TEST: Test av Nokia Music Store
Test

Test av Nokia Music Store

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Positive ting Mye musikk i arkivet, fungerer på mobil og PC.
Negative ting Har kopisperrer på all musikk.0

Testresultater

Positive ting Mye musikk i arkivet, fungerer på mobil og PC.
Negative ting Har kopisperrer på all musikk.0
Nokia lanserte sin musikktjeneste Nokia Music for det norske markedet i dag slik at du kan kjøpe og laste ned musikk til din mobil og PC. Det er en tjeneste du bør holde deg langt unna.

Mye positivt
For å ta det positive først, Nokia har jobbet mye både for å få på plass musikk og en sømløs tjeneste. Tjenesten fungerer via en applikasjon som du enten legger til på din Nokia mobiltelefon eller laster ned til din PC. Applikasjonen for PC fungerer både som musikkbutikk og avspiller. All musikk du kjøper kan lastes ned både til PC og mobiltelefon. Designet på Nokias butikk ser ved første øyekast både enkel og pen ut. I toppen ligger det noe som trolig skal se ut som en coverflow-funksjon. Forsøket fungerer ikke helt da du uansett må klikke deg mellom albumene, her får du ikke noen visuell flyt i bildet.


Butikken har mye musikk på plass. Her finner du alt fra VG Lista og også det meste av norsk undergrunnsrock og gamle klassikere. AC/DC og The Beatles glimrer derimot med sitt fravær, men det beror på at rettighetene til disse bandene ikke finnes i digitale utgaver. Tjenestens søkefunksjon fungerer også godt og gir deg klare alternativer om du taster feil.

Designet på mobilapplikasjonen fungerer greit. Her har Nokia rett og slett kopiert og laget en sammenpresset kopi av PC-applikasjonen. Den er ikke spesielt veltilpasset mobiltelefonen, men den fungerer.


Derimot har Nokia droppet alt som heter informasjon om artistene de har inne i systemet. Her fins det hverken skriftlig informasjon eller lenker ut til artistenes hjemmesider. Du bør derfor vite hva du er ute etter når du først går inn i butikken. Den obligatoriske lytteprøven på 30 sekunder er derimot på plass, og du kan fint lete rundt på nettsiden mens du lytter til musikk du vurderer å kjøpe. Du kan som sågar fint lytte til flere prøver på låter etter hverandre da disse legger seg i en slags spilleliste. Låtene har samme pris som Itunes, 8 kroner for en sang og 80 for et album, tjenesten har også en billigseksjon med utvalgte album til lavpris. Med alle artistene følger det anbefalninger om lignende musikk. Om du er på jakt etter noe nytt kan de godt hende du finner noe her.

Kopisperrer på all musikk
Det er derimot et gedigent problem med Nokia Music. Dette problemet kan ikke skjules bak hverken stort musikkutvalg eller fint design. Selve kjøpet av musikk går greit, både på mobil og via PC. Du benytter enkelt å greit kredittkortet ditt. For å forenkle dette på mobilen kan du forhåndskjøpe kreditt slik at du slipper å taste inn kortnummer hver gang, eller du kan legge inn kortet ditt slik at det ligger inne i systemet på din profil. Du bør derimot ikke bruke en krone hos Nokia Music slik dagens system fungerer. I en tid da de fleste har innsett at kopisperrer var et større hinder for kundene enn det var et gode for bransjen velger Nokia å gå helt andre veien. De har kopisperrer på all sin musikk. Det du får lastet ned er derfor WMA-filer i 192Kbps oppløsning. Disse filene kan kun spilles av på Windows-baserte maskiner og Windows-kompatible MP3-spillere. Ipod og Mac-brukere kan dermed glemme å benytte Nokias løsning.


De som bruker Windows eller Nokia-mobiler vil også oppleve det å spille av musikken som noe komplisert. Både musikk nedlastet til mobil og PC må lisensieres før den kan spilles av. Med mobilen betyr dette at du etter kjøp må logge deg inn hos Nokia og hente lisens. På PC-en må du godkjenne flere oppdateringer fra Windows. Det er nettopp slike hindringer som medfører at mange heller vil velge å laste ned musikken sin fra andre tjenester eller ulovlig. Nokia har sagt de har som mål å få et DRM-fritt tilbud i løpet av 2009. De burde heller sørget for å ha på plass dette tilbudet allerede før lansering i dagens musikkmarked.

Om du likevel velger å kjøpe musikk hos Nokia Music så får du ingenting ekstra på kjøpet. Tjenesten har tydelige planer om en streamingløsning, men denne er enda ikke på plass. Du får heller ikke tilgang til noe ekstramateriale i form av musikkvideoer eller annet. Dette savner vi også ved andre av dagens musikkløsninger. En bedre utnyttelse av nettet med mulighet for kommentarer og lenking av materiale kunne de tjent mye på.

Kan ikke anbefales
Nokia Music er langt fra perfekt i utgangspunktet. Det er noen bugs i systemet og vi savner mer informasjon om musikken. Tjenesten skal likevel ha for at de har mye musikk i sitt bibliotek, noe som er svært positivt og også selve kjøpet og nedlastningen går fort. Dette hjelper likevel ikke når Nokia velger å basere seg på en lite forbrukervennlig løsning som det faktisk kopisperrer er. Når musikkbransjen selv i stor grad har valgt å gå bort fra DRM ved nedlastning av musikk virker det ikke som om Nokia har gjort jobben sin godt nok før de lanserte denne tjenesten. Nokia selv sier de er pålagt å ha DRM, en kjapp telefon til EMI Norge viser at de på sin side uten problemer vil la Nokia tilby deres musikk uten kopisperrer. Det virker som om Nokia rett og slett bare har bestemt seg for å ikke følge med i utviklingen eller gått for en enkel utvei uten å skille mellom musikk med og uten sperrer.


Nokia Music kan bli en interessant tjeneste, og det er positivt at du med dette få enkel tilgang til musikk du kjøper både via mobil og PC uten å måtte betale ekstra. Om Nokia Music ikke hadde hatt kopisperrer på musikken så ville det vært uproblematisk å sammenligne tjenesten med både Itunes og andre gode musikkbutikker og gi Nokia Music terningkast 4. Med en god streamingløsning på plass, mer informasjon om artister og bedre utnyttelse av Internett vil terningen også fort kunne trilles høyere. Derimot så er bruken av kopisperrer tjenesten i dag har en såpass stor hindring for forbrukerne at tjenesten rett og slett ikke kan anbefales. Derfor får den terningkast 2 inntil kopisperrene fjernes.

Du kan selv laste ned og teste Nokia Music her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen