Test

Test av HP Photosmart R927

I bruk


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Hvis det er noen ord du vil ha definisjon eller forklaring på, klikk her.

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahuset består av en metallkasse der understellet er plast. R927 er skrudd sammen av et titalls små stjerneskruer. Bortsett fra bunnen er de ikke felt inn i kassen noe som kan virke litt billig. Kamerahuset har fordypninger på for- og bakside hvor man naturlig vil legge tommelen og langfingeren.

Toppen består av noen funksjoner som ikke pleier å få sine egne knapper. Fra høyre ligger video-knapp ved siden av utløserknappen. Deretter følger av/på knappen og visningsknappen. Printknappen gjør det mulig å printe direkte ut mot PictBridge kompatible printere. Fokusknappen og blitsknappen kommer deretter. Høyttaleren ligger lengst ut mot venstre. Ryddig og oversiktlig.

I bunnen er det plassert et stativfeste i metall – det er ikke rett under objektivet, men det kommer nok ikke til å gjøre den store forskjellen. En USB grensesnitt samt luke for batteri og minnekort er plassert helt til venstre.

Baksiden dekkes først og fremst av den 3 tommers store skjermen. Til høyre for skjermen finner vi flere knapper. I fordypningen for tommelen har HP plassert zoom knappene. Nedover finnes det en meny/OK knapp, mode-knapp, blaknapper og en knapp for sletting av bilder.

På framsiden er objektivet plassert til høyre. Over dette finner vi selvutløser og fokushjelpelampen samt mikrofonen. Lenger til venstre finner man blitsen.

Kamerahuset virker solid. I en lommetest sklir det lett ned i lomma på jeansen, men det synes og man merker jo godt at det er der. Hver gang kameraet fokuserer kommer det en irriterende knirkelyd fra mekanikken som trekker ned helhetsintrykket.

 

Optikk

Vurdering:

R927 har et 7,8-22,1mm som på et 35mm kamera tilsvarer 35-105mm. Objektivet har 3x optisk zoom og I tillegg har det 8x digital zoom.

Blenderen er på f/2,8 - 5,0. Som vanlig ønsker vi oss litt mer vidvinkel.

 

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet har en lang rekke funksjoner, mange av disse er praktiske og gjør fotograferingen både enklere og morsommere.

HP har et sett funksjoner de kaller Real Life Technologies. Disse består blant annet av fjerning av røde øyne og opplysing av mørke områder i kontrastrike motiver, så du unngår at de lyse områdene blir overeksponert, eller de mørke undereksponert. Det gjøre det lettere å klare seg uten å måtte etterbehandle bildene på en PC.

Panoramafunksjon er noe de aller fleste kameraer har, men HP setter også sammen bildene i kameraet, slik at du kan ta det rett til en butikk og få det skrevet ut.

Lukkertid er fra 1/2000 sekund til 15 sekunder, noe man må si er meget bra for et kompaktkamera. Muligheten for så lang lukkertid gir kreative muligheter som de fleste kompaktkameraer mangler.

Når man i tillegg har muligheten til manuelle innstillinger av fokus, lukkertid og blender blir dette bra. Dessuten kan du velge lukkerprioritet (TV), der stiller du inn lukkertiden, og kameraet setter riktig blenderåpning i forhold til dette. På den andre halvmanuelle innstillingen - blenderprioritet (AV), stiller du inn blenderen og kameraet finner den beste lukkertiden for deg.

Designgalleriet

Her kan du redigere bildene dine uten å laste dem ned på PC-en først.

Du kan beskjære bildet, du kan legge til ramme og du kan endre fargene. Du kan dessuten legge til spesialeffekter som ”slimming” der du kan gjøre deg selv slankere (eller tykkere) før du sender bildet til print.

Du kan få kameraet til å analysere bildet og komme med råd om hvordan det kan gjøres bedre. Jeg testet med et ufokusert bilde, og da kom det opp forslag om hvordan man skal sørge for riktig fokus. Et like godt råd fikk jeg med et undereksponert bilde, bra.

 

Under har jeg lekt meg med redigeringsverktøyene HP har å tilby.

Det orginale bildet av Tivoli-radioen

Kaleidoskopversjonen

 

Plakatversjonen

Solariserversjon med ramme

 

Videofunksjonen fungerer veldig bra, 24 bilder i sekundet. Lyden tas opp i mono, men den er dessverre veldig lav under avspilling. En nyttig funksjon er at man kan ta ut enkeltbilder fra videoen og lagre dem. Mulighet for zooming under opptak er en funksjon som vi heller ikke har sett så ofte tidligere. Dessverre overdøver lyden av zoomingen en samtale.

Makrobildene på vidvinkel kan tas på 8,5cm og 21,5 på tele, som er standard ved disse typer kameraer.

PictBrigde gjør at du kan koble dokkingstasjonen direkte til en PictBridge-sertifisert skriver og printe i vei. HP forsøker med disse funksjonene å gjøre deg uavhengig av PC-en noe jeg synes de greier bra. Så får man heller dumpe bildene over på PC-en når man har tid.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

LCD-skjermen på 3 tommer (7,62 cm diagonalt) er en størrelse vi ser på stadig flere kameraer. Skjermens oppløsning er på 960 x 240 som gir 230400 punkter. Skjermen dekker ca ¾ av baksiden. Mens skjermen brukes som søker er ikke bildekvaliteten like god som når man ser på bilder, noe jeg ikke synes gjør så mye, unntatt hvis du forsøker å fokusere manuelt. Skjermen fungerer godt i sollys.

 

 

Batteri

Vurdering:

Med kameraet følger det en dokkingstasjon. Som ekstrautstyr kan man få kjøpt dokkingstasjon med trådløst kort. Standard dokkingstasjon er for å koble til printer eller PC, og for å lade opp photosmart R927. Det å lade dette kameraet igjennom en gjør ladingen lettvint, men tar bort muligheten til å lade ett batteri mens du bruker et annet. Selve batteriet holder ikke mer enn en dag med aktiv bruk. Noe som trekker ned er at selve kameraet blir glovarmt etter kort tid med fotografering – som å ha en bærbar PC på fanget. Batteriet har en CIPA-kapasitet på 200 bilder.

På grafen nedenfor havner HP Photosmart langt nede, bare to kameraer ligger bak. Hvis du bruker mye tid til å redigere bildene i kameraet brukes batterikapasiteten fort opp.

CIPA - Batterikapasitet

Autofokus

Vurdering:

To grønne klammer forteller hvor fokuspunktet ligger, disse klammene hopper fram og tilbake og setter seg der de tror det beste fokuspunktet er. Jeg synes kameraet bruker noe lang tid på å fokusere. Jeg legger også merke til at fokuspunktet flyttet seg dersom man fokuserer flere ganger på samme objekt.

I grafen nedenfor ligger R927 med en tid under middelkameraet.

Autofokus tele

 

I denne grafen derimot kommer HP R927 litt over middelkameraet

Autofokus vidvinkel

 

Hurtighet

Vurdering:

R927 har en bildebrikke på 8,2 megapiksler. Dette har til en viss grad gått ut over hastigheten. Jeg har tidligere testet kameraer med 5 megapiksler som blant annet tok flere bilder pr. 10 sekund.

Hvis vi ser på hvor mange bilder kameraet kan ta på 10 sekuner, ligger HP Photosmart R927 blant de dårligste av de den testes sammen med. Kanskje ikke så overraskende med så mange megapiksler. Men kameraet har blitt raskere enn den tidligere modellen R817

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

 

Hvis vi skrur på blitsen, og gjentar testen, ligger R927 omtrent der de fleste andre også er.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

 

Hvis vi ser hvor mange bilder vi rekker å ta på ett minutt, der hvert bilde utlader blitsen helt, får vi et inntrykk av hvor raskt blitsen lader. Her kommer HP kameraet best ut. Det er nok ikke vanskeligere å forklare enn at den er kjappere til å lade opp blitsen enn kameraene den sammenlignes med.

Antall bilder på 60 sekunder med blits

 

På oppstartstid havner R927 midt i feltet, men jeg synes det virker noe tregt, spesielt når noen av de jeg har sammenlignet med er nede på 1,36 sekund. 2,86 sekunder er mye, men det er likevel en klar forbedring fra R817.

Oppstart

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

HP har brukt mye tid og ressurser på å gjøre fotograferingen enklere og bedre. Blant annet har de lagt inn en funksjon som de har kalt ”Bilderåd”. Her analyserer kameraet bilder man har tatt og kommer med tips til forbedringer. Er man interessert i hvilke innstillinger som ble brukt, ligger all teknisk informasjon lett tilgjengelig under valget bildeinformasjon.

Når man holder høyre pekefinger på toppen brukes den kun til lukker-knappen, tommel på baksiden ligger over zoom knappene, er det naturlig at den også styrer menyknappene – det er ikke komfortabelt, den blir låst. Mens venstre pekefinger styrer over knappene på toppen.

Fokusknappen gir deg flere muligheter enn det som er vanlig. Man kan velge mellom autofokus og makro som det er på alle kamera. I tillegg har de lagt til makro-autofokus, uendelig og manuell foukus. Automatisk makro utvider autofokusområdet til også å inkludere makroavstander. Manuell fokus krever øvelse i å bruke. Man får opp et egen fokusbilde i søkerbildet, men bildet er uklart selv når man har fokus.

Menyen er oversiktlig, og fint inndelt i opptaks-, avspilling-, designgalleri-, oppsett- og hjelpemeny.

Her er et bilde av dokkingstasjonen som du bruker når du skal overføre bildene til PC-en, printe dem ut eller lade kameraet. Det er en dings man skulle kunne velge bort.

Oveføringshastigheten er ganske lav, noe du bør tenke på når du kjøper et stort minnekort. Med et 512 MB kort har du plass til 200 bilder, noe som holder i massevis. Med 0,8 MB pr sek tar det da drøyt 10 minutter å tømme kortet. Vi anbefaler at du kjøper en kortleser hvis du ønske raskere overføring. Men da forsvinner jo mye av poenget med dockingen.

Filoverføringshastighet i MB/s

MÅLGRUPPE:

Med dette kameraet gir HP de som ønsker å lære mer om foto en flying start. Hjelpemenyer og analyseprogram gjør at man lærer mens man fotograferer.

 

 

HP Photosmart R927   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen