Test

Test av JVC GR-DX57Se flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

JVC GR-DX57 er rett og slett et sinnssvakt stilig kamera. Det er veldig lite og kompakt, og utformingen er strømlinjeformet og lekker. Den svarte delen av kamerahuset er skinnende blank som en nylakkert bil, og den matte, grå plasten ser ut som børstet stål.

Prisguiden:
Billigste priser
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Dessuten er byggekvaliteten overraskende god på dette kameraet. Kamerahuset er veldig tett og så godt som lydløst når man rister på det. Både stativfestet og festet til håndremmen er i metall, og alle kontakter og innganger er dekket til ordentlig.

Når videokameraer blir så små som dette, har det ofte negativ innvirkning på ergonomien. DX57 er derimot ikke så ille. Takket være en liten rille på toppen av kameraet får man et godt grep rundt det lille kamerahuset, og pekefingeren og tommelen faller naturlig rett på zoom- og opptaksknappene.

Det eneste problemet er at kameraet nesten er smalere enn hånden min, sånn at lillefingeren av og til glir unna og havner foran linsen. Ellers er dette stort sett et fantastisk stilig kamera, men siden det er så lite er det ganske vanskelig å holde det stødig.

Skjerm og søker

Vurdering:

Skjermen på JVC GR-DX57 er 3 tommer stor. Faktisk er JVC de eneste som lager så store skjermer på kameraer i lommeformat. For at skjermen skal få plass på det lille kameraet, er den festet på høykant. Dette gjør at man må brette skjermen oppover for å få den ut, og deretter vri den 90 grader for å kunne bruke den mens man filmer. Litt rart i starten, men det er i grunn snakk om en vanesak.

Oppløsningen på skjermen er helt grei. Skjermen er utstyrt med antirefleksbelegg, og fungerer bra selv i sterkt solskinn. Til gjengjeld er den veldig utsatt for fingermerker, og den skifter litt farge når man beskuer den fra siden.

Se flere og større bilder i prisguiden

Noe JVC tydeligvis ikke har lagt så mye vekt på, er søkeren på kameraet. Jeg kunne godt tenkt meg en søker som var mulig å vippe oppover, slik at jeg kunne stått med bøyd hode og tittet ned i kameraet når jeg filmet. I stedet er jeg nødt til å holde kameraet rett foran ansiktet, og siden kameraet er så lite føles dette ganske klønete og unaturlig.

Jeg antar at søkeren er slik som den er for at kameraet skal være så lite som mulig. Uansett er vel dette et typisk kamera man bare ikke gidder å bruke søkeren på.

Optikk

Vurdering:

JVC GR-DX kan57 se ut som et typisk middelmådig kamera som er pakket inn i et fancy kamerahus, men det viser seg å være mer bak den vakre fasaden enn man skulle tro. DX57 har fått tildelt et særdeles lyssterkt, objektiv med asfæriske linseelementer. Største blender er på F/1.2! JVC er faktisk for øyeblikket den eneste produsenten som leverer videokameraer med så store blenderåpninger.

Den optiske zoomen er på 12x, og korteste vidvinkel er 44mm. Den digitale zoomen er på 700x, hvilket betyr at det optiske bildet blir forstørret rundt 58 ganger digitalt, og som forventet gir ikke dette noe særlig bra resultat.

Korteste vidvinkel, lengste tele, delvis digital zoom og maksimal digital zoom.

Tross det asfæriske objektivet sliter kameraet litt med kromatisk abberasjon til tider, noe som antagelig kommer av den store blenderåpningen. Ellers er jeg svært fornøyd med kameraets optikk.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Bortsett fra strømbryteren og zoom-knappen, befinner alle knappene på DX57 seg på baksiden av kameraet. Hvis jeg anstrenger meg litt, klarer jeg å nå alle disse med tommelen, og kameraet kan dermed styres med én hånd.

Menyen på DX57 er veldig enkel og grei, og har et fint grafisk grensesnitt. Ingen funksjoner ligger mer enn én undermeny unna, selv om man til tider må bla ganske langt. Derfor kunne jeg godt tenkt meg en form for hjul eller ratt å rulle på istedet for å måtte bla med knappene. Det går an å holde disse inne, men det tar svært lang tid før markøren begynner å flytte seg, og responsen er relativt dårlig dersom man forsøker å stresse kameraet ved å trykke gjentatte ganger veldig fort.

Det finnes også et automatisk modus for dem som er mest opptatt av bare å filme, uten å trenge å ofre en tanke på innstillinger og den slags.

Funksjoner

Vurdering:

Dette søte lille kameraet imponerer til stadighet. Funksjonene på DX57 gir full kontroll over det meste som har med eksponering å gjøre. Man kan sette lukkertider ned til 1/4000 sekund, velge forskjellige motivprogrammer, velge manuell eller ferdigdefinert hvitbalanse, og justere eller låse blenderen.

DX57 kan også by på både digitale og analoge inn- og utganger, og har dessuten inngang til ekstern mikrofon og USB-utgang for webkamera-funksjon.

Batteri

Batteriet på DX57 er ca en halv centimeter tykt og omtrent like bredt som et kreditkort. Det er festet på samme side av kamerahuset som håndremmen, slik at det blir gjemt på innsiden av hånden min når jeg filmer. En uvanlig, men elegant løsning som gjør at batteriet ikke ødelegger den fine utformingen på kameraet.

Batteriets gjenværende levetid blir indikert av et tredelt batteri-ikon. Dette kan altså bare fortelle oss om det er "ganske mye", "sånn passe" eller "ganske lite" batteri igjen. Her kunne JVC lært av for eksempel Sony sine kameraer som til en hver tid forteller hvor mange minutter batteriet har igjen.

I vår test klarte batteriet seg i 1 time, 27 minutter og 54 sekunder.

Canon MV750i 01:37:25
JVC GR-D53 01:30:37
JVC GR-DX57 01:27:54
Sony DCR-HC85 01:13:44

Hurtighet

Foruten en litt treg meny, er GR-DX57 generelt sett et raskt kamera. Gjennomsnittlig oppstartstid ble målt til 2.72 sekunder.

JVC GR-DX57 2.72
JVC GR-D53 2.80
Canon MV750i 3.29
Sony DCR-HC85 4.60

 

JVC GR-DX57   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen