Urbem HD leker med livet

Test av norsk iPad-spill:

Urbem HD leker med livet

Endelig en verdig oppfølger til kultklassikeren Jones in the Fastlane?

PC-spillet Jones in the Fast Lane ble etter sigende aldri noen salgssuksess i 1990, men de siste årene har flere forsøkt å kopiere konseptet fra dette Sierra-spillet. Konseptet går ut på at spilleren skal skaffe seg en utdannelse, en jobb, et bosted, og innimellom få tid til å spise, kjøpe nye klær eller gjøre eller kjøpe noe som forbedrer status og livskvalitet.

Urbem HD til iPad er et spill som utvilsomt faller i samme kategori, og dette er utviklet av norske Karl Fredrik Skorge Hansen. Fra før har spillene Joe vs. The Joneses og Fastlane gjort seg bemerket i Apple App Store, uten å helt leve opp til forventningene. Kan Urbem HD være redningen for Jones-nostalgikerne?

Ikke ren kopi av Jones

Det norskutviklede iPad-spillet er ikke en fornyet utgave av 1990-spillet Jones in the Fast Lane, men det virker sterkt inspirert av det. Når du starter et spill kan du velge mellom fem forskjelige scenarier, deriblant å få sparken fra fem forskjellige jobber, spare opp 600 coins eller kjøpe alle tre bilene. I tillegg kan Urbem HD spilles mot en motstander som spiller på samme iPad (ikke online multiplayer). Flere spillmoduser er helt klart et pluss.

Det første du må gjøre er å besøke universitetet og kjøpe deg en utdannelse. Du har åtte yrker å velge mellom, der tørking av bord (?) er den rimeligste utdannelsen og finansrådgiver er den dyreste og mest ettertraktede. Urbem HD fungerer som et slags brettspill der du bare kan gjøre noen få trekk i løpet av en runde. Når runden er over, må du betale husleie, før du på ny må ut og jage en karriere.

Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (Gamer.no)

Supermarkedet kan være et lurt sted å starte i Urdem HD.
Supermarkedet kan være et lurt sted å starte i Urdem HD.

Jobb i sentrum

Som bordtørker på kafeen må du tørke bord i et tilfredsstillende tempo for å ikke få sparken. Dette gjør du enkelt ved å stryke fingeren over bordet på skjermen. Betalingen er mager og du har knapt nok råd til husleie og mat med denne jobben. Et bedre sted å starte er en jobb som butikkmedarbeider i matbutikken, der du må skanne varene som kommer på rullebåndet. Herfra kan du ganske raskt jobbe deg opp penger til en bedre utdannelse og en bedre jobb.

Utrolig nok er Disc Jockey (DJ) den kjipeste jobben av dem alle. Her skal du velge mellom hiphop eller ballader for å tilfredsstille de to "clubberne" som vil danse. Dette gjøres ved å skyve en spak frem og tilbake, basert på dansestilen til de to figurene på skjermen.

Vi liker at du faktisk må gjøre en oppgave for å tjene penger i spillet, i motsetning til i originalen Jones and the Fastlane, hvor alt du måtte gjøre var å trykke "work". Samtidig skulle vi ønske at oppgavene var enten morsommere eller mer krevende.

De beste jobbene finner du enten i bilbutikken eller i banken. Som svindelsetterforsker må du se etter feil på sedler, og selv om dette er lett, er det samtidig veldig kjedelig i lengden. Som bilselger må du anbefale kundene en av tre biltyper som er til salgs, og som finansrådgiver - kremjobben i Urbem HD - må du ta stilling til om menneskene som søker om lån fortjener å få det.

Det er selve jobben som står i sentrum i Urbem HD, og dessverre er dette det klart kjedeligste aspektet ved spillet. Det kan virke som om akkurat denne biten er tilpasset små barn, mens resten av spillet er beregnet på voksne eller tenåringer.

Å skanne varene er ikke spesielt utfordrene.
Å skanne varene er ikke spesielt utfordrene.

God grafikk, men lite variasjon

Jobber du på bilverkstedet må du skifte hjul.
Jobber du på bilverkstedet må du skifte hjul.
Det er visst ikke så krevende å være DJ.
Det er visst ikke så krevende å være DJ.
Kremjobben - innvilge eller avslå lånesøknader!
Kremjobben - innvilge eller avslå lånesøknader!

Grafikken i Urbem HD er derimot veldig tilfredsstillende - mye bedre enn både Joe vs. The Joneses og Fastlane, som det norske spillet vil konkurre mot i App Store. Det vi savner er mer variasjon i tegningene eller motivene.

For eksempel er det de samme to personene du skal ta imot klager fra hvis du jobber med kundeservice på kafeen, nøyaktig de samme matvarene du skal skanne inn som butikkmedarbeider og det samme dansende paret du skal underholde som DJ på diskoteket.

Blottet for humor, men godkjent

Noe som overrasket oss de første gangene vi spilte Urbem HD var at du tapte når du ikke kunne betale husleie. Husleien øker tilsynelatende gradvis og det er vanskelig å holde styr på hvor mye penger du må sørge for å ha igjen når runden er over.

Tross alt småplukk er faktisk Urbem HD et ganske bra spill. Det ville vært veldig, veldig spillbart om det bare kunne by på litt humor. Dette var styrken til originalen Jones in the Fastlane - som var hysterisk morsomt! Etter hver runde fikk du for eksempel oppsummert hva hovedpersonen gjorde i løpet av helgen med morsomme anektoder, og flere av butikkmedarbeiderne serverte spydige kommentarer. I tillegg kunne man leie forskjellige leiligheter, ta opp lån i banken, kjøpe TV og stereo, samt bli syk av å spise fordervet mat du hadde liggende i kjøleskapet og mye annet. Med noe slikt, samt morsommere minispill, ville Urbem HD vært en glimrende videreutvikling av Sierra-klassikeren Jones in the Fastlane.

Det norske spillet likevel det beste Jones-alternativet vi har prøvd til iPad, og vi håper at det etter hvert vil komme en oppfølger - det er mye å bygge videre på her.

Urbem (av urbis) betyr for øvrig "by" på latin.

Kjøp Urbem HD for 28 kroner i App Store

Les også: Denne gjør iPad til en skikkelig spillmaskin

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen