TEST: Test av Netcoms musikktilbud
Test

Test av Netcoms musikktilbud

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Netcom har offensivt uttalt at de har et mål om å bli ledende innen salg av digital musikk i Norge, og har tilsynelatende lagt mye arbeid i å legge til rette for dette. Har du et abonnement eller kontantkort fra Netcom, har du også tilgang til Netcoms musikktjeneste.
Vi har sett nærmere på de ulike tilbudene som er tilgjengelig via Netcoms musikktilbud til mobil.
Netcom Music Player, og priser for øvrig
Den største forskjellen mellom Telenors- og Netcoms musikktilbud, er tjenesten Netcom Music Player. Dette er et eget program som lar deg spille av musikkfiler på din mobil eller PC. For 99 kroner per måned, kan du laste ned så mye musikk du orker til din ”musikkspiller”, men for noen brukere vil denne tjenesten vise seg å være en skuffelse. Du kan nemlig ikke bruke låtene fra Netcom Music Player som ringetoner eller alarmsignal, og de kan ikke avspilles i andre spillere enn Netcom Music Player. Netcom selv hevder at tjenesten kan sammenlignes litt med Spotify, ved at du utelukkende kan høre på musikken i ett program, men at du får fri tilgang til musikk.
Dersom du vil stå fritt til å bruke låtene du laster ned til din mobil, koster låtene normalt 12 kroner per stykk, mens enkelte låter er priset til 5 kroner. All datatrafikk i forbindelse med nedlastning av sanger er inkludert i prisen, og det opplyses det om på nedlastningssiden for hver låt.

Bra med låter
Netcom har i likhet med Telenor et svært godt utvalg i musikkbutikken. Vi finner alt vi forventer å finne, og det er heller ikke så rart ettersom Netcom oppgir at de har i overkant av 3 millioner tilgjengelige låter for øyeblikket. Ifølge innholdssjef Marius Halle i Netcom, er rundt 80 prosent av musikken uten kopisperrer, men flere av låtene vi lastet ned viste seg å være DRM-beskyttet. Abonnerer du på tjenesten Netcom Music Player er all musikk beskyttet, ettersom disse sangene bare kan avspilles via selve tjenesten og musikken uansett er ”til låns”, ikke eie, hvis du velger denne muligheten.
Vi la spesielt merke til at Netcoms musikkbutikk inneholder flere versjoner av sanger, ofte liveopptak og mindre kjente coverversjoner, noe som var veldig kult. At Jeff Buckleys coverversjon av Bob Dylan-låta Just Like A Woman live fra Sin-é var å finne i Netcoms musikkbutikk var for eksempel en positiv overraskelse. Det samme var det at du for eksempel også kan laste ned flere låter av Melanie Safka – under artistnavnet Melanie –, noe vi tolker som at Netcom har en svært allsidig og ekstensiv musikksamling å tilby deg på mobilen. Det aller meste av populærmusikk er også på plass, selv om Netcom mangler en avtale med plateselskapet Universal. Dette hevder imidlertid Netcom at vil komme på plass om kort tid.
Bra søk, gode kategorier
For å finne det du leter etter i Netcoms musikkbutikk, lønner det seg å bruke søkemotoren nederst på wap-siden. Da får du frem treffene som viser navn på artist og sangtittel, samt pris på låten. Detter ser veldig ryddig og oversiktlig ut. Likevel likte vi bedre at søkemotoren var på toppen av siden, slik som i Telenors musikkbutikk, men dette er nok ”smak og behag”. Netcom har uansett noe vi savnet stort hos Telenor, og det er egne sjangerkategorier. Her kan du for eksempel velge rock, dansband, hip hop/rap, metal, eller 70-tallshits, og få frem populære låter innenfor denne sjangeren. Dette er veldig nyttig dersom du ikke er sikker på hva du vil laste ned, og det er meget positivt at Netcom har inkludert disse kategoriene.
Forsiden på Netcoms musikkbutikk på wap, ser også veldig ryddige ut. Her er det lite reklame, og lite annet enn salg av musikk til mobilen. Telenor har for eksempel musikknyheter på sin forside, men vi gir heller Netcom pluss i boka for å gjøre det enkelt og oversiktelig, og ikke minst meget brukervennlig. Det eneste vi egentlig har å trekke for hva gjelder bruker vennlighet, er at du ikke får oppgitt hvilke låter som har kopisperre før du kjøper og laster dem ned. Det vises veldig tydelig i Telenors musikkbutikk når du kjøper låter derifra.

We Are The Champions?
Vi har nå testet musikktilbudet til både Telenor og Netcom. Forskjellene er ikke veldig store, verken på pris, utvalg eller brukervennlighet. De fleste låtene hos Netcom koster 12 kroner, men du får også et utvalg låter til 5 kroner – som vi føler er en akseptabel pris per låt. Detter gjelder imidlertid kun et fåtall av låtene. Vi liker tanken bak Netcom Music Store, og at du kan laste ned så mye musikk du vil for kun 99 kroner per måned. Men ettersom du kun kan spille av disse låtene via Netcom Music Player-tjenesten, og ikke kan bruke låtene som ringetone eller alarmsignal, er ikke tjenesten fullgod. Den kan likevel være et godt alternativ for noen typer brukere.
Utvalget i Netcoms musikkbutikk er det heller ikke noe å si på, men det mangler tross alt en del artister, sanger og album for at utvalget skal være tilnærmet komplett. Brukervennligheten i Netcoms musikkbutikk får derimot full pott hos oss; Det var enkelt å søke fram låter, det var oversiktlig, og du fikk gode kjøpstips ved å trykke på en av sjangerkategoriene. Likevel har ikke Netcom bare grunn til å juble:
 12 kroner per låt er fortsatt for dyrt.
Pris: 3/6
Utvalg: 5/6
Brukervennlighet: 6/6
Totalt: 5/6

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen