Test av Kodak Easyshare P712

I bruk

Kodak P712 er et kamera med 7 megapiksler, 12x optisk zoom og bildestabilisator i et kamerahus på størrelse med det vi kaller kompakte ultrazoom-kameraer.


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

 

Kamerahus

Vurdering:
Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kameraet er bygget i plast, men kjennes solid ut. Her er det ikke noe slark. Hele konstruksjonen er fast og hard og gir inntrykk av å tåle en del. Stativfestet er i metall, og lokk over batteri og minnekort er fjærbelastet og hengslet i metall. Det øker inntrykket av at Kodak har laget et robust kamera. Objektivet stikker litt ut, også når kameraet er avslått, og det er besatt med en gummiring. Denne kan se ut som en zoomring, men er dessverre ikke det. Den er der bare for at du skal få litt bedre grep.

På høyre side er det et relatvit stort håndgrep, som gjør at du får godt tak på kameraet, og de mest brukte knappene ligger ganske godt tilgjengelig for høyre tommel på baksiden av kameraet, slik at du i stor grad kan betjene det med en hånd.

Knappene er mange og små, og spredd litt rotete rundt på baksiden og toppen av kameraet. Men de faste og tydelige i responsen, og gjør mange funksjoner direkte tilgjengelige.

Optikk

Vurdering:
Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Objektivet har 12x zoom, tilsvarende 36-432mm, og er av merket Schneider Kreuznach, som bør bety at det er av rimelig høy kvalitet.

Vi er imponert over lysstyrken til objektivet, som er fra f/2.8 på vidvinkel og fra f/3.7 på full tele. f/3.7 på så lang brennvidde som dette er meget bra.

Zoom-motoren har ca 23 trinn, som er bra, og det gir deg muligheten til å få omtrent det utsnittet du ønsker.

Funksjoner

Vurdering:

Kodak P712 er et meget funksjonsrikt kamera. Her vil ikke fotoentusiasten savne mye. Kameraet har optisk bildestabilisator, slik alle ultrazoomkameraer bør ha. I tillegg er det støtte for RAW, som fungerer rimelig tilfredsstillende på dette kameraet, da det har et buffer som gjør at du kan ta tre bilder før kameraet stopper opp og må lagre.

Ellers gir kameraet deg all den manuelle kontroll du måtte ønske deg. Her er det manuell eksponering, blenderprioritet, lukkerprioritet, programautomatikk, full automatikk, manuell fokus, fire lysmålingsmetoder, blitseksponeringskompensasjon, blits-sync på første eller andre lukkergardin, bracketing og en lang rekke flere. Som et av få kameraer, har P712 egen blitssko, så du kan koble til ekstern blits. Tar du mye blitsbilder, er det en stor fordel, da du får bedre lysspredning og langt mer fleksibilitet.

Det er med andre ord ikke mye du skal savne her. Det er til og med tre egendefinerte innstillinger du kan velge. Den manuelle fokusen fungerer ikke optimalt, da det alltid er vanskelig å gjøre slikt når dybdeskarpheten er så stor som på digitale kompaktkameraer.

Makrofunksjonen er ikke den beste vi har sett. Den gir et minste utsnitt på 94 x 70mm. Til gjengjeld får du dette utsnittet ved maks zoom, slik at du får en arbeidsavstand på en knapp meter. Du får omtrent samme utsnitt på vidvinkel, men da blir arbeidsavstanden langt mindre.

Videofunksjonen er som vi er vant til, med opptak i 640 x 480 piksler så lenge det er plass på kortet. Til forskjell fra de fleste andre kameraer kan du zoome mens du filmer. Dessverre er det såpass mye lyd fra zoom-motoren at den høres godt på filmen.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen er på 6,4cm ( 2,5 tommer), og er skarp og fin. På siden av skjermen er det et klistremerke der det står ”Indoor/Outdoor color LCD”. Hva det betyr er vi ikke helt sikre på, men det kan være at skjermen også kan brukes utendørs. Vi klarte ikke å se at den var så veldig mye bedre enn de fleste andre slike skjermer når lyset blir riktig slemt, men skjermen er antirefleksbehandlet så i en del tilfeller vil den fungere bedre enn de som mangler dette.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

I svakt lys blir det fort vanskelig å se hva som er på skjermen. Kameraet klarer å fokusere – selv uten hjelpelampen i dårligere lys enn dette.

Du får god informasjon på skjermen om kameraets innstillinger, og slik som gjennværende plass på minnekort og liknende. Du kan få opp histogram, eller ta bort all informasjon, for å se bildet bedre. En ting vi ikke så ofte ser, er muligheten for å vise hva som blir over- eller undereksponert i bildet, før det er tatt. Vi likte den muligheten.

Søkeren er elektronisk, og inneholder den samme informasjonen som skjermen. Det virker også som den har den samme oppløsningen og lysegenskapene som skjermen. Det betyr at du med søkeren får mulighet til å fotografere i dårlig lys, samt holde kameraet tett inntil deg for å støtte deg, annen ekstrafunksjonalitet gir den ikke.

Søkeren har diopterinnstilling, så hvis du er moderat nærsynt eller langsynt, kan du likevel bruke den uten briller.

Batteri

Vurdering:
Alternativ tekst mangler

Kameraet bruker et 3,7v 1800mAh litium-ion-batteri, og det følger lader med kameraet. Batteriet er oppgitt til å kunne gi 270 bilder når det er fulladet, noe som er relativt lite for et kamera av denne typen. Det er sammenliknbare kameraer som har over det dobbelte av dette.

 

 

Batterilevetid - CIPA

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på kameraet er imponerende rask – noe av det raskeste blant noen kameraer. På vidvinkel tar det 0,31 sekunder, som er sammenliknbart med enkelte andre modeller.

Autofokushastighet, vidvinkel - sekunder

Zoomer vi helt inn til full tele, ser vi at i motsetning til alle andre kameraer, går ikke fokustiden veldig mye opp, og til å være på så lang tele som på dette kameraet – tilsvarende 462mm, er dette et meget imponerende resultat.

Autofokushastighet, tele- sekunder

Autofokushastigheten er viktig for at du skal rekke å ta bilder av motiver som endrer seg fort, for eksempel motiver i bevegelse.

Når lyset blir dårlig, slutter kameraet å fokusere rundt 2 EV. Det er litt før mange andre, og vi skulle gjerne sett at det holdt ut litt lengre. Kanskje dette er prisen man må betale for rask autfokus ellers.

 

Hurtighet

Vurdering:

Oppstartstiden på dette kameraet er lang – over 3 sekunder. Det er noe av det lengste vi har målt på kameraer det siste året. Det er litt synd, for når det perfekte motivet dukker opp i et flyktig øyeblikk, rekker du ikke å få klart kameraet før det er borte igjen. Dersom du lar kameraet stå på, går det normalt i hvilemodus etter en stund, og da får du det ikke på igjen uten å slå det av og på igjen – litt irriterende.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen er målbar, men ikke lang, så lenge du ikke bruker blits. 6 hundredeler vil du knapt merke, selv om de fleste kameraer i dag ikke har målbar forsinkelse med vårt utstyr. Hvis vi derimot skal ta blitsbilder, blir forsinkelsen langt større, og 31 hundredeler er lengre enn vi liker. Det er faktisk like lenge som fokushastigheten på vidvinkel, og betyr at dersom du skal ta et blitsbilde på vidvinkel, tar det først 31 hundredeler å fokusere, og deretter tar det like lang tid før bildet blir tatt. Det gjør at fordelen med den raske autofokusen forsvinner når du tar bilder med blits. Dersom du har prefokusert ved å halvtrykke utløseren, sparer du fokustiden når du trykker utløseren helt ned, men utløserforsinkelsen vil fortsatt være der.

Utløserforinkelse med blits - sekunder

Ser vi på hvor mange bilder kameraet klarer å ta på 10 sekunder i beste JPEG-kvalitet, er kameraet fullt på høyden med de andre kameraene i klassen. 8 bilder er det meste man kan forvente av disse, og bør være nok i de fleste tilfeller. Bruker du seriebildefunksjonen er det også 8 bilder du får før bufferet er fullt i høyeste kvalitet.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Skrur vi på blitsen, så klarte vi 7 bilder på 10 sekunder. Dette er også et meget bra tall. Vær klar over at dette avhenger av hvor langt unna motivet er, og hvor lyst det er i rommet. Tallet egner seg derfor best til å sammenlikne med andre kameraer vi har testet.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Kameraet har støtte for RAW. Bruker du det, er det ganske mye data som skal skrives til minnekortet, og det tar derfor litt tid. Men kameraet har et buffer der det er plass til 4 bilder i RAW, så du kan ta fire bilder før kameraet stopper opp. Når bufferet er fullt, tar det omtrent 30 sekunder å skrive innholdet til minnekortet, før du kan ta flere bilder.

Overføring fra kameraet til PC går med USB 1.1, og er med andre ord ulidelig tregt. Vi blir stadig overrasket over at produsentene ikke spanderer de ekstra 2 kronene for å få raskere overføring, men det er dessverre fortsatt en del som holder igjen. Vi kan ikke annet enn å si: Kjøp kortleser. Tar du en del bilder, vil du ikke gidde å vente. Det vil ta over 20 minutter å overføre 1 GB.

Overføringshastiget MB/s

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Dette er et kamera designet for entusiasten. Det ser man blant annet på hvordan funksjoner i stor grad er plassert på egne knapper. Det gjør at det i begynnelsen kan være litt vanskelig å finne noen av funksjonene, men straks du blir vant til det, er det raskere og enklere å bruke. Bruker du de mulighetene kameraet gir deg, er dette en god løsning. Riktignok er knappene spredd tilsynelatende litt tilfeldig rundt på kameraet, men de ligger slik til at du får tak i dem uten å bytte grep om huset.

Kameraet har ikke mindre enn 13 små knapper i tillegg til uløser av/på-bryter, fire-veis joystick, programhjul og kontrollratt. Hvis dette skremmer deg, skal du kanskje ha et annet kamera. Dersom det derimot gir deg vann i munnen, er du i målgruppen for kameraet.

Zoombryteren ligger på baksiden av kameraet, som en vippebryter. Selv om vi foretrekker å ha den rundt utløseren, fungerer den greit der den ligger nær tommelen. Men det er litt treghet i den. Når du skyver den den ene eller andre veien, tar det tid før kameraet begynner å zoome, og det irriterer.

Nederst på skjermen se du innstillinger for blant annet lukkertid, blenderåpning og ISO-verdi. Disse kan du endre ved å flytte en markør til riktig funksjon, og vri på kontrollrattet – kjapt, enkelt og oversiktelig.

Hvis vi savner noe, så måtte det være en sensor som merker om du bruker den elektroniske søkeren eller LCD-skjermen. Som speilrefleksbruker, er jeg ikke vant til at søkeren er svart når du holder øyet bortil, og glemmer å trykke på knappen for å skifte. Ingen stor sak, men det hadde vært lækkert med automatisk skifting.

Bildevisning skjer ved å trykke på ”Review”-knappen. Trykker du utløseren halvveis ned, går du rett tilbake til vanlig opptaksmodus. Nytten av dette er det ennå noen som ikke har forstått, men Kodak er heldigvis ikke en av dem.

Hvis du ikke er noen supererfaren bruker, er det likevel nyttige ting for deg i dette kameraet. Når du skifter mellom ulike opptakprogram, kommer det en tekst på skjermen som forteller deg hva dette programmet gjør. Ikke veldig omfattende, men det gjør en del bokstavkoder litt mindre kryptiske.

Alt i alt er det tydelig at Kodak har gjort seg flid med brukervennlighet og layout. Det er svært lite å sette fingeren på. Det måtte i så fall være responstiden på enkelte områder.

 

Kodak Easyshare P712

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen