Test

Test av Nikon Coolpix S4

I bruk

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:

 

Nikon Coolpix S4 er Nikons tilbakevending til rotasjonsdesignet som vi kjenner fra Coolpix 900-serien, og som også forekom på Coolpix SQ. Rotasjonsdesignet betyr at kamerahuset og objektivet kan rotere uavhengig av hverandre, noe som gir mulighet til å fotografere fra vanskelige vinkler. Men det gir ikke den samme friheten som en vridbar LCD-skjerm.

Selve kamerahuset er utført i sølvfarget plast, men virker ganske robust og veldesignet. Objektivet er dekket av et grått plastdeksel som er festet til objektivet med en hengsel.

Objektivdekselet kan enkelt vippes av, så det blir liggende langs objektivets side. En fiks og funksjonell løsning, selv om det store, grå plastdekselet ikke er spesielt pent. Blitsen sitter plassert til venstre for objektivet, sett forfra.

På toppen av kameraet finner vi ytterst til høyre en skyvebryter med tre posisjoner. Den første er for alminnelig fotografering, den andre gir adgang til en rekke motivprogrammer og den siste er for videoopptak.

Knappen ved siden av er av/på-bryteren, som er pent integrert i kameraet. I begynnelsen kan det være litt vanskelig å slå på kameraet, da bryteren er nedfelt i kamerahusets overflate. Til gjengjeld er man godt sikret mot at kameraet slår seg av eller på ved et uhell.

Den siste knappen i rekken er zoom-bryteren, som er integrert rundt utløseren. Normalt pleier Nikon å ha en vippezoomknapp på baksiden av kamerahuset. Denne løsningen har de forlatt her – formodentlig av plasshensyn, da det ganske enkelt ikke er plass bak på kameraet. Men det synes vi er en fordel, da den valgte løsningen er langt mer funksjonell.

På oversiden av den 2,5 tommer store skjermen, sitter det også en rekke knapper. Den første er for å velge hvor mye informasjon som skal vises på skjermen. Den nesten er en QUICk VIEW-knapp, som gir rask tilgang til bildevisningen. Når du befinner deg i bildevisningen, kan du bruke denne knappen til å slette bilder med.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Den tredje knappen i rekken er MENU-knappen, som gir adgang til menyene for fotografiske funksjoner og oppsett av kameraet. Den fjerde knappen gir adgang til bildevisningen.

Sist i rekken er det en liten joystick, som brukes til å skifte mellom ulike blitsinnstillinger, velge selvutløser og makrofunksjon.

På undersiden finnes dekselet til batterirommet og stativfeset, som er av plast. Denne løsningen er klart mindre holdbar enn hvis festet var av metall. Men på den annen side er det nok de færreste som vil bruke kameraet med stativ i stor grad.

På høyre side, sett bakfra, er dekselet som skjuler minnekortet. Ergonomien er ikke helt topp, men er som man kan forvente av et såpass lite kamera. Her må man inngå visse kompromisser. Jeg savnet særlig et godt håndgrep på høyre side av kameraet. Men siden skjermen går helt ut til kanten på høyre side, så er det ikke plass. Det betyr at man lett dekker til skjermen med høyre hånd, og får fete fingermerker på den.

Kvaliteten på knappene er god.

Alt i alt et kamerahus med fornuftig kvalitet, med forbehold for en litt dårlig ergonomi, som et resultat av at man ønsker å lage et så kompakt ultrazoomkamera som mulig.

Se billederne vi har taget med kameraet i galleriet.

 

Optikk

Vurdering:

 

Det største salgsargumentet for dette kameraet, er uten tvil at det har 10x optisk zoom, noe man normalt ikke finner på et så kompakt kamera.

Omregnet til 35mm-formatet, gir det et zoomområde fra 38-380 millimeter. Det gir en god teleeffekt, men går til gjengjeld utover vidvinkelen, som nærmest må betraktes som ikke-eksisterende. Det kan gi problemer når man vil fotografere i små rom, der man ikke bare kan trekke seg lenger unna for å få med mer på bildet. Men dette er felles for omtrent alle ultrazoomkameraer.

Største blenderåpning er f/3.5 over hele zoomområdet. Det er ikke topp for de korteste brennviddene, men svært bra på de lange. Mange liker også at det er samme blender hele veien.

Vi talte totalt 18 zoomtrinn. Det gir riktig gode muligheter for å finne det helt rette utsnittet, når man skal komponere bildet. Det er dessverre langt fra alle ultrazoomkameraer som har så mange trinn.

De optiske egenskapene vil vi diskutere på neste side.

Funksjoner

Vurdering:

 

Dette er først og fremst et point-and-shoot-kamera, med begrensete manuelle funksjoner. Det er mulighet for å velge mellom ISO 50, 100, 200 og 400. Og så er det de vanlige hvitbalanseprogrammer, og mulighet for å måle hvitbalansen manuelt ved vanskelige lysforhold. Eksponeringskompensasjon, valg av blitsfunksjon og selvutløser finnes også.

Men i likhet med andre nyere Nikon-kameraer, har det et par interessant funksjoner, nemlig D-lighting og innebygget fjerning av røde øyne. D-lighting-funksjonen lyser opp mørke områder i kontrastfylte motiver, og det gjør den særdeles effektivt, selv om det kan bli synlig mer bildestøy i områdene som gjøres lysere. Tlisvarende er fjerningen av røde øyne også svært effektiv. Mer om det under bildekvalitet.

Av annen interessant funksjonalitet er en ”ristevarsler”, som signaliserer når den tror at du ikke vil kunne holde kameraet stille mens bildet blir tatt. Det kommer et ikon fram på skjermen for forteller deg at bildet du er i ferd med å ta risikerer å bli uskarpt.

Det finnes også film-intervallopptak, så du med bestemte intervaller kan bilder av for eksempel en solnedgang, eller skyenes bevegelse over himmelen. Disse bildene kan så settes sammen til en kort film som viser forløpet.

Som vanlig, er det en anselig samling motivprogrammer – 16 i alt, noe som utvider kameraets bruksområder betraktelig. Vi vil her særlig framheve portrettprogrammet ”Ansiktsprioritert AF”, der kameraet selv finner ansiktet i bildefeltet, og fokuserer på riktig sted, og dermed reduserer risikoen for å få uskarpe portretter.

Når man tar i betraktning at dette er et Point-and-shoot-kamera, var det ikke så mye funksjonalitet vi savnet. Men det hadde vært fint med en bildestabilisator, noe som strengt tatt er nesten uunnværlig på alle kameraer med så kraftig tele, da man kan fotografere håndholdt på de lengste brennviddene uten så å få uskarpe bilder. Slik det er nå, kreves det mye lys og en rask lukker for å være sikker på å få skarpe bilder uten bruk av stativ. Men vi må huske på at dette er et ganske billig kamera. Vi savnet også muligheten til å vende tilbake til fotomodus fra bildevisning, ved å trykke utløseren halvt ned.

Så det er de ekstra finessene D-lighting og automatisk fjerning av røde øyne, som trekker kameraet opp over gjennomsnittet hva gjelder funksjonalitet. Vi må også huske å glede oss over at det er hjelpelampe til autofokusen.

Makrofunksjonen kan, i følge Nikons egne opplysninger, gå inn til en avstand av 4cm fra motivet. I praksis lyktes det oss å gå så nær som 2cm, og likevel får skarpe bilder. Et godt resultat.

Videofunksjonen plasserer seg midt i feltet, rent kvalitetesmessig. Oppløsningen er på 640x480 piksler, men det trekker ned at det kun kan ta opp med 15 bilder pr. sekund, der hvor de fleste i dag klarer 30, noe som gir langt jevnere bevegelser. Lyden er i mono.

 

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Dette kameraet har ingen elektronisk søker, noe som elles er normalt på ultrazoomkameraer. Det er kun en LCD-skjerm, noe som stiller store krav til kvaliteten på denne. Størrelsen på 2,5 tommer er bra. Til gjengjeld er oppløsningen med 110 000 piksler langt fra det man kunne ønske seg. Det er ikke nok til å kunne vurdere om et bilde har blitt skarpt eller ikke. Innsynsvinkelen på skjermen er heller ikke god.

Skjermen klarer seg fint under mørke lysforhold på grunn av den kraftige signalforsterkningen på skjermen. Prisen for det er at man får betydelige mengder bildestøy i søkerbildet, men man kan fortsatt se motivet. Så får man heller leve med støyen.

I direkte sollys er skjermen omtrent som gjennomsnittet.

Skjermen er alt i alt litt skuffende på grunn av den lave oppløsningen og fraværet av elektronisk søker. Fraværet av søker skyldes formodentlig at det ikke har vært mulig å finne plass til den.

 

Batteri

Vurdering:

Nikon Coolpix S4 får strøm fra to AA-batterier. Man kan fint bruke vanlige alkaliske batterier i en nødsituasjon, og det er den store fordelen med denne batteriløsningen, da to AA-batterier jo kan kjøpes overalt, i motsetning til litium-ion-batterier.

Men vi anbefaler å investere i et sett gode oppladbare batterier, da de har langt høyere kapasitet enn vanlige alkaliske batterier.

Her på Akam bruker vi kraftige, oppladbare 2350 mAh Hähnel batterier til batteritesten. Til tross for at det snakk om svært kraftige batterier, klarte vi kun å klemme 864 bilder ut av kameraet. Dette er et resultat under gjennomsnittet, men allikevel et greit resultat for klassen (de fleste andre kameraer av denne typen bruker 4 batterier, og ikke bare to). Våre gjennomsnittstall inneholder verdier for både store og små kameraer, og da resultatene for store kameraer er markant bedre, trekker det gjennomsnittet opp.

Ved 790 bilder fikk vi første varsel om lav batteristand. Her viste indikatoren halv kapasitet når vi brukte blitsen. Uten blits gikk det ytterligere ca 20 bilder før indikatoren viste halv kapasitet .Vi fikk blackout på skjermen også fra ca 790 bilder. Under blackouten var kameraet fullstendig låst.

Fra 790, og fram til og med 861 bilder, fortsatte batteriindikatoren å vise halv batteristand. Ved bilde nr. 861 fikk vi ”Battery exhausted”. Ved å slå av og på noen ganger, fikk tatt tre bilder til før kameraet ga helt opp. Vi kunne gjerne ønsket oss flere og tidligere indikasjoner på lav batterikapasitet.

Man bør absolutt sette av penger til innkjøp av 4 kraftige oppladbare batterier, pluss en hurtiglader. Men da bør man også være godt dekket.

 

Autofokus

Vurdering:

Ultrazoom-kameraer – store og små – frister i kraft av sin rekkevidde til actionfotografering og fotografering av dyreliv som beveger seg raskt. Dette forutsetter både presis og rask autofokus. Nikon Coolpix yter omtrent som gjennomsnittet i så måte, med 0,68 sekunder på vidvinkel. På tele går det langsommere enn gjennomsnittet, med 1,88 sekunder. Det betyr i praksis at man egentlig kan glemme å bruke dette kameraet til å fotografere motiver som beveger seg raskt.

Autofokus vidvinkel

Autofokus tele

Til gjengjeld har vi ingenting å utsette på autofokusens presisjon. Både under hurtighetstesten og ved vanlig fotografering, oppførte autofokusen seg særdeles konsistent. Fint.

Hjelpelampen til autofokusen slo seg på selv under forhold hvor kameraet fint kunne klart seg uten hjelp. Vi har også sett kraftigere hjelpelamper.

 

Hurtighet

Vurdering:

Utover autofokushastigheten, er også oppstartstiden avgjørende for om man rekker å fange et flyktig motiv. Coolpix S4 brukte 2,5 sekunder fra vi slo på kameraet, til det første bildet var tatt. Det finnes ultrazoomkameraer i dag som er raskere – for eksempel Canon Powershot S2 IS og Sony Cybershot DSC-H1 – men oppstartstiden er kortere enn gjennomsnittet. Likevel ville vi foretrukket en oppstartstid på under to sekunder, slik man finner på de raskeste ultrazoomkameraene.

Oppstartstid

I noen situasjoner kan man eliminere effekten av en langsom autofokus ved å prefokusere en smule foran et bevegelig motiv. En teknikk som krever litt øvelse, men som jeg ofte har hatt glede av. Her er utløserforsinkelsen til gjengjeld av stor betydning. Den skal helst være 0, eller så nær null som overhodet mulig.

Uten blits var ikke utløserforsinkelsen målbar, noe som er normalt i dag. Med blits målte vi den til 0,18 sekunder, som er litt dårligere enn gjennomsnittet.

Utløserforsinkelse med blits

Med, og uten blits, lå resultatet av enkeltbilder på 10 sekunder på henholdsvis 5 og 3 bilder, som er noe under gjennomsnittet.

Antall bilder på 10 sekunder, uden blits

Fra begynnelsen av testen var det merkbar ventetid mellom blitsbildene på grunn av lang ladetid, noe som harmonerer fint med resultatet av enkeltbilder med blits. Det var over 3 sekunders ventetid mellom hvert blitsbilde

Antall bilder på 10 sekunder, med blits

Hurtighetstestene er foretatt med et SanDisk Ultra II SD-kort.

 

Betjening/Brukervennlighet

Vurdering:

Med få manuelle funksjoner, et godt informsjonsnivå på en stor LCD-skjerm, og overskuelige menyer, gir Nikon Coolpix S4 et godt førsteinntrykk. Det trekker dog ned at blitsfunksjonen velges på en litt knotete måte. Når man velger blitsfunksjonen, dukker det opp en liten undermeny på skjermen, og hvis man bruker litt lang tid på å studere denne menyen, så forsvinner den igjen. Det gjelder ganske enkelt om å være raskt til å se alternativene, og trykke seg ned til riktig valg, og velge dette. Vi har tidligere kritisert denne måten å velge blitsfunksjon på andre Nikon-modeller. Men produsenten må visst mene at det er godt nok. Det gjør ikke vi. Men vi bør påpeke at det fungerer greit etter litt tilvending. Men fikst er det ikke.

Andre ting som trekker ned, er at man ikke får vist den ISO-verdien som kameraet velger når det er satt til Auto-ISO.

Vi hadde også gjerne sett at man kunne vende tilbake fra bildevisningen med et lite trykk på utløseren.

Noe som også påvirket brukervennligheten er det faktum at LCD-skjermen går helt ut til høyre side av kameraet, så det ikke er plass til et håndgrep man kan gripe om. Det betyr at det kan være vanskelig å få et godt tak på kameraet, og dessuten at det er lett å lage store, fete fingermerker på LCD-skjermen.

Den lille OK-knappen er ikke alltid like responsiv første gang man trykker på den, og det hender at den krever et ekstra trykk før man får foretatt et valg.

Ekstra pluss for brukervennligheten er muligheten til å ta bilder fra vanskelige vinkler på grunn av at kamerahuset er dreibart.

Selv om en LCD-skjerm på 2,5 tommer ikke er noe spesielt i dag, er den så stor at ikoner og tekst har en fornuftig størrelse, hvilket naturligvis bidrar til brukervennligheten. Vi har heller ikke sett noe annet ultrazoom-kamera med like stor, dreibar skjerm.

Alt i alt, ender kameraet opp omtrent midt på treet, hva gjelder brukervennlighet.

Nikon Coolpix S4   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen