Test

Test av Konica Minolta DiMAGE Z3

Kamerahus

Vurdering:

Konica Minolta Dimage Z3 ser ganske spesielt ut. Dette er nok et kamera man enten vil elske eller hate utseendet på.

Med litt godvilje kan man betjene alle funksjoner med én hånd mens man fotograferer, med unntak av knapper til makromodus og blits. Disse er dårlig plassert på toppen av kameraet.

Blitsen må også aktiveres manuelt, ved å fysisk dra selve blitsen opp. Dette er en på langt nær så elegant løsning som på konkurrentenes kameraer, men det fungerer.

Ergonomien er OK, et gummistykke på siden og baksiden av kameraet bidrar til at det er godt å holde i. Zoom-knappen kan imidlertid være litt slitsom å betjene i lengden; en løsning for pekefingeren ville vært enda mer behagelig.

Byggekvaliteten er ellers litt "plastic fantastic", og vi misliker at det er lett å komme nær minnekortluken slik at den går opp. Stativfestet er i plast - men ellers godt plassert. Vi er heller ikke overbegeistret over gummidekslet som dekker USB-utgangen.

Optikk

Vurdering:

Objektivet strekker seg fra 35-420 mm. En helt fantastisk tele med andre ord, men vi ville foretrukket en enda bedre vidvinkel. Objektivet er ikke like lyssterkt som konkurrentenes; med største blender F2.8 på vidvinkel, F4.5 på tele.

Bildestabilisatoren er strengt talt ikke optisk, men den fungerer på samme måte. I stedet for at linseelementer i objektivet forskyver seg for å motvirke kamerarystelse, forskyver CCD-brikken seg på en tilsvarende måte. Dette er et genialt system som er plassbesparende i forhold til optiske bildestabilisatorer på objektivet. Våre uformelle tester viser også at systemet fungerer meget godt i praksis, og faktisk noe bedre enn den optiske bildestabilisatoren på f.eks. Panasonic Lumix DMC-FZ20.

De optiske egenskapene er ellers ikke noe bedre enn snittet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Funksjoner

Vurdering:

Z3 er rimelig godt utstyrt med automatiske og manuelle fotofunksjoner. Blenderprioriteten er som vanlig begrenset av at minste blender er F8.0, mens korteste lukkertid bare er 1/1000 sekund. Lengste lukkertid er hele 30 sekunder, men bulb-eksponering finnes ikke.

Vi savner programskift, støtte for RAW-filer, automatisk bilderotasjon, intervallfunksjon og mulighet for lydkommentarer.

Videomodusen har god oppløsning og oppdatering, men autofokusen er dessverre noe ustabil når man filmer. Videomodusen er ikke på langt nær noen erstatning for et dedikert videokamera.

Skjerm og søker

Vurdering:

LCD-skjermen er på stusselige 1.5 tommer, og har svært lav oppløsning. I forhold til andre skjermer virker den uskarp og slørete. Bilder blir også noe beskåret i forhold til hva skjermen viser på forhånd.

Skjermen mangler antirefleksbelegg, og er vond å bruke i sollys. Da er den elektroniske søkeren redningen. Søkeren redder imidlertid ikke egenskapene i svakt lys; i mørke forhold er skjermen for mørk og har treg oppdatering.

Skjermen fryser også under fokusering.

Batteri

Vurdering:

Det følger ikke med oppladbare batterier og lader, men så lenge dette reflekteres i en lavere pris er dette helt greit etter vår mening. AA-batterier får man tak i over alt, og det er et stort pluss.

Batterikapasiteten er god hvis man bruker kraftige, oppladbare batterier, men det finnes kameraer som på samme batteriløsning klarer dobbelt så mange bilder.

Ikonet for lavt batterinivå aktiveres for tidlig. Batteritesten varte i 2 timer og 40 minutter med Hähnel 2350 mAh batteriene våre.

Illustrasjonen under viser hvor mange bilder sammenliknbare kameraer har klart på batteritesten vår:

Autofokus

Vurdering:

Konica Minolta påstår at Z3 har den raskeste autofokusen i klassen. Våre målinger tyder på at dette kan stemme.

Nedenfor følger målingene våre av hurtigheten til autofokusen, sammenliknet med noen andre tilsvarende kameraer:

Autofokus ved vidvinkel, angitt i sekunder:

Autofokus ved 100 mm brennvidde (35 mm), angitt i sekunder:

Autofokus ved full tele, angitt i sekunder:

I svakt lys blir imidlertid autofokusen langt tregere, vi målte opptil 6 sekunder! Kameraet kan heller ikke fokusere i spesielt svakt lys, og i bekmørket må kameraet gi tapt på grunn av mangel på hjelpelampe.

Dessverre virker det som om hurtigheten har gått ut over presisheten til autofokusen; vi har fått overraskende mange bilder ute av fokus.

Makromodusen er meget bra; man kan i supermakromodus fokusere helt ned til 1 cm fra objektivet. Da vil imidlertid kameraet skygge for de fleste motiver, så dette er ikke så andelig som det kan høres ut.

Den manuelle fokusen er tungvint å aktivere, men har en avstandsskala som gjør det mulig å bruke den - i motsetning til den manuelle fokusen på en del andre kameraer.

Hurtighet

Vurdering:

De fleste kameraer i Ultrazoom-klassen er trege til å bli klare til fotografering. Konica Minolta Z3 er raskere enn de fleste andre i klassen, og noe raskere enn snittet totalt sett.

Oppstartstid i sekunder, minst er best:

Utløserforsinkelse:

Utløserforsinkelsen er knapt målbar uten blits, men med blitsen aktivert er den merkbar.

Diagrammet under viser utløserforsinkelsen med blits angitt i sekunder, minst er best:

Bilde til bilde:

Z3 er blant de raskere i klassen til å lagre bilder til minnekortet. Man kan ta 8 bilder på 10 sekunder med kameraet:

Med blits er ytelsen noe over snittet, noe diagrammet under viser:

Blir blitsen fullstendig utladet går ytelsen enda mer ned; blitsladingen tar da ca. 5.5 sekunder.

Seriebildemodusen er meget bra, med et svært raskt minnekort kan man fylle minnekortet med nesten 2.5 bilder i sekundet i snitt.

Brukervennlighet

Vurdering:

Den manuelle blitsen og dårlige skjermen er med på å trekke ned brukervennligheten. Skjermen gir heller ikke god forhåndsvisning av hvordan eksponeringen vil bli ved manuell eksponering.

Menyene er hårreisende trege, og heller ikke blant de mest brukervennlige vi har sett. Det er også tungvint å skifte mellom bildevisning og fotografering.

En rekke mindre detaljer kunne også vært utbedret. Alt i alt fungerer likevel kameraet tilfredsstillende.

Konica Minolta DiMAGE Z3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen