Test av HP Scanjet 3570C

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Førsteinntrykket mitt av skanneren var godt. Den er designet med myke, runde kanter og er relativt flat.

Det følger med informasjon om hvordan alt skal settes sammen. Forklaringen er lettfattet og enkel for den uvørne bruker. Installasjonsprogrammet er dessuten på norsk, noe som også gjør alt lettere for nybegynnere. Ved hvert punkt i installasjonsfasen kan brukeren be om hjelp for å forstå hva det egentlig er spørsmål om. Både standard-installasjon og tilpasset installasjon gir de samme spørsmålene.

Standard-innstillingene ved installasjon kunne vært automatisk for nybegynnere. Det ville gjort hele forskjellen fra standard installasjon til tilpasset installasjon. Som et lite pluss trenger ikke maskinen å starte om igjen etter installasjon.

Så var det skanningen
Skannerprogramvaren er også på norsk. Ypperlig for nybegynnere. Alt har forståelig tekst og er lett å bruke. Skanneren er utrustet med fire knapper for enkel og hurtig skanning, skanning til e-post som vedlegg, skanning til web og skanning direkte til utskrift (kopi). De samme valgene møter deg i skannerprogrammet hvis du ikke benytter deg av knappene på skanneren. Uten konfigurasjoner ville skanneren åpne MS Word som e-postprogram på testmaskinen. Word er ikke valgt som standard e-mail program på testmaskinen, men kom opp uansett, med det valgte skannerobjektet som vedlegg. Meget hendig.
Skanneren spør om hva som skannes, om det er objekt på flatskanneren eller om det er i negativ/slideskanneren.
Videre skjer skanningen av prøvebilde uten videre innblanding fra bruker. Så vil skanneren foreslå et skanneområde på objektet, oppløsning, lysstyrke, kontrast og lignende. Om bruker ikke forandrer på noe, så skannes objektet i 200 dpi, noe som er relativt fort og greit for hverdagsskanning. Skanneren kan skanne i opptil 1200 dpi, noe som er mer enn nok for de fleste bruksområder.

Skanneren skryter av å kunne skanne 3d-objekter. Og det stemmer. Det gjør den forbløffende bra.

Testskanning
Testskanning med vanlig papir ga ypperlig resultat. Både fargedybden, lys og kontrast var superbe. Alt fra sorte pennestreker til landskapsbilder ble utmerket skannet. Et lite minus var selvsagt at negativskanneren i lokket på skanneren synes gjennom tynt papir, og at den synes hvis ikke papiret dekker over. Den negativskanneren kunne kanskje vært plassert et annet sted.

Vanlige bilder ble også gjengitt uten feil. Alt kom med (også fysiske feil på bildet). Uklare bilder kunne faktisk manipuleres til å bli litt skarpere.

Negativer derimot var ikke det samme. Noe av testskanningen ga fryktelige resultater. Skjærende farger og fæle streker på tvers av objektet. Negativer var ikke tingen å scanne med høy oppløsning. Resultatene ved lavere oppløsning var i beste fall brukbare, men ikke mer enn det. Synd egentlig. Negativscanner er en god ide.
Skanning av 3d-objekter skjer uten problemer. Dybden i bildet er god. Kua mi har aldri sett så bra ut digitalt.. :)

Enkel test av 3d-scanning

Skanneren tar 3d-objekter helt greit.

Men negativskanneren synes tydelig i bakgrunnen. Det er helt opplagt et minus. Negativskanneren burde vært plassert et annet sted.

Enkel test av fotoscanning

Denne testen på skanning av vanlig fotopapirutskrift viser hvor bra det kan bli. Objektet som er skannet er faktisk forbausende likt.

Dette er skannerens helt klart sterkeste side.

Test av tynt papir

Her er testen av vanlig tynt notatpapir med diverse sorte pennestreker.

Her er det helt tydelig at negativskanneren synes gjennom papiret. (Det er det mørkere feltet i bildet).

Synd at en nyttig funksjon som negativskanner skal være en slik ulempe for en ellers god skanner.

Litt om programmene som følger med
Designet er som skanneren rundt og koselig, rent innbydende for nybegynnere som ønsker brukervennlighet, enkel forståelse og gjenkjennelse hvor de enn er i programmet.
Det er hurtigknapper godt synlig for enkel og hurtig skannerinnstilling for de forskjellige objektene negativ eller vanlig bilde i flatskanneren. Programvaren er som tidligere nevnt på norsk. Og det er nok hjelp å få på de aller fleste steder. Så en nybegynner skulle enkelt finne ut av ting.

Men all denne brukervennligheten rettet mot nye brukere kommer i veien for mer erfarne brukere. All denne trykkingen og tilpassingen sinker effektiviteten ved skanning av en mengde bilder. Brukeren må bestille skanning av hvert bilde fra hovedprogrammet før skanneren aktiviserer selve skanneprogrammet med innstillingene som er tilbakestilt til standard. Dessuten tar ofte skanneren feil i hva brukeren ønsker å skanne. Skulle man hatt en standard innstilling i utsnitt av objektet så skulle det vært å skanne hele siden, arket eller bildet, ikke bare den delen av bildet som tilfeldigvis er innenfor en ramme satt av skannerprogrammet.

Og som en ekstra effekt av brukervennligheten rettet mot nybegynnere: programmet er tregt.

Noen programmer virker sågar ikke. Testmaskinen ble levert med et søtt lite program for å lage plater som kunne spilles på en DVD-kompatibel spiller. Programmet skulle lage en cd med et slideshow (bildefremvisning) og musikk. Dette programmet virket ikke under noen omstendigheter. Skanning gikk bra, men programmet ville aldri aldri brenne til platen.
Et lite underholdende program som følger med er Hamera Produkts' Jigsaw Puzzle 32. Med dette praktiske programmet kan brukeren enkelt hente opp et bilde eller skanne et nytt bilde og så få programmet til å dele det inn i puslespillbrikker, og så mange som ønsket. Brukeren kan enkelt lage en exe-fil som han/hun kunne sende til venner og kjære så de kan prøve å sette sammen brikkene til et bilde.

Det følger også med et program for å lage cd-merker. Så brukeren kan med cd-merkingsutstyr merke cd'er med spennende motiver.

Konklusjon

På generelt grunnlag kan en si at skanneren er god den, men ikke på negativer og på tynt papir. Dessuten bråker den unødvendig. Det er ikke mye, men det er mer enn det trenger å være. Spesielt når skannerhodet tråkler tilbake til utgangsposisjonen.
Direkte rask er den heller ikke. Den er akkurat så rask i standard skanning at du venter litt for lenge, men ikke lenge nok til at du kan finne på noe annet i mellomtiden...
Men på den andre siden: den er ikke så dyr heller. Og den har negativskanner, noe mange andre ikke har til anbefalt utpris kr 1.459,-

Hvis jeg skulle gitt den et terningkast: 4.

Testmaskin
AMD Athlon Thunderbird 1200 MHz, 768MB, Geforce4 Ti 4200 128MB.
Windows XP Professional

Kommentarer eller spørsmål? Bruk forumet!

Linker:

HP Scanjet 3570C

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen