Test

Test av Konica KD-420Z / Minolta G400

Innledning

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Opphavet til dette kameraet er Konica Digital Revio KD-400Z og KD410Z. Fusjonen mellom Konica og Minolta har imidlertid ført til at det helt nye KD-420Z selges under Minolta-navnet i USA og mange andre land, fordi Minolta i disse landene er en sterkere merkevare.

I Norge selges kameraet både under Konica og Minolta-navnet, her til lands er visstnok Konica en sterkere merkevare enn mange andre steder. Selv om serien opprinnelig er utviklet av Konica, står det Minolta Dimage G400 i Exif-dataene til bildene tatt med kameraet.

Bundle

Med kameraet følger det en liten "Snabbguide", full bruksanvisning finnes kun på cd-rom. På cd-romen finnes blant annet svensk og engelsk bruksanvisning. Grunnen til at Konica har tatt seg råd til å oversette til svensk er at Konica visstnok skal være det mest solgte merket i Sverige, fordi det er dette merket Expert-kjeden satser på.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Merkelig nok følger det ikke med ekstra programvare med kameraet. Dette trekker vi ikke noe for, programvaren som pleier å følge med kameraer er ikke bedre enn den man gratis kan laste ned fra Internett.

Det følger med et lite oppladbart batteri på 860 mAh, og en liten, søt tilhørende hurtiglader. Det følger selvsagt med strømkabel til laderen, og også USB-kabel - som er av en standard type. Dessverre finnes ikke TV-utgang, så kabel til TV medfølger naturlig nok ikke.

Det følger med et 16 MB SD-kort fra Toshiba. Konica 510Z har et lite innebygd minne som fungerer som ekstra "nødminne", men den muligheten har man ikke med KD-420. Man bør kjøpe seg minst 128 MB ekstra minne, og man kan da velge mellom SD, MMC, MemoryStick og MemoryStick pro.

Man bør også kjøpe et etui, slik at man kan bevare det fine utseendet til kameraet. Det følger med håndleddsrem.

Kamerahus

Kameraet er lekkert og solid bygget i metall. Foran er metallet "børstet", og dette gjør at fingermerker og skitt lett synes. På andre sider av kameraet er metallet "sandblåst", og denne finishen ser ut til å gjøre fingermerker usynlig.

På vårt eksemplar kunne man tydelig se merker i det børstede metallet fra skyvedekslet foran objektivet. Skyvedekslet gir et inntrykk av god kvalitet, og beskytter alle vitale deler foran på kameraet.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Batteridekslet er laget av plast, og batteriet klikker ikke på plass. Batteriet faller ut hvis man åpner dekslet mens det står på stativ. Stativfestet er av plast, og har en dårlig plassering nesten helt mot kanten av kameraet.

Knappene er laget i plast, og er ganske vonde og harde og trykke inn. Vi synes først at den fireveis menyknappen virket skrøpelig, men vi vennet oss til den underveis.

Kameraet måler 10 x 2.9 x 6.1 cm, og det veier 176 gram under fotografering. Dette er betydelig mer enn Konica selv oppgir, men vi måler inkludert "alt". At Konica markedsfører kameraet med 2.3 cm bredde synes vi grenser mot villedende markedsføring - dette er målt uten skyvedekslet foran på kameraet.

Oppstart

Man skrur på kameraet ved å dytte skyvedøren til side. Objektivet spretter da ut med rekordfart. Konica satte ny hastighetsrekord på oppstartstesten vår, sammenlikningen under på oppstartstid er angitt i sekunder:

Canon
Ixus 400
Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F700 Konica 420 Konica 510 Olympus Mju 300
3.68 2.94 2.17 2.28 2.28 1.28 3.01 4.20
Fullstendig oversikt

Hvis forholdene krever blits blir imidlertid ventetiden nesten fordoblet, men 2.3 sekunder er likevel raskere enn de aller fleste kameraer uten blits. Vi er imponert.

Kameraet er lynraskt å slå av, dette tar ca. 0.7 sekunder - selv om kameraet er i ferd med å lagre bilder. Igjen er vi imponert.

Betjening

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Så lenge man holder seg til basis-funksjonene på kameraet er det lett å bruke. Man kan lett endre blitsmodus, sette på makrofunksjon eller velge visningsmodus. Men så snart man ønsker å stille inn noe eller velge mer avanserte funksjoner kan det fort bli verre. F.eks. er det nesten umulig å finne ut av hvordan man aktiverer anti-røde-øyne funksjonen.

Menysystemet er utpreget ikonbasert, og det finnes ikke skikkelig hjelp å få i menyene. Når man begynner å kombinere innstillinger i menyen med de innstillingene som finnes i Setup-menyen, kan man fort bli forvirret.

Hvis man bruker litt tid på å finne ut av systemet, vil man finne ut at man kan velge selv hvilke elementer som skal synes i menyen, og man kan aktivere to brukeroppsett der man kan sette avanserte innstillinger som fargemetning, kontrast mv. De som benytter dette systemet får tilgang til langt mer detaljrike innstillinger enn man kan på de fleste konkurrentene.

Man kan imidlertid ikke selv velge hvilke innstillinger som skal lagres når kameraet skrus av, slik man kan på bla. Casio Exilim EX-Z4.

Ergonomien er som vanlig på et lite kamera ikke noe spesielt å skryte av. Alle knapper kan betjenes med én hånd, men mest behagelig er det å bruke to hender.

Utløserforsinkelse

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Konica 420 Olympus Mju 300
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.00 0.02 0.00 0.00
Med blits 0.20

0.19

0.03 0.21 0.00 0.01 0.00 0.08
Fullstendig oversikt

Konica 420 har suveren utløserforsinkelse. Kameraet er et av meget få kameraer vi ikke har klart å registrere noen utløserforsinkelse på selv med blits. Suverent. Skrur man på anti-røde-øyne funksjonen blir utløserforsinkelsen ca. et sekund.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Selvutløser

Selvutløseren skrus på i menyene. Man kan velge om forsinkelsen skal vare i 3 eller 10 sekunder. Dessverre er ikke status for selvutløseren markert på skjermen, og hvis man har skrudd av lyden vil det bare være en liten, rød lampe foran på kameraet som markerer gjenværende tid. Skal man ta flere bilder med selvutløser slipper man å skru den på for hvert nye bilde.

Optikk

Kameraet er utstyrt med en 3x optisk zoom tilsvarende 34-102 mm. Dette er blant de bedre vidvinklene på markedet for så små kameraer. Lysstyrken er moderat, med største blenderåpning F2.8 på vidvinkel, F4.9 på tele.

Zoomen styres ved å trykke på zoom-knapper bak på kameraet. Det er bare 7 brennvidder på kameraet, noe som bidrar til at zoomen er meget rask. Vi skulle gjerne sett mulighet for en mer presis og langsommere zoom i tillegg, slik det er på enkelte videokameraer.

Zoomen er ganske stillegående.

LCD-skjerm og søker

LCD-skjermen er på stusselige 1.5 tommer, men dette er normalt i denne klassen. Konica oppgir ikke hvor mange punkter det er på skjermen, men vi har funnet ut at det bare er 76800, dvs. lite detaljert.

Som vanlig er sideinnsynet greit, bortsett fra hvis man ser skjermen i en vertikal vinkel. En vridbar skjerm ville gjort seg. Men LCD-skjermen til f.eks. Nikon Coolpix 3700 er betraktelig bedre å bruke i en vertikal vinkel, selv om heller ikke dette har vridbar skjerm.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

LCD-skjermen er usedvanlig dårlig i svakt lys. Etter vår mening var den ubrukelig allerede i 30 LUX på vidvinkel, 60 LUX på tele.

Skjermen er dessverre også dårlig i sollys, fordi det ikke er noe anti-refleks belegg på skjermen.

Under fokusering "fryser" LCD-skjermen så lenge at skjermen blir lite egnet for å ta bilder av bevegelige motiver.

Under fotografering vises sentral informasjon som opptaksdata på skjermen. Histogram finnes ikke. Informasjonen kan skrus av, slik at man får en helt "ren" skjerm.

Når man har tatt et bilde blir LCD-skjermen sort i nesten et sekund. Dette er for lenge. Så vises bildet man nettopp har tatt igjen, så blir skjermen sort igjen, men heldigvis ikke like lenge som første gang. De beste kameraene har ikke slik "dødtid" på skjermen overhodet.

Den optiske søkeren er liten, men godt plassert. Den er en nødløsning i forhold der LCD-skjermen til kameraet ikke er egnet, og det er dessverre ofte.

Ved siden av søkeren finnes én lampe, men denne kan dessverre bare vise grønn farge. Hvis denne blinker vet man ikke om det er autofokusen, blitsen eller begge deler det er noe "galt" med.

Fokusegenskaper

Konica oppgir at kameraet kan fokusere fra 50 cm på vidvinkel, 80 cm på tele. Da vi skulle måle dette, indikerte kameraet at fokus var oppnådd fra henholdsvis 8 cm og 37 cm. Ikke overraskende ble bildene uklare. Med andre ord kan man ikke stole på autofokusen på nært hold; man må selv huske på å skru på makromodus.

Ironisk nok klarte ikke kameraet å fokusere på 80 cm avstand på tele, til tross for at testmotivet vårt har usedvanlig god kontrast nettopp for å sikre at "alle" kameraer skal kunne fokusere på motivet.

Konica oppgir at makromodusen fungerer fra 5 cm på tele, 20 cm på tele. Vi målte henholdsvis 5 og 17.5 cm, og bildene ble skarpe, så her stemmer spesifikasjonene bra.

Største forstørrelse av motivet blir lik både på vidvinkel og tele, men bildet blir betydelig bedre på tele, da objektivet har kraftig tønnefortegning og uskarphet i kantene når makromodusen benyttes i vidvinkel. Et motiv med 6.3 cm bredde vil fylle hele bildet.

En påstått unik egenskap på KD-420 er at kameraet er utstyrt med en ekstern fokussensor. Dette skal visstnok gjøre autofokusen både raskere og mer presis. Den eksterne AF-sensoren kan skrus av, og det gjorde vi både på målingene våre nevnt ovenfor og på hurtighetsmålingene våre. Vi kunne ikke måle noen forskjell.

Dessverre ga hurtighetsmålingene våre et skuffende dårlig resultat. Tabellen under er angitt i sekunder:

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Nikon 3700 Konica 420
Vidvinkel 0.80 0.29 0.23 0.29 0.42 0.45 0.57 0.98
Tele 1.61 0.61 0.46 0.56 0.42 0.48 0.81 0.98
Fullstendig oversikt

Målingene er bedre på tele enn Konica 510Z, som vi testet nylig, men tregere på vidvinkel. Canon Ixus 400 har enda tregere autofokus, men ellers er stort sett alle andre lommekameraer betydelig raskere.

Autofokusen på KD-420Z er svært dårlig i svakt lys. At kameraet ikke har hjelpelampe, og dermed ikke kan fokusere i helt mørke omgivelser, er ikke uvanlig. Men at kameraet ikke klarer å fokusere i 37 LUX på vidvinkel, og 67 LUX på tele, det er de dårligste målingene vi har fått på noe kamera siden vi startet disse målingene.

Og ikke bare det, men kameraets autofokus har sviktet også på en rekke bilder i normal belysning.

Bilde tatt med Konica 420.
Klikk på bildet for å se flere og større bilder.

Markeringen for oppnådd autofokus på LCD-skjermen er dårlig, man må følge med på om en liten grønn sirkel blinker eller ikke. Man får ingen hjelp i klartekst om ikke fokus kan oppnås, slik man får på enkelte HP-kameraer.

Søkeren er ikke skarp nok til å vurdere om motivet er i fokus eller ikke, så det er kanskje ikke så overraskende at kameraet ikke er utstyrt med en tradisjonell manuell fokus. Fra menyen kan man imidlertid stille inn at fokus skal stilles inn på 0.8, 1.2, 2.5 meter eller uendelig.

Det finnes ikke kontinuerlig fokus eller følgefokus på kameraet.

For å nevne noe positivt kan det nevnes at støynivået på autofokusen er meget lavt.

Justering av eksponering

Man kan velge mellom sentrumsveid måling eller spotmåling. Dette gjøres imidlertid på en tungvint måte i Setup-menyen.

I "Manual" modus kan man velge blenderprioritet, der man kan velge mellom F2.8 og F4.9 på vidvinkel, F4.9 og F8.3 på tele. Lukkerprioritet finnes imidlertid ikke.

Man kan imidlertid velge helt manuell eksponering, og her kan man "boltre seg" med et meget godt utvalg av lukkertider mellom 15 sekunder og 1/1000 sekund. Det tar ca. 6.5 sekunder å velge 1/1000 sekund hvis kameraet er stilt inn på 15 sekunder i utgangspunktet.

Dessverre får man ikke noe "preview" av hvordan eksponeringen skal bli på LCD-skjermen, og det finnes heller ikke histogram. En feileksponering indikeres imidlertid med et EV-tall i inntil +/- 2 EV, dette vises øverst på LCD-skjermen på en relativt god måte.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

Jeg har ikke klart å finne noen begrensninger på eksponeringen, her kan man kombinere alle lukkertider, blenderåpninger og ISO-verdier med hverandre.

Velges programmodus i sterkt lys har kameraet en tendens til å blende ned i stedet for å velge en enda raskere lukkertid - slik mange andre kameraer gjør. Fint. I programmodus kan kameraet bruker 1/2000 sekund, en innstilling man ikke har tilgang til i den manuelle modusen.

I programmodus og automatisk modus uten blits er lengste lukkertid i utgangspunktet 1/8 sekund. Men dette kan stilles inn til 1 sekund i menyene. Bra. Også her gir imidlertid forhåndsvisningen på LCD-skjermen et dårlig inntrykk av hvordan det endelige resultatet vil bli.

Velger man automatisk ISO, vil kameraet begrense valget til 50 og 100 ISO. Dette begrenser brukervennligheten betraktelig for uerfarne brukere som skal fotografere i svakt lys uten blits.

Man kan enkelt sette eksponeringskompensasjon, men for brukere som ikke har satt seg inn i kameraet vil det være forvirrende at hvitbalanse, eksponeringskompensasjon, makromodus, blits og lukkertider/blenderåpninger settes med de samme knappene. Skal man sette eksponeringskompensasjon eller lukkertider må man først trykke på opp-knappen, glemmer man dette vil man fort være ute og kjøre.

Det finnes også en "Scene select"-meny, der man kan velge mellom "Portrait", "Scenery", "Night", "Snap", "Sports" og "Angel". "Angel"-modusen skal gi bedre hudtoner.

Justering av bildekvalitet

Kameraet mangler manuell hvitbalanse, men det finnes fire forhåndsinnstilte hvitbalanseverdier man kan velge mellom.

Kontrast, fargemetning og skarphet kan justeres separat. Man kan også justere hver enkelt fargekanal hvis man skulle ønske dette. Vi tror at brukergruppen i stedet ønsker enklere innstillinger. Disse kan velge at bildet skal være sort/hvitt, sepia, varme eller kalde farger. Dessverre finnes det ikke et valg "Sterke og fine farger", skal man få til dette må man stille inn kontrast og fargemetning, og det tror jeg at folk flest synes er for avansert.

Dessverre finnes det ikke separate justeringer av komprimering og oppløsning. Heldigvis kan man velge mellom Fin og Normal komprimering på beste oppløsning, og det er jo det viktigste. På lavere oppløsning kan man ikke justere komprimeringen.

Ventetid mellom bilder og seriebilder

Konica-kameraet er ikke noen racer til å blir raskt klart til neste bilde. Vi brukte et Sony MemoryStick Pro minnekort til testingen.

Tabellen under viser hvor mange bilder kameraet kan ta på henholdsvis 10 og 60 sekunder i beste JPEG-kvalitet:

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm F410 Fujifilm F700 Konica 420 Niko 3700 Olympus Mju 300
10 sek 5 3 5 2 4 8 4 5 4
60 sek 19 14 27 12 19 45 17 26 12
Fullstendig oversikt

Merkelig nok blir kameraet enda tregere hvis man velger hardere komprimering eller lavere oppløsning. Dette kan tyde på at det er selve prosesseringen, og ikke lagringen til minnekortet som er flaskehalsen til kameraet.

Med blits blir kameraet skuffende tregt. På den tiden man kan ta 1 bilde med Konica-kameraet, kan man ta tre med Fujifilm FinePix F700:

  Canon Ixus 400 Casio EX-Z3 Casio EX-Z4 Casio QV-R40 Fujifilm
F410
Fujifilm F700 Konica 420 Nikon 3700 Olympus Mju 300
10 sek 3 2 3 2 3 6 2 4 2
60 sek 12 12 13 9 13 32 11 24 9
Fullstendig oversikt

KD-420Z har 2 seriebildefunksjoner; en vanlig og en "Super Continuous". I den vanlige får man faktisk ikke noen hastighetsgevinst overhodet i forhold til å bruke "Single shutter"-innstillingen, snarere tvert i mot. Merkelig.

Klikk på bildet for å se flere og større bilder

"Super"-innstillingen er imidlertid langt bedre. Her kan man ta 3 bilder med 0.3-0.4 sekunders mellomrom mellom hvert bilde. Etter det er bufferen full, og kameraet må lagre i ca. 7-8 sekunder. Resultatet ble at det klarte 6 bilder på 10 sekunder, 24 på 60 sekunder i beste oppløsning. Man kan bruke funksjonen med blits, og overraskende nok fikk vi nesten like godt resultat.

Batteri

Det følger med et lite batteri og en liten ekstern batterilader. Til tross for størrelsen yter batteriet respektable 860 mAh, og batteriet gir meget god batterikapasitet på kameraet. Batteritesten ga hele 849 bilder, og det er det nest beste resultatet vi har fått blant lommekameraer. Se en komplett oversikt over batteritestene våre her.

Videomodus

Videomodusen er ikke noe spesielt å skryte av. Oppløsningen er på 320x240 piksler, det er 15 bilder i sekundet og det tas opp mono-lyd. Maksimal lengde er begrenset til 30 sekunder, og man kan ikke zoome underveis. Fokus settes endelig når man starter filmingen, men eksponering varierer underveis.

Vi har lagt ut en eksempelvideo som kan demonstrere videokvaliteten:

Trykk på bildet for å se en eksempelvideo

Bildevisning

Rett etter at man har tatt et bilde får man se bildet noen sekunder. Man kan ikke selv velge hvor lenge dette skal vare, men et lett trykk på utløseren gjør at man kan fortsette fotograferingen. Man kan skru av funksjonen, men likevel vises bildet man har tatt et kort øyeblikk.

Skal man se på bilder etter dette trykker man på en visningsknapp. Et lett trykk på utløseren bringer en tilbake i fotomodus. Flott. Det tar imidlertid litt lenger tid å få se et bilde enn på de beste.

Man kan forstørre et bilde hele 14.2 ganger, og zoomingen skjer nesten trinnløst. Skrollingen rundt i et innzoomet bilde er også nesten trinnløs. Meget bra.

Feileksponering blir ikke markert på noe vis, og man kan ikke se histogram. Stort minus at man ikke kan se opptaksdata som blender, lukker og ISO.

Man kan legge til lydopptak til bilder, kopiere bilder mellom minnetypene, endre størrelsen på et bilde til VGA og høre lyd på den innebygde høyttaleren.

Dessverre går det ikke an å rotere bildene, og siden bildene ikke blir automatisk rotert, og det heller ikke følger med programvare der man kan gjøre dette på en datamaskin, har Konica åpenbart tatt det for gitt at man har tredjeparts programvare for dette tilgjengelig. Utrolig dårlig.

Dårlig er det også at det ikke finnes TV-utgang.

Filoverføring

Bildene overføres til datamaskinen via USB 1.1 grensesnittet. Vi målte overføringshastigheten til 0.6 MB/s, hvilket er noe bedre enn snittet.

Bilde tatt med Konica 420.
Klikk på bildet for å se flere og større bilder.

Kameraet dukker opp som en masselagringsenhet, slik at man kan bruke kameraet som en ekstern harddisk.

Det er løpende filnummering på filene, så faren for at man skal få bilder med like filnavn er liten.

Stabilitet

Vi har hatt flere eksempler på at kameraet har blitt ustabilt. To ganger har kameraet nektet å skru seg av, og det at objektivdekslet ble skjøvet inn til "av"-innstilling hadde ingen effekt. Det hjalp heller ikke å ta ut batteriet.

Begge gangene gikk dette over etter noen minutter, uten at vi kunne skjønne hvorfor.

En gang ville ikke kameraet skru seg på. LED-lampen bare blinket. Heldigvis gikk dette også over etter en stund.

Konica Minolta Revio KD-420Z

Konica Minolta DiMAGE G400

Konica Minolta Revio KD-420Z   Les mer »

Konica Minolta DiMAGE G400   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen