Test av Minolta DIMAGE SCAN DUAL III

Spesifikasjoner

 • Scanner 35mm eller APS (med valgfri adapter)
 • 2820 dpi max oppløsning
 • 3-linjers farge CCD, 2700p pr. linje
 • 2x,4x eller 8x Multi-Sample scan valg(støy reduksjon i mørke områder)
 • 16 bit A/D konvertering
 • 4.8 dynamikk område
 • Autofokus og manuell fokus
 • USB 2.0 (USB 1.1 kompatibel)
 • 145x100x320mm
 • 1.5kg

Førsteinntrykk

Førsteinntrykket mitt av skanneren var bra. Den var lett å sette opp, installere og var lite komplisert å forstå. Fronten består av to knapper, en av/på knapp og en eject knapp. Baksiden har en inngang for USB og en for strøm. Skanneren støtter både USB 2.0 og USB 1.x.

Det følger med to filmholdere, en for umontert 135 film, og en for montert 135. Man kan gjerne montere sine farge eller svart/hvitt negativer i diasrammer, dette gjør faktisk at skanningen blir enklere å utføre. For det første blir det enklere å montere filmen i holderen, og skanningen av mange bilder gikk raskere.

Man får med bruksanvisning, både i bokform og i PDF-format (Acrobat Reader). Bruksanvisningen er på mange språk, deriblant engelsk og svensk, men ikke norsk.

Av programvare så får man selvfølgelig drivere og Minolta Dimage ScanDual III software. Man kan fint klare seg med denne programvaren, men det følger også med Adobe Photoshop Elements, som er en lettversjon av vanlig Photoshop. At det følger med ordentlig programvare for editering av bilder er selvsagt et pluss, og kjøpt alene ville dette programmet alene kostet ca. 1000 kroner.

Alt av programvare gikk greit å installere og tok lite tid og ressurser.

Dette er en skanner i den lavere prisklassen (ca. 3500,-), og retter seg mot det private markedet. Den er rettet mot hobbyfotografen som ønsker å digitalisere dias og negativer.

Som testen vil vise har skanneren også meget god fargegjengivelse, skarphet og oppløsning, og skanneren kan derfor sammenliknes med den proffere Nikon LS-40.

Skanning

Skanneren leveres med to forskjellige skanneprogrammer. Et avansert og et "Easy" program. Jeg har laget noen små animasjoner for å vise hvordan man jobber seg gjennom både en "automatisk" scan med Easy programmet og hvordan man optimalisere sine bilder med en mer manuell scan.

DS Dual3 Easy Utility

Easy grensesnitt. Bildet åpner i nytt vindu.

DS Dual3 Easy Utility er veldig lett og bruke og kan som sagt gi meget bra bilder. Her bestemmer man hvilket type format negativet/positivet er i, man kan rotere bildene sine i forhold til hvordan de ble tatt, gjøre fargeinnstillinger og valg om man vil bruke Dust Brush eller Pixel Polish.

Jeg valgte å bruke det samme bildet på alle testene mine. Jeg synes at den skannen jeg gjorde med Easy programmet, med Dust Brush (DB) og Pixel Polish (PP) aktivert, ble best. Fargegjengivelsen på dette bildet er mest lik den jeg fikk da jeg printet ut bilder i en fotoforretning. Dessuten fungerer DB greit nok med tanke på at jeg tok dem rett ut fra negativlommene, og ikke brukte blåsebørste eller klut. Det som DB har problemer med er hvis støvet eller partiklene på filmens overflate er så mørke at det brenner ut. Dette fjerner ikke DB, i motsetning til ICE-teknologien til en del av konkurrentene.

Det som jeg merket meg var at når jeg brukte DB og PP var at med bare DB så ble områdene som var fikset softere enn når jeg brukte både DB og PP. Men til gjengjeld forbedret skanneren mer med begge innstillingene aktivert.

Trykk på bildet for større versjon. Åpner i nytt vindu.

PP er Minoltas innebygde programvare som automatisk "fikser" på bildet. Er negativet godt eksponert vil ikke PP gjøre mye med bildet, men er negativet undereksponert eller tatt i motlys kan det hjelpe. I Easy programmet kan man ikke stille på noe når det gjelder PP, men den lager en forbedret versjon i real-time under "Adjust Image" og man kan der velge om man vil skanne med eller uten. Skannetiden vil øke hvis man bruker noen av disse funksjonene.

Til slutt i Easy programmet velger man hvor høy oppløsning man vil at bildet skal ha i forskjellige "Presets" (forhåndsvalg). Jeg valgte en print størrelse på A4, som gav meg et bilde på 300 dpi, i 3507 x 2480 pixler. Jeg har brukt både PP og DB.

Klikk på bildet for større versjon

DS Dual3 Utility

DS Dual3 Utility er programvaren for den mer kresne brukeren av skanneren. Her kan man jobbe med bildene før selve skanneprosessen og skanne bortimot optimale bilder. Her kan man skanne bildene med en fargedybde på 16 bit og 16 bit lineær (ca. 65000 farger) i motsetning til Easy programmet hvor maksimal fargedybde er på konstante 8 bit.

Men når man skanner med 16 bit kan man ikke bruke PP, og skanner man i 16 bit lineær kan man heller ikke bruke DB. I tillegg kan man bruke opptil 8x multi-sampling. Dette hjelper til å redusere støy i de mørke partiene på bildene. I store skyggeområder er det ofte mye støy, pga. konverteringen fra analog til digital, men med 8x støyreduksjon klarer man å redusere støyen drastisk på negativer og positiver med store mørke områder, hvilket man kan se på utsnittet nedenfor.

Denne programvaren er også relativ enkel å bruke, noe som jeg syns var bra med hele Minolta sitt system på Scan Dual III. Det eneste som kanskje var en liten hake var at Auto eksponeringen var skrudd av som standard. Det er en smal sak å skru den på, men uten denne er det utrolig vanskelig å få bildene sine til å se bra ut. Så fortvil ikke, har du en Scan Dual II og du ikke forstår hvorfor bildene dine ser veldig dårlige ut, så kan dette være problemet.

Avansert grensesnitt. Bildet åpner i nytt vindu.

Hvis autofokusen skulle svikte, har man også mulighet for manuell fokus. På alle bildene jeg forsøkte skanneren fungerte imidlertid autofokusen godt. Autofokus gjør at skanningen tar lengre tid, men Scan Dual II er uansett rask i forhold til mange andre filmskannere.

I dette programmet, som i Easy, er det lett å følge bildet ditt gjennom skanningen. Det eneste jeg synes er litt rart er at manuell eksponering ikke gir et orhåndsvisningsbilde.

Når man har skannet et bilde en gang, og vil stille på eksponeringen, må man "preskanne" det igjen for å se resultatet av innstillingene. Dette er veldig tungvint. Til slutt har du en rekke innstillinger du kan bruke for å endre på bildet, som f.eks kontrast, fargemetning, fargebalanse osv.

For brukeren som krever litt mer, og som gjerne vil ha mer kontroll over bildet som skannes, er det nok en fordel å bruke den avanserte programvaren. Jeg for min del likte begge oppsettene og syns Easy varianten var en rask og effektiv måte å skanne negativer på, særlig hvis du har mange. Og, igjen, den gir gode resultater.

Skannere fungerer godt også på skanning av lysbilder. Dust Brushen er bedre på lysbilder siden støv ikke brenner ut på lysbilder, men mørkner og det blir da lettere og komme unna med litt støy/støv. Dessuten kommer det mye an på filmen hvordan bildene blir. Negativet er alt. Er negativet dårlig er det vanskelig å få et bra bilde, men denne mer manuelle softwaren har ting som du kan bruke for å reparere evt. "feil" under fotografering.

Til slutt: Før du begynner å skanne, kjøp en blåsebørste og en antistatisk klut. De er dine beste venner i skanning av negativer/positiver!

Konklusjon

Alt i alt syns jeg Minolta Dimage ScanDual III er en meget bra skanner til en veldig bra pris. Den gir bra bilder i forhold til det du kan forvente og fargene syns jeg var veldig imponerende. Det eneste minuset er at den bruker Dust Brush i stedet for ICE3 som er en mye bedre software.

En annen ting jeg likte med Scan Dual III var den utrolig lette betjeningen. Både å skanne rett til fil, og å skanne til Photoshop eller PS Elements har gått problemfritt. Jeg er ikke veldig kjent med andre filmskannere, men jeg vet at for mitt bruk er dette en veldig god skanner, i likhet med sin forgjenger. ScanDual III er absolutt en skanner å anbefale!

Pluss og minus

 • Lett betjenings og programvare
 • To versjoner av programvaren
 • 16 bit lineær A/D konvertering for stort farge spekter.
 • Opptil 8x multi sampling for støy reduksjon i mørke områder.
 • Rask
 • Mye for pengene
 • Dust Brush er dårligere enn ICE3
 • Leveres ikke med APS holder som standard
 • Litt lite informativ bruksanvisning

Resultat

Til slutt har jeg lagt med et bilde som jeg skannet på max oppløsning, 16-bit lineær fargedybde, (8x multi-sampling. Siden jeg ikke kunne bruke Dust Brush og/eller Pixel Polish har jeg fikset litt på det i Photoshop, og jeg er fornøyd med resultatet.

Konica Minolta DiMAGE Scan Dual III

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen