Test

Test av Nikon Coolpix 4500

Kamerahus

Nikon Coolpix 4500 er et meget spesielt kamera. Det har et spesielt vridbart design, der optikken og blitsen kan vris i vinkel i forhold til resten av kamerakroppen. Dette systemet har falt i god smak hos tusenvis av Nikon-brukere verden over.

Jeg har bedt et par mennesker kommentere førsteinntrykket av kameraet. Disse har sagt at kameraet ser stygt og gammeldags ut. Det er også stort, i praksis noe større enn Canon Powershot G2 - som jeg har testet mot.

Den vridbare designen innebærer flere fordeler. For det første er det mulig å konstruere kameraet slik at det ikke er så dypt. Imidlertid har ikke Nikon utnyttet dette, da et håndgrep likevel gjør at kameraet er så dypt som Canon G2.

Først og fremst innebærer det vridbare designet at man kan ta bilder langs bakken, eller høyt over hodet, og likevel ha full oversikt over hva som foregår på LCD-skjermen.

Man kan også sette kameraet på et bord, og ta bilder f.eks. skrått oppover. Det kan man ikke med et kamera med vridbar LCD-skjerm.

Et problem er imidlertid at man er nødt til å vri kamerahuset FØR man setter kameraet på et stativ. Et annet problem er at kameraet ikke kan stå av seg selv i foto-modus, det vipper ned pga. tyngden fra objektivet.

Et annet problem er at Nikon har måttet presse så godt som alle knappene inn på høyre halvdel av kameraet, her står knappene svært tett.

Knappene er forøvrig av god kvalitet, og kameraet har god ergonomi.

Kameraet er solid bygget i en magnesium-legering. En av de jeg fikk til å kommentere kameraet trodde at det delte kamerahuset med tiden ville brekke fra hverandre, men såvidt jeg vet har ikke dette vært et problem med de eldre, delte Nikon-modellene.

LCD-skjerm og optisk bildesøker

Det er bedre å ha delbart kamerahus enn ingen vridning i det hele tatt. Det er også en stor fordel at det er vridbart kamerahus på akkurat Coolpix 4500, for LCD-skjermen fungerer dårlig hvis man ser på den fra en høydevis vinkel. Sideveis er det noe bedre.

En vridbar LCD-skjerm, slik som på Coolpix 5700 og PowerShot G2, kan imidlertid også vris sideveis, i motsetning til Coolpix 4500. Løsningen på Coolpix 4500 gjør at LCD-skjermen heller ikke får noen beskyttelse under transport.

Vridbar LCD-skjerm er å foretrekke når man har kameraet på stativ, da man slipper å bøye seg ned til rett vinkel for å se på LCD-skjermen.

Personlig mener jeg at en vridbar LCD-skjerm er det beste.

Jeg har allerede nevnt at LCD-skjermen fungerer dårlig sett fra en loddrett vinkel. LCD-skjermen er dessverre temmelig mørk, slik at det er vanskelig å se motivet i dårlig lys. Dette gjelder særlig på tele-innstilling. LCD-skjermen er også liten, og er ikke så veldig skarp. Å bruke den vridbare LCD-skjermen til PowerShot G2 er en helt annen opplevelse; denne er veldig mye bedre.

På Coolpix 5700 og PowerShot G2 er det fin angivelse av blitsstatus og autofokus. Coolpix 4500 har også angivelse av fokus, i form av en rød klamme som vises i det aktuelle fokuspunktet. Status for oppladning av blitsen vises imidlertid ikke på LCD-skjermen, her må man ty til lamper på baksiden av objektivet. Bedre angivelse av både fokus og blits ville være en fordel på LCD-skjermen. Det er heller ikke Live-histogram, ellers kan man velge å vise alle relevante data på LCD-skjermen.

Den optiske søkeren til Coolpix 4500 er liten og forholdsvis lite nøyaktig. For folk med dårlig syn finnes det dioptriinnstilling.

En av de største fordelene med digitale kompaktkamera, er live view på LCD-skjermen. Hvis man skal ha optisk søker på et digitalkamera, bør den være god. Dessverre er både søkeren og LCD-skjermen til Coolpix 4500 skuffende. Her har Nikon åpenbart en lekse å lære av Canon.

Optikk

Objektivet til Coolpix 4500 er bygget inn i selve kamerahuset. Dette minimerer sjansen for skader, og støv mv. vil ikke trenge inn i objektivet. Flott.

Dessverre er objektivet lite lyssterkt. Man kan tydelig se at LCD-bildet blir temmelig mye mørkere når man zoomer inn i dårlig lys. I dårlig belysning ser dette ut til å være et reellt problem at man faktisk ikke kan se motivet i det hele tatt på LCD-skjermen!

Zoomen er også forholdsvis treg. Man har ikke som på Coolpix 5700 en opsjon for raskere zooming.

4x zoom er meget bra. I sammenlikning med PowerShot G2 ser jeg at den ekstra 1x zoomen vil være temmelig nyttig. Jeg savner imidlertid en noe videre vidvinkel på kameraet.

Kameraet har forholdsvis mye tønnefortegning på vidvinkel, og også noe mer putefortegning på teleinnstilling enn forventet. Man skulle tro at Nikon, den tradisjonsrike kameraprodusenten, kunne lage bedre objektiver enn dette.

Personlig ville jeg foretrekke den lyssterke 3x zoomen til PowerShot G2 fremfor dette objektivet.

Fokus

Autofokusen til Coolpix 4500 fungerer tilfredsstillende. Den er MYE bedre enn autofokusen til Coolpix 5700, og omtrent like bra som på Canon PowerShot G2. Dessverre har ikke Nikon hjelpelampe til autofokusen, slik at det blir umulig å fokusere i svært mørke forhold.

Den manuelle fokusen er under enhver kritikk, og er så godt som ubrukelig.

Batteriløsning

Det følger med samme batteriløsning som på Coolpix 4500, dvs. et 680 mAh Lithium ION oppladbart batteri som må lades i en medfølgende, ekstern lader. Det følger ikke med nettadapter slik at man kan koble kameraet rett opp til strømnettet, og man kan ikke lade opp batteriet inne i kameraet.

Det tar relativt kort tid å lade opp batteriet.

Hvis man har flere batterier er Nikons løsning å foretrekke, ellers er Canons opplading inne i kameraet med nettadapter best. Canon PowerShot G2 har meget god batterikapasitet, Coolpix 4500 er heller ikke dårlig. Jeg klarte å ta 307 bilder før det begynte å fungere dårlig, og presset 433 bilder ut av det før batteriet var helt utladet. Det er litt bedre enn middels batterikapasitet.

Lagringsløsning

Coolpix 4500 støtter CompactFlash minnekort av både type I og II. Dette inkluderer støtte for IBM Microdrive. Luken til minnebrikken er meget bra, faktisk noe bedre enn på Coolpix 5700 fordi den ikke så lett kan gå opp av seg selv.

Eksponeringsvalg

På Coolpix 4500 kan man boltre seg i "alle" eksponeringsvalg. Man kan også sette skarphet, fargemetning og kontrast i bildene. Man kan velge mellom ISO 100 og 800. Her vil man ikke savne noe. Imidlertid må man inn i menyene for å foreta slike innstillinger, bortsett fra at man kan programmere en "Func"-knapp til å regulere det man bruker mest.

Det eneste jeg faktisk savner, er mulighet til å ta RAW-bilder. Nikon har inkludert en RAW-funksjon på toppmodellen Coolpix 5700, men denne er så treg at den er ubrukelig. RAW-filene er også unødvendig store. Nikon legger heller ikke ved programvare for å justere RAW-bilder med Coolpix 5700; konklusjonen er rett og slett at Nikon ikke er gode nok på RAW funksjonalitet på sine konsumentkameraer. Det er kanskje derfor Nikon har utelatt dette helt på Coolpix 4500.

Dette ALENE gjør at kameraet er uegnet for de mest avanserte amatørene. En ur-treg TIFF-modus hjelper selvsagt ikke på dette.

Bildevisning

Coolpix 4500 har meget god bildevisning. Det er lett å slette ett og ett bilde. Det er lett å vise de data man vil, samt histogram, ved å vri på kommandohjulet.

Man kan zoome inn på bildene, og via "joysticken" kan man enkelt bevege seg rundt i bildet. Kameraet har også TV-utgang.

Bildeoverføring

Overføringen av bilder er eksemplarisk. Kameraet vises som et Mass Storage Device, og dukker dermed opp som en egen flyttbar disk i utforskeren. Man kan også overføre bildene med Nikons medfølgende programvare.

Brukervennlighet

Coolpix 4500 er ikke spesielt brukervennlig. Jeg måtte finne frem manualen for å stille inn klokken, selv om jeg har brukt flere av Nikons digitale kamera tidligere. Det er en mengde menyvalg, som gjør at folk kan konfigurere kameraet etter egen smak. Til tross for at jeg selv bruker Coolpix 5700 for tiden, liker jeg ikke Nikons menyer. Produsenter som Canon, Casio og HP har langt mer brukervennlige og oversiktlige menyer.

Dette er ikke et typisk familiekamera, men et kamera myntet på den litt mer avanserte teknologifreaken - med tid og lyst til å pugge den tykke manualen.

Tilbehør og ekstrautstyr

Det følger med et 16 MB CompactFlash kort laget av kvalitetsprodusenten Sandisk. 16 MB minne er selvsagt alt for lite for et kamera av et slikt kaliber, og det følger med 32 og 64 MB minne på flere av konkurrentene.

Det følger med en tykk manual, og Nikon View 5 programvare. Adobe Photoshop Elements følger også med, stort pluss for dette.

Man kan kjøpe diverse linsetilbehør til kameraet, slik at man f.eks. kan få kraftigere vidvinkel. Man kan selvsagt også kjøpe etui. Det finnes ikke undervannshus.

Hurtighet

Man skulle tro at oppstartstiden på kameraet er kort fordi objektivet ikke må skyves ut av kamerahuset som på de fleste andre zoom-kameraer. Her skuffer Nikon. Etter mine snittmålinger kan første bilde tas først etter 6.15 sekunder. Det er blant de tregere på markedet! Oppstartstid til en del kameraer:

Casio EX-M1 Casio QV-R3 HP
812
Kodak DX4900 Nikon 2000 Nikon
4500
Nikon 5700
1.3 5.5 6.5 3.7 2.7 6.15 6.3

Det varierte veldig hvor lang tid det tok før kameraet skrudde seg av. Stort sett gikk dette temmelig raskt. Imidlertid kan man putte kameraet i (en stor) lomme umiddelbart, fordi objektivet uansett ikke er i veien.

Når man trykker på utløserknappen, vil kameraet normalt bruke fra 1,2-1,7 sekunder på å ta et bilde. Mesteparten av denne tiden går med til fokusering, og kameraet er noe tregere på teleinnstilling enn vidvinkel. Dette er helt normalt. Har man stilt inn kameraet på manuell fokus, bruker kameraet ca. 0.7 sekunder på å ta et bilde når man trykker på utløserknappen. Det er mye. Verst av alt er at kameraet bruker ca. 0.17 sekunder på å ta et bilde, selv når utløserknappen er holdt halvveis ned og alle innstillinger allerede beregnet. På de fleste andre gode kameraer får jeg 0 sekunder på målingene mine her. Ikke bra, Nikon!

På mine hurtighetsmålinger, klarte kameraet 4 bilder på 10 sekunder i one shot modus. I continuous modus klarte det hele 9. Grunnen til at kameraet er så mye tregere i one shot modus er at fokusering og alle innstillinger regnes ut på nytt for hvert bilde. På et minutt klarte kameraet 16 bilder. Det er greit nok, men noe dårligere enn erkerivalen Canon PowerShot G2.

JPEG FINE Canon EOS D60 Canon G2 Casio EX-M1 Casio
QV-R3
Nikon 2000 Nikon
4500
Nikon 5700 Kodak DX4900 HP 812
10 sek 16 5 9 2 4 4 4 3 4
60 sek 26 19 37 10 24 16 11 6 5

Coolpix 4500 bruker ca. 4.5 sekunder på å tømme et JPEG Fine bilde fra bufferen. Det tar imidlertid litt tid før bufferen blir helt full, fordi kameraet fortløpende tømmer bufferen mens man tar bilder. Man kan ta 11 bilder før bufferen blir fylt opp til randen, og kameraet blir tregere. De 11 første bildene kan man imidlertid ta med god hastighet, man kan ta et bilde ca. hvert 3 sekund i one shot modus, og hvert 1.15 sekund i continuous modus.

Et TIFF-bilde, som blir på over 11 MB med dette kameraet, fyller imidlertid opp hele bufferen alene. Man kan da et nytt bilde hvert 24 sekund, og totalt 3 bilder i løpet av et minutt. Ikke bra. Kameraet lagrer altså fra bufferen med ca. 0.47 MB per sekund. Kodaks nye proffkamera 14n kan til sammenlikning lagre med hele 12 MB per sekund.

Bortsett fra litt lang oppstartstid og en utløserforsinkelse på ca. 0.17 sekunder selv etter at man har trykket utløseren halvveis ned, er jeg godt fornøyd med ytelsen til kameraet. Et fåtall av brukerne vil bruke TIFF, og kameraet er dessverre ikke utstyrt med RAW. Til daglig bruk vil ytelsen være god nok.

Nikon Coolpix 4500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen