Test

Test av Olympus Camedia C-350

Innledning

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Olympus Camedia C-350 etterfølger Olympus C-300. C-300 ble en storselger på grunn av agressiv prising og spesifikasjoner som kunne tilfredsstille de fleste. C-300 fikk stort sett også gode testresultater.

Den viktigste forbedringen på C-350 er kanskje det nye designet. Designet til C-300 var usedvanlig kjedelig, men C-350 er både langt mindre og stiligere. Den andre viktige endringen på kameraet er at C-350 benytter XD-minnekort, mens C-350 brukte det større Smartmedia-minnekortet. Om dette er en forbedring eller ikke kan diskuteres, da Smartmedia er langt rimeligere.

Byggekvalitet

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Man kan kanskje ikke forvente kjempehøy byggekvalitet på et kamera til rett over 2000 kroner. Kameraet gir da også en utpreget plastikkfølelse. Den sølvfargede finishen ser bra ut når kameraet er nytt, men min erfaring er at slik sølvfarge lett kan få riper og slitasje. Man kan derfor med fordel spandere på seg et etui, noe som kan kjøpes som ekstrautstyr.

Skyvedekselet foran kameraet fungerer som av/på-knapp. Man får ikke en følelse av kvalitet når man drar dette dekslet til side slik man gjør på f.eks. Olympus Mju 300. Heller ikke lukene til minnekort eller batteriene vitner om høy kvalitet. Stativfestet er i plast, og hvis man skal bruke dette mye må man regne med at dette blir slitt.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Remfestet er bygd inn i kamerahuset, en flott forbedring fra C-300.

Knappene bak på kameraet er gummi-aktige, og fungerer greit nok. Ekslusive er de imidlertid ikke. Zoom-knappen er dårlig. Den gir dårlig kontroll og er direkte ubehagelig å bruke. I tillegg er den i veien for utløserknappen. En zoom-knapp bygget rundt utløserknappen som på C-50 er klart å foretrekke.

Brukervennlighet på menyer og knapper

C-350 er utstyrt med kun det aller nødvendigste av knapper. Menyknappene har sekundære funksjoner slik at man slipper å gå inn i menyen for å skru på blits, makrofunksjon og selvutløser. For å betjene andre funksjoner må man inn i menyene. Selve menynavigasjonen med knappene bak på kameraet fungerer fint.

C-350 er utstyrt med de typiske Olympus-menyene. Dette kan være uvant, men mangelen på funksjoner gjør menyen likevel overkommelige.

Menyene til Olympus C-350 er delt opp i 4 vertikale faner. Dette kan virke noe uvant, og personlig foretrekker jeg andre løsninger. Selve menyvalgene har store ikoner og tekst, noe som gjør det lett for svaksynte å betjene menyene. Ulempen er naturligvis at det er plass til lite informasjon på hvert "skjermbilde", så i enkelte menyer må man skrolle litt for å se alle valgene.

Alle valg man gjør slettes når man skrur av kameraet, trolig en fornuftig innstilling for målgruppen. Dette kan heldigvis skrus av hvis man ønsker det.

Eksponeringsvalg

Målgruppa for kameraet vil neppe forvente rikholdige menyer med avanserte funksjoner, og det finnes heller ikke. I menyene kan man sette eksponeringskompensasjon og velge mellom 4 eksponeringsprogrammer. Videre kan man velge mellom forhåndsdefinerte hvitbalanseinnstillinger.

Kameraet har evaluerende "ESP"-lysmåling, men man kan velge at lysmålingen skal skje midt i bildet.

De fleste kan nok leve uten blender/lukkerprioritet, fargemetning og skarphetsinnstilling. At også ISO mangler er det større grunn til å være skeptisk mot.

Mangelen på avanserte eksponeringsvalg og tilgjengeligheten av de få valgene som finnes gjør at kameraet ikke egner seg til annet enn et pek-og-klikk kamera.

Andre funksjoner

C-350 er et low-end produkt med få ekstra finesser. Det har imidlertid Olympus' velkjente panoramamodus og "Pixel mapping" for å kartlegge døde piksler. Det har også en enkel modus for å ta seriebilder. Diktafon, video med lyd og andre fancy funksjoner må man lete lenge etter.

LCD-skjerm

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

C-350 har en LCD-skjerm på hele 1.8 tommer. Det forventer man ikke på et kamera i denne klassen. Skjermen har 85 000 punkter; noe bedre enn forgjengeren. Dette er imidlertid alt for få punkter til at man kan vurdere om motivet blir skarpt eller ikke.

Skjermen på C-350 er også usedvanlig dårlig på andre måter. Den er særlig dårlig i svakt lys, da skjermen nesten blir helt mørk i slike forhold. Skjermen på C-350 lider av noe vi ikke har sett på andre kameraer; i visse forhold ser skjermbildet nesten ut som om man holder LCD-skjermen i en sterk vinkel slik at bildet blir forvrengt. Man får nesten følelsen av å se på et negativ. Fargegjengivelsen er dårlig.

Skjermen har et antirefleksbelegg, men dette er ikke så godt som på de beste. I svakt lys og i sollys anbefales det derfor på det sterkeste at man bruker den optiske søkeren.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Skjermen på Olympus Mju 300 er til sammenlikning svært mye bedre, selv om denne er mindre.

Optikk

C-350 er utstyrt med det samme objektivet som det mer påkostede Mju 300. Man kan derfor se en gummiforing på objektivet som skal bidra til å holde vannsprut og smuss borte. Brennvidden tilsvarer 35-105 mm; et mer fleksibelt zoom-område enn det forgjengeren hadde.

Lysstyrken er dessverre ikke noe å skryte av; største blender på vidvinkel er F3.1, på tele F5.2. Dette er dårligere enn normalt.

Fokus

C-350 mener at dette er i fokus. Det mener ikke vi.

Kameraet har ikke hjelpelampe, og våre tester avslørte at det klarte seg forholdsvis dårlig i svakt lys. Bare Fujifilm S304 og F410 klarte seg dårligere når vi sammenliknet en del kameraer samtidig.

Dessverre kan man ikke stole på kameraets fokusangivelser på nært hold. Etter våre målinger indikerte kameraet at motivet var i fokus fra ca. 17 cm. både på vidvinkel og tele, uavhengig av om kameraet var satt i makromodus eller ikke. Dette er en stor svakhet ved kameraet. Olympus oppgir selv at kameraet kan brukes fra 50 cm. på vidvinkel, 20 cm. i makromodus.

Batteriløsning

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

C-350 bruker to vanlige AA-batterier. Dette ville vært en fin løsning hvis kameraet fikk nok strøm, men det fikk ikke kameraet med våre testbatterier. Blitsladingen var treg, og LCD-skjermen var mørk mens blitsen ladet. C-350 burde utvilsomt beholdt løsningen med 4 AA-batterier som C-300 brukte.

Den første batteritesten vi foretok med C-350 ga katastrofale resultater. Kameraet "frøs" hele tiden når det ble brukt blits, og vi måtte til slutt gi opp hele testen. Det viste seg senere at vi hadde fått et eksemplar med feil, og vi fikk låne et nytt kamera fra Olympus.

Vår andre batteritest ga også svært dårlige resultater. Riktignok var det nye kameraet stabilt, men dette skjulte ikke at kameraet har en alt for svak batteriløsning. Ladetiden for blitsen var horribel, og kameraet ble tregere og tregere ut over i testen. Til slutt var kameraet et mareritt å bruke.

Allerede etter 157 bilder fikk vi ikonet som angir at batteriet nesten var tomt. Likevel kunne vi fortsette å ta bilder i en god stund til, og kameraet nektet å skru seg på etter at 528 bilder var tatt. 528 bilder ville vært et godkjent resultatet hvis ikke kameraet var så tregt å bruke allerede etter 157 bilder.

Hvis man ikke bruker LCD-skjerm og blits vil kameraet fungere helt greit, men i typisk norske forhold vil batterikapasiteten alene være et godt nok argument til at man ikke bør kjøpe det.

Vi testet kameraet med 1800 mAh oppladbare batterier fra Powerex ladet opp med en Ansmann Powerline4 lader, det er ikke umulig at kameraet ville fungert bedre med enda kraftigere batterier.

Bildevisning og overføring

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Etter at man har tatt et bilde vises det et kort øyeblikk på LCD-skjermen. Dette kan skrus helt av, men man kan ikke velge selv hvor lenge visningen skal vare.

For å se på et bilde dobbeltklikker man på en knapp bak på kameraet. Den samme knappen skrur skjermen av, så hvis man er for treg blir skjermen skrudd av og på i stedet for at man får se bildene man har tatt. Denne løsningen er lite heldig, men dette er løsningen Olympus har valgt på mange kameraer. Som mye annet er dette en tilvenningssak, og fordelen er at man lett kommer tilbake til fotomodus ved å trykke på utløserknappen igjen. Det samme gjelder hvis man ser på en meny.

C-350 har videoutgang, og man kan se bilder som "lysbildeshow" på en TV via den medfølgende videokabelen. Man kan rotere bilder på selve kameraet i visningsmodus, men dette burde vært gjort automatisk av kameraet slik bla. mange Kodak-kameraer gjør det.

Man kan også endre størrelse på bildet eller gjøre det om til sort/hvitt eller sepia.

Kameraet fungerer som en masselagringsenhet, og dette gjør det enkelt å overføre filer til en PC. Man kan også bruke kameraet som en ekstra "harddisk" hvis man vil det.

Annet

Trykk på bildet for å se en videosnutt tatt med C-350

Videomodusen er ikke mye å skryte av, men i nødsfall kan man få dokumentert hendelser i levende bilder. Oppløsningen er på 320x240 piksler og det er 15 bilder i sekundet. Maksimal lengde er på 15 sekunder, og video tas ikke opp med lyd.

Kameraet leveres med 16 MB XD-minnekort. Man må naturligvis kjøpe et større minne enn dette. XD-minnekort er en av de dyreste lagringsløsningene på markedet i dag, og det er dårligere utvalg av kortlesere og annet tilbehør. Dette bør tas med i betraktningen når man anskaffer kameraet.

Selvutløseren er på 10 sekunder, og dårlig angitt på LCD-skjermen. Man må skru på selvutløseren for hvert bilde man skal ta.

Olympus Camedia C-350ZOOM   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen