Test

Test av Nikon Coolpix 3700

Innledning

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Nikon Coolpix 3700 er det første kameraet fra Nikon som kan sies å konkurrere i den svært populære "Ixus"-klassen. Denne klassen defineres først og fremst av størrelsen, men de fleste kameraene i klassen er også laget i metall.

Man kan si mye rart om Nikons kameradesign gjennom tidene, men produsenten har i det minste turt å være annerledes. Coolpix 3700 har imidlertid et "vanlig" design.

Bundle

Med Nikon Coolpix 3700 får man en av de beste utstyrspakkene på markedet med på kjøpet. Som et av de eneste kameraene på markedet følger det med etui. Etuiet er rett og slett en enkel pose i et filtaktig stoff, og det koster produsenten sikkert ikke mer enn noen øre å produsere. Men det fungerer, og det er et stort pluss at man slipper å kjøpe dette ved siden av - hvilket kan medføre en tilleggskostnad på flere hundre kroner. Det følger også med håndleddsstropp.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Det følger også med Adobe Photoshop Elements 2; et glimrende bilderedigeringsprogram både for nybegynnere og de litt mer avanserte brukerne. Nikon View 6 følger også med.

Minnekortet som følger med er på stusselige 16 MB. Man bør kjøpe minst 128 MB i tillegg. Som vår hurtighetstest vil vise kan man nøye seg med et rimelig minnekort.

Det følger med full papirmanual på både norsk og engelsk. Meget bra. Det følger også med en enklere hurtigguide på begge språk.Det følger ikke med elektronisk manual på CD, men engelsk manual kan lastes ned fra Internett.

Det følger med både USB-kabel og TV-kabel. Dessverre er ingen av delene av standard type, så hvis man må kjøpe nytt må man kjøpe original vare fra Nikon.

Batteri

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Det følger med et lite oppladbart Lithiumbatteri som har meget god kapasitet i forhold til størrelsen; hele 1100 mAh. Det lille batteriet lades opp i en middels stor medfølgende hurtiglader.

Batterikapasiteten på kameraet er meget bra. Vi klarte å ta 810 bilder, og det er et av de beste resultatene vi har fått på kameraer i denne størrelsen. Det er imidlertid verdt å merke seg at kameraet blir veldig tregt i bruk når batteriet begynner å bli tomt.

Se her for full oversikt over resultatene på batteritestene våre.

Kamerahus

Kameraet er solid bygget i metall. Foran er metallet børstet, men ellers er metallet "sandblåst", slik at fingeravtrykk og skitt ikke synes så lett. Batteri- og minnekortdekslet er i plast, og i dette dekslet er det en liten luke for USB-kabelen. Denne ekstra luken kunne Nikon spart seg, det fungerer utmerket at man åpner hele batteri/minne-dekslet. USB-kontakten er uansett flott beskyttet med løsningen.

Stativfestet er sentrert under kameraet, og altså ikke sentrert i forhold til objektivet. Man har tilgang til alle deksler når kameraet står på stativ, men vi liker ikke at festet er laget i plast.

Kameraet måler 9.5 x 3.5 x 5.2 cm, og veier 172 gram under fotografering. Dette er noe mer enn Nikon oppgir, men vi måler inkludert "alt".

Optikk

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Kameraet er utstyrt med en 3x optisk zoom tilsvarende 35-105 mm. Et ganske fornuftig zoom-område, selv om vi godt kunne tenke oss bedre vidvinkel.

Lysstyrken er moderat, med F2.8 som største blender på vidvinkel, F4.9 på tele.

Zoomen justeres med knapper på baksiden av kameraet. På et såpass lite kamera er dette en grei nok løsning, selv om vi foretrekker en zoom-hendel integrert rundt utløserknappen.

Objektivet er meget presist, man kan velge mellom 20 brennvidder. Presisheten har ikke gått ut over hurtigheten, det tar ikke mer enn ca. 1.4 sekunder å zoome fra vidvinkel til tele eller omvendt.

Det finnes ikke filtergjenger eller mulighet til å koble på tilleggsutstyr.

Oppstart

Av/på-bryteren ligger rundt utløserknappen. En svakhet ved denne løsningen er at man lett kan skru på kameraet ved en feil.

Objektivet går ganske raskt ut av kamerahuset, men kameraet er likevel ganske tregt klart til å ta bilder. Tabellen under viser oppstarten angitt i sekunder:

Canon
Ixus 400
Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F700 Konica 420 Konica 510 Nikon 3700 Olympus Mju 300
3.68 2.94 2.17 2.28 2.28 1.28 3.01 4.69 4.20
Fullstendig oversikt

Hvis forholdene krever blits blir kameraet litt tregere, men ikke så mye at det merkes i praksis.

Det tar i underkant av 3 sekunder å skru av kameraet, men hvis kameraet er i ferd med å lagre bilder blir ikke objekivet trukket inn i kamerahuset før alle bilder er lagret ferdig. Dette kan ta opptil 10 sekunder, men hvis det bare er ett bilde det er snakk om tar det i underkant av 5 sekunder. Det er tregt.

Betjening

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Fotomodus velges med et menyhjul. Inne i denne er det en knapp for bildevisning. Det finnes også en meny-knapp, en dedikert slette-knapp, en knapp som skrur av LCD-skjermen og en liten "joystick". Dette er en knapp som kan skyves i fire retninger, samt presses inn for å bekrefte et valg. En liten meny spretter opp når man skyver på knappen, og man får da flere valg.

Denne joysticken kan være litt uvant, og en rekke ganger har jeg vært for unøyaktig, slik at jeg har valgt feil funksjon. Man venner seg til joysticken etterhvert, men vi foretrekker likevel dedikerte menyknapper som det finnes på mange av konkurrentene.

Under fotograferingen har menyknappene sekundære funksjoner slik at selvutløser, blitsmodus, eksponeringskompensasjon og makrofunksjon er under rekkevidde. Alle knapper kan enkelt betjenes med én hånd.

Detaljerte menyer får man kun tilgang til i "M"-modus. Hvert menyelement tar veldig mye plass, slik at man må skrolle en del for å se hele menyen. Hvert menyelement har både navn og ikon. Flott, ettersom ikonene kan være lite intuitive.

Det finnes ikke hjelpetekst til menyene, slik blant annet HP har på enkelte kameraer. Det finnes også en egen Setup-meny, som man kommer til ved å vri på modushjulet. Her kan man blant annet velge mellom svensk og engelsk språk. I Setup-menyen kan man også velge mellom et par lyder, oppstartsbilder mv., men disse valgmulighetene er ikke like omfattende som på Canons og Casios kameraer.

Man kan ikke selv bestemme hvilke valg som skal nullstilles når man skrur av kameraet, slik man kan på Casios kameraer. Hvis man har aktivert funksjoner man ikke klarer å skru av, kan man nullstille hele kameraet fra Setup-menyen.

Hvis man har valgt å åpne en meny, må man trykke på menyknappen igjen for å fortsette fotograferingen videre. Dessverre holder det ikke med et lett trykk på utløserknappen.

Fokusegenskaper

Imponerende makro, men man kan ikke stole 100 % på autofokusen.

Nikon oppgir at kameraet kan fokusere fra 30 cm, men oppgir ikke om dette er på vidvinkel eller tele. Våre målinger viste 10 cm på vidvinkel, 20 på tele. På grunn av den store dybdeskarpheten var bildene rimelig skarpe.

Nikon oppgir videre at makromodusen kan brukes fra 4 cm. Våre målinger på vidvinkel viste imidlertid 6 cm. Det viste seg at kameraet kan fokusere på det nærmeste fra middels tele, og vi målte da 3 cm. Bildet ble rimelig skarpt. I makromodus på full tele ble fokus oppnådd fra 11.3 cm. Igjen ble bildet ganske, men ikke 100 % skarpt.

På middels tele fra 3-4 cm. er makroeffekten utrolig bra. Et motiv med 2.6 cm bredde vil da fylle hele bildet.

Man kan manuelt velge mellom 5 fokuspunkter, eller la kameraet velge fokuspunkt automatisk. Hvis autofokus kan oppnås blir fokusklammen rød, i tillegg til at et eget ikon for autofokusen lyser grønt. Hvis ikke autofokus kan oppnås blinker dette ikonet rødt. Alt i alt en bra angivelse av status for autofokus.

Skjermen er ganske skarp, og man får et inntrykk av fokus også på denne.

Kameraet kan fokusere i stummende mørke fordi det er utstyrt med en hjelpelampe. Denne sender ut et kraftig rødt lys, men har ikke i seg selv gode kontraster slik Sony og Fujifilm har på enkelte kameraer. Hjelpelampen er derfor ikke til hjelp på kontrastløse flater.

Dessverre fungerer hjelpelampen overraskende dårlig. På vår test begrenset rekkevidden seg til 2.5 og 1.5 meter på henholdsvis vidvinkel og tele. Hjelpelampen aktiveres også i temmelig godt lys, allerede ved 80 LUX aktiveres lyset, selv om testene våre avslørte at kameraet kan fokusere ned til henholdsvis 3 og 7 LUX på vidvinkel og tele uten hjelpelampe. Dessverre går det ikke an å skru av hjelpelampen, så vi måtte holde foran hjelpelampen under testingen.

Alt i alt vurderer vi fokusegenskapene i svakt lys for å være middels.

Kameraet har en slags kontinuerlig fokus som gjør at autofokusen bruker kortere tid på å fokusere i enkelte forhold. Denne har imidlertid kun målbar effekt på vidvinkel, der autofokusen i enkelte forhold da kan kortes ned til ca. 0.27 sekunder. Det er veldig bra.

Den offisielle autofokustesten vår tar imidlertid ikke hensyn til dette; det er ikke alltid at man har kameraet rettet mot motivet i flere sekunder før man trykker ned utløserknappen. Våre målinger ga følgende resultat (i sekunder):

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Nikon 3700 Konica 420
Vidvinkel 0.80 0.29 0.23 0.29 0.42 0.45 0.57 0.98
Tele 1.61 0.61 0.46 0.56 0.42 0.48 0.81 0.98
Fullstendig oversikt

Dette er helt greie resultater, men enkelte konkurrenter som f.eks. Casio og Fujifilm lager kameraer med enda raskere autofokus.

Det finnes ikke manuell fokus, og heller ikke kontinuerlig fokus i ordets rette forstand. Hvis fokus ikke kan oppnås får man ikke beskjed i klartekst om hva som er galt.

En positiv ting er at autofokusen nesten er lydløs.

Utløserforsinkelse

Etter at autofokus er oppnådd er kameraet rimelig raskt. Vi klarte ikke å måle noen utløserforsinkelse uten blits, og forsinkelsen med blitsen aktivert er respektabel. Coolpix 3700 er det Nikon-kameraet vi har testet til nå som har hatt minst utløserforsinkelse.

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Konica 420 Nikon 3700 Olympus Mju 300
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.02 0.00 0.00 0.00
Med blits 0.20

0.19

0.03 0.21 0.00 0.01 0.00 0.08 0.08
Fullstendig oversikt

Hvis man har aktivert anti-røde-øyne funksjonen på blitsen blir utløserforsinkelsen i underkant av et sekund.

Selvutløser

Selvutløserfunksjonen til Nikon er på 10 sekunder, men hvis man trykker på utløseren én gang til hopper den plutselig ned til 3 sekunder. En snedig, "skjult" funksjon. På LCD-skjermen får man vite nøyaktig hvor lang tid det er igjen av utløserforsinkelsen.

En unik funksjon er at man kan utløse selvutløseren med lyd. Dette fungerer, men kameraet fokuserer først når bildet tas fordi funksjonen er laget for å kunne ta selvportrett. Dette gjør funksjonen lite egnet til alt annet, og etter min mening blir dette en lite interessant gimmick.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Vi synes det er negativt at man må skru på selvutløseren på nytt for hvert bilde man skal ta, men her vil kanskje folk flest være uenig.

LCD-skjerm og søker

LCD-skjermen er på stusselige 1.5 tommer, men dette er normalt i denne kameraklassen. Casio Exilim EX-Z4 har imidlertid hele 2.0 tommer.

Skjermen er detaljert, med hele 134 000 piksler. Meget bra.

Egenskapene i sollys er meget bra, Nikons antirefleksbelegg er blant de beste. Egenskapene i svakt lys er også meget bra, og blant de klart bedre på markedet. Faktisk ser man omtrent like mye av motivet i svakt lys som det man gjør gjennom en optisk søker på et speilrefleks.

Sideinnsynet er ganske bra, men for et fullgodt sideinnsyn må man fremdeles ty til OLED-skjermer eller vridbare LCD-skjermer slik Nikon Coolpix 5700 har.

LCD-skjermen egner seg godt til fotografering av bevegelige motiver, på mange andre kameraer "fryser" LCD-skjermen under fokusering. "Black-out"-tiden kunne imidlertid vært bedre; etter at man har tatt et bilde blir skjermen sort i ca. et halvt sekund før man får se bildet man har tatt. Etter at man har sett bildet en stund blir skjermen igjen sort et øyeblikk, før skjermen igjen viser et sanntidsbilde av motivet. Hvis man bruker blits på svakt batteri blir skjermen sort svært lenge.

Merkelig "skygge" på LCD-skjermen.

Informasjonen på skjermen kunne vært bedre. Man har ikke mulighet til å få opp eksponeringsdata eller histogram. Man kan velge å få vist en tilnærmet "ren" skjerm, og også et rutemønster som gjør det lettere å komponere bildet.

Når man skrur på kameraet, og har deaktivert oppstartsbildet, blir skjermen "overeksponert" noen sekunder.

Hvis man holder kameraet i en viss vinkel mot en sterk lyskilde som solen, får man en merkelig grønn/sort/gul "skygge" på LCD-skjermen. Vi har aldri sett noe liknende på andre kameraer.

En annen kuriositet er at skjermen begynner å flimre når man skrur på en negativ eksponeringskompensasjon.

Den optiske søkeren er greit plassert, har OK størrelse og er skjermet mot sollys. Den fungerer fint som en nødløsning.

Justering av eksponering

Nikon Coolpix 3700 er et typisk "point-and-shoot"-kamera. Her har man minimalt med innstillingsmuligheter.

Eksponeringskompensasjon er imidlertid lett tilgjengelig, og man kan velge mellom 15 programmer som "Sunset", portrett mv.

Man kan ikke justere blenderåpning og lukkertid ut over dette, og vi synes det er et stort minus at man ikke kan justere ISO-verdier manuelt.

Man kan heller ikke velge måleområde, så man må satse på at den evaluerende lysmålingen til Nikon holder mål.

Hvis man skrur av blitsen, får man et godt inntrykk av hvordan eksponeringen vil bli etter å ha trykket ned utløserknappen halvveis. Før dette gir imidlertid ikke LCD-skjermen en slik forhåndsvisning.

Justering av bildekvalitet

Man har ikke separat justering av oppløsning og komprimering, men på beste oppløsning kan man velge mellom "normal" og "fin" komprimering.

Kraftig fargestikk med tungsten hvitbalanse og blits

En positiv overraskelse er det at kameraet har manuell hvitbalanse, slik at man kan sikre seg helt mot fargestikk der man har anledning til dette. Man kan også velge mellom 5 forhåndsdefinerte innstilllinger. Minus for at man ikke får noen advarsel eller autokorrektur hvis man bruker blits med feil hvitbalanse innstilt. Da vil man få bilder som det til høyre.

Ut over hvitbalansen kan man ikke justere fargegjengivelsen på bildene, men det finnes en mulighet for å justere skarpheten på bildet.

Ventetid mellom bilder og seriebilder

Kameraet har rimelig god ytelse, det beste vi har sett fra Nikon til nå. Med beste bildekvalitet må man vente ca. 1.5 sekund før man kan ta et bilde nummer to, rett over 2 sekunder hvis man bruker blits. Over lengre tid kan man klare å ta så mange bilder som tabellen under viser:

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Konica 420 Niko 3700 Olympus Mju 300
10 sek 5 3 5 2 4 8 4 5 4
60 sek 19 14 27 12 19 45 17 26 12
Fullstendig oversikt

Med blits er resultatet nesten like bra:

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm
F410
Fujifilm F700 Konica 420 Nikon 3700 Olympus Mju 300
10 sek 3 2 3 2 3 6 2 4 2
60 sek 12 12 13 9 13 32 11 24 9
Fullstendig oversikt

Når batteriet begynner å bli utladet blir imidlertid ladetiden vesentlig forlenget, og LCD-skjermen blir da sort under ladingen.

Vi brukte et Sandisk Ultra II SD-minnekort på 256 MB til testingen. Dette er markedets raskeste kort med nesten 60x CD-ROM ytelse. Vi prøvde også med et 512 MB Lexar med 32x ytelse, og ytelsen gikk ikke mye ned. Videre prøvde vi et tregt 128 MB kort fra Lexar med 1 MB/s skriveytelse, men kameraet ble ikke særlig tregere av den grunn.

Altså kan man trygt kjøpe et "tregt" og rimelig SD-kort til kameraet.

Kameraet har to seriebildemoduser, L-versjonen klarer 3 bilder med ca. 0.75 sekund mellom hvert, mens H-versjonen klarer 3 bilder med ca. 0.3 sekund mellom hvert.

Videomodus

Coolpix 3700 har en av de beste videomodusene på markedet. Oppløsningen er VGA (640x480 piksler), hvilket gir 4 ganger så mange detaljer som videomodusen til de fleste andre. Man kan velge at filmen skal ha 30 bilder i sekundet, hvilket gir film helt uten hakking.

Man kan velge om fokus skal variere underveis eller settes endelig når man trykker ned utløseren. Eksponeringen tilpasser seg underveis under filmingen. Dessverre kan man ikke bruke zoomen under filming, så man må bestemme seg for brennvidde før man begynner å filme.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Lengden på filmen kommer an på ledig plass på minnekortet, f.eks. gir 256 MB 226 sekunder med film i beste kvalitet.

Film tas opp i Quicktime-formatet, og av en eller annen grunn ville ikke galleriet vårt akseptere filene fra kameraet. Vi har derfor ikke fått lagt ut eksempler som kan illustrere videokvaliteten.

Bildevisning

Rett etter at man har tatt et bilde blir det vist noen sekunder på LCD-skjermen. Man kan ikke velge selv hvor lenge bildet skal vises.

Skal man se på bilder etter dette trykker man på en dedikert knapp for dette, slik at man kommer til visningsmodus. På eldre Nikon-kameraer kunne man komme tilbake til fotomodus igjen ved å trykke på utløserknappen, men det kan man dessverre ikke med Coolpix 3100 og 3700. For å fortsette fotograferingen må man trykke på bildevisningsknappen en gang til. Hvis man har åpnet en meny fra bildevisningsmodus, og det plutselig oppstår et glimrende fotomotiv, må man ha tungen rett i munnen. Først må man trykke på menyknappen, så på bildevisningsknappen. Tungvint.

Det tar ca. 3 sekunder fra man trykker på bildevisningsknappen til bildene vises i full kvalitet. Det er tregt. Det går imidlertid raskt å bla gjennom bilder, men kameraet bruker lang tid på å bla seg gjennom videofilmer.

Man kan forstørre bildet 10x på LCD-skjermen, og forstørrelsen skjer nesten trinnløst og passe raskt. Å skrolle rundt i et forstørret bilde går også raskt og nesten uten hakking.

Kameraet har dessverre ikke automatisk rotasjon av bilder tatt vertikalt, men trykker man inn "joysticken" mens man ser på et bilde blir det rotert. Dessverre blir ikke bildet rotert "skikkelig", så snart man har overført bildene til en datamaskin må man rotere bildene på nytt i programvare.

Feileksponeringer blir ikke markert på noen måte, og man kan verken se histogram eller opptaksdata.

Bilde tatt med Coolpix 3700.
Trykk på bildet for å se flere i galleriet.

Av redigeringsmuligheter finnes det mulighet til å gjøre bildet sort/hvitt, sepia, legge på vignettering og endring av filstørrelse. Man kan også splitte en film i mindre deler. Videre kan man legge til lydkommentarer.

Kameraet er utstyrt med høyttaler, og man kan se "lysbildeshow".

Overføring

Kameraet oppfører seg som en masselagringsenhet, slik at man enkelt kan kopiere filer til og fra kameraet. Man kan også velge i menyene at kameraet skal bruke PTP-protokollen.

Bildene har skikkelig fortløpende filnummerering, uavhengig av minnekort, hvilket er et stort pluss etter vår mening. Få kameraer har denne funksjonen, som minimerer faren for at man får filer med like filnavn.

Coolpix 3700 bruker USB 1.1 som grensesnitt, men kabelen er ikke av standard type. Filoverføringshastigheten målte vi til 0.34 MB/s, hvilket er meget tregt.

Nikon Coolpix 3700   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen