Test

Test av Kodak Easyshare Z7590

I bruk

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahuset er laget av solid, svart plastikk, med et kraftig gummideksel over utgangene på kameraets venstre side. Dekslene over minnekortet og batteriet er begge av tynn plastikk, og gir et litt skrøpelig inntyrkk.

Sett forfra, er kameraet dominert av det store objektivet, som er utstyrt med et løst objektivdeksel. Den optimale løsningen, når man snakker om beskyttelse av objektivet, er naturligvis et innebygdt objektivdeksel, men det er noe man aldri ser på kameraer med store objektiver. Objektivdekselet festes med en snor til en ring på kameraets høyre side (sett forfra). Det er en ganske fiks lukkemekanisme på dekselet, der man enkelt kan trykke på en liten knapp når man ønsker å sette dekselet på, eller å ta det av. Dessverre er lukkemekanismen ikke særlig god, noe som innebærer at dekselet lett kan falle av, og etterlate linsen ubeskyttet.

Til venstre for objektivet (sett forfra), er det et hjul som brukes til å velge forskjellige funksjoner. Dette gjøres ved å dreie, og så trykke på det.

Kameraet er utstyrt med et solid og stort håndgrep, som gjør at kameraet ligger godt i både store og små hender.

På oversiden av kameraet er det en pop-up-blits, som man selv må huske på poppe opp når det er bruk for den. Det foregår ved hjelp av en liten knapp til høyre for blitsen (sett bakfra).
Ved denne knappen finnes det ytterligere tre knapper: En blitsfunksjonsknapp, en knapp til valg av fokusmetode, og en knapp der man kan velge mellom ”First burst” og ”Last burst”, samt eksponeringsbracketing.. Til høyre for disse knappene er det en høyttaler. Forrest, på oversiden av kameraet, finner man utløseren.

Baksiden av kameraet er også forsynt med en del knapper. Øverst til venstre sitter velgeren for elektronisk søker eller LCD-skjerm. Det er mulig å se på bildene du har tatt, både ved hjelp av den elektroniske søkeren og LCD-skjermen. Til høyre for den elektroniske søkeren er strømbryteren og zoom-håndtaket.

På venstre side av den elektroniske søkeren er det diopter-justering, så søkeren også kan brukes av lang- eller nærsynte, uten at disse har brillene på.

Til høyre for LCD-skjermens øverste kant, finner du en info-knapp der du kan velge om det skal vises informasjon på skjermen eller ikke.

Like under denne knappen finner vi SHARE-knappen, som brukes til å skrive ut bilder, eller gjøre dem klar for å sendes som e-post. Nedenfor finnes et hjul som gir adgang til de forskjellige hel- og halvautomatiske funksjonene, samt en manuell modus. Det er også adgang til en C-Mode (C=Custom), hvor man kan lagre funksjoner man bruker ofte, og videofunksjonen finner du også her. I midten av funksjonshjulet finnes en liten joystick, som man blant annet kan bruke til å bla seg gjennom bildene man har tatt.

Under funksjonshjulet finnes tre knapper på rekke. Fra venstre er det en DELETE-knapp som lar deg slette det siste bildet uten å skifte til bildevisning først. Den andre knappen i rekken er en MENU-knapp, som gir adgang til en meny hvor de funksjoner som ikke velges via funksjonhjulet er tilgjengelige. Den siste knappen i rekken skifter mellom fotografering og bildevisning.

Knappene er generelt meget små, men kvaliteten rimelig god. Zomm-knappen føles likevel en smule skrøpelig, og vi er litt bekymret for holdbarheten på lang sikt. Men sånt er vanskelig å si noe sikkert om.

Stativfestet er av metall, noe som er langt mer holdbart enn plast, men det er ikke sentrert under den optiske aksen, noe som kan vanskeliggjøre komposisjon av panoramabilder.

Når man tar i betraktning at det er et ultrazoomkamera med et stort, utstikkende objektiv, er kameraet ikke spesielt stort. Men det er stort nok til at det ikke kan være i en bukselomme, så man er enten nødt til å ha det in en jakkelomme, eller kjøpe en liten fotoveske til det. Vi vil foretrekke den siste løsningen, da den beskytter kameraet bedre mot riper, fukt og støt.

Det generelle inntrykket av kameraet er at det virker solid og ligger godt i hånden. Knappene er litt for små, og kvaliteten på zoom-knappen kunne vært bedre. Dessuten er kvaliteten på objektivdekselet ikke optimal, og stativfestet er feilplassert.

Alt i alt et kamerahus av litt over middels kvalitet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Optikk

Vurdering:

Kameraet er utstyrt med 10x optisk zoom, noe som gir et stort zoom-område. Dette tallet sier likevel ingenting om hvilket zoom-område som man faktisk får. Her må vi inn og kikke på brennviddene omregnet til 35mm-formatet, og der dekker det et område fra 38-380mm. Det betyr at man får tele som virkelig kan trekke ting nært, men det skjer på bekostning av vidvinkelen, som med 38mm må betegnes som praktisk talt ikke-eksisterende. Dette er med andre ord ikke et kamera man bør kjøpe hvis man overveier å fotografere storslåtte landskap eller vil ha med alt når man fotograferer i små rom. Men det er mulighet for å sette på en 0,7x vidvinkelkonverter, men det betyr som regel en viss forringelse av bildekvaliteten.

Denne prioriteringen av tele, på bekostning av vidvinkel er, med meget få unntak, typisk for ultrazoomkameraer.

Med f/2,8 og f/3,7 på henholdsvis vidvinkel og tele, ligger lysstyrken omkring normalen for klassen.

Vi talte ca 35 zoomtrinn. Da zoomen, uten å være direkte overfølsom, virket en smule upresis, fikk vi ved en kontrolltelling 34 trinn. Men uansett om det er 34 eller 35, er det så mange trinn at det gir gode muligheter for å oppnå en optimal komposisjon av bildet, uten å måtte gå fram og tilbake i en uendelighet for å få det helt riktige utsnittet. Fint.

Optikken er laget av legendariske Schneider Kreutznach. Men dette er dessverre ikke noen garanti for at den optiske kvaliteten er i toppklasse, da de lager optikk i alle prisklasser. Vi vil vende tilbake til den optiske kvaliteten på neste side, men kan allerede nå avsløre at Kodak ikke har valgt den beste og dyreste optikken til dette kameraet, noe som ikke er overraskende når man tar den lave prisen på kameraet i betraktning.

Funksjoner

Vurdering:

Kodak Easyshare Z7590 er utstyrt med stort sett full funksjonalitet, men det er dessverre et par vesentlige unntak.

Det er ikke mulighet for manuelt målt hvitbalanse, og heller ikke manuell fokus. Manuelt målt hvitbalanse er en stor fordel når man arbeider under vanskelige lysforhold, da det gir optimale muligheter for å få korrekt fargegjengivelse, uansett hvilke lyskilder man fotograferer under. Og nå er det slik at flere og flere kameraer i dag har manuelt målt hvitbalanse – selv billige pek-og-klikk-kameraer har ofte denne funksjonen. Desto merkeligere er det at man har utelatt denne funksjonen på et kamera med så mye avansert funksjonalitet som Z7590.

Manuell fokus er også noe man finner på flere og flere kameraer uansett prisklasse og øvrig funksjonalitet, men det er likevel et mindre savn, da autofokussystemene i dag generelt er så gode at man kun sjelden vil trenge å ta seg bryderiet med å bruke en slik funksjon. Funksjonen kan dog være nyttig i forbindelse med for eksempel makrofotografering.

Endelig hadde det også vært greit med et hjelpelys til autofokusen, da det betraktelig forbedrer kameraets muligheter til å fokusere under meget mørke forhold.

Men ellers savner vi ikke noe av den vanlige funksjonaliteten. Det er en fullstendig automatisk modus, en Program-modus, blenderprioritet, lukkerprioritet og en full manuell modus, hvor man kan velge lukkertid og blenderåpning uavhengig av hverandre. Sistnevnte gir mange muligheter til å arbeide kreativt med eksponeringen.

Til den travle, men kreative bruker, er det ikke mindre enn 16 motivprogrammer som sikrer en optimal eksponering tilpasset en rekke forskjellige opptaksfunksjoner. De 16 programmene er Portrait, Sport, Landscape, Macro, Night Portrait, Night Landscape, Snow, Beach, Text, Fireworks, Flower, Manner/Museum, Self Portrait, Party, Children og Backlight. Det er enda en ting vi har notert med glede, nemlig at produsentene blir flinkere og flinkere til å finne nyttige og spennende motivprogrammer, og her er Kodak altså intet unntak.

Kameraet har ikke noen dedikert seriebildefunksjon, men i stedet en first og last burst funksjon, som kan ta henholdsvis 5 og 4 bilder i serie, med 2 bilder i sekundet.

Av spesiell fotografisk funksjonalitet vil vi gjerne henlede oppmerksomheten på tre særdeles nyttige funksjoner, som alle henvender seg til den avanserte brukeren. Den ene er eksponerings bracketing, som gir mulighet for å ta tre bilder med ulik eksponering, med ett trykk på utløseren. Denne funksjonen er meget nyttig når man fotograferer under vanskelige lysforhold. Den andre funksjonen er muligheten for å lagre egne innstillinger, som kameraet husker også når du slår det av. Den tredje nyttige funksjonen er muligheten for å få histogram i sanntid, så man kan kontrollere at eksponeringen er korrekt, før man tar bildet.

Med makrofunksjonen var vi, på vidvinkel, i stand til å få et skarpt bilde helt ned til 3cm fra vårt nye testmotiv. En makrofunksjon over gjennomsnittet.

Videofunksjonen er, som normalt i dag, i VGA-kvalitet med 640 x 480 piksler. Men kun 12 bilder i sekundet er for lite til å sikre filmklipp med flytende bevegelser. Et 512 MB minnekort vil, i følge Kodak, kunne romme litt over 30 minutter video i beste kvalitet. Man kan også ta opp i QVGA med 320 x 240 piksler med 20 bilder i sekundet. Selv i beste kvalitet er videofunksjonen bak de beste på markedet i dag.

For en fullstendig oversikt over funksjonalitet, se vår produktguide.

Skjerm og søker

Vurdering:

Som sedvanlig, når vi har med ultrazoomkameraer å gjrøe, er den optiske søkeren erstattet av en EVF – Electronic View Finder – som i praksis bare er en liten LCD-skjerm. Og som sedvanlig er det også en LCD-skjerm som kan bruke som søker.

LCD-skjermen er med 2,2 tommer en god og stor skjerm. Det finnes likevel større skjermer på markedet. En så stor skjerm gir bedre mulighet for å ha store og tydelige ikoner på skjermen, noe som forbedrer informasjonsnivået, og dermed brukervennligheten. Men Kodak har dessverre ikke utstyrt skjermen med mer enn 153 000 piksler, som er i underkant hvis man med sikkerhet skal kunne vurdere skarphet på et bilde.

Til gjengjeld er det ikke noe å utsette på EVF-ens oppløsning, som er på hele 311 000 piksler.

Både EVF og LCD-skjermen gjengir motiver i preview med 30 bilder i sekundet, hvilket betyr at man unngår at søkerbildet hakker når man følger et bevegelig motiv.

Det er mulighet for å se på bilder både på LCD-skjerm og i EVF-en.

Skifte mellom LCD og EVF foregår manuelt ved hjelp av en liten trykknapp. Det ideelle ville vært at det skjedde når man satte øyet mot EVF-en.

Selv om LCD-skjermen ikke var fremragende i direkte sollys, så var den langt fra ubrukelig, og man kunne godt se hva som var på skjermen, uten store problemer.

Og med en virkelig god EVF å falle tilbake på, er det ikke mye å klage over på dette området, bortsett fra at oppløsningen på LCD-skjermen burde å vært høyere.

Batteri

Vurdering:

Kodak Easyshare Z7590 bruker et lite litium-ion-batteri. Tradisjonelt har det vært slik at disse små batteriene har hatt en alt annet enn imponerende kapasitet. Når man så legger til en ganske stor LCD-skjerm, så har man normalt oppskriften på en raskt overstått batteritest. Ikke desto mindre klarte kameraet å ta 1277 bilder i løpet av 2 timer og 50 minutter før batteriet ga opp, og kameraet ikke kunne slås på igjen. Dette er et resultat over gjennomsnittet.

Det er en del som tyder på at produsentene er i ferd med å bli i stand til å lage energieffektive LCD-skjermer samtidig som de har forbedret kapasiteten på de små litium-ion-batteriene. Det imponerte oss også at kameraets yteevne ikke falt merkbart i takt med at batteriet ble svakere. Således ble ladetiden for blitsen ikke merkbart forringet under veis. Vi kunne heller ikke konstatere er økt lagringstid til minnekortet. Meget tilfredsstillende.

Det eneste lille problemet vi opplevde var kortvarig blackout av skjermen i eksponeringsøyeblikket fra omkring 800 bilder. Men det varte ikke lenge nok til å utgjøre noe reelt problem.

Derimot irriterte det oss at vi ikke løpende kunne følge med i utviklingen av batterinivået. Batteri-indikatoren dukket først opp på skjermen da batteriet var nesten tomt. Vi hadde gjerne sett flere og tidligere advarsler. Det skal dog sies at advarselen dukket opp i så god tid at man kunne rekke å ha et reservebatteri klart.

Batteritesten ble gjennomført med et 1 GB SanDisk Ultra II kort.

Autofokus

Vurdering:
Et kamera med 10x optisk zoom har en rekkevidde som gjør det til et fristende kjøp for fotografer som vil ta bilder av dyr uten å bruke en liten formue på et speilreflekskamera med lyssterkt teleobjektiv. Men med autofokushastigheter på 0,88 sekunder på vidvinkel, og 1,08 sekunder på full tele, er autofokusen så langsom at det ikke er noe tema å skulle bruke kameraet på bevegelige motiver.

Autofokushastighed, vidvinkel

Autofokushastighed tele

I god belysning leverte kameraet, uten unntak, godt fokuserte bilder. Ved alminnelig dempet stuebelysning klarte ikke kameraet å fokusere. Her var hjelpelys til autfokusen savnet. I en del situasjoner der lysforholdene ikke var optimale, eller motivene hadde lav kontrast, var det tydelig at autofokusen brukte lang tid på å treffe.

Hurtighet

Vurdering:

Generelt har ultrazoomkameraer problemer når det kommer til oppstartstiden. Det skyldes at dete ret stort objektiv som først skal ut av kameraet før bilder kan tas. Kodak Easyshare Z7590 var i så måte ikke noe unntak. Det tok 4,25 sekunder fra jeg skrudde på kameraet til det første bildet ble tatt. Det betyr at hvis man skal ha noe som i det hele tatt minner om en realistisk mulighet til å fange en plutselig oppstått situasjon, må man ha kamera på hele tiden.

Oppstartstid

I dag er utløserforsinkelsen stort sett et overstått problem på digitalkameraer. I hvert fall så lenge det dreier seg om utløserforsinkelsen uten blits. Med Z7590 fikk vi et litt pussig resultat. Kameraet var hurtigere med blits enn uten! Utløserforsinkelsen uten blits var 0,07 sekunder, mens den med blits var 0,06. I praksis er forskjellen innenfor feilmarginene, så det har ingen betydning, og man vil neppe merke forsinkelsen når man tar et bilde.

Utløserforsinkelse med blits

Da vi testet hvor mange bilder kameraet klarte å ta på 60 sekunder, fikk vi tatt 6 bilder i løpet av de første 10 sekundene. Dette er et gjennomsnittlig resultat, og bør holde til de flestes behov. Med blits falt resultatet til kun 2 bilder. Disse resultatene ble oppnådd med et standard minnekort. Vi gjorde testen på nytt, denne gangen med et SanDisk Ultra II kort. Det hadde ingen innflytelse på resultatet uten blits, men med blits steg hastigheten til 3 bilder på 10 sekunder. Etter de første 10 sekundene falt hastigheten kraftig – både med og uten et raskt minnekort.

Antal billeder på 10 sekunder

Antal billeder på 10 sekunder, med blitz

Med 0,85 MB/s kan filoverføringen ikke akkurat kalles rask. Det er et resultat som ligger et godt stykke under gjennomsnittet. Da vi testet et annet ultrazoomkamera, Canon Powershot S2 IS, klarte det 1,67 MB/s. Det finnes likevel en rekke andre ultrazoomkameraer som er enda langsommere enn Kodak EZ7590. Med mindre man er veldig tålmodig, vil vi anbefale at man går til anskaffelse av en kortleser. De koster ikke en formue, og får jobben gjort i en fart, samtidig med at kameraet ikke er opptatt mens du overfører bildene.

Overføringshastighet


Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Brukervennlighet er langt på vei et spørsmål om å kunne vende seg til produsentenes vidt forskjellige måter å gjøre tingene på, med hensyn til utforming av menyer, plassering av knapper med mer. Det er likevel noen kameraer der det hele umiddelbart føles mer intuitivt og lettere å få taket på. Kodak Z7590 hører til denne gruppen, etter vår mening.


Med to mindre vesentlige unntak, er alle knappene plassert slik at kameraet kan betjenes selv om man holder det med bare én hånd. De to unntakene er bryteren til EVF-en og diopterjusteringen, som begge befinner seg ytterst til venstre på kamerahuset.

Den store LCD-skjermen har den fordelen at den har gjort det mulig for Kodak å få plass til stort sett alle relevante informasjoner på skjermen, uten at tekst og ikoner blir så små at man ikke kan tyde dem uten fortørrelsesglass. Skulle jeg kritisere noe her, vil det være at ikonene som viser hva de forskjellige bildeprogrammene gjør, er litt små. Men det oppveies av at det er hjelpetekst til hvert ikon, og den er skrevet med store, tydelige bokstaver, og gir en god forklaring på hva hvert bildeprogram gjør, og hva man skal passe på når man bruker et gitt program. Det er også gode tekstforklaringer til de øvrige funksjonene som kan velges ved hjelp av funksjonshjulet.

Menyene er enkle og overskuelige, med gode ikoner med passelig store og lettleselige bokstaver.

Det er også positivt at man kan gå fra bildevisning til fotografering med bare et enkelt trykk på utløseren. Det øker sjansene for å fange et spennende motiv som plutselig dukker opp.

Kamerahuset er fylt med knapper både på toppen og på baksiden. Det kan i første omgang virke litt forvirrende og uoverskuelig, men er en klar fordel når man først har vendt seg til det, da det gjør mange funksjoner lettere tilgjengelige enn hvis man skulle inn i menyene hver gang man skulle bruke dem.

Knappene er generelt av rimelig kvalitet, men litt i minste laget, og det er plass nok på kameraets bakside til at man kunne ha laget dem litt større. Det ville vært en god idé da det ville gjort dem lettere å bruke. Strømbryteren burde vært litt større, så den var lettere å få øye på, og så burde den vært plassert på oversiden av kamerahuset. De første gangene man bruker kameraet, kaster man bort tid på å lete etter denne.

Zoom-knappen er ok å bruke, men også litt liten, og føles ikke videre solid. Her hadde en dedikert vippe-zoom-knapp vært å foretrekke, slik vi for eksempel finner det på Nikons kompaktkameraer.

Den lille joysticken er heller ikke spesielt god å bruke, og jeg kom til å endre noen innstillinger et par ganger på grunn av dette, fordi jeg trykket litt feil, og dermed kom over i en annen meny. Tilsvarende er løsningen med å rulle og trykke inn på hjulet foran, heller ikke optimal, da man også her har lett for å endre noen innstillinger uforvarende, inntil man vender seg til det.

Og så er det en ting jeg særlig skal huske å rose Kodak for. Det er deres valg av batteriladerløsning. I de nesten to årene jeg har testet digitalkameraer, har jeg blitt utsatt for en del mer eller mindre bisarre løsninger. Løsninger som i større eller mindre grad innebar masse ledninger som skulle kobles sammen i mer eller mindre besynderlige kombinasjoner – for ikke å snakke om det verste, når ladingen foregikk i kameraet, og en separat lader måtte kjøpes som ekstrautstyr.

Her har Kodak en enkel, funksjonell og elegant løsning. Man får en lader med plass til batteriet, og på baksiden av laderen er det en plugg som passer inn i en vanlig stikkontakt. Ingen ledninger! Ingen kameradock! Ingen lading i kameraet. Bedre og enklere kan det neppe gjøres. Her må de andre produsentene gjerne lære noe.

Hvis man ser bort fra de små innvendingene mot størrelsen og kvaliteten på noen av knappene, plasseringen av strømbryteren og enkelte ikoner og antallet knapper, overbeviser dette kameraet hva angår brukervennlighet.

Kodak EasyShare Z7590   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen