Test

Test av JVC GR-D53 og Canon MV750iSe flere og større bilder i prisguiden

Kamerahus

Vurdering:

Prisguiden:
Billigste priser
Prishistorikk
Produktbilder
Spesifikasjoner

Halve JVC GR-D53 er dekket i grå hardplast, og resten i sølvglinsende plast i to nyanser. Tross all plasten virker kameraet svært kompakt og solid. Stativfestet under er laget i metall og festet skikkelig til kamerahuset via en metallplate.

Det jeg ikke liker er at videoutgangen og strømkontakten ikke er tildekket på noen som helst måte. S-video-, USB- og DV-kontaktene er heller ikke helt beskyttet, men disse er i hvert fall gjemt bak LCD-skjermen.

GR-D53 er et relativt lite kamera, med det virker allikevel noe klumpete. Det slo meg straks at bredden på kamerahuset er noe stor i forhold til høyden og lengden. Dette har også sin innvirkning på ergonomien. Håndremmen er nemlig plassert veldig langt nede, og i begynnelsen slet jeg derfor en del med at kameraet veltet vekk fra hånden min. Dette var spesielt anstrengende når jeg skulle anvende zoomen.

Optikk

Vurdering:

GR-D53 er utrustet med en 16x optisk zoom. Dette er for all del ikke dårlig, men heller ikke noe ekstraordinært i disse dager. Dette virker det som om JVC er klar over, og de har derfor slengt på en 700x digital zoom. Det vil si at der den optiske zoomen slutter, kan den digitale ta over og forstørre hvert enkelt bildepunkt opptil 44 ganger. Et lite stykke fungerer dette nokså greit, men mot slutten blir alt bare grøtete og totalt utydelig.

Klikk på bildene for å se større utgaver.

Ovenfor fra venstre ser vi bilder fra kameraet uten zoom, med maksimal optisk zoom, litt digital zoom og full digital zoom.

Skjerm og søker

Vurdering:

Da den nye kamera-serien ble lansert, skrøt JVC av en ny teknologi som gjorde at LCD-skjermene skulle være mye bedre rustet mot sollys enn vanlige LCD-skjermer. Dette måtte vi selvsagt teste, og i en sammenligning mot Canon MV750i viste det seg at GR-D53 faktisk klarte seg utrolig mye bedre enn konkurrenten. Sol og skarpt lys er så godt som ingen hindring for å bruke skjermen når du filmer.

Se flere og større bilder i prisguiden

For at skjermen skal være "immun" mot sollys, er den paradoksalt nok blankere enn vanlige skjermer. Når skjermen er skrudd av går det an å speile seg i den, til motsetning fra vanlige LCD-skjermer som pleier å være ganske matte. Dette fører ikke bare med seg fordeler.

Jeg fant veldig raskt ut at skjermen er uhyre utsatt for fettflekker og støv. Ikke bare sjenerer dette mer her enn på andre skjermer, men det er også verre å tørke vekk. Da jeg prøvde å tørke skjermen med genseren, gjorde dette bare vondt verre, og jeg fikk den ikke ordentlig ren før jeg til slutt tok i bruk en mikrofiberklut.

Ellers er skjermen god og detaljert, og det er lite å sette fingeren på her. Riktig nok er den ikke så detaljert at man kan avgjøre med hundre prosents sikkerhet at motivet er i fokus, men det er vel omtrent slik det pleier å være.

Det jeg er minst fornøyd med er søkeren. Når man titter gjennom søkeren, er bildet veldig fjernt og lite, og oppløsningen virker dårligere enn på skjermen. Søkeren kan heller ikke vippes opp slik at man kan titte ned i kameraet mens man filmer.

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

JVC GR-D53 er særdeles lett og greit å bruke. Ved tommelen, på siden av opptaks-knappen, sitter hovedbryteren. Denne kan stilles til Off, Play, A eller M.

A er logisk nok det automatiske moduset, der alle innstillinger og funksjoner blir stilt inn av kameraet. Det eneste du trenger å bry deg om er å sikte og skyte, og eventuelt å zoome.

I det manuelle moduset, M, får du tilgang til du forskjellige valgene og innstillingene i menyen. Denne menyen er svært oversiktelig og selvforklarende med et pent grafisk utseende.

For å komme inn på menyen trykker man inn et hjul oppe ved zoom-knappen, og for å navigere triller man hjulet opp eller ned, og deretter trykker man inn hjulet på nytt når man skal foreta valg. Svært enkelt.

Dette kameraet er ikke overlesset med utallige "tøffe" funksjoner som enkelte andre kameraer er, og dette setter jeg pris på. At utvalget av funksjoner er noe redusert, gjør at man lettere finner frem til de funksjonene man faktisk kan komme til å trenge.

Funksjoner

Vurdering:

Som sagt er det ikke så veldig mange funksjoner på GR-D53, men de funksjonene som er igjen er til gjengjeld stort sett funksjoner man har bruk for. Man har full kontroll over hvitbalanse og eksponering, og man kan velge mellom en rekke ferdigdefinerte motivprogrammer.

Kameraet er utstyrt med både digital og analog inngang. Dette er veldig nyttig hvis du for eksempel skal spille ferdigredigert materiale tilbake til kassett.

Dessverre har ikke kameraet inngang til ekstern mikrofon. men det virker i hvert fall som om JVC innser selv at dette er et problem - i menyen finnes det en funksjon som heter windcut. Denne skal redusere støy i situasjoner der det blåser direkte inn på mikrofonen. Tanken bak var god, men da jeg testet det ut klarte jeg ikke å finne et eneste tilflelle hvor dette faktisk virket.

JVC GR-D53   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen