Test

Test av Nikon D70Se flere og større bilder i prisguiden

Vi fikk bare låne kameraet i litt over en uke, noe som ikke ga tid til en fullverdig test. Vi håper å komme tilbake med en langtidstest ved en senere anledning.

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Beste priser
Brukererfaringer
Linker
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Nikon D70 er bygget i sort plast. På grepet og et par andre steder er plasten av en gummi-liknende kvalitet, noe som gir et godt grep. Byggekvaliteten virker god, men ikke eksklusiv. Følelsen av kvalitet er bedre enn på Canon EOS 300D, men dårligere enn på Canon EOS 10D.

Det eneste vi virkelig har å utsette på byggekvaliteten er dekslet for minnekortet; som virker malplassert og i dårligere utførelse enn resten av kameraet.

Ellers er man med et Nikon-speilrefleks i bakvendtland sammenliknet med de fleste andre merker. Objektivet skrus på "feil" vei, man må trykke "feil" vei for å regulere eksponeringskompensasjon mv. Dette kan kreve noe tilvenning for de som ikke er vant til Nikon fra før.

Se flere og større bilder i prisguiden

Kameraet er naturlig nok både stort og tungt, noe som bidrar til god ergonomi og stødighet. Når man legger til ekstern blits og ekstra objektiver må man imidlertid ha en egen bag til alt utstyret, så fremdeles er speilrefleks først og fremst for proffene og de mest avanserte amatørene.

Optikk

Vurdering:

Kameraet selges i en pakkeløsning med et 18-70 mm objektiv. Merk at den såkalte cropfaktoren gjør at objektivet virker som et 27-105 mm i praksis. Vi vil advare mot de andre, rimeligere pakkeløsningene - disse gir ikke tilfredsstillende vidvinkel.

18-70 millimeteren har middels byggekvalitet; langt bedre enn Canons 18-55 mm, men dårligere enn Canons dyrere 17-40 F4L som vi har brukt til sammenlikning i denne testen.

18-70 millimeteren koster ca. 3000 kroner mer enn Canons 18-55 mm, så for de som er på et virkelig lavt budsjett vil trolig Canon friste litt mer. Vi vil likevel anbefale at man tar seg råd til disse ekstra tusenlappene; 18-70 objektivet er ikke bare overlegent Canons objektiv på optisk ytelse, men også på byggekvalitet. Med Nikon-objektivet er man også sikret langt bedre kompatibilitet på kameraer i fremtiden.

Canon har per i dag ikke noe liknende, men Olympus har et 14-54 mm objektiv som tilsvarer et 28-108 mm objektiv til E-1. Sigma kommer også snart med et objektiv i samme klasse.

Vi testet også kameraet med en 50 mm F1.4. Dette objektivet viste seg å ha langt tregere autofokus enn 18-70 objektivet, men har ellers god optisk ytelse.

Se flere og større bilder i prisguiden

Videre forsøkte vi en eldgammel 50 mm F1.8 og en 28 mm F2.8. Det viste seg at disse eldre objektivene ikke kunne brukes med autofokus eller lysmåling; hvis man skal få noen nytte av slike eldre objektiver må man altså ha med seg ekstern lysmåler. Videre feilet kameraets hvitbalanse fullstendig, og man fikk minimalt med EXIF-data i bildene.

Hvis man har mye gammel Nikon-optikk er ikke dette etter min mening noe argument for å kjøpe Nikons digitale speilrefleks. Med mindre man har sære fotografiske behov vil gammel optikk være tilnærmet ubrukelig på kameraer som D70 for de aller fleste.

Funksjoner

Vurdering:

Nikon D70 har de fleste fotografiske muligheter man kan ønske seg, og for de aller fleste vil det ikke være kameraet som setter begrensningene.

Til studiobruk og nattfotografering savner vi mulighet til å slå opp speilet før eksponering for å minimere vibrasjoner. Dette har heller ikke Canon EOS 300D, men 10D og mer avanserte modeller har dette.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

En mulighet jeg likte som Canon ikke har, er ISO-"prioritet". Dvs. at man kan fotografere i f.eks. lukkerprioritet med den lukkertiden man ønsker, så settes både blender og ISO automatisk. Hvis det er svakt lys nøler ikke kameraet med å bruke ISO 1600 når denne funksjonen er aktivert; det ville nok være fornuftig å kunne sette en maksimal grense her.

Vi likte heller ikke at minste ISO-verdi er 200, og vi skulle gjerne sett innebygd ND-filter slik Canon har på enkelte kompakte kameraer (men ikke på speilrefleksmodeller).

Det finnes heller ikke videofunksjon eller andre ikke-fotografiske muligheter slik man finner på kompakte kameraer. Dog kan man legge til en lydkommentar til bildene, noe man ikke kan på Canons tilsvarende modeller.

Skjerm og søker

Vurdering:

Dagens digitale speilrefleks kan ikke bruke LCD-skjermen som søker. I mange situasjoner er dette svært tungvint.

Se flere og større bilder i prisguiden

Verre er det at søkeren bare dekker 95 % av bildet. En LCD-skjerm gir derfor som regel mer nøyaktig komposisjon. Nikons mer profesjonelle modeller har større søkere med riktigere utsnitt.

En optisk søker av denne typen gir imidlertid overlegen kontroll over fokusen i bildet sammenliknet med en LCD-løsning.

En kul finesse er at man kan få opp et rutenett i søkeren som gjør det enklere å komponere bildet. Dette har ikke Canon. Vi likte imidlertid Canons visning av valgt fokuspunkt langt bedre.

I det hele tatt synes vi at dagens digitale speilrefleks virker som digitaliserte versjoner av filmbaserte modeller; man kunne ha gjort mye annerledes hvis man hadde turt å tenke helt nytt. Dette gjelder ikke minst for den informasjonen man ser i søkeren. For eksempel har verken Nikon D70 eller Canons tilsvarende modeller visning av valgt ISO-verdi eller hvitbalanse i søkeren.

LCD-skjermen fungerer godt til bildevisning og menybruk, men tegn blir noe vanskelige å avlese fordi de er små og skjermen har grovkornet oppløsning. Man kan imidlertid enkelt velge om det skal vises histogram eller visse typer opptaksinformasjon når man ser på bildet. Vi synes at menyknappene brukes litt ulogisk for å veksle mellom bilder, men dette er en tilvenningssak.

Personlig tror jeg at man om få år kan velge elektroniske søkere på "speilrefleks", men optiske konstruksjoner vil nok dominere markedet en god stund til.

Batteri

Vurdering:

Det medfølger et oppladbart Lithium-ION batteri og ekstern hurtiglader. Det følger også med et adapter slik at man som en nødløsning kan bruke 3 CR2 batterier i kameraet. Kjekt, men enda bedre ville et AA-adapter ha vært.

Se flere og større bilder i prisguiden

Nikon D70 knuste alle rekorder på batteritesten vår. Vi klarte å presse hele 3400 bilder ut av kameraet, omtrent dobbelt så mye som på Canon EOS 300D. Imponerende. Batteritesten varte imidlertid bare i 2 timer 11 minutter.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Autofokus

Vurdering:

Tabellen under viser hurtigheten til D70 med 18-70 mm objektivet på henholdsvis vidvinkel og tele. Hurtigheten er i stor grad avhengig av hvilket objektiv man bruker og forholdene ellers. 18-70 millimeteren kom imidlertid meget bra ut - og noe bedre enn Canons 18-55 mm.

Nikons 50mm F1.4 var imidlertid skuffende treg, og langt tregere enn Canons tilsvarende objektiver. Tallene er gjengitt i sekunder:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D m/18-55 Canon EOS 300D m/17-40 Canon Pro 1 Fujifilm S7000 Nikon D70 18-70 Nikon D70 50mm F1.4 Sony F828
Vidvinkel 0.26 0.37   0.99 0.6 0.37 0.74 0.09
Tele 0.23 0.52 0.27 1.71 1.11 0.39 0.74 0.83
Full oversikt

Vi forsøkte også å finne ut av hvilket kamera som fokuserte best i svakt lys med hjelpelampen avslått. Vi brukte 50 mm F1.4 objektiver på både Nikon D70 og Canon EOS 10D. Nikon D70 var klart best. Vi kan ikke skjønne hvorfor Nikon aktiverer hjelpelampen på kameraet så tidlig; D70 kan nesten fokusere i stummende mørke.

Hurtighet

Vurdering:

Nikon D70 er klart til bruk nærmest umiddelbart. Vi målte følgende oppstartstid i sekunder, autofokus og utløserforsinkelse er imidlertid inkludert i tallene:

Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon Pro 1 Fujifilm S7000 Nikon D70 Sony F828
2.32 2.85 3.73 3.87 0.64 1.23
Full oversikt

Utløserforsinkelsen er også minimal, både med og uten blits. Dette til tross for at kameraet måler blitseksponeringen med et forhåndsblink. Tallene viser utløserforsinkelse i sekunder:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon Pro1 Fujifilm S7000 Nikon D70 Sony F828
u/blits 0.00 0.00 0.00 0.02 0.00 0.00

m/blits

0.00 0.00 0.16 0.02 0.00 0.27
Full oversikt

Når det gjaldt bilde-til-bilde ytelse forventet vi at kameraet skulle yte et sted mellom Canon EOS 10D og 300D. Det viste seg å være feil, D70 knuste de fleste rekordene våre på ytelse. Canon-kameraene reddet seg imidlertid på våre offisielle tall ved at de har en god buffer, problemene med Canon-kameraene er at de har svært treg lagring til minnekortet fra bufferen. Her briljerer Nikon - man kan ta bilder fortløpende helt til minnekortet er fullt!

Tabellen under viser hvor mange bilder vi klarte å ta på 10 sekunder med og uten blits. Canon-kameraene hadde her enda ikke begynt å slite skikkelig med bufferen, og klarte seg greit:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon Pro1 Casio EX-M1 Fujifilm S7000 Nikon D70 Sony F828
u/blits 13 9 7 9 7 15 8
m/blits 13 9 5   5 12 6
Full oversikt

Etter de første 10 sekundene er det ingen tvil om hvem som briljerer. Mens man på et minutt bare klarer å ta 23 bilder med et Canon EOS 300D, kan man ta hele 85 på Nikon D70! Dessverre for Nikon er det ikke ofte at man tar 85 bilder etter hverandre i et strekk, og de aller fleste brukere vil klare seg fint med ytelsen til Canon-kameraene.

Hvis man tar mange blitsbilder etter hverandre skrur Nikon av blitsen i en periode for at ikke blitsrøret skal bli for varmt og ødelegges. Nikon klarte derfor ikke blitstesten like bra, men at man kan ta 16 blitsbilder på 13 sekunder er selvsagt mer enn bra nok for de aller fleste. Vi prøvde også den eksterne blitsen SB-600; denne hadde også meget bra ytelse.

RAW-ytelsen til Nikon D70 er suveren. Det at bufferen bare holder 5 RAW-bilder er ingen begrensning under vanlig fotografering, og hvor ofte bruker man RAW-format i kontinuerlig modus? D70 knuser Canon EOS 300D på RAW:

  Canon EOS 10D Canon EOS 300D Canon G5 Canon Pro1 Fujifilm S5000 Fujifilm S7000 Nikon 5700 Nikon D70 Olympus C-5060 Sony F828
10 sek 11 6 3 4 6 4 3 11 2 1
60 sek 19 13 11 10 34 18 5 56 7 5
Full oversikt

Nikon oppgir at kameraet kan ta 3 bilder i sekundet i kontinuerlig modus. Vi klarte aldri å få til dette, selv etter å ha vært gjennom de fleste innstillinger på kameraet og nullstilt det flere ganger. En leser tipset oss om at man må skru av støyreduksjonen på bildene for å aktivere den raske seriebildefunksjonen, men denne fikk vi ikke prøvd da vi allerede hadde levert tilbake kameraet.

Nikon oppgir videre at kameraet støtter USB 2.0. Dette høres veldig flott ut, men når vi ikke klarte å overføre filer fra kameraet raskere enn 0.73 MB/s er dette forvirrrende - om ikke forvillende - markedsføring.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

På betjening og brukervennlighet velger jeg å gi terningkast 5, for å ikke få Nikon-entusiastene på nakken. Brukervennlighet er nemlig et spørsmål om smak og behag, og er man vant til Nikon fremstår Canon som lite brukervennlig - og omvendt.

Akamera.no er i besittelse av et Canon EOS 10D, og selv er jeg derfor mest vant til Canon. Når jeg forsøker å vurdere brukervennligheten med objektive øyne tror jeg imidlertid at de fleste vil synes at Canon er lettere å forstå. Med mindre man tar bilder kun i automatiske modi tror vi at Nikon D70 har ganske høy læringsterskel. Heldigvis følger det med en god, norsk papirmanual, og elektronisk manual på engelsk kan lastes ned fra nettet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

For den avanserte brukeren er imidlertid D70 langt å foretrekke fremfor f.eks. Canon EOS 300D. D70 har svært mange konfigurasjonsmuligheter som 300D ikke har, og etter å ha brukt kameraet og bruksanvisningen en god stund vil ikke brukervennlighet lenger være noe tema. Vi likte også at D70 har to separate hjul for å regulere blenderåpning og lukkertid i manuell modus, noe som er en mangel på 300D.

Jeg likte godt å bruke kameraet, men foretrekker visningen av autofokus på Canon-kameraer. Nikons ingeniører kunne også med fordel ta et kurs hos HP i hvordan man lager enda mer brukervennlige menyer. Det er også merkelig at Nikon har valgt at selvutløseren må skrus på for hvert nye bilde man skal ta. Ofte bruker man jo selvutløseren i studio for å minimere vibrasjoner.

Til tross for god autofokus i mørket, var jeg ellers ikke overbevist over egenskapene i svakt lys. Lysmåleren taklet mørke dårligere enn Canon EOS 10D, og bildene ble gjennomgående undereksponert. Til nattfotografering må man derfor regne med å eksperimentere seg frem med manuelle innstillinger eller eksponeringskompensasjon. Canon EOS 10D ga klart bedre resultater på automatiske innstillinger.

 

Nikon D70   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen