Test av Nikon D40

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med Nikon D40 har Nikon siktet seg inn på folk som ikke har hatt digitalt speilrefleks før. For en rimelig pris har de satt brukervennlighet i høysetet, og sluppet et kamera som har god bildekvalitet og byggekvelitet, uten å henge seg på kappløpet om flest mulig funksjoner eller megapiksler. Som første nettsted i Norge har Akam fått teste et ferdig eksemplar av Nikon D40. Ligger dette under juletreet ditt i år?

I galleriet kan dere se bilder vi har tatt med kameraet. Klikk på bildene under for å komme til galleriet.

I bruk

Kamerahus:

Vurdering:

Nikon har uttalt at de med D40 har forsøkt å beholde Nikon-følelsen og byggekvaliteten de er kjent for. Det har de stort sett klart, på både godt og vondt. D40 ligger godt i hånden, og man kan vel på sett og vis gjenkjenne at det er en Nikon det er snakk om, kun på dette grunnlaget. Selv om kamerahuset er blitt relativt lite har man god plass også til lillefingeren, som ofte havner utenfor med andre mindre kameraer. Grepet er heller ikke blitt for smalt, slik at det blir ukomfortabel som på f.eks Canon 400D, og de fleste håndstørrelser bør kunne bruke D40 uten de helt store ankepunktene. Kameraet er som alle andre bygget i plast, men kjennes solid og helt greit balansert. Dreieknappen for av/på som Nikon har brukt siden tidenes litt utpå dagen finner vi også på D40, og som vanlig fungerer den godt. Umiddelbart etter testen av Pentax K100D savner vi imidlertid Pentax-løsningen med å legge nedblendingsknappen til denne bryteren, men dette er en funksjon som D40 ikke har. Det er mye positivt å si om Nikons måte å bygge kamerahus på, og Nikon har holdt seg til gamle vaner på dette området. De har desverre heller ikke greid å kvitte seg med gamle uvaner, som for eksempel mangelen på mekanisme som holder batteriet på plass selv når luken er åpen. Batteriluken er pinglete konstruert og har plasthengsler som vi vil tro knekker relativt lett ved rette formen for belastning, og skjer det er fototuren over for denne gang, med mindre du tilfeldigvis har med deg en nødrull med gaffatape. Dette har både vi og andre gang på gang påpekt overfor Nikon, men de har enda ikke klart å gjøre noe med det. En annen Nikon-vane vi kan kontrollere vår entusiasme for, er plasseringen av kommandohjulet på baksiden. Det står som vanlig helt oppe i høyre hjørne, noe som ofte kan gjøre det vanskelig å bruke det uten å skifte grep i kameraet, spesielt med småfrosne fingre.

Som nevnt er batteriluken av det særdeles pinglete slaget, men minnekortluken er merkelig nok helt ok. Den er lett å åpne, også med frosne fingre, og er fjærbelastet for å åpnes enkelt og greit. Hengslene er i metall, og selve luken er i plast men likevel relativt solid. Luken for kablene derimot, er ikke så bra. Den består av plast som er myknet i hengselområdet, og fungerer greit så lenge den henger på. I det øyeblikk den rives over i sitt relativt spinkle feste, er andre ting på gang. Da har du nemlig en liten plastdings skranglende rundt i finmekanikken i kameraet ditt.

Funksjoner:

Vurdering:

Nikon har beholdt overraskende mange funksjoner fra sine dyrere speilreflekser i D40, men for å tilpasse kameraet til nybegynnersegmentet har de gjort grensesnittet mer brukervennlig. Mer om dette senere, men det er, trass mye annen funksjonalitet, nettopp dette som er kameraets nyeste og mest spennende "funksjon", så det må nesten nevnes også her.

Ellers har kameraet de fleste vanlige funksjoner, og vi savner lite fra funksjonskoldtbordet, med unntak av en nedblendingsknapp som vi synes Nikon godt kunne ha påspandert D40. Kameraet er et typisk læringskamera, og man lærer masse ved å ha mulighet til å blende ned og se dybdeskarpheten i praksis. En lignende funksjon som på Pentax K100D, hvor man kan velge mellom tradisjonell nedblending eller at man tar et midlertidig bilde som vises på skjermen, hadde vært kjærkommen.

Nikon D40 har fått 8 motivprogrammer, hvorav 7 stykker er vanlige og velkjente, men det åttende er nytt, og et eksempel til etterfølgelse til produsenter som ikke hører på sine kunder. Nikon fikk tilbakemeldinger som tydet på at brukerne var misfornøyde med at blitsen hoppet opp i tide og utide ved bruk av auto-programmet, og nå har de gjort noe med det. Blitsløs auto er nettopp det: Identisk med Auto, bare uten blits.

Nikon D40 tilbyr også en del funksjoner som skal hjelpe brukeren til å klare seg uten en PC, som for eksempel PictBridge, som tillater direkte utskrift fra kamera til printer, uten omveien om en PC, og mulighet for endring av bildene i kamera. Nikon kaller dette "retusjering" noe det ikke er, og å kalle det bilderedigering smaker ikke helt godt for oss det heller. Faktum er at mulighetene er små, og alt man kan gjøre er sånne småting som å fjerne røde øyne, legge på farger, gjøre bilder sort-hvite, og så videre. Man vil nok ha langt nedre kontroll og arbeidsflyt i nær sagt et hvilket som helst bildebehandlingsprogram.

Skjerm og søker:

Vurdering:

Det er ikke mye å si om Nikon D40s skjerm. Den er 6,3 cm (2,5") og består av 230 000 piksler, er helt grei, og utmerker seg verken i positiv eller negativ retning. Det er positivt at Nikon ikke har valgt å gi D40 en mindre skjerm enn dette for å spare penger, men det hadde nok gått for mye ut over salget, spesielt siden Canon EOS 350D fremdeeles er i produksjon og salg, og skjermstørrelse er ett av de områdene D40 ligger foran konkurrenten.

Søkeren er også sånn midt på treet. Den er ørlite større enn Canon EOS 350D og 400D, og omtrent like mye mindre enn Sony A100. Pentax K100D har en søker som er nøyaktig like stor som Nikon D40.

Batteri

Vurdering:

Nikon D40 bruker et litium-ion-batteri på 7,4V og 1000mAh. Det skal, i følge CIPA, holde til 470 eksponeringer, som er omtrent det samme som Nikon D80, som har større batteri. Det er også en del mer enn Canon EOS 400D.

Batterilevetid - CIPA

Det følger med batterilader.

Autofokus

Vurdering:

Nikons autofokuskameraer har alltid hatt fokusmotoren innebygd i kamerahuset. Fordelen med det, er at du slipper å betale for motoren hver gang du kjøper nytt objektiv. Det tar også litt mindre plass. Ulempen er at denne løsningen ikke gir så rask autofokus som man skulle ønske. Nikon introduserte derfor AF-S-objektiver, som har autofokusen i objektivet.

Nikon D40 er det første autofokuskameraet fra Nikon uten motor i huset. Det betyr at du kun får autofokus dersom du bruker AF-S-objektiver eller tredjepartsobjektiver med fokusmotor integrert. Det er naturligvis gjort for å spare penger og plass i kamerahuset, men gir kjøperne et handikap, siden de vil miste viktig funksjonalitet på en del objektiver. Hvor vidt dette er en ny trend fra Nikon, eller bare et tilfelle på dette huset for å få det mindre og rimeligere, vites ikke, men dersom det er en ny trend, vil vi antakelig se lanseringer av mange nye AF-S-objektiver i tiden som kommer.

Vi har tidligere målt autofokushastigheten blant annet på 50mm-objektivene, for å få en indikasjon på hva kameraet klarer. Det går ikke med D40, siden 50mm f/1.4 ikke er AF-S, og dermed ikke gir oss autofokus. Så vi har kun hatt kit-objektivet å teste med. Det har dessverre en usedvanlig langsom autofokusmotor, og hvis du skal fokusere fra minste til største fokusavstand, så vil du føle at du må vente og vente og … Med våre standardmålinger, som er fra korteste fokusavstand til ca 1 meter, bruker kameraet over ett sekund, noe som er det langsomste vi har sett på de objektivene vi har testet.

Autofokushastighet, vidvinkel - sekunder

Zoomer vi inn til full tele (55mm), går tiden opp til 1,54 sekunder. Disse hastighetene er dessverre alt for dårlige. Andre objektiver vil gi bedre hastighet.

Autofokusen var så presis som vi forventet, og uskarpe bilder vi fikk var ikke på grunn av dårlig jobb fra kameraets side.

Karakteren vi har gitt, er ut fra det ekstremt trege kitobjektivet, og det faktum at du ikke vil få autofokus med flertallet av Nikons egne objektiver.

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden på kameraet målte vi til 0,57 sekunder. Det er litt lengre enn en del av konkurrentene, men likevel så kort at det ikke er plagsomt.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen – tiden det tar fra du trykker utløseren ned, til bildet er tatt (når du allerede har fokusert), er også litt lengre på D40 enn på de fleste andre kameraer. 8 hundredeler er ikke all verden, og det spørs om det vil irritere deg, men skal du fange for eksempel ansiktsuttrykk, er det en stor fordel om bildet blir tatt umiddelbart når du tykker ned utløseren. Siden speil og lukker skal åpne seg, vil det aldri skje umiddelbart.

Utløserforinkelse - sekunder

Slår vi på blitsen jevner det seg ut, og D40 gjør det omtrent som de andre kameraene i klassen.

Utløserforsinkelse med blits - sekunder

Ser vi på hvor mange bilder kameraet klarer å ta på 10 sekunder i beste JPEG-kvalitet, så er D40 fullt på høyden med de andre i klassen, men tregere enn D70S. Men D70S var en klasse over, og annet er egentlig ikke å forvente. Trenger du høy hastighet på alle områder, er du egentlig i målgruppen for et dyrere kamera.

Antall bilder på 10 sekunder - JPEG

Stiller vi kameaet inn på å ta bilder i RAW, gjør plutselig D40 det bedre enn de aller fleste andre, inkludert langt dyrere modeller som D70s og D80 (selv om sistnevnte har høyere oppløsning). Dette er meget bra.

Antall bilder på 10 sekunder - RAW

Overføringshastigheten til PC er meget bra. Over 6 MB/s er noe av det beste vi har målt, og du kan ikke forvente å få mye mer ut av en kortleser. Hastigheten blir derfor ikke et argument for å bruke kortleser til overføingen. Men mange synes det er enklere.

Overføringshastiget MB/s

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Dette kameraet er laget for å gjøre det brukervennlig for førstegangskjøpere, og Nikon har begått noen svært originale, og etter vår mening, vellykkede knep for å få det til.

Det viktigste er grafisk framstilling av blender og lukker på skjermen. Når du endrer innstillingen for blenderen, ser du et blide av en blender som blir større eller mindre. Det gjør at brukeren umiddelbart ser sammenhengen mellom store blendertall og liten blender – noe som ellers kan være vanskelig å få grepet på.

På grunn av den reduserte størrelsen på kameraet, har de valgt å ta bort info-displayet, og plassert denne informasjonen på hovedskjermen. Men av hensyn til de litt konservative speilrefleksbrukerne, går det an å få informasjonen presentert på nøyaktig samme måte på hovedskjermen. Vi vet ikke hvor nyttig det er, men det er en opsjon, så de som foretrekker det, kan velge å bruke det.

De fleste innstillinger og verdier vises på skjermen. Men skal du gjøre endringer i dem, må du først trykke en knapp, som aktiverer denne muligheten. Det er i og for seg bra, så du ikke endrer noe ved en feil, men når du gjør det, endrer du samtidig utseende på displayet, og du må orientere deg der på nytt. Hvorfor nikon har valgt denne løsningen, lurer vi litt på. De kunne også lagt en del av funksjonene på eksisterende knapper på kamerahuset, så man hadde hurtigvalg for en del av innstillingene. Det ville vært raskere.

En annen ting vi stusser fælt på er en liten detalj som irriterer oss. Når du skal sette eksponeringskompensasjon, får du opp en skala der eksponeringen lysmåleren sier er rett, er på midten. Flytter du markøren til høyre, er det på alle kameraer i hele verden en overeksponering – unntatt på D40, der det er en undereksponering. De har lagt den negative delen av skalaen til høyre, og den positive til venstre. Vi fikk noen undereksponerte bilder før vi oppdaget dette. Helt unødvendig, og bare forvirrende. Vi må be Nikon om å rette opp dette med en firmwareoppdatering, før kameraet kommer på markedet.

Kameraet har en knapp der du kan legge en funksjon etter eget ønske. Det er en stor fordel som vi setter pris på. Ellers er menyene greie og oversiktelige.

Nikon har gjort noen grep hva gjelder ergonomi, i forhold til storebror D80. D80 har bedre ergonomi med to hjul til å endre innstillinger. Dette er en vanlig forskjell mellom de billigste og de litt dyrere modellene. Det gjør det litt mer kronglete å endre enkelte innstillinger, men fungerer ok.

 

 

 

Nikon D40

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen