Test

Test av Nikon Coolpix 4300

Nikon Coolpix 4300 byr på velkjent Nikon-kvalitet, 4 Megapiksler og en 3x optisk zoom. Modellen tar over for den gamle 880/885-serien, som har solgt meget godt over hele verden.

Det stiller seg derfor store forventninger til kameraet, som vi er det første i Europa som har fått testet.

Vi takker Interfoto for lån av kameraet.

Kamerahus

Nikon Coolpix 4300 er overraskende lite. Det går fint inn i mange bukselommer, men pga. at grepet og objektivet stikker litt ut kommer det likevel ikke helt i "lomme-klassen".

Mitt eksemplar var bygget i sort plast, men det finnes også i sølv-utførelse. Kameraet virker meget solid bygget, og en stund levde jeg i den villfarelsen at det var bygget i magnesium.

Uansett synes jeg at kameraet er meget elegant, og størrelsen burde heller ikke skremme noen fra å dra opp kameraet i forsamlinger.

Grepet gjør at kameraet er godt å holde i, og mange av de viktigste knappene kan betjenes med én hånd. Kameraet er som vanlig laget for å betjenes med høyre hånd. Knappene for blits, makro og eksponeringskompensasjon betjenes imidlertid mest praktisk med venstre hånd.

Alt i alt er det et meget vellykket kamerahus Nikon har laget her.

Funksjoner, knapper og menyer

Kameraet har alle de viktigste knappene. Kameraet har rikholdige menyer i manuell modus og setup-modus. Her kan den spesielt interesserte boltre seg i innstillinger, pluss bla. for at man kan velge en del innstillinger som skal huskes når kameraet skrus av.

Et menyvalg jeg gjerne skulle sett, er et valg for fargemetning. Nikon har tradisjonelt hatt en veldig nøytral fargegjengivelse, mange vil nok foretrekke å mette fargene noe mer slik at bildene ser bedre ut rett fra kameraet.

Kameraet mangler også RAW-modus, noe f.eks. konkurrenten Canon PowerShot S45 har.

Menyene til Nikon er etter min mening ikke blant de mest brukervennlige. Her kan Nikon lære av både Canon og ikke minst HP. Jeg opplevde også flere ganger at jeg ikke kunne velge et menyvalg, fordi en innstilling et annet sted i kameraet var til hinder for dette. Hver gang måtte jeg resette kameraet helt, fordi jeg ikke fant ut hvilke innstillinger jeg hadde gjort som hindret dette. I slike tilfeller kunne godt Nikon vist en "feilmelding" som "Dette valget er ikke tilgjengelig med HI-oppløsning" eller liknende.

Et skår i gleden er også at man ikke kan nå menyen i Auto-modus. Det er irriterende å ikke kunne sette f.eks. ISO-innstilling uten å måtte gå til manuell modus først.

Hvis man trykker på utløserknappen mens man er i en meny, dukker man tilbake i fotomodus. Imidlertid popper menyen tilbake igjen etter en kort stund, noe jeg personlig synes er irriterende.

LCD-skjerm/optisk søker

LCD-skjermene til Nikon er knøttsmå. De fungerer greit i de fleste forhold, men når man ser en LCD-skjerm på to tommer ved siden av ser man hvor mye deiligere det er å bruke et kamera med større LCD-skjerm.

LCD-skjermen har grei oppløsning, men det er likevel umulig i de fleste tilfeller å se hva som er skarpt. Dermed er den manuelle fokusen ubrukelig.

Det er ikke angivelse av fokus-status og blitsstatus på LCD-skjermen. Disse funksjonene ivaretas av blinkende LED-lamper ved siden av den optiske søkeren. Fordi det er liten avstand mellom LCD-skjermen og den optiske søkeren fungerer dette likevel greit.

LCD-skjermen har god oppdatering, "frosser" i kort tid når utløseren trykkes halvveis ned, og har godt sideinnsyn. Det vertikale innsynet er det verre med, og siden skjermen ikke er vridbar kan det være slitsomt å drive med f.eks. horisontal makrofotografering langs bakken.

Optikk

Nikon Coolpix 4300 har en 3x optisk zoom tilsvarende 38-114 mm. Ved flere anledninger har jeg savnet en kraftigere vidvinkel. Objektivet har 14 innstillinger for brennvidde, noe som holder i massevis på et 3x zoom-objektiv. Man kan dermed få temmelig nøyaktig utsnitt av det motivet man ønsker. Objektivet er normalt lyssterkt, med F2.8-4.9.

Objektivet har middels egenskaper mht. billedkvalitet; skarpheten avtar i hjørnene og det er betydelig tønnefortegnelse på vidvinkel.

Fokus

Fokusen til Coolpix 4300 virker bra i de fleste forhold. Den er rask, raskere enn f.eks. Canons toppmodell PowerShot G3. Overraskende nok var også fokusen raskere på teleinnstilling enn vidvinkel i min test.

Imidlertid er det ikke hjelpelampe til autofokusen, slik at kameraet sliter når lysforholdene blir dårlige.

Den manuelle fokuseringen er håpløs, man kan ikke se på LCD-skjermen hva som er skarpt, og det er ikke nøyaktig angivelse av avstanden til motivet.

Batteriløsning

Kameraet har et oppladbart 680 mAh Lithium-batteri - det samme som på Coolpix 5700. Man må ta batteriet ut av kameraet for å lade det i den medfølgende laderen, heldigvis huskes dato og tid en god stund mens batteriet lades. Batteriladeren fungerer fint, og er temmelig rask.

På min batteritest ble kameraet tregt allerede etter 144 bilder. Kameraet bruker da 4-5 sekunder lengre tid på å lagre bildet, og skjermbildet forsvinner fra LCD-skjermen mens blitsen lades.

Imidlertid klarte jeg å presse 550 bilder ut av kameraet, som absolutt er godkjent.

I praktisk bruk følte jeg likevel at kameraet ikke hadde overbevisende kapasitet.

Lagringsløsning

Nikon holder fast ved CompactFlash-standarden, den standarden som per i dag gir den beste kombinasjonen av kapasitet og pris. Coolpix 4300 støtter imidlertid bare Type I - ikke de tykkere Type II. Det følger med et 16 MB Sandisk-minnekort, selvsagt ikke nok for et 4 Megapikslerskamera. Man burde ha minst 128 MB på et kamera som dette.

Eksponeringsvalg

Reguleringen av eksponeringskompensasjon fungerer greit. Man har også en egen modus der man kan velge mellom mange forhåndsinnstilte eksponeringsmodi som portrett, party, museum mv. Her er det flere å velge mellom enn vanlig, men jeg har ikke prøvd noen av dem - jeg foretrekker å sette innstillinger manuelt.
Man har også en manuell modus, der man setter lukkertid og "blenderåpning" selv. Angivelsen av eksponeringen er god, men helmanuelle eksponeringsvalg som dette er likevel mest for spesielt interesserte.

Jeg savnet sterkt modi for lukkerprioritet og "blender"prioritet. At dette er fraværende på kameraet er et klart minus - etter min mening gjør det kameraet uaktuelt for den litt mer avanserte.

Et annet minus er at kameraet rett og slett ikke har blender. Kameraet benytter et filter for å minske lysmengden i stedet, men dette medfører ikke økt dybdeskarphet. Det er trist at Nikon har forlatt dette fine fotografiske prinsippet på denne måten.

Filteret har også bare to innstillinger, f.eks. kan man velge mellom F2.8/F7.6 på vidvinkel, og F4.9/F13.4 på teleinnstilling.

Selvutløser

Kameraet har selvutløser, men denne likte jeg ikke særlig. Fokus og eksponering skjer når bildet tas, man har altså ikke kontroll med resultatet når man trykker ned utløserknappen. Man burde i det minste hatt en mulighet for å velge når innstillingene gjøres, slik som på HP 850. Alternativet blir å bruke manuell fokus og eksponering.

Til gjengjeld kan man velge mellom selvutløser på 3 og 10 sekunder, og man kan også enkelt avbryte selvutløseren.

Videomodus

Coolpix 4300 kan ta opp video i 320x240 kvalitet. Man kan ta opp 40 sekunder med 15 bilder i sekundet, dog uten lyd. Kameraet har ikke mikrofon eller høyttaler. Eksponering og fokus kan variere under filmen.

Jeg har ikke vurdert videokvaliteten nøye, men det er klart at en slik videoløsning ikke kan konkurrere med video på et ordentlig videokamera.

Bildevisning

Nikon har meget gode løsninger for å se på bildene man har tatt. Man trykker rett og slett på en egen knapp, og et lett trykk på utløseren gjør at man er tilbake i fotomodus. Man kan se alle relevante opptaksdata, samt histogram.

Man kan forstørre bildet inntil 6x, og enkelt bevege seg rundt i det forstørrede bildet.

Et minus er at kameraet ikke roterer bilder tatt vertikalt automatisk, slik en del konkurrenter har begynt å gjøre.

Kameraet er utstyrt med TV-utgang, og TV-kabel medfølger.

Overføring

Kameraet kan på vanlig Nikon-vis settes som et Mass Storage Device, slik at kameraet faktisk fungerer som en ekstern harddisk når kameraet er koblet til en datamaskin med USB-kabel. Dermed blir det enkelt og greit å kopiere eller flytte bildene fra minnekortet over til datamaskinen.

Kameraet kan stilles inn til å navngi bildene fortløpende, men dette fungerte ikke skikkelig på mitt kamera. Ved en anledning ble tellingen nullstilt, slik at jeg måtte kopiere bildene til en annen katalog for å ikke overskrive gamle bilder.

Brukervennlighet

På automatisk innstilling er Nikon Coolpix 4300 et meget brukervennlig kamera - inntil man ønsker å skifte ut en av fabrikkinnstillingene. Nikons kompliserte menysystem gjør man må finstudere den tykke manualen for å sette seg inn i alle funksjonene.

Kameraet har ikke blender eller eksponeringsmodus for prioritering av blender eller lukkertid, de mer avanserte brukerne vil dermed trolig ikke finne kameraet interessant. Disse manglene, kombinert med den avanserte menystrukturen, gjør at kameraet faller litt mellom to stoler.

Etter min mening vil mange kameraer på markedet ha en bedre kombinasjon av brukervennlighet og avanserte funksjoner, men skal du utelukkende skyte i automatisk modus - uten å gjøre endringer på de avanserte innstillingene - vil Coolpix 4300 fungere godt.

Programvare

Et stort pluss er at Nikon har lagt ved Adobe Photoshop Elements 1 med kameraet. Dette er et godt bildebehandlingsprogram som vil holde i massevis for de aller fleste. Programmet koster vanligvis rundt en tusenlapp, og bidrar selvsagt til å øke kamerapakkens verdi.

Hurtighet

For et kamera i denne klassen er det overraskende tregt å skru på. Man kan ta første bilde først 5 sekunder etter at man har skrudd på strømbryteren.

Kameraet er imidlertid raskt på utløseren, hvis man først har trykket utløseren halvveis ned tas bildet umiddelbart. Med blits blir utløsertiden imidlertid nær 0.2 sekunder. Gjennomsnittlig responstid uten å ha fokusert først var på 0.76 sekunder på vidvinkel, og 0.66 sekunder på tele. Dette er betydelig raskere enn f.eks Canons toppmodell G3.

Merkelig nok blir ikke kameraet raskere på manuelle innstillinger, manuell fokus, hvitbalanse og eksponering bidrar lite til å gjøre kameraet raskere og gjør det i visse tilfeller tregere.

Mange digitale kameraer er svært trege til å ta mange bilder etter hverandre. Mine første tester viste at Coolpix 4300 også var tregt. Etter en resetting av kameraet ble det imidlertid langt raskere, selv om de innstillingene jeg hadde gjort ikke burde påvirke hurtigheten. Merkelig.

I JPEG fine modus klarte jeg å ta 4 bilder på 10 sekunder, og 16 bilder på et minutt. Det er respektabelt. Kameraet ble ikke vesentlig raskere ved å sette ned bildekvaliteten, unntaket her var i continuous modus på 640x480 piksler med dårligste komprimering. Her klarte det å spytte ut hele 78 bilder i løpet av et minutt. Kameraet ble ikke vesentlig tregere med blits.

JPEG FINE Canon EOS D60 Canon G2 Canon
G3
Casio
EX-M1
Casio
QV-R3
HP
812
HP
850
Kodak
DX4900
Nikon
2000
Nikon
4300
Nikon
4500
Nikon
5700
10 sek
16
5
4
9
2
4
4
3
4
4
4
4
60 sek
26
19
23
37
10
5
8
6
24
16
16
11

Alt i alt presterte kameraet meget godt mht. hurtighet. De fleste i målgruppa vil nok føle at kameraet er raskt nok.

Nikon Coolpix 4300   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen