerte konsekvent blant de bedre.

Kameraet har også en meget bra manuell fokus.

Batteriløsning

Olympus Camedia C-4000
Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

C-4000 bruker i utgangspunktet 4 standard AA-batterier. Olympus Norge legger også ved lader og oppladbare NiMH-batterier. Batteriene fungerer godt med kameraet, men laderen er svært treg. Olympus kaller den også "Over night". En prosessorstyrt hurtiglader ville klart være å foretrekke.

At kameraet kan brukes med standard AA-batterier er en stor fordel etter mitt syn, batterier kan man få kjøpt overalt, og ekstra oppladbare batterier er rimelige.

Olympus C-4000 har middels batterikapasitet med Olympus sine batterier, jeg klarte å presse 530 bilder ut av det. Merk at min testprosedyre i praksis gir høyere resultat enn vanlig fotografering. Oversikt over hva andre kameraer klarer finner du her.

En ulempe med C-4000 er at dato og innstillinger nullstilles når man skifter batteri. Kameraet burde ha et godt oppladbart klokkebatteri slik enkelte Canon og Nikon-kameraer har.

Lagringsløsning

C-4000 støtter bare Smartmedia-minnekortene, som nå er på vei ut av markedet. Formatet finnes ikke i utgaver over 128 MB, men er til gjengjeld forholdsvis rimelige. Hvis man kjøper et par 128 MB kort skulle man klare seg en god stund. Det er også lett å få tak i kortlesere og annet utstyr som støtter Smartmedia, så foreløpig er Smartmedia å fortrekke fremfor det nyere XD-minnekortformatet.

Ulempen er at du garantert ikke kan ta med deg Smartmedia-minnekortene dine til et kamera du eventuelt skulle kjøpe om et par år.

Det følger med 16 MB, som selvsagt er alt for lite. Det holder til 1 bilde i TIFF-formatet. 128 MB er et minimum for et slikt kamera.

Eksponeringsvalg

Selv om C-4000 er et kamera med få knapper, er det rikelig med eksponeringsvalg dypt inn i menyene. Disse er vanskeligere å håndtere enn på et kamera som f.eks. Canon G2, men med øvelse vil det likevel ikke ta lang tid å stille kameraet inn på det man ønsker.

Man har lukkerprioritet, blenderprioritet og helmanuell modus. Lukkertidene man kan velge mellom varierer mellom 16 sekunder og 1/1000 sekund, og man har 13 blenderåpninger å boltre seg med mellom F2.8 og F11. Dette høres veldig bra ut, men i praksis har Olympus begrenset mulighetene til at man f.eks. kun har lengste lukkertid på 1 sekund i blenderprioritert modus. Det er kun i manuell modus man kan utnytte mulighetene kameraet gir fullt ut. Synd.

Man har også eksponeringskompensasjon med +/- 2 EV i 1/3 trinn.

Videre har man programmer som portrettmodus, sportsmodus mv., men slike finner jeg personlig mindre nyttige på slike kameraer.

Bildevisning

Olympus Camedia C-4000
Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Man kan se på bildene man har tatt ved å vri menyhjulet øverst. Eller man kan dobbeltklikke på visningsknappen bak på kameraet. Sistnevnte mulighet er lite intuitiv, og man er nødt til å lese bruksanvisningen for å oppdage denne.

Det fine med å bruke sistnevnte funksjon er at man lett kommer tilbake til fotomodus ved å trykke på utløserknappen.

Olympus C-4000 er utstyrt med videoutgang, slik at man kan se bildene man har tatt på en TV. Da er funksjonen for rotasjon av bildene praktisk, slik at man slipper å vri nakken 90 grader for å se bildene. Dessverre roteres ikke bildene skikkelig, så man må gjenta prosessen på nytt på datamaskinen. Automatisk rotasjon a la HP 850 ville være å foretrekke.

Bildevisning av TIFF-filer er håpløs, det tar hele 23 sekunder å se på et TIFF-bilde man har tatt.

Man har mulighet til å beskjære og endre størrelse på bildene i bildevisningsmodus.

Overføring

Olympus Camedia C-4000 støtter Mass Storage Device-standarden, slik at kameraet dukker opp som en harddisk på nyere datamaskiner. Flott. Bildene overføres via USB-kabelen. På C-4000 er det to muligher for navngiving av filene, hvordan den automatiske tar med datoen i bildene. Hvis datoen nullstilles risikerer man overskriving av eldre bilder når man øverfører bildene. På den andre navngivingsmetoden øker risikoen for dette ytterligere.

Selvutløser

Bilde tatt med Olympus C-4000.
Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet.

Selvutløseren er et godt eksempel på at C-4000 ikke er blant de mest brukervennlige. Det mangler egen knapp for selvutløser, men man kan programmere at en knapp skal fungere som dette.

Selvutløser er meget praktisk hvis man skal ta bilder med stativ på lang eksponering for å unngå kamerarystelse. Selv med relativt korte lukkertider vil bruk av selvutløser føre til et skarpere bilde. Personlig bruker jeg derfor svært ofte selvutløser. Med Olympus C-4000 må man skru på selvutløseren på nytt for hvert bilde. Og dette er en temmelig langtekkelig operasjon hvor man må klikke mange ganger i kameraets menyer.

Gjenværende tid på selvutløseren er ikke merket av på LCD-skjermen, eneste indikator er lampen foran på kameraet. Selvutløser er på tidenca. 12 sekunder, man har ikke mulighet til å velge tiden selv.

Hurtighet

Olympus C-4000 er usedvanlig tregt å skru på. Det tar rundt 6.5 sekunder fra man skrur på kameraet til man kan ta første bilde. Kameraet er litt raskere når man skrur det av, men 4.5 sekunder er heller ikke noe å skryte av.

Zooming fra vidvinkel til tele eller omvendt tar ca. 2.1 sekunder.

Det C-4000 taper på treg oppstart tar den igjen på rask fokusering. Hvis man ikke har forhåndsfokusert klarer den å ta et bilde på ca. 0.76 sekunder på både vidvinkel og tele. Det er meget bra.

Hvis man har forhåndsfokusert, tas bildet etter ca. 0.01 sekunder når man trykker utløseren helt ned. Med blits skrudd på blir kameraet vesentlig tregere, bildet blir da tatt etter ca. 0.13 sekunder.

Kameraet blir ikke noe særlig raskere selv om man skrur på manuell fokus, manuell hvitbalanse og manuell eksponering. Bildet blir da tatt etter ca. 0.46 sekunder hvis man ikke har holdt utløserknappen halvveis inne.

Bilde tatt med Olympus C-4000.
Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet.

Continuous-modusen til C-4000 er skuffende. De første 3 bildene går raskt unna, men så taper kameraet det den har vunnet. Med mindre man vil ha 3 bilder med ca. 0.7 sekunders mellomrom vil man få best resultater i vanlig "one shot" fotomodus. Kameraet klarer å dytte ut 4 bilder på 10 sekunder og 13 på et minutt. Det er omtrent gjennomsnittlig.

Med blits blir kameraet vesentlig tregere. Min testprosedyre innebærer vill trykking på utløserknappen, og dette likte Olympus-kameraet svært dårlig. Det klarte bare å ta 1 bilde på 10 sekunder, og 5 på et helt minutt. Strykkarakter. På Olympus-kameraene jeg har testet i ettertid har jeg funnet ut at man etter et blitsbilde pent må løfte pekefingeren av utløserknappen og vente på at lampene slutter å blinke før man trykker på utløseren igjen. Ellers blir kameraet så tregt som sirup.

Alle resultatene ovenfor er med beste innstillinger. Hvis man senker oppløsningen blir kameraet raskere til å ta flere bilder etter hverandre, f.eks. klarer det 21 bilder i laveste oppløsning på et minutt mot 13 bilder ved beste kvalitet.

C-4000 kan ta bilder i TIFF-formatet, men her er ytelsen skandaløst dårlig.

Brukervennlighet

I utgangspunktet kan C-4000 virke som et veldig enkelt kamera. Det er det ikke, men de avanserte funksjonene er skjult i Olympus litt vanskelig tilgjengelige menyer. Brukervennligheten senkes også av den "skjulte" bildevisningsfunksjonen, at LCD-skjermen er skrudd av som standard, at kameraet resetter alle innstillinger når man skrur av kameraet, den trege oppstarten, den trege laderen og den dårlige blitsytelsen for å nevne noe.

Alt i alt er ikke Olympus C-4000 blant de mest brukervennlige. Man bør helt klart sette av noen timer til å gå gjennom kameraet skikkelig med bruksanvisningen foran seg for å få maksimalt utbytte av kameraet.

Olympus Camedia C-4000ZOOM   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen