Test

Test av Kodak Easyshare V550

I bruk

Kodak har her laget et veldig spennende alternativ for deg som er ute etter et solid og godt kamera. Leveres med 5 megapiksler og 3x optisk zoom noe som ser ut til å ha blitt en standard.

Kameraet bruker SD kort og har også internminne som du kan veksle over til hvis minnekortet blir fullt. En løsning som slett ikke er dum. Optikken er levert fra Schneider – Kreuznach og vi antar dette er for å slå i bordet med et tradisjonelt kvalitetsnavn innen optikk. Kodak har valgt, på dette kameraet og på andre nyere modeller, å bruke en dockingstasjon eller krybbe for å kunne lade batteri og for tømming av minnekort. Det er en spinkel sak i plastikk med knapper til å betjene overføring av bilder med mer. Den kunne godt ha vært utført bedre da denne løsningen virket litt skjør, og kontaktene mellom kamera og stasjonen likeså. Programvaren til dette kameraet er ikke blitt undersøkt i denne testen. Dette er en standardpakke som blir levert og som følger med flere av Kodak sine kameraer.Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

For å si det med en gang. Dette kameraet er en skikkelig robust sak da Kodak har valgt å bruke metall og skruer når de satte dette produktet sammen. Dette er forseggjort og kvalitetsfølelsen er god. Kodak har ikke gjort noen forsøk på å lage noen håndgrep på kameraet. Det er rett og slett firkantet og flatt på begge sider. Det funker likevel bra. Verken blits eller hjelpelampe får lide for store fingre eller vide håndgrep. Stativfestet på undersiden er i metall, og det er kun ett deksel for både batteri og minnekort. Eneste ankepunkt er dekselet for USB inngang, som er av gummi, og kunne gjerne ha vært festet bedre. Dette har likevel ingen betydning for inntrykket.

Kameraet er utstyrt med en 2,5 tommer skjerm som fungerer veldig godt. I forhold til den enklere modellen, V530 har Kodak med denne modellen gjort en litt annen utforming av knapper samt plasseringen av disse til navigering i menyene. Den største forandringen ligger i at Kodak med V550, i forhold til andre produsenter, har valgt å legge en del funksjoner som knapper på helt andre steder enn "normalen". Noe er plassert slik at venstre hånd må aktiveres når bilder tas og justeringer kreves. Dette Kodak-kameraet har som nevnt ingen spesiell utforming som skal gi et bedre grep - kanskje på grunn av plassmangel. Derfor kan det virke som knapper og funksjoner blir plassert litt der det er plass. Deriblant motivvalg som finnes på toppen av kameraet. Litt uvant.

Plasseringen av knapper og funksjoner bak og på toppen av kameraet er fungerer greit, og er enkel å sette seg inn i. Minus får Kodak for å ha laget startknappen for liten og for nær blitsknappen. Dette har gjentatte ganger ført til at undertegnede har trodd at kameraet ble slått av, men i stedet ble resultatet en justering av blitsen.

 

Design

Vurdering:

Egentlig ikke så mye å si når det er nevnt tidligere at Kodak V550 er en firkantet sak. Enkelt forklart er dette kameraets utseende nøkternt og gjennomført, men likevel stilfullt.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Kodak har, til tross for størrelsen og hva andre produsenter har valgt å sette på, en optisk søker helt i venstre hjørne på kameraet. Vi har vurdert denne søkeren som litt vanskelig å se igjennom og ser derfor ikke helt hva verdien av denne er, da skjermen fungerer veldig bra i godt dagslys og mørke samt at mye god informasjon er tilgjengelig. Men det fortstatt mange som liker å bruke optisk søker, så her har de i alle fall muligheten. Skjermen er som nevnt på 2,5 tommer og 230 000 piksler. Menyene er enkle og oversiktelige, og vil antakeligvis ikke være vanskelige for nye digitalfotografer å finne ut av.

 

Optikk

Vurdering:

Kodak har benyttet seg av optikk fra Schneider – Kreuznach. 36 – 108 mm (omregnet til 35mm-formatet) og 3 x zoom er kanskje ikke så spennende, men er det samme som tilsvarende kameraer fra andre produsenter. Det blir oppgitt at optikken har en lysstyrke p F2,8 på vidvinkel og F4,8 på full tele.

Produsenten av denne optikken er tysk og har holdt på helt siden 1913. De har laget og lager fortsatt optikk, filtre, analoge kameraer, og ifølge deres hjemmesider, noen få digitalkameraer kameraer tilpasset deres egen opptikk. Foruten til Kodak, har de levert optikk til blant andre Rollei og Samsung. De bør derfor da ha en god erfaringsbase for hvordan denne type optikk fungerer. Den videre testen gir svar på hvordan optikken fungerer sammen med dette kameraet.

 

Funksjoner

Vurdering:

Fotografiske funksjoner finnes det godt med. Kameraet er utstyrt med 19 forhåndsinnstilte programmer til ulike situasjoner. I tillegg kommer autofunksjonen. Valg av ferdige innstillinger gjøres med en knapp som finnes på toppen kameraet og er lett tilgjengelig. I denne testen har videofunksjonen ikke blitt testet annet enn en sjekk på at den fungerer. Zoom kan benyttes under filming. Ellers har Kodak valgt en løsning med krybbe/ dokking stasjon. Denne benyttes til å lade kameraet, og tømme minnekort. Litt spinkel og klønete. Kontakten mellom stasjonen og kameraet kunne godt ha vært lettere å trykke sammen. I tillegg er dette den eneste løsningen for å tømme kortet så sant du ikke har korleser i tillegg. Kameraet burde også vært utstyrt med en kontakt for enkel overføring av bilder uten å måtte bruke dockingstasjonen, eventuellt trådløs overføring.

Mulighet for manuell endring av hvitbalanse og ISO-verdi er mulig, og det er enkelt og greit å finne frem i menyene. ISO-verdiene går fra 80 til 400 samt en funksjon som kan øke verdien til 800. Dette fikk vi ikke til å fungere. Kameraet er også utstyrt med internminne i tillegg til minnekort. Hvilket minne du benytter, velges i menyen og gir en økt funksjonalitet når minnekort er fullt. Vi fikk bruk for nettopp dette i løpet av testen. Veldig bra. Ellers er kameraet på nivå med mange andre konkurrenter når det gjelder funksjonalitet og ferdiginnstilte programmer.

 

Batteri

Vurdering:

Batteriet på dette kameraet er veldig bra, og til sammenligning med andre kameraet ligger Kodak Easyshare V550 godt over gjennomsnittet, med 1551 bilder før kameraet takket for seg. Dette er bra å vite hvis du skal ut på en tur hvor mulighetene til opplading av batteriet ikke er tilstede. Derimot må du ha docking stasjonen i nærheten hvis du skal lade batteriet, da det er eneste måten å gjøre det på. Det medfører også at kameraet ikke kan benyttes under lading. Dette kan bli en utfordring ved spesielt akutte behov.

 

Autofokus

Vurdering:

Vidvinkel

Denne delen av testen går ut på å teste hastigheten til autofokusen i studio. Kodak EasyShare V550 scorer bra, da dette kameraet er raskt. I tillegg, under gode forhold ute i det fri, ga kameraet raskt respons hele veien. Det starter kjappt og reagerer konsekvent.

Full tele

Ved full tele er dette kameraet ikke blant de beste og heller ikke i nærheten av nivået til middelkameraet. Det er normalt at det er avvik mellom ulike brennvidder på grunn hvor lyssterk opptikken er, men totalt sett var dette kameraet merkbart tregere når lysforholdene ikke var optimale. Det opplevdes som rimelig sen i avtrekkeren i de tilfellene der motivet ikke helt var i ro samt at lysforholdene ikke var optimale.

 

Hurtighet

Vurdering:

Antall bilder på 10 sekunder- uten blits

Kodak EasyShare V550 ligger ikke blant de beste kameraene på denne delen av testen. Kameraet tar de første bildene i testen rimelig fort før ting straks går tregere. Ved test av antall bilder på 60 sekunder brukte kameraet ganske lang tid på å tømme buffer og skrive til minnekort flere ganger.

Antall bilder på 10 sekunder med blits

Vi ser den samme tendensen her, at kameraet er tregere enn gjennomsnittet. Dette skyldes antakelig et lite buffer, og relativt langsom skriving til minnekortet. Kortet vi har brukt i testen er et Sandisk Ultra II SD-kort.

 

Røde øyne

Vurdering:

Dette kameraet har vist seg å takle røde øyne godt, under forskjellige forhold. Nedenfor ser du noen bilder fra ulike personer og steder. Se bort fra at enkelte foto er noe uskarpe. Ellers er blitsen på dette kameraet godt og har en rekkevidde som er lik den som er oppgitt - opp til 2,6 meter.

Bilder tatt under forskjellige tidspunkt. Lite eller ingen røde øyne.

 

Betjening/ brukervennlighet

Vurdering:

Totalinntrykket av Kodak EasyShare V550 er godt når det gjelder brukervennlighet. Da menes hvordan menyene ser satt opp, hvor knapper og funksjoner er plassert. Dette kameraet er raskt til å starte opp og så ta ett bilde selv om det ikke scorer spesielt høyt når det presses på antall og tid. Enkelt men stilrent design, som helt sikkert vil tiltale mange. Skjermen er god, og den optiske søkeren er etter min mening overflødig.

 

Kodak EasyShare V550   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen