Test

Test av Kodak EasyShare LS420

Konstruksjon

Apparatet er konstruert rundt et chassis basert dels på aluminium og dels på plast. Dette åpner for muligheten til den lekre børstet stål-looken på framsiden og den mer gadget-aktige plast følelsen på baksiden.

Linsa ligger senket ned i en slags grop, og er beskyttet av et lite deksel som med fin presjsjon smetter til side når du skyver av/på-bryteren til side.

En annen form for beskyttelse kommer i form av et stilig oppbevaringsskall, et halvmykt cover med glidelåslukking. Et lite irritasjonsmoment er dog at en av knappene på kameraet stikker så langt ut at den går ut og inn og lager klikkelyder i skjellet. Det må også sies at det avlange formatet på kameraet faktisk gjør at det ligger bedre i hånda en mange andre kamera jeg har testet. Lengden gjør også at du kan bruke begge hender for stødigere bilder.

Baksiden av apparatet innehar en logisk og grei navigering

Funksjoner/tilbehør

LS420 er et enkelt kamera med enkle, men gode funksjoner. Via menyen har du svært liten påvirkning på bildet - kun valg av stor eller liten oppløsning. De største variasjonsmulighetene ligger faktisk i blitsknappen. Denne har følgende muligheter: auto blits (standard), blits av, fyll-blits (alltid på), night shot (lengre lukkertid), og til slutt røde øyne-reduksjon (blitser to ganger for å forminske pupiller). Mulighet for å overstyre blitsen samt night shot er nok det som redder dette kameraet for å være et helautomatisk kamera du mister kontrollen over.

Du kan også spille inn film i quicktime-format med ubegrenset lengde, noe som er interessant for deg som vurderer å kjøpe f.eks et 128 MB minnekort for å supplere de 8 MB som er innebygget. Det som desverre er et stort minus er at du ikke kan låse eksponering/fokus/hvitbalanse ved et lett trykk på utløseren slik det burde. Dermed mister man den enkle, men geniale måten å overstyre automatikken på. Dette fører dessverre til at kameraet blir ganske uaktuellt for de som krever litt kontroll.

Videofunksjon er noe som stadig blir vanligere, ettersom trenden med å blande video og stillbilder i ett apparat gjør seg gjeldende. LS420 lager quicktime-filer på opptil 320x240 piksler, ca. 19 bilder i sekundet. Quicktime har den fordelen at bildet ikke blir nevneverdig forringet, samt at det er lettere å spole eller hente ut enkeltbilder fra filmen. Problemet med filmene er at LS420 måler lyset i alt for store trinn, slik at nivået hopper fram og tilbake og lager blaff i filmen. Både video og stillbilder kan vises på TV-skjermen, men opplevelsen blir forringet fordi bildet blir strukket (interpolert) på en stygg måte, slik at bildene også fremstår dårligere pga. dette, spesielt videobildene.

Brukervennlighet

Det mest forløsende med Kodak LS420 er at det er svært enkelt å bruke. Dette er et kamera som også de som ikke er racere på teknikk burde klare å beherske. Enkel, kjent symbolikk og en liten joystick gjør at en lett finner fram i det lille som er av menyer. Kameraet egner seg til gjengjeld dårligere til de mer krevende brukerne, da treg maskinvare kan gjøre bruken frustrerende for de som er kjappere med joystick'en. Spesiellt selvutløseren er et irriterende moment, da man må regne med å ha god tid for å sette opp dette for hvert eneste bilde.

Utover dette har kameraet normal reaksjonstid, ca. to sekunder trengs for å bli klar til nytt bilde, noe lenger med blits. Men siden både fokus og blender er fast, og det ikke er noen motor som skal jobbe med linser, burde dette gått enda kjappere. Et trivelig tiltak fra Kodak er docking-stasjonene som de leverer kameraene sine med. Denne sørger både for lading og overføring til PC, dermed slipper man plugging av kabler hele tiden. Et trykk på docking-knappen, og du får opp en egen drive i filbehandleren og kan kopiere bildene etter eget ønske, eller hente den inn via medfølgende programvare. Kameraet har 8 MB innebygget minne, noe som gjør at man kan ikke fysisk trenger å bytte mellom ulike minnekort dersom man kjøper et til. Disse 8 MB høres kanskje ikke så mye ut, men de holder til ca. 20 bilder i den beste kvaliteten.

Medfølgende programvare

Denne jakken er et eksempel på gode fargenyanser. (Klikk for større)

Programvaren bar gjennomgående preg av å være enkel å installere og bruke. Når du setter kameraet i dockingen får du opp en egen drive som du fritt kan kopiere bilder til og fra. Kodak picture software er et program som er svært enkelt å forstå, og som har de elementære funksjonene du trenger for å redigere bilder, f.eks beskjæring, rotering, samt epost-funksjon og en brukbar funksjon for å fjerne røde øyne på bilder. Du får også med et album-program som simulerer et digitalt album, noe jeg ikke så særlig nytteverdi i, det er mye bedre å bare kikke på bildene med explorer, Acdsee eller annet visningsprogram. Et stort minus med programmene er at de er laget i et Macromedia høynivåspråk, slik at du antakelig må ha minst 1 Ghz prosessor for å oppnå skikkelig kontroll og effektiv bruk av programmene. På min to år gamle 500mhz henger ting så mye igjen at du føler du er i en nettbrowser via treg oppkobling.

Billedkvalitet

Selv om kameraet er lekkert designet og enkelt i bruk, betyr det ikke nødvendigvis at billedkvaliteten har tilsvarende standard. Jeg tok bilder med og uten blits og testet ulike situasjoner. Ettersom fokusen er fast, hadde det ingen stor hensikt å teste denne. Ellers er dette er de gjennomgående inntrykkene jeg fikk fra kameraet:

Farger og hvitbalanse

Fargegjengivelsen er relativt god. Hvitbalansemålingen er presis, og fargene gjengis nøyaktig og nyansert. Jakken på bildet over er et eksempel på hvordan små nyanseforskjeller kan skildres detaljrikt og levende. Et lite minus er at lilla fargetoner nok tolkes for mørkt i apparatet, og blir nesten oppfattet som sort (se bildet under).

Test av fargespekter: Litt ujevn og mørk på de lilla partiene, og noe oppstykket rundt det gule. Ellers til dels mettet og nyansert.

Støy

Noe støy eksisterer, men nivået er ganske lavt og gjør seg kun gjeldende når det er dårlig lys eller du bruker nattfoto. Et større problem er de "flisete" kontrastene som kan oppstå i fargeflater. Enkelte piksler ser ut til å være mye mørkere enn de skal, et fenonen som man oftest bare ser på de aller billigste kameraene. Problemet er bare et problem på den største oppløsningen (1752x1168).

Lysmåling

Eksempel på dårlig lysmåling: isoporembalasje som blir overeksponert. (Klikk for større)

Et svakt punkt. Mange av bildene bærer preg at betydelige elementer i bildet blir overeksponerte uten grunn, som denne isoporembalasjen, som mister mye av sin form. Det er dels på grunn av slett lysmåling og dels på grunn av manglende mulighet for menneskelig kontroll over lysmålingen som gjør at denne mister sin form.

Blits

Blitsen fungerer som den skal. Passer man på å følge områdeanvisningen fra 0,8 til 2,5 meter til motivet får man god belysning av disse. Testbilde for blits.

Konklusjon

Kodak LS420 har et meget lekkert design, selv om det kanskje blir litt harry på baksiden med det pulserende fargelyset. Betjeningen er enkel å forstå, og har du brukt et digitalkamera før er dette kameraet selvforklarende. Det er dessverre nesten umulig å påvirke automatikken, så dette er kun et apparat for "knipseren" som ikke har et bevisst forhold til fototeknikk. Fargene er gode og som regel rett målt, men enkelte deler av bildet kan lett bli feileksponert pga. dårlig lysmåling. Kameraet er langt mindre avansert enn f.eks Canon Ixus, men klarer du deg uten manuell kontroll og med litt dårligere billedkvalitet, burde Kodak LS420 være et bra og billig alternativ.

Karakterer (1=Elendig, 10=Suverent)
Byggekvalitet 8
Funksjonalitet 8
Medfølgende utstyr og programvare 7
Brukervennlighet 9
Bildekvalitet 7
Verdi for pengene 7
Totalkarakter 8

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet vårt!

Linker:

Kodak EasyShare LS420   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen