Test

Test av Kodak EasyShare DX6490

Innledning

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

Kodak har de siste årene lagt vekten på svært enkle kameraer. Derfor ble vi overrasket da produsenten lanserte DX6490 tidligere i år. På papiret ser da også kameraet svært spennende ut, så vi var spente på hvor godt det ville virke i praksis.

Bundle

Kameraet leveres med oppladbart batteri, batterilader, USB-kabel, videokabel, nakkestropp, Kodak Easyshare programvare samt norsk og engelsk manual på CD-ROM. Det følger også med et innlegg som man kan bruke for å sette kameraet på en dockingstasjon, som kan kjøpes som ekstrautstyr.

Det følger ikke med minnekort, men det er innebygd 16 MB minne i kameraet. Vi anbefaler at man kjøper et ekstra SD-minnekort på minst 128 MB. Det kan også være en ide å kjøpe et etui.

Batteri

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

Det oppladbare batteriet er lite, men yter hele 1700 mAh. Det gjør batteriet til et av de kraftigste på markedet.

Ikke overraskende klarte kameraet seg bra gjennom batteritesten, vi endte opp med hele 1371 bilder. Dette er det tredje beste resultatet vi har fått på kompakte digitalkameraer.

En komplett oversikt over resultatene på batteritestene våre finnes her.

Kamerahus

Selve kamerahuset er laget i matt, sort "metallic" plast. På toppen av kameraet er det pyntet opp med et stykke sølvglinsende plast, og på grepet er det lagt inn sort gummi som gjør det mer behagelig å holde kameraet.

På et såpass stort kamera kan det være en god ide å ha et grep, men på dette kameraet er utformingen av grepet dårlig. Grepet er for nære objektivet, og med mindre man har fingre som er tynnere enn 0.5 cm vil man ikke kunne bruke grepet skikkelig. Jeg fant det direkte ubehagelig å holde kameraet.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

I høyre nedre hjørne bak på kameraet er det også en spiss som "skjærer" seg inn i huden når man holder kameraet. Dette vil bare være sjenerende når man holder kameraet svært lenge av gangen, men burde likevel vært unødvendig, da spissen utelukkende ser ut til å ha en pyntefunksjon.

På venstre side av kameraet finnes diverse utganger, og disse er dekket av store gummideksler. USB-kontakten er litt uheldig plassert under det største av gummidekslene; man er nødt til å brekke dekslet kraftig opp, og med tiden frykter jeg at dekslet kan falle av.

Både dekslet til batteriet, dekslet til minnekortet og den oppsprettbare blitsen gir en "billig" følelse. Det samme gjør zoom-knappen. Hvis man behandler kameraet pent vil disse delene sikkert holde ut kameraets levetid, men "luksusfølelsen" man får når man kjøper enkelte av konkurrentenes kameraer kan man bare glemme hvis man kjøper dette Kodak-kameraet.

Stativfestet er i metall, men er malplassert. Stativfestet er ikke sentrert i forhold til objektivet, og det er i veien for batteriluken.

Vi målte kamerahuset til 10.5 (B) x 8.7 (D) x 8.05 (H) cm. Under fotografering veier kameraet 414 gram. Alle disse tallene avviker fra Kodaks offisielle tall, men produsentene har en tendens til å måle kameraene slik at tallene blir "best case".

Optikk

Kameraet er utstyrt med et "Schneider-Kreuznach Variogon" objektiv med hele 10x optisk zoom. Schneider-Kreuznach er for mange et merkenavn på linje med Leica og Carl Zeiss når det gjelder optikk, men vi syntes at objektivet var mistenkelig likt det Olympus bruker i sine C-740 og C-750 kameraer. På Olympus-kameraene kalles objektivet "Olympus".

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

Hvem som egentlig har laget objektivet vet jeg ikke, men noen påstår at objektivet egentlig er laget av Tamron.

Uansett er det et imponerende objektiv det er snakk om. Brennvidden tilsvarer hele 38-380 mm. 25-250 mm ville imidlertid vært mye bedre, 38 mm er en for svak vidvinkel etter min mening.

Lysstyrken er relativt god, med største blender F2.8 på vidvinkel, F3.7 på tele. Objektivet er meget presist, vi kunne telle hele 48 brennvidder. Zooming fra full vidvinkel til tele eller omvendt tar litt over to sekunder.

Objektivet beveger seg ikke under zooming eller fokusering, noe som letter bruken av tilleggsfiltre. Kodak har ikke offentliggjort noen mulighet for å sette på ekstra linser på kameraet, men trolig vil Olympus sine linser for ekstra vidvinkel, tele og makro passe.

På andre Kodak-kameraer jeg har prøvd har man alltid kunnet bruke zoom-knappene, selv om man f.eks. ser på bildene. Den muligheten har man ikke på DX6490.

Oppstart

Kodak DX6490 er litt raskere klart til fotografering enn mange av konkurrentene. Tabellen under er gjengitt i sekunder:

Fujifilm S5000 HP 850 Kodak DX4900 Kodak DX6490 Kodak LS443 Konica 420 Nikon 5700 Olympus C-750
4.64 5.52 3.7 4.14 5.88 1.28 6.3 5.68
Full oversikt

Vi kunne ikke måle at kameraet ble tregere med blitsen skrudd på. Flott.

Det tar i overkant av 2 sekunder å skru av kameraet. Kameraet venter ikke med å trekke inn objektivet til alle bildene er lagret. Bra.

Betjening

DX6490 har få knapper, men blits, makro og selvutløser kan betjenes direkte med knapper plassert på toppen av kameraet. Fotomodus velges direkte med et eget hjul. Ikonene for hver modus er baklyst; en smart og meget elegant løsning.

Andre funksjoner betjenes fra menyene. Menyene navigeres med en "joystick", en løsning som fungerer greit med litt tilvennelse. Joysticken har ingen funksjon under fotografering; her har Kodak gått glipp av en mulighet til å gjøre flere funksjoner lettere tilgjengelig.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

Menyene til Kodak er slik de har vært i mange år. De er lettfattelige, men dessverre har ikke Kodak forsøkt å kopiere de lure tingene konkurrentene har funnet på i de siste årene.

Menyene er ikke like lettmanøvrerte som de aller beste, man må skrolle mye og man kan ikke se forandringen umiddelbart på innstillinger som hvitbalanse og fargemetning. Man får heller ikke like mye veiledning som på f.eks. HPs kameraer.

Kameraet byr på minimale konfigurasjonsmuligheter. Man kan ikke velge hvilke innstillinger som skal nullstilles når man skrur av kameraet, og man kan ikke programmere sine egne oppsett.

En positiv ting ved menyene er at man kommer tilbake til fotomodus ved å trykke lett på utløserknappen.

Fokusegenskaper

Autofokusen er oppgitt til å fungere fra 60 cm på vidvinkel, 2 meter på tele. I makromodus oppgir Kodak henholdsvis 12 og 120 cm.

Makrofunksjonen er god

Da vi skulle teste nærgrensene fant vi at autofokusen nærmest tilfeldig bestemte seg for om motivet var i fokus eller ikke. Selv om kameraet hele tiden var rettet mot samme objektiv kunne kameraet i det ene øyeblikket mene at det kunne fokusere, mens det i øyeblikket etter mente at fokus ikke kunne oppnås. Enkelte av gangene der kameraet markerte fokus kunne man tydelig se på LCD-skjermen at motivet var uklart.

Man kan derfor ikke stole på kameraets angivelse av autofokus innenfor nærgrensene. Til slutt satt vi igjen med følgende resultater:

vidvinkel: 5 cm
vidvinkel makro: 3.5 cm
tele: 138 cm
tele makro: 89 cm

Vidvinkelresultatet var selvsagt ute av fokus, men de andre resultatene reddet seg på grunn av den store dybdeskarpheten kompakte digitalkameraer har.

Et motiv med 6 cm bredde vil fylle hele bilderuten på beste makroinnstilling. Det er bra.

Som standard fokuserer kameraet i en relativt bred sone, der en klamme angir hvilket fokuspunkt som velges. Klammen blir rød hvis fokus kan oppnås, og forsvinner hvis fokus ikke kan oppnås. I tillegg vises fokus med en grønn/rød ball. Alt i alt en meget bra måte å vise fokus på.

Kameraet har ikke hjelpelampe, og kan dermed ikke fokusere i stummende mørke. Kameraet har imidlertid en ekstern, passiv AF-sensor som har imponerende gode egenskaper i svakt lys. Det skal være veldig mørkt før kameraet ikke kan fokusere.

Kodak DX6340 har en tilsvarende sensor, og på dette kameraet bidrar sensoren til meget rask autofokus. DX6490 er dessverre en ganske annen historie. Tabellen under viser hurtigheten til autofokus angitt i sekunder på henholdsvis vidvinkel og tele:

  Casio EX-Z4 Fujifilm S304 Fujifilm S5000 HP 850 HP 945 Kodak DX6490 Kodak LS443 Olympus C-750
Vidvinkel 0.23 0.47 0.62 1.14 0.45 1.48 1.15 0.93
Tele 0.46 0.68 0.94 0.66 1.69 3.34 1.42 1.17
Full oversikt

Autofokusen er rett og slett den suverent tregeste vi har vært borte i på et seriøst kamera. Kodak er nok klar over problemet, for kameraet er utstyrt med en kontinuerlig fokus som kan korte ned tiden en god del hvis man holder kameraet noen sekunder mot motivet før man skal ta bilde. Denne kontinuerlige fokusen er det ikke mulig å skru av.

Kameraet har ikke manuell fokus eller følgefokus mot bevegelige motiver.

Utløserforsinkelse

Tabellen under viser utløserforsinkelse, angitt i sekunder. Utløserforsinkelsen oppleves som ikke-eksisterende, både med og uten blits. Meget bra.

  HP 850 Fujifilm S304 Fujfilm S5000 Kodak DX6340 Kodak DX6490 Kodak LS633 Olympus C-750
Uten blits 0.00 0.07 0.08 0.03 0.00 0.16 0.00
Med blits 0.14 0.05 0.12 0.04 0.00 0.13 0.08
Anti-røde-øyne   0.54 0.4 0.68 0.59   1.16
Full oversikt

Selvutløser

Kameraet har en selvutløser med 10 sekunders forsinkelse. Man kan ikke velge kortere forsinkelse. På alle Kodak-kameraer vi har testet frem til nå har LCD-skjermen blitt sort så snart man har trykket ned utløserknappen, men Kodak har på DX6490 endelig skjønt at sanntidsvisningen av motivet bør fortsette. Gjenværende tid av forsinkelsen blir dessverre ikke markert på LCD-skjermen, så man må telle blinkene til en liten rød lampe foran på kameraet for å vite når blir blir tatt. Skal man ta flere bilder med selvutløser må den skrus på for hvert bilde.

LCD-skjerm og søker

LCD-skjermen er på hele 2.2 tommer, og dermed blant markedets største. Skjermen er meget detaljert, med hele 153 000 piksler.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

Dessverre mangler skjermen antirefleksbelegg, så i sollys kan skjermen være vanskelig å bruke. I svakt lys er den imidlertid blant de bedre vi har sett; og her har Kodak en smart løsning. For at ikke skjermen skal oppleves som grumsete i svakt lys, når det benyttes kraftig signalforsterking, blir bildet sort/hvitt.

Dette fungerer fint, men kameraet er litt tregt til å slå denne funksjonen på og av. Hvis LCD-skjermen er sort/hvit skal det ganske godt lys til før skjermen igjen viser farger.

Skjermen har ganske godt sideinnsyn, både vertikalt og horisontalt. Enda bedre bildekvalitet hvis man ser på skjermen fra en vinkel ville man fått med en vridbar LCD-skjerm, slik enkelte av konkurrentene har.

Skjermen "fryser" ikke under fokusering, og det er derfor mulig å følge bevegelige motiver med LCD-skjermen.

"Black-out"-tiden er dessverre svært lang. Når man tar et bilde blir skjermen sort en god stund, før bildet man har tatt blir vist et øyeblikk. Deretter blir skjermen sort en god stund til, før skjermen igjen er klar til fotografering. Man kan skru av funksjonen som gjør at bildet man har tatt blir vist et kort øyeblikk, og LCD-skjermen er da sort i nesten 2.5 sekunder. Det er alt for mye.

Under fotografering blir det viktigste av informasjon vist, som ISO-verdi, hvitbalanse og eksponeringsverdier. Dette kan man skru av slik av skjermen blir "ren".

Kameraet har også en elektronisk søker, som vil være redningen i kraftig sollys. Denne aktiveres manuelt med en knapp ved siden av søkeren; automatisk aktivering når øyet legges inntil slik som på HPs kameraer ville vært å foretrekke. Den elektroniske søkeren er ganske god, men virker litt mer pikselert enn den vanlige LCD-skjermen. LCD-skjermen og den elektroniske søkeren har den samme informasjonen.

Justering av eksponering

For å påvirke eksponeringen kan man velge mellom de vanlige lysmålingsmetodene; "Multi-pattern", sentrumsdominert måling og spotmåling.

Kameraet har både blenderprioritet, lukkerprioritet og manuell eksponering, men disse er litt kronglete å aktivere. Dette burde vært egne valg på modushjulet.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

I lukkerprioritet kan man velge lukkertider mellom 16 sekunder og 1/1000 sekund. I blenderprioritet kan man velge blendere mellom F2.8/F3.7 og F8. Utvalget av blendere er ganske godt, men det ville ikke gjort noe hvis det også fantes enda mindre blendere.

Justering av eksponeringsverdiene gjøres med et lite hjul foran på grepet, omtrent som man ville gjort det med et speilrefleks. Meget bra, og forholdsvis raskt i bruk. Det tar litt over 2 sekunder å velge den raskeste lukkertiden hvis kameraet i utgangspunktet er stilt inn på den tregeste.

Som regel får man et ganske godt inntrykk av hvordan eksponeringen skal bli på LCD-skjermene til DX6490. Hvis man velger eksponeringskompensasjon kan man tydelig se hvordan bildet blir lysere eller mørkere, og forhåndsvisningen stemmer ganske godt med virkeligheten.

I blender- og lukkerprioritet, vil imidlertid ikke LCD-skjermen holde følge hvis man velger verdier som fører til feileksponering. I slike tilfeller vil i stedet tallene som viser lukkertid eller blenderåpning bli røde. I manuell modus får man i stedet angitt et EV-tall. Dette EV-tallet er grått og lite synlig ved moderate over-og undereksponeringer, men over +/- 2 EV blir tallet rødt. Det er positivt at Kodak kan angi en overeksponering helt til ca. +16 EV, det er vanlig at over-og undereksponering ikke kan vises til mer enn +/- 2 EV. I svært mørke forhold får man dessverre ikke noen EV-angivelse, og man må da eksperimentere seg frem for å få korrekt eksponering.

Det finnes ikke sanntids histogram på kameraet.

I de avanserte opptaksmodiene kan man dessverre ikke velge automatisk ISO. Man kan velge mellom ISO 80, 100, 200, 400 og 800. ISO 800 medfører imidlertid at oppløsningen blir satt til den laveste; en løsning vi også har sett på enkelte Fujifilm-kameraer.

På modushjulet kan man også velge eksponeringsprogrammene sport, portrett og nattmodus.

Justering av bildekvalitet

Dessverre finnes det ikke mulighet til å stille inn oppløsning og kompresjon separat. Kameraet har heller ikke manuell hvitbalanse, og det er bare 3 forhåndsdefinerte hvitbalanseverdier man kan velge mellom. Man kan ikke stille inn fargemetning, kontrast og skarphet. Man kan imidlertid velge "Neutral color" fra menyene, men de fleste vil nok foretrekke den litt mer spenstige fargegjengivelsen kameraet bruker som standard.

Alt i alt må man overlate bildekvaliteten til kameraets automatikk.

Ventetid mellom bilder og seriebilder

Tabellen under viser hvor mange bilder man kan ta på henholdsvis 10 og 60 sekunder. I testingen av Kodak DX6490 er det brukt et 128 MB minnekort fra TwinMos. Bildene er tatt på beste JPEG-kvalitet.

  Casio EX-Z4 Fujifilm S5000 HP 850 HP 945 Kodak DX4900 Kodak DX6340 Kodak DX6490 Kodak
LS633
Olympus C-750
10 sek 5 8 4 5 3 4 5 4 3
60 sek 27 43 8 10 6 12 14 13 11
Full oversikt

Som tabellen viser er ikke Kodak DX6490 noen racer, men det er likevel det raskeste kompaktkameraet fra Kodak vi har prøvd til nå. En positiv ting med DX6490 er at kameraet normalt ikke blir tregere når blitsen skrus på. Hastighetsfordelen enkelte av konkurrentene har blir dermed mindre når det brukes blits.

Merkelig nok blir ikke ytelsen på DX6490 noe særlig bedre hvis man velger lavere oppløsning på bildene. Dette tyder på at det er prosesseringen av bildene, og ikke lagringen til minnekortet som er kameraets flaskehals. Dermed vil det ha liten hensikt å kjøpe et spesielt dyrt og raskt minnekort til kameraet.

Videomodus

Skjermbilde fra videosnutten "Synkrondans"

Kameraet tar opp video i QuickTime-formatet i 320x240 oppløsning. Video tas opp med 24 bilder i sekundet, hvilket er mer enn normalt. Videosnuttene virker derfor mindre "hakkete" enn på mange andre kameraer.

Under filming justeres fokus og eksponering fortløpende, men man kan ikke bruke zoomen. Lengden på videoen er kun begrenset av plassen på minnekortet.

Vi har lagt ut to eksempelvideoer som kan demonstrere bildekvaliteten.

Bildevisning

Rett etter at man har tatt et bilde, blir bildet man har tatt vist et kort øyeblikk. Man kan skru av dette, men ikke velge hvor lenge visningen skal foregå.

Hvis man skal se på bilder etter dette trykker man på en egen "review"-knapp. Bildene dukker raskt opp. Skal man fotografere videre kan man trykke på review-knappen eller utløserknappen. Fint.

Joysticken gjør at man raskt kan bla gjennom bildene man har tatt. Skal man se nærmere på et bilde kan man zoome inn med 2x og 4x forstørrelse. Dette gjøres på en tungvint måte ved å trykke på joysticken. Kodak burde benyttet zoom-knappene til dette, som de fleste andre. Skrollingen rundt i et forstørret bilde foregår relativt raskt og uten kraftig hakking.

Det er litt tungvint å få vist ekstra opptaksinformasjon på bildene, og man kan ikke se histogram.

Et stort pluss for at bildene blir automatisk rotert. Man slipper altså å rotere bildene når man har overført bildene til en datamaskin.

Det finnes ingen redigeringsmuligheter på bildene eller videosnuttene. Enkle redigeringsmuligheter til bildene finnes imidlertid i Kodaks medfølgende EasyShare programvare.

Trykk på bildet for å se flere og større bilder

Kameraet er utstyrt med TV-utgang, slik at man kan se bildene man har tatt direkte på en TV.

Kameraet har innebygd høyttaler, slik at man kan høre på filmsnuttene man har tatt opp. Man kan imidlertid ikke legge lydopptak til bilder i ettertid, og kameraet har ikke diktafon-funksjon. Man kan kopiere et bilde frem og tilbake mellom minnekortet og det innebygde minnet.

Overføring

Filoverføring skjer via USB-grensesnittet. Dessverre fungerer ikke kameraet som en masselagringsenhet, men hvis operativsystemet støtter PTP-standarden blir filoverføring likevel enkelt. Man kan dessverre ikke flytte filer tilbake til kameraet.

Vi målte filoverføringshastigheten til 0.58 MB per sekund, hvilket er ganske normalt.

Stabilitet

Flere bilder har blitt helt ødelagt

Akamera.no har opplevd store stabilitetsproblemer med det testeksemplaret vi fikk låne. Et bilde ble helt rødt, mens 5 andre bilder ble helt ødelagt og ikke inneholdt informasjon overhodet.

Flere ganger nektet også kameraet å skru seg på; og vi har også opplevd flere ganger at kameraet ikke ville la seg skru av.

Kameraet klarte også å kortslutte et 256 MB Sandisk Ultra minnekort. Dette kortet ble helt ødelagt.

Kodak sier at de ikke kjenner til liknende tilfeller, så vi får anta at disse problemene kun gjelder dette ene eksemplaret. Hvis andre opplever problemer med kameraet er det fint om dere kan ta opp dette i forumet.

Kodak EasyShare DX6490   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen