Test

Test av Nettavisen på mobilen

Det finnes en rekke norske nettaviser, men de fire mest fremtredende må sies å være VG, Dagbladet, Aftenposten og Nettavisen. Og alle fire avisene er naturligvis også tilgjengelig på mobilen. Vi har allerede kastet et første øyekast på de tre førstnevnte, og nå har turen kommet til Nettavisen. Deretter vil vi vurdere alle fire sidene på nytt og prøve å kompensere for det vi kan ha glemt i første omgang, før vi oppsummerer første runde i vår jakt på de beste nyhetssidene for mobil (- deretter går vi løs på øvrige nyhetsaktører).
Men turen er altså nå kommet til Nettavisen (mobil)
Bruk wap
Vi begynner som sedvanlig med iPhone 3GS og taster inn ”www.nettavisen.no” i nettleseren. Da får vi frem en skalert utgave av forsiden du finner på internett, og det hele virker litt rotete. Når vi trykker oss inn på en artikkel, vises imidlertid tekst og bilder i et egnet format for mobilskjermen. Vi prøver i stedet å trykke inn ”wap.nettavisen.no”, og da får vi frem en mobilside med et noe annerledes design på forsiden; Både bilder og tekst er dandert pent og pyntelig nedover på siden, og brukervennligheten heves dermed betraktelig. Også selve artiklene på Nettavisen (mobil) går fint å lese på iPhone 3GS.

(Artikkelen fortsettes.)
 
Deretter prøver vi med en Nokia E52, som verken har touch eller stor skjerm, men som likevel egner seg relativt godt til mobilsurfing. Igjen taster vi inn www-adressen, og igjen blir vi satt over til internettutgaven av Nettavisen. Med iPhone kan det forsvares, ettersom noen brukere unektelig vil foretrekke denne utgaven, men på Nokia E52 blir det håpløst. Her burde vi blitt satt videre til WAP-utgaven, også fordi denne genererer langt mindre datatrafikk. Men når vi taster inn wap-adressen blir det igjen langt bedre. Bildene er riktig proporsjonert, og både tittel og ingress er godt synlig på hver artikkel.
Vi har tidligere også brukt Samsung Omnia HD som testtelefon, men den avlange skjermen har vært en utfordring for flere av nyhetssidene på mobil. Layouten som fungerer glimrende på blant annet nevnte iPhone 3GS eller HTC Hero – som begge har proporsjonalt bredere skjerm (i vertikal posisjon) – blir skuffende dårlig i forhold på denne telefonen. Vi kommer direkte inn på Nettavisens ordinære webforside ved å taste inn www-adressen i Omnia HDs nettleser, som forventet, og det fungerer ganske dårlig. Du må manuelt zoome ut for å vise hele forsiden på skjermen, og da er både skrift og bilder bitte små. Stort bedre blir det ikke når vi trykker på en artikkel. Nei, dette er bortkastet – over til wap-siden. Wap-forsiden til Nettavisen er greit proporsjonert på Omnia HD, men en svært synlig kant på cirka en centimeter vises på høyre side av skjermen. Det gjør at siden ser dårligere ut her enn på både iPhone 3GS og Nokia E52. Men bilder og tekst er i det minste ryddig arrangert.

(Artikkelen fortsettes.)
 
Oppsett og kategorier
Vi holder oss til wap.nettavisen.no, ettersom dette tydeligvis er adressen som er beregnet på mobilbrukere. Øverst på forsiden finner du en Nettavisen-logo og en sjenerende reklame. I toppbanneret har du tre valg: Nyheter, Sport og Økonomi, og under det finner du Siste nyheter. Fire nyheter vises, men du kan også trykke ”Siste 50 nyheter” for flere artikler. Under dette vises et nytt banner med tjenestene Skattesøk, Været, Live, Mobilmoro og Min konto, og dertil en ny sjenerende annonse. Sport er neste kategori, med samme oppsett som for ”Siste nyheter”, og nok en sjenerende annonse. Samme mønster gjentas med Økonomi og Nyheter (ikke de samme artiklene som under Siste nyheter).
Nederst på wap-forsiden til Nettavisen finner du flere redaksjonelle kategorier, som for eksempel IT og mobil, Innenriks, Fotball, Side2 og NA24. Du finner også flere tjenester, som Horoskop, Oslo Børs, Live fotball og Date med mer. Disse kategoriene gjør det enklere å navigere seg rundt på siden, men kunne med fordel vært plassert litt høyere opp på forsiden.

(Artikkelen fortsettes.)
 
Sjenerende annonser
Avisene må tjene penger på noe de også, og når stadig flere mobilbrukere tar i bruk nyhetssider på mobilen, er det naturlig at det dukker opp en annonse i ny og ned også. Men der Aftenpostens mobilside hadde forbausende få reklamer, virker Nettavisens wap-utgave overlesset med annonser i forhold.
Men det er egentlig ikke antall annonser vi reagerer mest på; Reklamene er derimot så glorete og stygge, og omtrent samtlige beveger på seg. Det er såpass forstyrrende når vi prøver å lese artiklene at det trekker ned brukeropplevelsen betraktelig. Hadde annonsene stått stille, og gjerne i litt mer behagelige farger for øynene, ville de knapt nok vært til sjenanse. Da ville vi heller ikke reagert i noen særlig grad på at det er merkbart flere reklamer på Nettavisens mobilside enn konkurrentene.

(Artikkelen fortsettes.)
 
Tjenester
Selve nyhetsartiklene på Nettavisen vises fint på siden, og menyer/kategorier fungerer også tilfredsstillende. Foreløpig er det kun de sjenerende annonsene og mangelen på viderekobling til egnet mobilutgave vi synes er negativt. Men Nettavisen byr også et par tjenester. Nettavisens Live fotball, som nyter et godt omdømme på web, er også tilgjengelig på mobilen. Oppsettet ser brukervennlig ut, men ettersom ingen fotballkamper av stor betydning har blitt spilt dagen i forkant får vi ikke anledning til å se hvordan selve oppdateringene vises. Aksjekursene fra Oslo Børs ble vi ikke klok på, men en finansperson vil kanskje ha bedre forutsetninger for å ta i bruk denne tjenesten. Nettavisens værtjeneste leveres av Storm, og den fungerer bra. Både Horoskop, Mobilmoro og Date tar deg videre til tvilsomme tredepartsaktører, som forventet, og har ingen nytteverdi.
Det betyr at omtrent halvparten av Nettavisens tjenester er nyttige, og den andre halvparten er – for de aller, aller fleste – totalt ubrukelige.
Konklusjon
Nettavisen (mobil) er absolutt en god nyhetsside for mobil, men det er likevel et par vesentlige minus ved denne siden. At du ikke sendes videre til en tilpasset side når du taster inn www.nettavisen.no i mobilens nettleser er rett og slett merkelig. På den annen side fungerer wap-siden bra på de tre testtelefonene vi har brukt (dog ikke helt optimalt på Omnia HD). De glorete annonsene er forstyrrende når du prøver å lese artiklene, og det trekker kraftig ned. Kun halvparten av tjenestene som er tilgjengelig har noen reell nytteverdi, men disse fungerer igjen tilfredsstillende. Dessuten kunne Nettavisen (mobil) bydd på noe mer for brukere som har mer avanserte smarttelefoner.
Alt i alt fungerer likevel Nettavisen bra på mobilen, samtidig som det er bra med rom for forbedringer.
 
Nettavisen(mobil)
Enkelt oppsett, gode kategorier, noen nyttige tjenester.
 
Sjenerende annonser, noen useriøse tjenester, ikke re-direct på www-adresse, ikke optimal skalering av wap-siden på alle telefoner, utnytter ikke smarttelefoners egenskaper for mobilsurfing.
 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen