Test

Test av Kodak EasyShare V570

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Kodak Easyshare V570 er utseendemessig et svært enkelt kamera. Det er rektangulært, uten avrundete hjørner, håndgrep eller spesielle effekter. Rent og funksjonelt. Det er litt bredere enn mange andre kameraer, men har moderat høyde og tykkelse – 10 x 5 x 2cm. Kamerahuset, inkludert stativfestet er i metall, og føles solid. Fronten er i matt svart, mens baksiden er børstet aluminium. Rundt hele kameraet går det et blankt ”bånd”, i plastikk. Lokket til batteriet og minnekort er festet med en fjæret metallhenglse, og virker solid nok, men dekselet til minnekortet er i hel plastikk, og festet til kamerahuset med en tynn gummibit. Dette er for svakt, og når gummien ryker, så vil dekselet sitte svært dårlig. Kontakten til strømkabelen er ikke dekket i det hele tatt.

Alternativ tekst mangler

På forsiden av kameraet finner du blitsen og et metalldeksel som beskytter objektivene. Dette dekselet trekkes til side når du skrur på kameraet, og gir svært god beskyttelse.

Objektivene er i sin helhet inni kameraet, ogingenting stikker ut når du slår det på. Siden dette kameraet har to objektiver, krever det litt mer plass enn normalt, og det er godt gjort av Kodak å klare å lage kameraet så kompakt.

På toppen av kameraet finner du i tillegg til utløseren en på/av-knapp, knapp for valg av motivprogram, knapp for å velge videomodus og en knapp for å se favorittbildene dine. Mer om det lenger ned.

Baksiden av kameraet har litt ukonvensjonell layout. De fleste knappene er plassert på venstre side av den 2,5 tommer store LCD-skjermen. Knappene er faste og svært tydelige i responsen. De fem knappene på venstre side av skjermen er fra toppen; blitsfunksjon, sletting av bilder, meny, bilevisning og knapp for utskrift og deling av bilder. På høyre side av skjermen har du zoomknappen, som er en vippebryter som går i vertikal retning i stedet for horisontal, slik de fleste gjør. Det er også en joystick for å navigere i menyer, og sette landskaps- eller makrofunksjon.

Alternativ tekst manglerKameraet har ikke noe innebygd grep, og det er ikke noe sted å gjøre av tommelen, så den ikke hviler på skjermen eller noen knapper. Siden knappene er såpass faste er ikke dette et problem. Plasseringen av knappene gjør at dette kameraet må betjenes med begge hender, og det fungerer greit. Det er også en fordel å holde kameraer med begge hender, da det blir mye stødigere.

Med kameraet kommer det en beskyttende pose til å ha det i, og en krybbe til å sette kameraet i for lading og overføring og utskrift av bilder. Det er en hendig å grei løsning, så du slipper å rote med kabler og ladere hver gang. Du bare setter kameraet i krybben, og trykker på en knapp for å overføre bilder. Samtidig lades batteriet, så det alltid er fulladet når du trenger det.

 

Optikk

Vurdering:

Kanskje det mest spennende med dette kameraet er at det har to objektiver. Vi har i lang tid påpekt det nesten totale fraværet av ordentlig vidvinkel på kompaktkameraer. Årsaken til dette er at det er vanskelig og kostbart å lage zoomoptikk som dekker både vidvinkel- og teleområdet. Dette har Kodak tatt konsekvensen av, og laget ett vidvinkelobjektiv, og ett normalt zoomobjektiv. På den måten får man begge deler, uten å gjøre konstruksjonen alt for komplisert.

Kodaks løsning inneholder følgelig også to CCD-sensorer. Vi synes det høres ut som en dyr løsning, og er litt bekymret for at det kan gå ut over kvaliteten på disse komponentene, men det skal vi se nærmere på på neste side.

Alternativ tekst mangler
Oppbygningen av objektivene

Vidvinkelen er tilsvarende 23mm, som er det videste vi har sett på noe kompaktkamera. Største blender er f/2,8. Zoomobjektivet tilsvarer 39-117mm, f/3,9-4,4, som er dårligere enn hva vi er vandt til å se. Faktisk slipper de fleste objektiver på kompaktkameraer inn nesten dobbelt så mye lys på korteste brennvidde.

Hvis du skrur på digital zoom, kan du zoome digitalt mellom 23 og 39mm. Hvis du ikke bruker digital zoom, vil kameraet hoppe direkte fra 23 til 39mm, og automatisk bytte objektiv i samme slengen. Det fungerer helt utmerket, og du tenker ikke på at du har to objektiver. Du har bare fått den ekstra muligheten som vidvinkelen gir deg.

På neste side ser vi nærmere på bildekvalitet og optiske egenskaper.

Funksjoner

Vurdering:

Dette er et funksjonsmessig ganske enkelt kamera. Det er et typisk pek-og-klikk-kamera, uten mange manuelle funksjoner. Til gjengjeld har det en lang rekke motivprogrammer, som tar seg av litt vanskeligere forhold. De fleste motivprogrammene er kun tilgjengelige når du bruke zoomobjektivet.

Du kan enkelt over- eller undereksponere i forhold til det lysmåleren på kameraet sier, slik at du har mulighet til å få korrekt eksponerte bilder, selv om kameraets automatikk ikke gjør jobben godt nok.

Vidvinkelobjektiver har en tendens til å gi fortegning, altså en geometrisk forvrengning av bildet, slik at rette linjer i kanten av bildet blir buet. Kodak V570 har informasjon om hvor mye forvrengning objektivet gir, og kan rette det opp. Det gjør ikke en perfekt jobb, men resultatet blir mye bedre enn uten denne funksjonen.

Videofunksjonen i kameraet har mye de samme spesifikasjoner som på de fleste andre nye kameraer: opptak i 640 x 480 med 30 bilder pr. sekund, så lenge det er plass på minnekortet. Lyd i mono. Det som skiller det fra de fleste andre, er at den optiske zoomen kan benyttes mens du filmer. Dette er flott. Få kameraer tilbyr dette ennå.

Makrofunksjonen er ikke den dårligste vi har sett. Den ligger lett tilgjengelig på joysticken, og gir utsnitt helt ned til 45 x 33mm. Dette utsnittet får du på korteste brennvidde med zoomobjektivet.

Kameraet har internt minne der du kan lagre en del bilder i lav oppløsning for visning i kameraet. Du kan merke bilder som favoritter, og da blir de lagret her, så du senere kan se på dem, eller vise dem til andre. Dette er bilde som ikke blir slettet når du tømmer minnebrikken. Det er også et vanlig internminne til lagring av bilder, som kan brukes hvis minnebrikken blir full, eller den ved en feil har blitt glemt igjen hjemme.

Kameraet har noen redigeringsfunksjoner. Blant annet har du mulighet til å beskjære bildene direkte i kameraet. Du kan også dele opp videosekvenser, eller ta ut ett enkelt bilde fra et videoopptak. Du kan også ta ut 4, 9 eller 16 bilder, og skrive dem ut som en ”Action Print”, som da viser en tett bildeserie.

Skjerm og søker

Vurdering:

Kameraet har ingen optisk søker, så skjermen er eneste hjelpemiddel for å komponere bilder. Skjermen er på 2,5 tommer, og har en meget høy oppløsning på 230 000 punkter. Det er sjelden vi ser så høy oppløsning på kameraer i denne klassen. Dette er noe vi terper på hver eneste gang, og det kan nesten virke som om Kodak har lest Akam, for å finne ut hva de skulle legge vekt på i utviklingen av dette kameraet. Den høye oppløsningen gjør at skjermen kan brukes til å se om et bilde er skarpt eller ikke. I hvert fall etter at bildet er tatt. Før bildet tas, er bildet i søkeren overraskende lite skarpt. Vi vet ikke hva dette skyldes.

Alternativ tekst mangler

Når det blir lite lys, vil kameraet forsterke bildet på skjermen. Det gir en del støy, men gjør at du ser ganske godt hva du tar bilde av. Andre løser dette ved å redusere oppdateringsfrekvensen. Hvilken løsning som er best, blir en smakssak.

Skjermen er refleksbehandlet, og fungerer tilfredsstillende i skarpt, direkte lys, men i likhet med alle LCD-skjermer, er dette deres svakeste punkt. Det kan være vanskelig å se noe på skjermen i vanskelig sollys.

Kameraet gir ikke informasjon om eksponeringsverdier, men det sier fra om det tror at du ikke klarer å hole kameraet rolig lenge nok, så det kan bli uskarpt. Men siden du ikke får vite lukkertiden, er det vanskelig å vite om det er nok å øke ISO-verdien, eller om du må ha stativ eller blits. Det er også situasjoner der du har mulighet for å gi litt ekstra støtte til kameraet, men når du ikke får vite noe om lukkertiden, så er det vanskelig å si om dette er nok for å få skarpe bilder eller ikke. Vi savner derfor eksponeringsinformasjon i på skjermen.

 

Batteri

Vurdering:

Batteriet i Kodak V570 er et litium-ion-batteri på 3,7V og 720 mAh. Det er med andre ord et batteri med helt vanlige spesifikasjoner.

Det er batteriindikator på skjermen, med tre nivåer, som viser noenlunde hvor mye strøm som er igjen. Denne har vist seg å fungere etter forventningene.

Akam har fra og med i dag kuttet ut sin egen batteritest. Årsaken til dette finner du her. I stedet presenterer vi resultatene fra CIPAs batteritest, som alle de store produsentene nå bruker.

Batterikapasitet - CIPA

Som vi ser av grafen, er batterikapasiteten relativt beskjeden, selv for lommekameraer. Det er ikke veldig imponerende, men det er også kameraer som gjør det dårligere. Husk at CIPA-testen alltid gir lavere resultater enn Akams test gjorde.

Batteriet lades i kameraet, enten direkte med en strømkabel, eller gjennom krybben som følger med. Det gjør at du ikke kan lade ett batteri mens du bruker et annet. Du må med andre ord ha nok batterier til å holde hele dagen. Med mindre du fotograferer virkelig mye, bør det være nok med ett ekstra batteri. Men vi hadde gjerne sett muligheten for å lade batteriet utenfor kameraet likevel.

Med strømkabelen koblet i kameraet, kan du bruke kameraet uten batteri. Dersom du fotograferer på ett fast sted med strømtilførsel, er du med andre ord ikke avhengig av batteriet

Autofokus

Vurdering:

Kameraet har to objektiver. Ett zoomobjektiv med vanlig autofokus, og et fast vidvinkelobjektiv med fiksfokus – det vil si at det ikke fokuserer i det hele tatt, men dybdeskarpheten i bildet gjør det meste mer eller mindre skarpt uansett. Det er oppgitt at alt som er lenger unna enn 80cm blir skarpt med vidvinkelobjektivet. Dette er i og for seg riktig, men når du nærmer deg 80cm-grensen, blir bildene mindre skarpe. Så dette objektivet bør du forbeholde litt større avstander.

Autofokushastighet, vidvinkel - sekunder

Autofokushastigheten på korteste brennvidde på zoomobjektivet, er overraskende høy. Normalt brukte kameraet bare ca 0,2 sekunder på å fokusere. Noen ganger en del lengre, men 0,2 sekunder var normalen. Det er raskere enn de fleste andre kameraer vi har testet. Lengre brennvidder ga lengre autofokustider, men hastigheten ble aldri dårlig, sammenliknet med hva vi er vant til fra andre lommekameraer.

Autofokushastighet ~100mm - sekunder

Autofokusen er presis, og treffer når den sier at den treffer.

Kameraet har hjelpelys til autofokusen, for å hjelpe til når lyset er dårlig. Vi klarte ikke å se noe system i når hjelpelyset tenner og når det ikke gjør det. For oss virket det ganske tilfeldig. Vi fant heller ikke noen måte å skru det av på. Kodak V570 har ikke det kraftigste hjelpelyset, men den kan fortsatt være sjenerende i enkelte omgivelser, og det burde være mulig å slå av.

Hurtighet

Vurdering:

Oppstart av kameraet tar ca 2 sekunder. Dette er litt lengre tid enn vi ønsket oss, særlig siden optikken er internt i kameraet og objektivet derfor ikke må skyves ut. Men det er ikke kritisk.

Utløserforsinkelsen uten blits er målbar, men så liten at den ikke vil være merkbar. Ca 3 hundredels sekund er det ikke noe å si på. Når vi skrur på blitsen, blir forsinkelsen ca 0,2 sekunder, som kan merkes, men som neppe vil bli noe stort problem for noen.

Utløserforsinkelse med blits

Hvis vi ser på hvor mange bilder kameraet kan ta på 10 sekunder, så får vi et ganske svakt resultat når vi ikke bruker blits.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Filoverføringshastigheten er heller ikke imponerende. Det foregikk med 0,7 MB/s. Det er ganske normal USB 1.1-hastighet. Hvis du har et stort minnekort, vil det si at det vil ta lang tid å overføre bildene til datamaskinen din. Kameraet kommer med en krybbe for lading og filoverføring. Det gjør at hvis du kjøper en kortleser, og bruker den i stedet, så mister du noe av funksjonaliteten med krybben. Hvis du har god tid, så det helt i orden, men hvis du ikke ønsker å vente alt for lenge på at filoverføringen skal fullføre, så vil vi anbefale at du bruker en USB 2 kortleser.

Filoverføringshastighet MB/s

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Betjeningen av kameraet var uvant. Knapper sitter andre steder, og har andre funksjoner enn vi er vant til. Det gjør kameraet mindre intuitivt å bruke. Det vil sikkert fungere ok når du blir vant til det, men det kan ta litt tid.

Over- og undereksponering stilles inn ved hjelp av joysticken. Den er lett å komme borti, og hvis du ikke er oppmerksom, så kan du lett få feileksponerte bilder. Her skulle det vært en løsning som ikke var fullt så lett å stille på ved et uhell.

Innstillinger du setter er glemt når kameraet blir slått av, så hvis du ikke liker standardinnstillingene kameraet kommer med (auto ISO og auto blits blant annet), så må du endre disse hver gang du slår på kameraet. Det finnes et motivprogram som husker de siste innstillingene du brukte, så hvis du velger dette motivprogrammet, så kan du få tilbake de innstillingene du hadde sist gang du brukte programmet. Det hjelper litt, men du må fortsatt gå inn og velge dette motivprogrammet hver gang, og det lagrer ikke standardinnstillinger, bare de sist brukte.

Når du er i bildevisningsmodus, så er det nok å trykke litt på utløseren for å gå tilbake til opptaksmodus. Det er den beste løsningen, for da slipper du å gå glipp av bilder fordi du er i feil modus.

Menyene er greie og oversiklige. Ikke overveldende på noen måte. Du har stort sett de innstillingene man forventer at et pek-og-klikk-kamera. Det eneste som blir litt uoversiktlig er alle motivprogrammene. Det er 22 stykker av dem. Det er en egen knapp for disse. Første gang du trykker på knappen, velger du standardprogrammet. Det er greit når du raskt vil tilbake til utgangspunktet. Ett trykk til på knappen, så kommer du inn i menyen for å velge motivprogram. Der er det 22 ikoner, som illustrerer de ulike programmene. Men ikonene er så små, at det er vanskelig å se hva de skal illustrere. Ved å bla seg fram til ett av dem, får du en enkel beskrivelse, men inntil du kjenner de ulike programmene, må du bla deg gjennom alle før du vet hva du har. Hvis ikonene hadde vært litt større (det er plass til det på skjermen), så hadde det blitt mye mer oversiktelig.

Vi var ikke veldig fornøyd med ergonomien og funksjonene, men ser at for en som ønsker at ting skal gå mest mulig av seg selv, og unntaksvis ønsker å gjøre noen endringer selv, så kan dette fungere fint.

Kodak EasyShare V570   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen