Test

Test av Kodak Easyshare LS443

Innledning

Se flere produktbilder av Kodak LS443 i galleriet.

Kodak LS443 er omtrent like stort som DX4330, som vi testet nylig. Objektivet stikker imidlertid ikke like langt ut, og kameraet ser ikke like klumpete ut.

Kameraet er laget i metall, og virker noe mer eksklusivt enn DX4330. Kameraet har også 4 Megapiksler, oppladbart Lithium-batteri og optikk fra anerkjent Schneider-Kreuznach. Dermed er dette Kodaks toppmodell blant kompakte kameraer, og kameraet koster nesten 1500 kroner mer enn DX4330.

Kamerahus

Kameraet er solid konstruert i metall, og det er lite å si på soliditeten på konstruksjonen. Ergonomien på kamerahuset kunne vært bedre, hvis jeg håndterer kameraet med én hånd må jeg anstrenge pekefingeren for å betjene utløseren, mens zoom-knappene må betjenes ubehagelig med tommelen.

Kameraet er utstyrt med et menyhjul der man kan skru på kameraet, sette det i videomodus, sportmodus, makromodus mv. Dette hjulet kan lett skru seg på hvis kameraet ligger løst i en lomme eller veske.

Pluss for at stativfestet er sentrert og i metall.

Knapper og menyer

Se flere produktbilder av Kodak LS443 i galleriet.

Kodaks filosofi er å gjøre ting så enkelt som mulig, så det er få knapper å velge mellom på kameraet. Midt i menyhjulet er en liten joystick som brukes til navigasjon i menyene. Denne funksjonen er ikke åpenbar, så jeg måtte for første gang på et kamera ty til bruksanvisningen for å finne ut av hvordan jeg skulle navigere i menyen.

Det er fint at Kodak har egne knapper for visning og sletting av bildene man har tatt. "Share"-funksjonen på kameraet finner jeg mindre nyttig, og Kodak kunne spart seg for knappen til dette.

På toppen av kameraet har Kodak lagt knapp til blits og selvutløser/drive-modus.

Bortsett fra joysticken, er menyene til Kodak oversiktlige og fine. En ting som savnes i menyen er imidlertid muligheten til selv å stille inn hvilke funksjoner kameraet skal huske når det skrus av og på, slik det er på f.eks. Casios kameraer.

LCD-skjerm/optisk søker

Når Kodak presenterte kameraet fikk man inntrykk av at LCD-skjermen var en revolusjon. Den skulle være langt bedre enn eldre LCD-skjermer både i sollys og i mørke forhold. Dette har vært den store svakheten til LCD-skjermer til nå, men har Kodak funnet svaret på problemet? Absolutt ikke. Jeg vurderer LCD-skjermen til Kodak for å være dårligere enn snittet i disse forholdene. En stor del av LCD-skjermen spises også opp av en horisontal meny overst i bildet, og resten av bildet er ikke detaljert nok til å matche de bedre.

LCD-skjermen "fryser" også lenge når man trykker utløserknappen halvveis ned, og den blir sort lenge etter at et bilde er tatt - det tar lang tid før søkerbildet kommer tilbake.

På Kodak LS443 må man rett og slett bruke den optiske søkeren i langt større grad enn på de fleste andre digitale kameraer.

Optikk

Se flere produktbilder av Kodak LS443 i galleriet.

Zoomen tilsvarer 35-105 mm., altså et fornuftig zoom-område. Personlig kunne jeg godt tenke meg kraftigere vidvinkel, men dette er det veldig få kameraer som har.

Kodak oppgir ikke hvor lyssterk optikken er i spesifikasjonene, men største blenderåpning er F2.8 på vidvinkel og F4.7 på tele.

Zoomen er lite presis, så det er vanskelig å få nøyaktig det utsnittet man ønsker. Til vanlig fotografering vil imidlertid dette ha lite å si, da fotografen normalt kan flytte seg i forhold til motivet.

Zoomen er ikke stillegående, men lyden er likevel ikke av en slik karakter at den er spesielt sjenerende.

Det er ikke filtergjenger, så det er ikke mulighet til å koble til vidvinkelforsats eller annet tilbehør som Kodak har hatt til enkelte eldre modeller.

Optikken er laget av legendariske Schneider-Kreuznach. Dette ser imidlertid ikke ut til å ha særlig innvirkning på verken bildekvalitet eller funksjonalitet på optikken. Men det høres jo fint ut, da.

Fokus

Jeg er godt fornøyd med presisjonen på fokusen på kameraet. I en live-test jeg har foretatt var LS443 bedre enn bla. Canons toppmodell G3. Kodak LS443 har hjelpelampe, slik at kameraet kan fokusere også i svært mørke forhold.

Dessverre bruker kameraet lang tid på å fokusere. Hvis man trykker på utløserknappen uten å ha forhåndsfokusert vil bildet bli tatt etter 1.15 sekunder på vidvinkel, og 1.42 sekunder på tele (mine snittmålinger). Det er temmelig dårlig.

Kameraet har ikke mulighet for manuell fokus.

Batteriløsning

Se flere produktbilder av Kodak LS443 i galleriet.

Med kameraet følger det en dockingstasjon og et lite Lithium-batteri. Man lader batteriet ved å plassere hele kameraet på dockingstasjonen. Denne løsningen gjør at det blir lite praktisk å ha flere batterier, men batterikapasiteten er da heller ikke blant de verste. Med vår testprosedyre, som normalt gir langt flere bilder enn normal bruk, klarte jeg å presse 508 bilder ut av kameraet. Uten LCD-skjerm vil dette øke kraftig. Se hva andre kameraer har i batterikapasitet her.

Hvorvidt man foretrekker en dockingstasjon eller ikke dreier seg om smak eller behag. Hvis man er mye på farten blir en dockingstasjon langt større og tyngre å frakte med seg enn de fleste andre løsninger. Hvis man bare trenger å lade og overføre fra et sted, og har plass på skrivebordet, er en dockingstasjon meget praktisk.

Minus for at batteriet kan settes inn feil vei i kameraet. Pluss for at man ikke må stille inn dato på nytt hvis man må skifte batteri.

Lagringsløsning

Kameraet har et internt minne på 16 MB, i tillegg for mulighet til ekstra SD-minnekort. Det følger ikke SD-kort med kameraet, og jeg anbefaler at man kjøper minst 128 MB for å få glede av kameraet.

Ulempen med en intern minneløsning som dette er at man ikke alltid vet hvor bildet man har tatt er lagret. På det tilsvarende DX4330 opplevde jeg en gang å formatere "feil" minne. For folk flest vil imidlertid dette fungere godt, og det er fint å ha en ekstra mulighet til å lagre bilder etter at minnekortet er helt fullt.

Eksponeringsvalg

Se flere produktbilder av Kodak LS443 i galleriet.

Dette er et enkelt point-and-shoot kamera, uten mulighet for manuelt å stille inn blenderåpning, lukkertid eller begge deler. Unntaket er at man kan stille inn ekstra lange lukkertider fra 0.7 til 4 sekunder, noe som kan være fint om natten.

Man har også mulighet for å stille inn eksponeringskompensasjon +/- 2 EV i halve steg via menyen. Videre har man mulighet til å stille inn ISO manuelt på 100, 200 eller 400.

Kameraet har også landskapsmodus, nattmodus og sportmodus. På mange digtale kameraer, inkludert LS443, er det ofte bare 2 blendervalg på hver brennvidde, så sportmodusen er lite nyttig i praksis.

Fordi man har litt flere muligheter med eksponeringen enn på DX4330 vil LS443 passe noe bedre for avanserte brukere, men de fleste avanserte brukere vil nok likevel finne funksjonaliteten og betjeningen av de avanserte funksjonene frustrerende.

Selvutløser

Selvutløseren til Kodak er skuffende, etter å ha iverksatt denne blir LCD-skjermen helt svart. Her kan Kodak lære av HP, som beholder søkerbildet og angir gjenværende tid svært godt. Hjelpelampen til fokusen angir sånn noenlunde når bildet blir tatt. Pluss for at man lett kan avbryte selvutløseren ved å trykke på selvutløserknappen én gang til. Minus for at man ikke også har selvutløser med kort forsinkelse, man må pent vente i ca. 10 sekunder på at bildet skal bli tatt.

Videomodus

LS443 kan ta opp video med lyd. Kodak har ikke tatt seg bryet med å nevne oppløsning på denne i spesifikasjonene. Video tas opp i Quicktime-formatet, og man kan faktisk ta opp video i ubegrenset lengde, dvs. lengden bestemmes av plassen på minnekortet.

Man kan ikke zoome under opptak, men eksponering justeres fortløpende. Bildekvaliteten på videoen er helt grei, og siden kameraet har innebygd høyttaler og videoutgang blir videofunksjonaliteten faktisk blant de bedre. Vi har lagt ut en videosnutt i galleriet.

Bildevisning og overføring

Se flere produktbilder av Kodak LS443 i galleriet.

Kameraet har en egen "review"-knapp, slik at man raskt og enkelt kan se på bildene man har tatt. Først får man se et bilde med dårlig oppløsning, og etter noen sekunder ser man bildet skarpere. Etter min smak er ventetiden her litt lang.

Hvis man skal zoome inn i bildet tar dette lang tid, og man må inn i menyen for å få til dette. Kodak burde benytte seg av zoom-knappene i stedet, men disse håndterer kun objektivet - også i visningsmodus.

Man har ikke mulighet for å se avanserte opptaksdata eller histogram på kameraet.

Stort pluss for at bildene blir automatisk rotert inne i kameraet, man slipper å gjøre dette i bildebehandlingsprogram. Pluss også for at det er egen slette-knapp slik at man raskt og enkelt kan slette et eller alle bilder.

Kameraet støtter dessverre ikke Mass Storage Device standarden, kun PTP (Picture Transfer Protocol). Man kan derfor ikke bruke kameraet som en harddisk i nyere operativsystemer.

USB-kabelen kan kobles til både dockingstasjonen eller direkte i kameraet. Hvis man har benyttet seg av det interne minnet kan man ikke bruke kortleser, men er avhengig av å ha USB-kabelen tilgjengelig.

En stor ulempe er at Kodak ikke har fortløpende nummerering av filene, man risikerer altså å overskrive gamle filer hvis man ikke benytter seg av Kodaks programvare.

Hurtighet

Bilde tatt med Kodak LS443.
Klikk på bildet for å komme til galleriet.

Hvor raskt et kamera fungerer er svært viktig for helhetsopplevelsen av et kamera. Hvis man trykker på utløserknappen forventer man at bildet tas umiddelbart, og ikke tre sekunder etterpå.

Kodak LS443 er blant de tregere til å bli klare til fotografering, i snitt tok det 5.88 sekunder fra jeg skrudde det på til det første bildet ble tatt. Zoomingen er imidlertid veldig rask, kameraet bruker ca. 1 sekund fra vidvinkel til tele og omvendt. Så rask zooming er imidlertid ikke alltid en fordel.

Autofokusen er som tidligere nevnt treg. På teleinnstilling bruker kameraet nesten 1.5 sekunder på å ta bildet fra man trykker på utløserknappen, og det meste av dette dreier seg om treghet i fokussystemet.

Hvis man har forhåndsfokusert, tas bildet etter 0.10 sekunder uten blits og 0.11 sekunder med blits. Med blits er utløserforsinkelsen absolutt godkjent, men uten blits er 0.1 sekund for dårlig.

Kameraet er ikke noen racer til å ta mange bilder etter hverandre, jeg klarte å presse inn 3 bilder på 10 sekunder og 10 bilder på et minutt. I snitt over lengre tid klarer kameraet å ta et nytt bilde hvert 6.38 sekund, og det er ikke imponerende. Kameraet blir ikke merkbart tregere med blits, pluss for dette.

LS443 blir ikke særlig raskere med dårligere bildekvalitet, så problemene ligger åpenbart ikke i buffer-eller minnehåndteringen. Kameraet klarer heller ikke å spytte ut flere bilder i snitt i continuous modus, til tross for at de første 3 bildene da går unna på 1.25 sekunder.

Brukervennlighet

Kodak har forsøkt å gjøre LS443 til et meget brukervennlig kamera. Menyer, knapper og funksjonalitet tyder på dette. Dessverre har ikke Kodak fulgt opp dette like godt på LCD-skjerm og hurtighet, som også er svært viktige momenter i en brukervennlighetsvurdering.

Alt i alt er det mange andre kameraer der ute som er vel så lette å bruke.

Kodak EasyShare LS443   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen