TEST: Test av nye iPod Shuffle
Test

Test av nye iPod Shuffle

Testresultater

iPod Shuffle 3. generasjon

Positive ting Liten og lekker, interessant bruk av informasjon via voiceover.
Negative ting Musikkontroll kun via hodetelefoner, få funksjoner.0

Testresultater

iPod Shuffle 3. generasjon

Positive ting Liten og lekker, interessant bruk av informasjon via voiceover.
Negative ting Musikkontroll kun via hodetelefoner, få funksjoner.0
Apple er kjent for god design og deres nye iPod Shuffle er utvilsomt noe utenom den vanlige. Denne spilleren kan med stil brukes som slippsnål om du ønsker det. Men Apple har gått vel langt i jakten på det gode designet her.

Ekstremt liten
Apples nye Shuffle er ekstremt liten, med en matchvekt på litt over ti gram og størrelse på 4,5 ganger 1,7 centimeter skal det vanskelig gjøres å finne en mindre spiller på markedet. Samtidig har spilleren god plass til musikk med sine fire gigabyte lagringskapasitet og finishen er såpas gjennomført at du med litt puss nesten kan benytte denne som slipsnål på fine selskaper om du ønsker det. Dessverre er det ikke alt som er like positivt med det gjennomførte designet.

På selve spilleren finner du nemlig kun en enkelt knapp. Med denne kan du slå på spilleren og bestemme om musikken skal spilles av kontinuerlig eller om musikken skal blandes tilfeldig. Foruten dette er det ingen knapper eller skjerm på denne spilleren, og dette skaper fort et problem. Selve kontrollen av musikken er nemlig plassert i de medfølgende ørepluggene. Like under den høyre pluggen finner du en liten sak med tre trykkpunkter. Øverst og nederst finner du volumkontrollene mens du via midtknappen kan velge neste sang, sette musikken på pause og hoppe mellom spillelister. Systemet for å gjøre dette virker kanskje komplisert. For å velge neste sang må dy trykke på knappen to ganger, for å velge forrige må du trykke tre ganger mens om du holder knappen inne får du valg mellom forskjellige spillelister. Systemet går kjapt å lære seg og etter et par forsøk får du full kontroll over musikken din.


Enheten har ingen skjerm, i stede har Apple utviklet et eget system med voiceover som forteller deg hvilken sang du hører på og navn på spillelister. Stemmen som snakker bytter mellom forskjellige språk ettersom hva slags språk artist- og sangnavn er på. Dette fungerer stort sett bra, og er en god løsning i forhold til mangelen på skjerm. Det skal likevel bemerkes at det ikke alltid er like enkelt å tolke hva den automatiserte stemmen sier, men når du er ute på joggetur er dette en langt enklere løsning enn å skulle se på selve spilleren. Spilleren har samtidig et festeanheng i form av en klips bakpå spilleren. Med denne kan du enkelt feste spilleren der du måtte ønske.

Uten headset ingen spiller
Spilleren fungerer dermed svært godt som en enkel liten treningsspiller om du kan klare deg uten skjerm. Likevel blir dette systemet litt for gjennomført til at det kan fungere i lengden. Hovedproblemet ligger i Apples løsning hvor eneste kontrollfunksjon ligger i styringsmekanismen på hodetelefonene. Hodetelefonene kan dermed vanskelig byttes ut og da hjelper det ikke at disse langt fra er de beste til hverken musikkavspilling eller trening. Du kan sette i andre hodetelefoner, men da kan du ikke lenger bytte sang eller kontrollere musikken, og om du ødelegger eller mister de medfølgende hodetelefonene må du uansett kjøpe noen nye. Et sett tilsvarende hodetelefoner fra Apple koster 249 kroner, et sett som fungerer og sitter bedre koster derimot fort like mye som spilleren i seg selv. iPod Shuffle kan dermed ende opp med å bli en dyr investering med tanke på at spilleren alene koster 679 kroner.


For mange vil nok de medfølgende hodetelefonene fungere godt nok for treningsøkten, men vær da forsiktig med å dra i ledningene og husk godt på hvor du legger disse hodetelefonene etter bruk. Det blir neppe moro om du roter vekk disse.

Ikke spilleren for deg uten kontroll
Overføring av musikk til spilleren er rimelig enkelt og skjer ved hjelp av en medfølgende USB til 3,5 mm minijack. Via iTunes eller også andre program kan du så overføre musikk og opprette spillelister. Husk bare at du ikke kan hente inn musikk fra venner via iTunes om du ikke vil synkronisere din egen spiller med all deres musikk og slette din egen. For deg som liker å dele musikk i vennekretsen, noe som er helt lovlig, bør derfor denne spilleren ikke være førstevalget. Men om du er glad i Apples produkter og tjenester fra før av vil du neppe klage over denne.


Alt i alt har Apple skapt et svært interessant produkt som i utgangspunktet egner seg godt for trening, ikke minst er spilleren såpass liten at det rett ut sagt overrasker. Dessverre hemmer de proprietære løsningene bruken såpass at neppe alle vil bli fornøyd med denne. Spilleren mangler dessuten også radio, noe vi gjerne skulle sett kom på plass i flere av Apples produkter. Nye iPod Shuffle kan bli en god treningskamerat, men du bør være av typen som har god kontroll på hvor du legger sakene dine. Men spilleren er helt klart iøyenfallende, design er uten tvil noe Apple kan. Vi gleder oss til den dagen denne spilleren kommer med blåtann, radio og noe flere knapper på kroppen.

Spilleren koster 679 kroner med frakt og personlig gravering på baksiden.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen