TEST: Test av MP3-spillere for trening
Test

Test av MP3-spillere for trening

Det er lenge siden musikk var noe en primært hørte på hjemme. Da Walkman kom på markedet i 80-tallet startet en helt ny era hvor musikken kunne tas med overalt. Med MP3-spillere har dette blitt langt enklere og hvem vil vel ikke ha litt rytme med på joggeturen? Vi har testet hvilken spiller som gjør seg best på treningsturen.

Gå rett til enkelttestene:
Philips GoGear Luxe.
Cowon D2+.
Sony W202.
Transcend T.sonic 320.
Creative Zen V.
Sandisk Sansa Clip.
iPod Shuffle.
Creative Muvo T100.
Philips GoGear Spark.
Apacer Audio Steno AU350.

Slik har vi testet
I denne testen har vi gått gjennom hver enkelt spiller på forskjellige punkter. Vi har selvfølgelig vurdert pris og funksjoner, men ved bruk av spiller til trening er det også mange andre aspekter som kommer inn. Noen spillere kommer med svært gode festeanordninger, andre er du rett og slett nødt til å ha i lommen, og størrelsen på spilleren er selvfølgelig da avgjørende. Vi har også vurdert hva du kan bruke spilleren til, er det kun en enkelt musikkspiller eller kan du koble den til mobilen, høre på radio eller til og med se på TV? Vi har også sett på hvor enkelt det er å overføre musikk til spilleren, men dette er stort sett svært enkelt med disse små spillerne.


Ikke minst har vi sett på øreproppene og her er dessverre de aller fleste spillerne ikke så veldig gode. De medfølgende øreproppene gir som oftest ikke ekstremt bra lyd og de egner seg også dårlig ved trening. Få ting er mer irriterende enn ørepropper som til stadighet faller ut mens du løper. Noen lyspunkter fins det dog.

Prismessig ligger spillerne på alt fra 200 til 1000 kroner, men til forskjell fra noen andre produkter er det her fullt mulig å finne en fullgod spiller som ikke nødvendigvis er alt for dyr. Du kan da både få med skjerm og mange funksjoner, men om du er glad i de velkjente merkene må du regne med å betale litt ekstra for moroa. Testen vår viser at det spørs om det er verdt det. Men samtidig vil du stort sett få en spiller som gjør jobben med å spille musikk, men noen gjør helt klart jobben bedre enn andre.

Philips GoGear Luxe
Philips GoGear Luxe er en liten og meget god spiller. Spilleren har innebygd bluetooth slik at du enkelt kan koble den opp med mobilen din og alltid være tilgjengelig. Selve spilleren er sølvfarget og kan ved hjelp av en klips på baksiden festes der du måtte ønske det. Spilleren har de knapper som trengs og er enkel å betjene, samme om du hører på musikk eller snakker i mobilen. På toppen er det et lite display hvor du kan se hvilken musikk som spilles av og også hvilket nummer det ringes fra ved innkommende anrop. Øreproppene som følger med er vesentlig bedre enn gjennomsnittet, men mikrofonen på headsettet kan være noe irriterende når du løper. Spilleren har også radio.


Alt i alt er dette en meget god spiller som er velegnet for trening, dette om du så skulle velge å la mobiltelefonen ligge igjen hjemme. Vi savner en bedre oversikt på spilleren om hva slags musikk som ligger inne, her er du nødt til å hoppe fra sang til sang manuelt for å finne den spesifikke sangen du vil høre på. Phillips kunne muligens løst dette bedre ved å få inn et display i det sølvfargede dekselet foran. Radiofunksjonen kunne også vært bedre utviklet. Likevel er fordelene såpass mange med denne spilleren at dette nærmest blir for småplukk å regne.

Les hele testen av Philips GoGear Luxe her.

Karakter: 6
Pluss: Meget god spiller for trening, med flere funksjoner. Blant annet innebygd bluetooth.
Minus: Gir deg ingen god oversikt over innhold av musikk.
Pris: 999,-
Nettside: Philips.no.

Cowon D2+
Cowon D2+ blir muligens litt i største laget for de fleste som skal trene. Det er likevel unektelig en god spiller som gir deg et rikt utvalg av funksjoner for treningsøkten. Det mest spesielle med Cowon D2+ er muligheten til å ta inn MiniTV. Dette betyr at du får tilgang til flere TV-kanaler mens du trener. Foreløpig er MiniTV kun tilgjengelig i Oslo og deler av Akershus, men for folk bosatt her er dette unektelig en fiks funksjon. Spilleren kan foruten TV også spille musikk, video og radio og dette er en av de få spillerne som støtter FLAC, ukomprimert musikk. Den trykkfølsomme skjermen på 2,5 tommer er svært intuitiv i bruk og både det å spille av og overføre musikk går svært lett.


Om du skal jogge er neppe dette spilleren du tar med deg, men om du skal trene styrke eller spinning og vil ha litt underholdning underveis er den et godt valg. Prisen vil nok virke avskrekkende på mange, men så får du også en spiller som kan brukes til langt mer enn trening. Øreproppene som følger med skader det likevel ikke å bytte ut.

Les hele testen av Cowon D2+ her.

Karakter: 5.
Pluss: Meget funksjonsrik og brukervennlig.
Minus: Stor, mangler festeanheng.
Pris: Fra 1690 kroner.
Nettside: Cowon.com.

Sony Walkman 202
Sony W202 er spilleren som er spesialdesignet for trening. Den ser ikke ut, men det er nettopp designet som gjør den fungerende. Spilleren er utstyrt med to årepropper som holdes sammen med en bøyle som settes bak hodet. Selve spilleren sitter inne bak den høyre øreproppen. På denne måten ser det nærmest ut som om du har to bluetooth-headset på hodet når du har denne spilleren på. Men de sitter til gjengjeld godt.


Spilleren har ingen skjerm, men har et hjul på høyre side for styring av musikk. Spilleren har et innebygd system som lar deg høre kun små snutter av sangene om du er usikker på hvilken du vil høre på. Selve styringssystemet fungerer rimelig godt og du kan enkelt navigere i musikken. Sony Walkman W202 har helt klart et spesielt design. Her er det nok mye smak og behag som spiller inn om dette er din greie. Dette er kanskje ikke spilleren du tar på på bussen eller om du skal se kul ut. Men om du trener er det for de fleste ikke nødvendigvis å se kul ut som er det viktigste. Det er uansett morsomt å se at Sony forsøker seg på noe helt nytt i stede for den tradisjonelle spilleren. At designet samtidig hjelper for å holde spilleren på plass slik at den faktisk fungerer godt til det formålet den er ment for skader slettes ikke. Vi skulle likevel gjerne sett at det var en radio i spilleren.

Les hele testen av Sony W202 her.

Karakter: 4
Pluss: Interessant design, god lyd, enkel i bruk.
Minus: Ser litt vel spesiell ut, ingen radio.
Pris: 900.
Nettside: Sony.no.

Transcend T.sonic 320
Transcend D2+ er en liten og lett spiller med rimelig pris. Samtidig har den flere funksjoner som gjør den velegnet for treningsturen. Her får du både en liten skjerm, radio og opptaksfunksjon. Selve spilleren er lett å navigere i, dessverre gir ikke skjermen noen fullgod oversikt over musikken, men du får i det minste sett hva som spilles. Overføring av musikk går kjapt og greit og lyden i selve spilleren er god og designet er gjennomført på tross av at spilleren nok ikke er den mest robuste.


Dessverre følger de ikke med noen festeanordning. Denne spilleren må du derfor ha i lomma mens du trener. De medfølgende øreproppene er heller ikke spesielt gode. De gode funksjonene og den rimelige prisen trekker på sin side opp. Dette er en allsidig spiller som vil fungere både for trening og for vanlig bruk. Den er enkel å bruke og ser ikke minst bra ut.

Les hele testen av Transcend T.sonic 320 her.

Karakter: 4

Pluss: Billig, gode funksjoner, fint design.
Minus: Mangler detaljert musikkmeny, mangler festeanordning og dårlige ørepropper.
Pris: 320,-
Nettside: Transcendusa.com.

Creative Zen V
Creative Zen er en liten kompakt spiller som lett får plass i lommen. Spilleren har en matchvekt på 43,5 gram og er utstyrt med en liten skjerm på 1,5 tommer. Spilleren har et rundt og elegant design som gjør at den ligger godt i hånden. Spilleren har ingen festeanordning, så om du vil ta den med på løpetur må du enten ha den i lommen eller kjøpe et bånd for å feste spilleren på armen. Dette selger Creative som ekstrautstyr for de som måtte ønske det.


Spillerens skjerm gir deg god oversikt over ditt musikkbibliotek og den fungerer greit for trening. Vi skulle gjerne sett en radio og bedre ørepropper med denne spilleren, men dom det er musikk du er ute etter så vil denne kunne gjøre jobben. Prisen på spilleren er derimot ikke den billigste. For en versjon med 2GB må du ut med 600 kroner i norske butikker. Her fins det rimeligere alternativer med flere funksjoner, men ikke like stor skjerm. Du bør da vurdere hvilke funksjoner som passer best for dine treningsøkter.

Les hele testen av Creative Zen V her.

Karakter: 4
Pluss: Kompakt og liten, oversiktig musikkbibliotek.
Minus: Ingen festeanordning, mangler radio, krever programinstallering.
Pris: Fra 499,- (1GB).
Nettside: Creative.com.

Sandisk Sansa Clip
Sandisk Sansa Clip er en godt utstyrt liten spiller. Spilleren har på tross av sin størrelse en liten skjerm. Skjermen har ikke plass til mye informasjon og kan ikke by på mer enn to farger, likevel gjør den nytten både for å vise menyer og for å gi deg informasjon om musikken du spiller. Foruten skjerm har spilleren et navigeringshjul foran for at du skal kunne bla i menyer og musikk. Spilleren er utstyrt med et eget festeanordning på baksiden som kan tas av om du ønsker det. Spilleren gjør seg dermed godt på trening. Øreproppene bør du derimot vurdere å bytte ut med denne spilleren.


Samtidig er neppe dette spilleren som tåler all verdens. Selv om den er liten og kompakt virker den ikke helt holdbar, vi anbefaler ingen å miste MP2-spilleren sin i gulvet, men denne ville vi vært ekstra forsiktig med. På den positive siden gjør spilleren jobben sin og kommer både med radio og opptaksfunksjon, ikke minst kan den spille av ukomprimerte FLAC-filer.

Les hele testen av Sandisk Sansa Clip her.

Karakter: 4
Pluss: God lyd, mange funksjoner, støtter ukomprimerte lydformater.
Minus: Enkel innpakning, dårlige hodetelefoner.
Pris: Fra 400,- (2GB).
Nettside: Sandisk.no.

Apple iPod Shuffle
iPod Shuffle er helt klart den minste spilleren i denne testen. Spilleren er rett ut sagt imponerende liten, men dette medfører også noen problemer. Designmessig er den nærmest et lite smykke med elegant overflate som gjør at du nesten kan bruke den som slipsnål. På baksiden av spilleren er det en klips slik at du enkelt kan feste den der du ønsker.


Dessverre er spilleren så pass liten at den ikke har noen knapper. All kontroll gjennomføres via en anretning på spillerens medfølgende ørepropper. Herfra kan du bytte mellom sanger og spillelister og spilleren har også en funksjon som forteller deg hvilken sang og hvilken spilleliste du hører på. Dette fungerer i utgangspunktet godt bortsett fra at lyden i øreproppene ikke er verdens beste og det dessuten er overhengende fare for å miste eller ødelegge øreproppene. Du er da helt avhengig av å kjøpe nye ørepropper fra Apple og de billigste koster nesten like mye som spilleren selv. Om du virkelig liker designet og har stålkontroll på hvor du legger sakene dine, så kan det hende du blir svært glad i nye Shuffle. Men noen radio får du ikke med.

Les hele testen av nye iPod Shuffle her.

Karakter: 3
Pluss: Liten, veldig liten. Kul voiceover funksjon.
Minus: Proprietære ørepropper, få funksjoner.
Pris: 679,- (4GB).
Nettside: Apple.no.

Creative Muvo T100

Creative muvo er en svært enkel og liten spiller. Den fungerer kun til en enkelt ting, nemlig spille musikk. Om du ikke ønsker annet så gjør den jobben. Foruten USB-utgang for overføring av musikk og strøm har spilleren et navigasjonshjul på toppen for å kontrollere musikk og volum. På den ene siden har spilleren i tillegg en bass-knapp for at du skal kunne forsterke bassen. Denne bassknappen har ikke all verdens effekt.


Muvo T100 er en liten og nett spiller som gjør jobben sin med å spille musikk. Dessverre gjør den ikke stor mer enn det, men om du kun vil ha en enkel liten musikalsk treningskamerat for en billig penge, så er det ingen grunn til å holde seg unna denne spilleren. Bare pass på å kjøp med et par ørepropper som passer for treningen.

Les hele testen av Creative Muvo T100 her.

Karakter: 3
Pluss: Liten, lett og billig.
Minus: Funksjonsfattig, litt vel enkel, dårlige hodetelefoner.
Pris: 200,- (2GB)
Nettside: Creative.com.

Philips GoGear Spark
Philips GoGear Spark er en liten enkel spiller, med interessante funksjoner. Meny og musikk styres ved å trykke inn skjermen som har knapper på alle fire kanter. Spilleren gir deg god oversikt over musikken og har foruten musikk både mulighet for radio og opptak. Spilleren har ingen festeanordning for treningsturen, men det følger med en holder som du kan henge i bukselinningen. Dette medfører likevel at spilleren ristes en del.


Spilleren har derimot ikke den aller beste lyden og det skyldes dessverre ikke kun de medfølgende øreproppene. Lyden kan bedres noe ved å gå inn i innstillinger, men dette er ikke spilleren for lydentusiasten. Veiledende pris for spilleren med radio er 499 kroner.

Les hele testen av Philips GoGear Spark her.

Karakter: 3
Pluss: Liten og lett spiller.
Minus: Noen mangler i lydbildet.
Pris: 499,- (2GB)
Nettside: Philips.no.

Apacer Audio Steno AU350
MP3-spilleren Apacer Audio Steno AU350 koster ikke mer enn et par hundre kroner i norske butikker. Dermed er dette en av de billigste MP3-spillerne på markedet. Prisen gjenspeiler seg da også i selve spilleren. Her får du ikke mer enn du betaler for. Spilleren i seg selv er svært enkel med få knapper og en liten skjerm. Dessverre skjemmes den av noen bugs som hindrer avspilling av musikk noen ganger, og navigeringshjulet foran er ikke helt enkelt å ta i bruk. Spesielt ikke om du har store fingre og har høy puls etter hektisk trening.


På den positive siden er spilleren svært liten. Det følger ikke med noen festeanordning, men den får fint plass i en lomme. Hodetelefonene som følger med ser også imponerende ut og gir faktisk rimelig god lyd. Dessverre er de ikke de mest behagelige å ha i øret for alle, men for noen vil sikkert disse holde lenge. Hvis du vil bytte dem ut risikerer du nok å betale mer for øreproppene enn for selve spilleren i dette tilfellet.

Les hele testen av Apacer Audio Steno AU350 her.

Karakter: 2
Pluss: Liten spiller, greie hodetelefoner.
Minus:
Skjemmes av tekniske problemer, veldig simpel, problematisk navigering.
Pris: 200,- (2GB).
Nettside: Apacer.com.Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen