Test

Test av Nokia N86

Testresultater

Nokia N86

Positive ting Solid, har alt av funksjoner, brukervennlig.
Negative ting Lav oppløsning på skjermen, stor og tung, dårlig batterikapasitet, skuffende bildekvalitet i forhold til spesifikasjonene, dårlig nettleser.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 3
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 4

Testresultater

Nokia N86

Positive ting Solid, har alt av funksjoner, brukervennlig.
Negative ting Lav oppløsning på skjermen, stor og tung, dårlig batterikapasitet, skuffende bildekvalitet i forhold til spesifikasjonene, dårlig nettleser.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 3
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 4
Vi har tidligere sniktittet på N86, men testen har tatt en god del lengre tid. Årsaken er at vi nå er på tredje testtelefon etter at de to første vi mottok tok kvelden etter kun timers bruk.

Vi skal ikke holde det mot N86 i denne testen – det hender at tidlige testtelefoner ikke er helt stabile – men vi vil gjerne høre om noen av leserne våre har hatt samme problem. Gi gjerne din kommentar i forumet vårt.

Mangler spenst
Etter lengre tids bruk har vi ikke endret mening om det ytre hva gjelder N86. Dette er på ingen måte en av de peneste telefonene som har kommet på markedet i år, men byggekvaliteten og det ripesikre glasset er på høyde av det vi venter av en telefon i denne prisklassen. Vi sitter likevel igjen med en smak av finsk trausthet når det kommer til designet, og N86 er en veldig typisk Nokia-mobil, både på godt og vondt.Vi skulle gjerne sett et sprekere utseende – både utvendig og når det gjelder brukergrensesnittet – men brukervennligheten er det som vanlig lite å utsette på hos Nokia, i alle fall så lenge vi holder oss til selve terminalen.

Vi har tidligere slaktet finnenes forsøk på å kopiere Apple Appstores suksess med sitt Ovi-univers, og vår test av selskapets musikktjeneste resulterte i magre terningkast to. Lite intuitivt, mye feilmeldinger ved pålogging og kopisperrer på all musikk gjør systemet lite brukervennlig.

Bra på musikk
Selve musikkspilleren i N86 fungerer utmerket, og oppfører seg som vi ønsker fra en multimediemobil. 3,5 mm-utgangen gjør at du også selv kan koble på dine egne hodetelefoner. Lydkvaliteten er god, overføringen av musikk fra PC til mobil går enkelt og greit, det eneste vi har å utsette er at du må skru lyden til maks for å få volum og trøkk nok om det er en del bakgrunnsstøy. Musikkspilleren kjører fint i bakgrunnen mens du gjør andre ting på mobilen, surfer, tar bilder og mer.

Det vi ikke er like fornøyde med er at N86, i motsetning til Sony Ericssons billigmodell W508 som vi også har inne til test, ikke klarer å sortere MP3-filene vi overførte etter artist, de havner alle i ”ukjent”-mappen. W508 ble lastet med akkurat de samme filene, og hadde ingen problemer med å hente opp artist- og låtnavn.Skuffende skjerm
Vi er heller ikke imponerte over den 2,6 tommer skjermen som sitter i N86. Riktignok er det en Amoled-skjerm som skal gi skarp og klar gjengivelse, men med en oppløsning på (til denne prisklassen å være) stusselige 240 x 320 piksler er ikke spesielt imponerende.

Til sammenlikning har Samsung Jet, som også koster rundt 4 000 kroner, en trykkfølsom skjerm på hele 480 x 800 piksler. Det holder likevel mot hovedkonkurrent Sony Ericsson, som har samme skjermoppløsning på N86-konkurrenten W995.

Å se film på telefonen fungerer betraktelig bedre enn vi først fryktet på sniktitten. Vi lastet over traileren til eventyrfilmen "Where the wild things are" i 480p-oppløsning via videolastingsfunksjonen i Nokia PC-suite. På den måten fikk vi konvertert filen til et format som kunne spilles av i Nokias mediespiller automatisk, og kvaliteten var overraskende bra. Den lille skjermen gjør at filmopplevelsen ikke når de store høyder, og filmen blir en smule sammentrykt, men spilte av uten mye artefakter eller hakking.

Bildekvalitet

N86 er Nokias toppmodell hva angår kamera. Her er det åtte megapikslers autofokus, 28 mm vidvinkel, justerbar blender, mulighet for å geomerke bildene dine og mye mer. Dessverre er blitz-løsningen ikke blant de beste på markedet, og vi lar oss ikke helt imponere over bildekvaliteten. Åtte megapiksler til tross - N86 sliter med de samme problemene andre mobilkamera har, nemlig problemer med motiv med høy kontrast og dårlige lysforhold.Her er mye dårlige overganger mellom lyse og mørke områder, og deler av bildene blir fort utbrente. I bildekarusellen under kan du se flere bilder tatt i ulike lysforhold, og når det hverken er for mye eller lite lys blir bildene gode. Vi hadde likevel forventet mer at kameramobilen som ble kåret til årets beste i Tipa Awards tidligere i år. Vi holder faktisk en knapp på Sony Ericssons C905 hva angår bildekvalitet.

Zoom-funksjonen fungerer faktisk, i motsetning til hos mange av konkurrentene, og selv om vi merker litt mer bildestøy enn vanlig tar N86 relativt gode bilder også når du zoomer inn på objektet du vil ta bilde av.

Her kan du se bilder og video tatt med N86
.

Videofunksjonen tar greie opptak, noe artefakter får du ved rask bevegelse, men holder du mobilen i ro får du grei kvalitet på filmene dine.Her kan du se flere videoer tatt med N86.

Du kan legge bildene dine rett opp på nett fra mobilen via Ovi, Flickr eller eller Vox. Vi slet med autoriseringen på Flickr for å kunne sende bilder rett fra galleriet til tjenesten, og ble sendt i en endeløs loop med autorisasjon – godkjenning – og ny prompting for autorisasjon. Med Ovi gikk det helt greit å taste inn brukernavn og passord, og laste bilder opp til Nokias nettsider.

Last ned-funksjonen på N86 er begredelig utvalgsmessig. Vi lastet ned Depeche Modes musikkvideo Personal Jesus, og kvaliteten er alt for dårlig for et klipp som koster 30 kroner. Oppløsningen er verre enn på videoopptakene du tar med kameraet i telefonen.

GPS
Navigasjonsløsningen i N86 er blant de beste vi har testet. Med støtte for både bilkjøring og spaserturer er det enkelt å finne fram, det eneste vi savner er automatisk rekalkulering av ruter på gå-navigasjonen. Oppstart av GPS-en går også svært raskt, og vi opplever god dekning.

Proff på e-post
Det er enkelt å sette opp e-post, internett og andre innstillinger på de fleste Nokia-telefoner, og N86 er intet unntak. Når du starter telefonen første gang får du forespørsel om å legge inn de nødvendige innstillingene, og det meste går automatisk. Skal du synkronisere e-post og kontakter opp mot en Exchange-server må du naturlig nok selv legge inn de gjeldende innstillingene, og vi var oppe og gikk på jobb-e-posten etter et snaut minutt med trykking.En telefon med alt trekker naturlig nok en del strøm, så dette er ikke telefonen du tar med deg på fjellturen langt unna nærmeste strømkontakt. Selv med Bluetooth, Wi-Fi og GPS-en avslått holder ikke batteriet mer en halvannen dag med normal bruk.

Konklusjon
Nokia ser ut til å nok en gang ha laget en solid mobil som har det meste man kan ønske seg - GPS, trådløst nettverk, åtte megapikslers kamera - listen bare fortsetter og fortsetter. Men N86 har problemer med å skille seg ut i mengden av nye og spennende mobiler på markedet, og den har noen svakheter som trekker ned helhetsinntrykket. Vi ligger og vipper mellom en firer og en femmer på terningen (du kan se vekting og poenggjengivelse i tabellen nederst i saken), men lander på en solid firer. Bildekvaliteten skuffer i forhold til spesifikasjonene, og det er mange telefoner på markedet som har det lille ekstra vi synes N86 mangler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen