Test

Test av Olympus C-7070 Wide Zoom
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

Til å være et kompaktkamera med optisk søker er huset ganske stort og tungt. Det veier bare 50 gram mindre enn Canon EOS 350D, som er et speilreflekskamera. Men da er optikken inkludert på C-7070. Vi lurer litt på hva den ekstra størrelsen og vekten tilbyr, og kommer tilbake til det etterhvert. Designmessig er kameraet identisk med forgjengeren C-5060.

Se større bilder i produktguiden

Som vi kunne forvente er byggekvaliteten svært bra. Her er det ikke noe slark. Huset er bygget i sortlakkert metall, og føles virkelig solid. Knappene er faste, det hele virker som det tåler en trøkk. Det eneste som virker litt sjørt, er objektivet når det er ute. Men det skal man uansett behandle som om det var av porselen, og hvis kameraet detter i bakken, vil det antakelig ikke treffe med objektivet først.

Kameraet balanserer fint i hånden, og det er et fingergrep av gummi på forsiden som gjør at man har godt tak på det. Den vridbare skjermen gjør at man kan holde kameraet i omtrent en hvilken om helst posisjon, og fortsatt være i stand til å se hva man fotograferer.

Det er svært mange knapper på kameraet – 16 stykker i alt, pluss fire ting å snurre eller vri på. Det gjør at det er ganske fullt, og alle knappene er ikke like lett tilgjengelige. De har ingen logisk plassering, og det ser nesten ut som de er plassert der man fant plass til dem. Det gjør også at kameraet ikke kan betjenes med én hånd. Men det er kanskje heller ikke hensikten med et slikt kamera. Når man lærer seg hvor alle knappene er, og hva de gjør, så vil man ha tilgang til veldig mange funksjoner uten å måtte gå dypt inn i menyer. Programvelgeren er litt lett å endre på, og kan fort bytte posisjon når du tar kameraet opp eller ned av en veske. Det er litt irriterende.

Utseendemessig er vel ikke kameraet akkurat noe å skrive hjem om. Det er relativt klumpete, og ser litt rotete ut. Mange vil synes at kameraet ser litt rart ut, siden det nesten er like høyt som det er bredt. Men dette er et kamera for de som skal ha et kraftig fotografisk verktøy, ikke for de som vil ha et smykke som kan ta bilder. Men til tross for at det ser ut som Olympus har lagt vekt på funksjonalitet framfor utseende, har de ikke klart å plassere stativfestet midt under sensoren, men istedet på midten av kameraet. I det hele tatt er det en del funksjonsmessige pussigheter ved dette kameraet. Vi kan gjerne akseptere at et kamerahus ikke ser så bra ut, hvis det er klart at produsenten har ofret stil for funksjonalitet. Med C-7070 har vi dessverre litt problemer med å se det også. Knapper er strødd rundt. Hjulet man bruker for å endre en del instillinger er plassert for langt ned, skjermen er for liten osv.

Optikk

Vurdering:

Dette er ett av ganske få kompaktkameraer på markedet som kan skilte med brennvidder tilsvarende noe i nærheten av 28mm. Det betyr at det vil være langt beder egnet til fotografering innendørs, samt til landskaps- og arkitekturbilder.

Med 4x zoom dekker kameraet de aller mest brukte brennviddene, men vi er overrasket over at det ikke er større zoom-omfang på kameraet. De fleste kameraer av denne størrelsen har mer enn det, og selv langt mindre kameraer enn dette kan skilte med mer zoom. Noe av grunnen er at det er teknisk vanskeligere å lage objektiver med større zoomområde. Det er også teknisk vanskelig å lage objektiver med både vidvinkel og tele, og derfor kan det være Olympus har valgt å ikke ha mer enn 4x zoom, for å kunne tilby høyere bildekvalitet over hele zomm-området. Det vil vi se mer på under ”Bildekvalitet”.
Zoomen betjenes av en liten hendel som ligger rundt utløseren. Det er en praktisk måte å gjøre det på. Det er svært mange trinn på zoom-motoren, så man kan få akkurat det utsnittet man vil. Men motoren er ikke veldig presis, og det kan være vanskelig å få helt riktig innstilling noen ganger.

Lysstyrken er ganske ordinær, med største blender fra f/2,8-4,8. Dette er det samme som på for eksempel Olympus C-70, men en del svakere enn på C-8080 som er toppmodellen fra Olympus. Det ser ut som kameraet har samme objektiv som forgjengeren.

Den optiske kvaliteten vil vi ta for oss på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

Dette kameraet er stappfullt av funksjoner, både automatiske og manuelle. Det har omtrent alle fotografiske funksjoner du kan tenke deg, det gir deg mye informasjon, og du har store muligheter for å skreddersy kameraet etter dine egne behov. Det siste er svært bra, og vi synes flere produsenter burde gjøre det i større grad. Hvis det er instillinger du bruker ofte, kan du lagre dem, og hente dem fram veldig enkelt neste gang du trenger dem. Svært nyttig i mange sammenhenger. Det eneste vi savner må være programskift. Det burde vært med.

Se større bilder i produktguiden

Kameraet har alle manuelle funksjoner som manuell fokus, lukkerprioritet, blenderprioritet, full manuell eksponering, eksponeringskompensasjon, blitseksponeringskompensasjon, osv. Den manuelle fokusen er omtrent trinnløs, og midten av bildet blir forstørret opp så man lettere kan se om det er skarpt. Meget bra. Det er likevel ikke helt elementært å fokusere riktig. Dette fordi kameraet har ganske stor dybdeskarphet, og det derfor er vanskelig å vurdere hvor det faktiske fokuspunktet er. Den manuelle fokusen er også ganske treg, men man bruker den ikke når man har dårlig tid likevel, så det betyr mindre.

I lukkerprioritet er lengste lukkertid 4 sekunder, raskeste 1/2000 sekund. Dessverre blir lengste lukkertid begrenset til henholdsvis 2 sekunder og 1 sekund hvis man bruker ISO 200 og 400, og da er det jo lite poeng i å bruke disse ISO-verdiene. Men hvis man trenger å eksponere mer, kan man sette kameraet på full manuell. Da er lengste lukkertid 15 sekunder.

Kameraet tilbyr lagring på både CF-kort, og de mindre, og mindre vanlige Xd-kortene. Du kan ha begge deler i samtidig, for å øke kapasiteten, eller du kan bruke det kortet som passer deg best. Du kan lagre filene som JPEG, RAW eller TIFF. Det siste kan vi bare anbefale at produsentene kutter ut. Du vil ikke kunne se forskjell på et bilde lagret som TIFF, og et lagret i beste instilling som JPEG. Forskjellen i filstørrelse og hvor fort du kan ta et nytt bilde er formidabel. Hvis du skal ha ypperste kvalitet, vil du uansett bruke RAW. Vi ser derfor ikke hensikten med TIFF.

Alle Olympuskameraer har muligheten til å la deg velge om kameraets innstillinger skal bli værendem, selv om du skrur av kameraet, eller om de da skal settes tilbake til utgangspunktet. På den måten kan du selv velge om du vil ha dine spesialinnstillinger, eller om du ønsker å unngå muligheten for at du gjør en eller annen obskur innstilling i et spesialtilfelle, og så glemmer å sette den tilbake igjen, og får ødelagt bilder senere.

Videofunksjonen er god, med mulighet for opptak i VGA-oppløsning med 30 bilder pr. sekund, med lyd, så lenge det er plass på minnebrikken. Kvaliteten på videopptak er bra, men det går ikke an å zoome mens man filmer.

Kameraet har egen blitssko, så det er mulighet for å koble til ekstern blits. Det er en stor fordel hvis du tar mye bilder innendørs, og særlig av mennesker.

Skjerm og søker

Vurdering:

Olympus har gitt kameraet en skjerm som er vridbar i nesten alle retninger. Det gjør at det er meget fleksibelt med hensyn til hvilke vinkler du kan fotografere i, og kameraet snur bildet på skjermen sånn at det skal passe til den vinkelen du ser i. Det er ikke alltid dette stemmer helt, men det gjort så bra det går an. Kameraet kan jo ikke vite hvordan du står i forhold til det.

Se større bilder i produktguiden

Dessverre er skjermen bare 1,8 tommer. Dette er meget skuffende på et så stort kamera. Vi har sett små lommekameraer med over dobelt så stor skjerm som dette. At den er vridbar, gjør selvfølgelig at den tar større plass, men likevel. Skjermen er mindre enn på Olympus C-70, og har bare 2/3 av oppløsningen. Det gjør også at det er mye vanskeligere å vurdere skarphet på bildene.

Skjermen gir deg store mengder informasjon om instillinger i kameraet. Etter at bildet er tatt, kan du også få mye informasjon om bildet. Hvis du for eksempel setter på histogramvisning, blir bildet så lite, at det nesten er vanskelig å se hva det er bilde av. Ellers må vi berømme Olympus for å gi brukeren all den infomasjonen han eller hun trenger.

I dårlig lys er skjermen ok, men ikke super. Den har mindre detaljer og mer støy enn skjermen på C-70. I sterkt lys er det en stor fordel å kunne vri på skjermen, og C-7070 klarer seg derfor greit i sola.

 

Batteri

Vurdering:

Batteriet på dette kameraet er et oppladbart Litium-Ion-batteri, som likner svært på det vi finner i større speilreflekskameraer fra Nikon og Canon. Det er med andre ord kraftige saker. Vi forventet derfor høy batterikapasitet, og det fikk vi. Det tok 2432 bilder før det var tomt. Siden kompaktkameraer er tregere til å ta bilder enn speilreflekskameraer, tok batteritesten svært lang tid, og etter 3 timer og 16 minutter var vi ganske leie. Men det er flott at Olympus benytter plassen i et så stort kamera til å gi det et skikkelig batteri.

Batterikapasitet

En slik kapasitet gjør at de fleste klarer seg uten ekstra batteri, og med den prisen som er på slike batterier, er det faktisk noe man skal ta med i regnestykket når man vurderer hvilket kamera man skal kjøpe.

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på kameraet er over gjennomsnittet rask, både på vidvinkel og tele. Men den klarer seg bare gennomsnitlig bra i dårlig lys.

Kameraet er utstyrt med hjelpelampe for autofokusen, som innebærer at det kan fokusere i stummende mørke. Dessverre blir autofokusen svært treg når den baserer seg utelukkende på hjelpelampen, særlig på tele. Hjelpelampen kan man skru av hvis man ikke ønsker den. Hvis den ikke er slått av brukes den ved behov. Bra.

Vi hadde aldri noen problemer med at autofokusen bommet. Men i dårlig lys, jaget den en del, og brukte lang tid på å finne fokus. Dette kan være et problem hvis motivet flytter på seg, eller er svært kortvarig.

Makrofunksjonen gir deg mulighet til å fokusere ned til ca 2,5cm. Det gir deg et gode nærbilder. Nå har vi byttet klokken vi tar bilde av når vi tester makrofunksjonen, så det er ikke helt sammenliknbart med tidligere, men i følge Olympus sine offiselle tall, skal man ha en minste fokusavstand på 3cm, noe som gir en bildeflate 27.7 x 20.6mm.Våre målinger viser at det minste området du får med er ca 29x 22mm

Hurtighet

Vurdering:

Første gang vi slo på kameraet, reagerte vi på at det tok ganske lang tid før det var klart til å ta bilde. Testene våre bekreftet dette, og dessverre viser det seg at det er blant de aller tregeste på dette området. I dag sloss produsentene om å tilby kameraer som er raske, der du ikke mister bilder fordi du må vente på at kameraet skal skru seg på. Da er det skuffende å se en oppstartstid på over 4 sekunder på dette kameraet. Vi trodde at noe av poenget med større kameraer var at man kunne bygge inn raskere mekanikk og elektronikk. Ikke så i dette tilfellet. På grafen under, er det ett annet kamera som bruker omtrent like lang tid på å starte opp, og det er forgjengeren til C-7070. Men dette er ikke en ny modell, og mye har skjedd på dette området siden det kom ut.

Oppstartstid

I likhet med omtrent alle nye kameraer er det ingen målbar utløserforsinkelse når motivet allerede er i fokus. Når man derimot måler utløserforsinkelse med blitsen på, bruker C-70 vesentlig lengre tid enn de fleste andre kameraer.

Utløserforsinkelse med blits

Når vi måler hvor mange bilder kameraet klarer på 10 sekunder, er resultatene meget skuffende. Kameraet klarer bare 5 bilder på denne tiden. Det er ca ett bilde annet hvert sekund. Når vi setter på seriebildefunksjonen, klarer det omtrent ett bilde pr. sekund i 4 sekunder. Så er bufferet fullt, og man må vente lenge før den får tatt flere bilder. Det blir uansett ikke flere enn 5 bilder på 10 sekunder. Dette er for dårlig, Olympus.

Antall bilder på 10 sekunder, uten blits

Hvis vi gjør den samme testen med blits, får vi det samme resultatet. Det er fordi det ikke er blitsen som er flaskehalsen, men prosessering og lagring av informasjonen.

Antall bilder på 10 sekunder, med blits

Større kameraer, og større batterier, gir mulighet til å benytte seg av kraftige prosessorer og høyhastighetslagring til minnekort. Igjen har Olympus latt være å utnytte det potensialet som ligger i et større kamera. Riktignok er hastigheten marginalt forbedret i forhold til forgjengeren C-5060, men en så liten forbedring på halvannet år er meget skuffende.

Å bla seg mellom bilder er relativt tidkrevende. Det første bildet kommer opp på ca ett sekund. Deretter tar det 1-2 sekunder for hvert JPEG-bilde. Fotograferer du i RAW, tar det for lang tid til at du orker å bla deg gjennom bildene (ca 8 sekunder pr bilde).

 

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Dette er helt klart et kamera for entusiastene. Det er ikke beregnet på de som vil ha alt enklest mulig. Brukervennligheten kan dermed ikke vurderes ut fra hvor lett det er å lære å bruke kameraet, men hvor lett det er å benytte de ulike funksjonene når man har lært seg hvor de ligger. I og med at de fleste funksjoner ligger på knapper allerede, er det ikke nødvendig å gå inn i menyer for å få tilgang til dem. Det er en stor fordel hvis du raskt skal endre en innstilling. Knappene er plassert over alt på kameraet, og det er liten logikk i hvor de er plassert. Det kan derfor fort bli litt surr i hvilken knapp du skal trykke på.

For å endre innstillinger, trykker man normalt på en knapp, og deretter vrir på et hjul med tommelen. Dette hjulet er ikke optimalt plassert – det står litt langt ned, og gjør at du må bøye tommelen ganske mye for å bruke det. Det er en bevegelse som kan være litt belastende.

Se større bilder i produktguiden

Menyene er bra, og man kan programmere snarveier til de menyene man bruker mest fra første menybilde. På den måten får man optimalisert bruken til sine egne behov. Hvis du gjør en endring i for eksempel hvitbalansen, så kommer det opp et litt kryptisk beskjed om dette med en gang du skrur på kameraet, så forsvinner den igjen. Det gjør at det er veldig lett å overse en gal innstilling av hvitbalanse. ISO-innstilling er mye bedre markert, og gir du får hele tiden informasjon om hvordan denne er satt.

En ting vi ikke likte så godt var at når vi satte på selvutløser, så ble den automatisk satt tilbake etter at bildet ble tatt, så den måtte velges hver gang. Det gjør at du ikke glemmer å slå den av, men det er litt irriterende når man bruker den mye.

Vi vil ikke påstå at layout på knapper er optimal. Vi synes også at de kunne lagt inn en litt større skjerm med bedre oppløsning. Når de har valgt å beholde layout og design slik som på C-5060, uten å gjøre noen endringer, så er det enten fordi de ville spare utviklingskostnader, eller fordi de synes at det er optimalt som det er. Vi tror det er den første årsaken, og det er litt skuffende.

Hastigheten på autofokusen og reaksjonstiden på menyer er bra, men kameraet er svært langsomt på mange andre områder. Når man tar bilder innendørs, med blits, på full tele, er det ikke alltid kameraet vil reagere ordentlig. Hvis du trykker ned knappen er det ikke alltid den vil ta bildet. Vi vet ikke hva dette skyldes, men det virket som ett eller annet var så tregt at kameraet ikke orket å vente på seg selv, og ga opp. Hvis vi så forsøkte igjen, gikk det. Det hendte også, hvis bufferen var full, at det ikke var nok å trykke ned utløseren. Du måtte vente til bufferen var tømt før det var noe vits å trykke ned knappen igjen.

Vi liker menyene på Olympus-kameraene godt. De har mange muligheter, fungerer bra, og er stort sett greie å finne fram i. Muligheten for å programmere ofte brukte innstillinger og spesieller funksjoner på enkelte knapper er veldig bra, og hever brukervennligheten betraktelig.

Alt i alt er dette et kamera som det tar litt tid å vende seg til, men når du har gjort det, fungerer det bra brukermessig. Men vi kan ikke fri oss fra følelsen av at vi sitter med et kamera med gammel teknologi.

Sammenlikning med C-5060 og C-70
Jeg ønsker å skrive litt om dette kameraet i forhold til forgjengeren C-5060 som kom for cirka halvannet år siden, og C-70 som er et mye mindre kamera, men med mange av de samme spesifikasjonene. Begge kameraene har vi testet her på akam.no.

Hvis man først sammenlikner med C-5060, så ser man fort at dette er ganske like kameraer. Det den samme designen, den samme optikken, og omtrent den samme skjermen. Samme størrelse, og omtrent samme vekt. I tillegg er de aller fleste funksjonene de samme. Så hva er annerledes? Oppløsningen er høyere, det virker som skjermen har fått litt bedre antirefleksbelegg, og de har tatt bort bulb-funksjonen, men gitt kameraet følgefokus.

Dette betyr i praksis at det er det samme kameraet. Noen operasjoner har blitt marginalt raskere, men det er liten forskjell. Omtrent ingenting av de vi påpekte i vår test i februar i fjor, har Olympus gjort noe med. Dette er i bunn og grunn et kamera som bruker halvannet år gammel teknologi, med unntak av oppløsningen på sensoren, og Olympus har totalt ignorert alle tilbakemeldinger fra brukerne.

Hvis vi sammenlikner med C-70, som kom omtrent samtidig med C-7070, men er mindre og billigere, så har disse kameraene mange av de samme funksjonene. Riktignok mangler C-70 vidvinkel, vridbar skjerm, støtte for CF-kort, blitssko og det har kort batterilevetid. Men til gjengjeld har det en mye mer hendig størrelse, 5x optisk zoom, raskere oppstarstid, større og bedre skjerm med høyere oppløsning, bedre makrofunksjon og lavere pris.

Av fordelene til C-7070, vil vi påstå at vidvinkel og batterilevetid er de to viktigste (hvis du ikke er blant de få som vil bruke ekstern blits). Er det da verdt det? Det finnes mindre kameraer med vidvinkel og bra batterilevetid.

Det jeg ønsker å vise med dette er at Olympus har gjort en meget slett jobb med dette kameraet. De har vist at de kan mye bedre, og de har vist at de kunne like bra for halvannet år siden. Vi er derfor skuffet over at de ikke kunne gjøre det bedre denne gangen.

 

Olympus Camedia C-7070 Wide Zoom   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen