Test

Test av Manfrotto-stativer og utstyr

I motsetning til billigstativene, består Manfrottostativene av separate deler. Det betyr bl.a. at man kan oppgradere etter behov og lommebok. I butikkene vil man finne disse delene samlet i kit.

Manfrotto M756B og M700RC2

Jeg har prøvd et kit (stativ M756B og hode M700RC2) og en del andre komponenter. Stativ M756B er et stativ av sortelokserte aluminiumsrør. Det har gummiføtter og en søyle som forlenger høyden med 21 cm. Søylen har et vridbart kulehode.

 • Totalhøyde uten søyle 122 cm., med søyle 143 cm.
 • Minimumshøyde 45 cm.
 • Lengde sammenslått 59 cm.
 • Vekt 2.2 kg.
 • Anbefalt maks. vekt 5 kg.

Videohode M700RC2 er et enkelt hode i sorteloksert aluminium.
Det har væskedempet friksjon i panorering og tilt.
Det er separate låser på panorering og tilt.
Kameraet festes til videohodet med en hurtiglås .
Anbefalt maks. kameravekt 2.5 kg.

Stativet (kitet) gir et tiltalende førsteinntrykk. Det er ganske lite og lett, og passer fint i den medfølgende bærevesken med skulderstropp.

Stativet er raskt å sette opp. Har man trent litt, og skrudd platen fast på kameraet, er man opptaksklar på et par minutter.

I bruk er stativet bra. Det er ganske stabilt, men det er såpass lett at man kan få litt risting i bildet.

Beina på dette stativet kan justeres ut til siden. De kan justeres slik at de peker litt oppover. Dette er veldig praktisk i en opptakssituasjon når man står trengt inntil en vegg. Da kan man støtte stativet med et bein mot veggen, og unngår å snuble eller sparke til dette beinet under opptaket.

På føttene sitter det bare gummiholker. Dette er greit inne, men kan bli for dårlig utendørs. Man kan imidlertid få kjøpt en kombinert gummifot og pigg for kr 175,-.

Den store nyheten med dette stativet, er at det på toppen av midtsøylen sitter et lite halvkulehode. Stativer med halvkule har vanligvis ikke søyle. Man kan altså komme høyere ved å bruke søylen og likevel vatre opp kameraet uten å måtte justere beina. Dette er et pluss.

En finesse er at du kan ta av midtsøylen og montere den horisontalt. Man slipper å ta med seg et ekstra stativ for å fotografere i høydeformat.

Videohodets panorering og tilt er jevne uten rykk, men det var ganger jeg kunne ønsket meg muligheten til å justere friksjonen. I kulde ble oljen tykkere og friksjonen større, litt for stor etter min mening. Noe av dette problemet ville vært løst med en lengre arm, eller en med variabel lengde.

Hurtiglåsen fungerer bra, og klemmer platen helt fast. Begrensningen er at festeskinnen er litt kort. Man kan ikke flytte kameraet fram og tilbake slik at man oppnår likevekt.

Konklusjon: Et godt stativ i det nedre semiprofesjonelle området, og det litt høyere amatørområdet.

 • Kulehode
 • Hode med jevn friksjon
 • Enkelt å sette opp
 • hurtiglås til kamera
 • Lav vekt.
 • "Litt nervøst"
 • Hodet har ikke stillbar friksjon
 • Kan ikke justere kameraet til likevekt

Anbefalt utsalgspris på kittet er kr.3000,-

Manfrotto M755B

Storebroren til M756B heter M755B. Det har alle de samme mulighetene som lillebror, men man har gått opp et trinn i rørdimensjon.

 • Største høyde: 148 cm, 163 cm med midtsøyle.
 • Minste høyde: 48.5 cm.
 • Lengde sammenslått: 59 cm.
 • Vekt : 2.8 kg.
 • Maks belastning: 6 kg.

Etter min mening er M755B et mye bedre stativ enn lillebror. De større dimensjonene og 0.6 kg høyere vekt gir en overraskende mye bedre stabilitet. Prisforskjellen er 400 kr. , og det er det verdt.

Pris uten hode : kr. 2495,-

Manfrotto M522

Alle som har gjort opptak hvor man skal panorere, tilte og zoome samtidig, vet hvor vanskelig det kan være. Nå har Manfrotto løst dette problemet. De har laget en fjernkontroll integrert i en panoreringsarm. Den har zoomen på en tommelfingervender slik som de store fjernsynskameraene bruker.

Armen har mulighet for forlengelse. Håndtaket passer selvfølgelig på alle Manfrotto videohoder, men det er også mulig å skaffe til andre fabrikater.
Styringen av de forskjellige funksjonene skjer via LANC inngangen på kameraet. LANC er opprinnelig en standard for redigering, men flere og flere produserer nå utstyr som fjernstyrer andre opptaksfunksjoner ved kameraet.

M522 kommer foreløpig bare til Sony og Canon kameraer, og de to utgavene har litt forskjellige funksjoner.

De mulighetene som finnes på fjernkontrollen beregnet til Canon er: STBY-bryter, On Screen display On/Off, Autofocus On/Off, Focus -, Focus +, Rec Search - , Rec Search + og Zoom kontrollen.

Jeg testet M522 med Canon XM1 og XM2, og ble overbevist. Zoom-kontrollen er verdt alle pengene. Zoomkontrollen på XM1 Og XM2 har bra overganger mellom zoomhastighetene i variabel modus. De er bedre enn det jeg har prøvet i tilsvarende prisklasser, men nå ble det bare "SILKE". En liten bevegelse med tommelfingeren i den spesialtilpassede Zoom kontrollen og jeg fikk akkurat den zoomhastigheten jeg ønsket. Små forandringer med tommelen ga små forandringer i hastigheten, og store forandringer ga sjokkzoom.

De andre knappene er greie å ha, men ikke så nyttige som Zoomen.
STBY knappen er grei, for man beholder eksponeringsdataene i standby, og sparer batteriet. REC search knappene kan være kjekke å ha for å finjustere startpunktet for nytt opptak. De fungerte helt greit. Autofocus On/Off var veldig positiv. Det har vært veldig knotete å finne denne på kameraet under opptak, spesielt i mørket. Focus + og Focus - , de er nå med, men hadde det vært mulig ville jeg hatt et hjul til å trykke inn for fokus av/på, og dreie på for å stille fokus.

Muligheten til å se eksponeringsdata på skjermen , kan være nyttig, og den siste knappen på M522 er ment å slå denne informasjonen av og på. Denne funksjonen virket ikke på mitt prøveeksemplar, og heller ikke på leverandørens andre eksemplar. Dette må være en barnesykdom som kan rettes.

En liten betraktning om knappenes plassering til slutt. Jeg ville hatt fokusknappene nærmest zoomkontrollen. Disse funksjonene er viktige å kunne betjene under opptak uten å flytte oppmerksomheten fra bildet. Slik knappene nå er plassert risikerer man å stoppe opptaket i stedet for å betjene Autofocus On/Off.

Innvendingene til tross, M522 er et kjærkomment tilskudd til videomarkedet.

Jeg har ikke fått prøvet M522A på et Sony kamera , men prøvde den på Canon XM1 og XM2. Zoomen virket like perfekt på dem som M522C gjorde. STBY , Record On/Off og alle fokusknappene virket..

De andre knappene har forskjellige funksjoner og virket ikke på XM1 og XM2, men det som virket, er jo nok til at man kan bytte mellom 522A og 522C, hvis man skulle ha behov for det.

Manfrotto kaller systemet semiprofesjonelt, og jeg er enig i det, men en og annen ivrig amatør vil nok unne seg M522 på tross av prisen.

Pris: ca. Kr. 2900,-.

 • Følsom zoom
 • Variabel armlengde
 • Opptaksknappens plassering
 • On Screen knappen virket ikke

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen