Test

Test av Intel Centrino (Pentium –M)

Hittil har prosessorer for bærbare PC-er vært prosessorer som har kun blitt tilpasset ved hjelp av strømsparingsinstrukser for å redusere effektforbruket. De har med andre ord ikke vært designet for å bli benyttet i bærbare. Å tilpasse en prosessor slik at den kan benyttes i bærbare høres fryktelig enkelt ut men for Intel og AMD koster en slik arkitekturomlegging mange penger. Dette er en av hovedårsakene til at såkalte mobile prosessorer koster mer enn vanlige prosessorer som man finner i stasjonære PC-er.

En av hovedårsak til den store oppblomstringen av bærbare med skrivebordsprosessorer i det siste har nemlig vært pris og minimale forskjeller mellom mobile og ordinære prosessorer. Man har vært i stand til å bruke vanlige skrivebordsprosessorer i bærbare før -- men begrensningen av en slik type bruk har vært langt større enn det den er i dag. Takket være finere produksjonsteknologien er man i stand til å bruke skrivebordsprosessorer i bærbare PC-er i større grad enn før. Dette har helt klart ført til billigere og kraftigere bærbare PC-er. Ulempene ved bruk av skrivebordsprosessorer i bærbare har da vært støy og vekt. To faktorer som har mye å si når man skal konstruere bærbare PC-er.

Intels oppdagelse

Intel oppdaget for noen år siden at en slik ”tilpasningsløsning” av prosessorer for bærbare ville nå sin begrensning om ikke så altfor lenge. Transmeta hadde på dette tidspunktet luftet sine ideer om sin Crusoe prosessor. Det sies at det var dette som skulle til for å skyte fart i Intels satsning på det som etter hvert har fått navnet Centrino i dag.

La oss ta en titt på hva som ligger under overflata på Intels Centrino teknologi!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen