Test

Test av Nikon Coolpix 3100

I bruk

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Nikon Coolpix 3100 er bygget i sølvfarget plast. Det er lite, men kameraene i "Ixus"-klassen er tynnere og går lettere i bukselommen. Kameraene i Ixus-klassen er bygget i metall og gir en generelt høyere kvalitetsfølelse.

Knappene gir en billig følelse, og kamreaet er mykt under. Skal man bruke stativ er det en ulempe at stativfestet er i plast. Et skjemmende gummideksel som dekker utgangene er stygt, men praktisk.

Alt i alt får man en noe "billig" følelse når man bruker kameraet, men så er da også prisen god.

Etter en litt treg oppstart er man i gang. Autofokusen er imidlertid ikke blant de raskeste, men hvis man har fokusert på forhånd er utløserforsinkelsen liten. Etter å ha tatt et bilde er Coolpix 3100 relativt raskt klar til å ta neste bilde. Mer om hurtigheten til kameraet finnes på en egen side her.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Kameraet er i utgangspunktet enkelt å bruke, men menyhjulet på toppen av kameraet kan nok virke forvirrende for de som ikke har lest bruksanvisningen. Skal man foreta "avanserte" innstillinger eller justere eksponeringen kommer man til kort med Coolpix 3100, men man har eksponeringskompensasjon og mulighet til å stille inn hvitbalanse - også manuelt. Vi savner imidlertid muligheten til å stille inn ISO. Videre har man en mengde eksponeringsprogrammer som forskjellige nattmodi, portrettmodus mv.

LCD-skjermen er liten, men har godt anti-refleks belegg og kan dermed brukes utendørs. LCD-skjermen er også blant de bedre å bruke i svakt lys, grunnet kraftig signalforsterking. Et kraftig minus i brukervennligheten er at det er tungvint å komme tilbake til fotomodus hvis man har aktivert menyer eller bildevisning.

Til tross for at Nikon legger ved kraftige oppladbare batterier og en lader er vi heller ikke fornøyd med batteriløsningen. Batterikapasiteten er nemlig bare ca. 1/3 av de beste, og så snart man skrur på blitsen vises ikonet for lav batterikapasitet. Heldigvis er det rimelig å kjøpe ekstra oppladbare AA-batterier, så dette problemet kan man enkelt gjøre noe med selv. Hva andre kameraer har i batterikapasitet har vi oversikt over her.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Det følger bare med et 16 MB CompactFlash kort, men dette er en rimelig kortstandard med god kapasitet så utgiftene til et kort med 128 eller 256 MB bør være overkommelige for de fleste.

Videomodusen har VGA oppløsning, som er meget bra, men mangler dessverre lyd. Lydkvaliteten på digitalkameraer er uansett så som så, så den ekstra oppløsningen kompenserer for dette.

Bildekvalitet

Kvaliteten på den 3x optiske zoomen er grei, og bildene blir omtrent like skarpe som på de fleste andre i klassen. På vårt testeksemplar var venstre side av bildene noe uskarpt, men dette vil de færreste legge merke til med mindre man skriver ut bildene i større enn A4-format.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Fargegjengivelsen er presis, men noe kjedelig. Forbrukere flest vil nok foretrekke bilder med skarpere farger og mer kontrast. Hudtoner med blits har en tendens til å bli gjengitt "gustent" og slapt. For de som har peil på slikt kan dette imidlertid kompenseres for i et bildebehandlingsprogram.

Eksponeringen er generelt god, men de som ønsker å behandle bildene i et bildebehandlingsprogram kan med fordel velge i kameraet at bildene skal eksponeres noe svakere. Høylysene har nemlig en tendens til å bli brent ut i vanskelige lysforhold.

Makromodusen er på vanlig Nikon-vis meget god, særlig på papiret. Vi var nemlig skuffet over autofokusen i makromodus; ofte fokuserte Coolpix 3100 på bakgrunnen i stedet for hovedmotivet.

Konklusjon

Nikon Coolpix 3100 er et relativt trygt kjøp for de som ønsker et lite og greit kamera som gir mye for pengene. Totalprisen med ekstra batteri og stort minnekort blir bedre enn for de fleste konkurrentene, som ofte har dyrere batteri-eller minneløsninger.

Man får også med en rikholdig programvarepakke som gir ytterligere verdi til kjøpet. Nikon View brukes til nedlasting og administrasjon av bildene, mens Adobe Photoshop Elements 2 er et godt program for de som ønsker enkel redigering av bildene.

Kameraet virker imidlertid litt billig, og er ikke et kamera som vil motta ovasjoner for design og byggekvalitet. Kameraet har ikke nok funksjonalitet for å passe avanserte brukere, og Nikon kunne godt tilpasset brukervennligheten på kameraet slik at det ville være enda enklere å bruke for folk flest.

Bildekvaliteten er god, og gir et godt grunnlag for videre bearbeidelse i Photoshop Elements 2. De fleste forbrukere ville nok likevel foretrukket sterkere farger og mer kontrast i bildene rett fra kameraet.

 

 • God hvitbalanse
 • God eksponering
 • Presis fargegjengivelse
 • LCD-skjerm kan brukes i mørke forhold
 • Rask blitslading
 • CompactFlash + AA-batterier er billig
 • Adobe Photoshop Elements 2 medfølger
 • Dårlig batterikapasitet
 • Tungvint å komme tilbake til fotomodus
 • Ikke hjelpelampe til autofokusen
 • Skuffende autofokus i makromodus
 • Noe treg autofokus
 • Noe treg oppstart
 • Ikke automatisk rotasjon av bildene

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

Nikon Coolpix 3100   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen