Test

Test av Kodak DX6340

I bruk

Kodak DX6340 har høy plastfaktor, og er ikke på langt nær så elegant som Kodak LS633 som vi testet nylig. Kameraet er "middels" stort, og passer fint i de fleste jakkelommer.

Kameraet har 4x optisk zoom tilsvarende 36-144 mm., et meget attraktivt zoom-område. Kameraet er utstyrt med en bildebrikke med 3 Megapiksler.

Som vanlig er Kodaks kameraer meget enkle i bruk. Målgruppen er åpenbart fremdeles "vanlige folk", f.eks. familier. Det beste med Kodaks nyere kameraer er at bilder tatt vertikalt blir snudd automatisk, slik at man slipper å snu bildene senere på en datamaskin.

Man har knapper for de viktigste funksjonene, og i menyene får man ytterligere valgmuligheter. Menyene har svært store ikoner og stor skrift, noe som bør passe svaksynte bra. Imidlertid gjør dette at man får mindre oversikt over hele menyen, og sammen med en litt kronglete "joystick" gjør dette at menynavigeringen ikke er blant de beste.

Trykk på bildet for å se flere produktbilder i galleriet.

Avanserte fotografer vil sette pris på mulighetene for blenderprioritet og lukkerprioritet. Dette er gjort på en ganske så smart måte, men vi skulle gjerne sett enda mindre blendere på vidvinkel og mulighet for lengre lukkertider enn 1/8 sekund på blenderprioritet. DX6340 kan derfor ikke konkurrere med kameraer som Canon PowerShot G3 når det gjelder avansert funksjonalitet. Vi savner også mulighet for å stille inn manuell hvitbalanse, men målgruppa for kameraet vil kanskje ikke bruke slik funksjonalitet uansett.

Det største ankepunktet mot Kodaks kameraer tidligere har vært LCD-skjermen. Det er gledelig å se at Kodak har skjerpet seg. Skjermen er på 1.8 tommer og relativt detaljert. I svakt lys fungerer den mye bedre enn på tidligere modeller, og sideinnsynet er bra. LCD-skjermen har dessverre ikke et skikkelig antirefleks-belegg, så hvis sollys reflekteres direkte på skjermen ser man ingenting. Kodak burde også korte ned tiden LCD-skjermen er sort etter at et bilde er tatt.

Utsnitt av løvetann tatt med makrofunksjonen til DX6340. Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet.

Autofokusen til kameraet imponerer veldig. DX6340 har den nest raskeste autofokusen vi har testet på noe kompaktkamera (bare Casio Exilim EX-Z3 er bedre), og fokusegenskapene i svakt lys danker ut selv det profesjonelle speilreflekset Canon EOS 10D !!! Kameraet har også fått en helt tilfredsstillende makromodus der man kan fokusere inntil 10 cm. på vidvinkel og 25 cm. på tele.

Det følger ikke med oppladbare batterier eller lader, og dette bør skaffes i tillegg. Hvis man kjøper en dockingstasjon følger det med oppladbare batterier på kjøpet. Vi klarte å presse 895 bilder ut av kameraet i batteritesten vår med batteriene som fulgte med dockingstasjonen. Det er imponerende.

DX6340 kunne med fordel vært litt raskere å skru på, men ellers er kameraet raskt nok for normalt bruk. Utløserforsinkelsen er meget liten, selv med blits. Bilde-til-bilde ventetiden er gjennomsnittlig uten blits, men kameraet imponerer ved å være like raskt med blits.

En detaljert gjennomgang av kameraet i bruk finnes her.

En detaljert gjennomgang av hurtigheten til kameraet finnes her.

Bilde tatt med DX6340.
Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet

Bildekvalitet

3 Megapikslers oppløsning er mer enn nok til å ta bilder i 10x15 cm. formatet. Et problem med de fleste andre digitale kameraer er at man må beskjære bildene før man sender inn bildene til "fremkalling". Med Kodaks kameraer velger man i stedet at man skal ta bilder i 3:2 formatet før man tar bildet. Smart.

Kodak har ganske aggressiv støyfjerning på bildene, og dette går ut over mulighetene man har til å forstørre bildene til stort format. Vår vurdering er derfor at man ikke kan forstørre bildene tatt med DX6340 like mye som på de aller beste kameraene med 3 Megapiksler.

Fargegjengivelsen er meget god, og på enkelte bilder er fargene sterkere enn på konkurrentene. Dette ser flott ut, men fotoamatører med skyhøye krav til bildekvalitet vil kanskje rynke på nesen over at Kodak "pynter" på virkeligheten.

DX6340 eksponerer ofte noe annerledes enn konkurrentene, ofte med hell. I motiver med kraftige høylys skulle vi imidlertid ønske at kameraet eksponerte litt svakere, på denne måten kunne utbrente høylys vært unngått.

En detaljert gjennomgang av bildekvaliteten til kameraet finnes her.

Konklusjon

Alt i alt er vi positivt overrasket over Kodaks nyeste kamera. Kodak DX6340 er det beste Kodak-kameraet vi har prøvd til nå. Autofokusen er blant de beste på markedet, og overgår mange av konkurrentenes toppmodeller til mange ganger prisen.

Det kraftige zoom-objektivet med 4x optisk zoom og mulighetene for blenderprioritet og lukkerprioritet setter prikken over i-en.

Hvis målet er mindre papirbilder er kameraet blant de aller beste kjøpene man kan gjøre. Man vil da få flotte bilder med fine farger.

Avanserte fotoamatører og fotografer som ønsker større forstørrelser bør imidlertid se på andre alternativer. Synd at Kodak per i dag ikke ser ut til å satse på kameraer i høyere prisklasser.

På de neste sidene vil vi mer detaljert gå gjennom kameraet i bruk, hurtighet, bildekvalitet mv.

 

 • 4x optisk zoom, 36-144 mm.
 • Meget god batterikapasitet
 • Lynrask utløser med blits
 • Imponerende autofokus, også i mørket
 • Automatisk rotasjon av bildene
 • Lukkerprioritet og blenderprioritet
 • 3:2 format og "Kodak Colors"
 • LCD-skjerm ikke blant de beste
 • Ikke medfølgende oppladbare batterier
 • Kraftig støyfjerning av mye støy
 • Tendens til å overeksponere
 • Treg til å ta mange bilder etter hverandre
 • Dårlig selvutløserfunksjonalitet
 • Plastikk-følelse

Spørsmål? Tilbakemeldinger?
Diskutèr artikkelen i forumet.

Kodak EasyShare DX6340   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen