Test

Test av HP Photosmart R817

I bruk

HP har kommet med et nytt kamera med 5,1 megapiksler og 5x optisk zoom samt 8x digital zoom i kompaktklassen. Lite og med mange spennende funksjoner. Vil dette kameraet klare seg godt mot andre anerkjente produsenter?

Produsenten sendte oss en rimelig stor eske inneholdende alt som trengs for å sette i gang. Kamera, batteri og dokking stasjon for lading av batteri og tømming av minnekort. Som så mange andre produsenter er det lagt ved bruksanvisninger på mange språk. Norsk er et av disse og dette er bra. Bruksansvisningen er lett å lese og veldig forståelig. Dette vil ikke være et problem å komme seg igjennom.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Dette kameraet er lite men ikke av de minste på markedet. Som så mange andre produsenter har også HP greid å klemme inn en rimelig stor skjerm på baksiden av kameraet. 2 tommer er stort nok for dette kameraet. Meny og av/ på knapper er hendig plassert på baksiden. Utløserknapp, video og ferdiginnstilte foto er plassert øverst på kameraet. Dette er også lett plassert, bortsett fra knappen som styrer ferdig innstilte programmer. Denne er noe kinkig plassert øverst på venstre side av kameraet. Denne burde vært plassert på baksiden hvor de fleste viktige funksjonene er plassert. Kameraet følger en gryende trend om å ikke ha optisk søker men kun LCD-skjerm som søker. Dette er helt greit siden kameraet er så lite. HP R817 er utstyrt med Pentax-optikk og dette skal vi se mer nærmere på utover i testen.

 

Byggekvalitet og ergonomi

Vurdering:

HP R817 er laget av plast, og metall på flatsidene. Med batteri virker kameraet noe tungt, uten atdette virker negativt. Virker solid nok og skudd sammen med skruer og ikke klemt plast. Kameraet er nok ikke mer solid en andre produsenters, men kvalitetsfølelsen er ikke dårlig. Deksler, noe det finnes kun ett av, er laget av tynn plast. Likevel sitter dette godt når det er skrudd igjen. Ergonomisk sett er kameraet, til tross for sin størrelse godt gjennomført. For høyre tommel er det laget en liten fordypning på baksiden, mens langefinger har fått tilsvarende på forsiden av kameraet. Dette virker veldig fornuftig. Med pekefinger til å betjene utløser og video ligger kameraet støtt når kun høyre hånd brukes. Med tommelen på baksiden er det utrolig lett å betjene zoom knappene og til dels også menyknappene. En hake er at hvis høyre hånd ikke er godt nok plassert i dette grepet kan blitsen dekkes over av langfingeren. HP har på dette kameraet plassert blitsen rimelig langt mot høyre. Dette tror vi kan påvirke bildetakingen i noen tilfeller. Har du noen store knøler til fingre bør du passe på. Uansett om et godt grep er laget for høyre hånden, bruk begge hender ved bildetaking. Det vil gi bedre resultat.

Design

Vurdering:

Dette kameraet utmerker seg overhodet ikke i forhold til andre produsenter. Etter vår mening helt på gjennomsnittet en dog muligens litt under. HP skal uansett ha pluss for ikke å ha klemt inn flest mulig megapiksler i dette kameraet, i den tanke at dette vil påvirke forbrukeren til å tro at kameraet er utrolig mer hot og lekkert enn det faktisk er. Ingen knalle farger eller former på dette kameraet, men så er dette ikke det viktigste heller. Gode bilder og brukervennlighet er viktigere.

Optikk

Vurdering:

HP har benyttet seg av Pentax-optikk. Pentax er et gammelt og kjent merke. 5x optisk zoom og ytterligere 8x digital zoom. Største vidvinkel er tilsvarende 36mm, full tele ved tilsvarende 180mm.
Autofokus, kontinuerlig fokus samt mulighet for manuell fokus. Nærgrense vidvinkel ved 50 cm og 60cm ved full tele. Makrogrensen er 3 cm. Kameraet har ikke bildestabilisator. Den optiske zoomen fungerer bra, men er vanskelig å dele inn i antall trinn. Cirka 8 inndelinger med den optiske. Største blender er F2.8 ved bruk av vidvinkel og F4.7 som største blender tele. Korteste lukkertid er oppgitt til å være 1/2000 sek og lengste 15 sekunder. Når kameraet slås på skyves objektivet ut som på så mange andre digital kameraer av denne typen. Det virker kompakt og uten slingring. Vidvinkel kunne godt ha vært bedre.

Funksjoner

Vurdering:

HP R817 er et meget funksjonsrikt kamera, og har omtrent alt det du kan forvente, og mer til. For å være et lite kamera, først og fremst beregnet på for å gjøre det enklere å få gode bilder, er det imponerende mange manuelle funksjoner. Du har både blenderprioritet, lukkerprioritet samt manuell eksponering. I tillegg er det naturligvis den vanlige rekken med motivprogrammer.

Ett av disse motivprogrammene er litt spennende. HP har kalt det Teater-program. Det er beregnet på tilfeller der det er vanskelig lys, gjerne spot-lights, og ikke lov/mulig å bruke blits. Vi forsøkte det på en konsert, og eksponeringen ble veldig bra. Dessverre var det litt for mørkt, så bildet ble ikke helt skarpt. Man skal huske på at dette er under svært vanskelige forhold for et kamera, og at kameraet klarer å justere for dette så bra, er flott. Det kan vise seg at funksjonen har begrenset funksjonalitet, dersom du ofte får så lang lukkertid at du ikke klarer å holde kameraet stille.

HP R817 har også et par andre funksjoner som viser at de tenker nytt, og finner nyttige ting man kan gjøre med et digitalkamera, som aldri var mulig med analoge kameraer.

En slik funksjon er det de kaller "Adaptive Lighting", eller tilpasset belysning på norsk. Når man har veldig kontrastrike motiver, der noe er veldig lyst og noe annet veldig mørkt, må kameraet normalt enten overeksponere det lyse, eller under eksponere det mørke. HP R817 har en funksjon der den automatisk kan gjøre de mørke delene lysere, og dermed kan du få hele bildet riktig. Dette har tidligere vært en tidkrevende jobb i et bilderedigeringsprogram. Nå kan du få det gjort automatisk. Denne innstillingen må settes på før du tar bildet, og det er ikke alltid lett å vite hvordan resultatet blir på forhånd. Derfor finnes det en "Adaptive Lighting Bracketing", der kameraet tar ett bilde, men legger på "Adaptive lighting" i ulik grad, og lagrer det som tre bilder – ett uten denne funksjonen, ett med liten justering og ett med mer justering. På den måten blir ett av dem riktig.

Tilpasset belysning slått av Tilpasset lyssetting på fullt

En annen spennende funksjon er fjerning av røde øyne. HP har en funksjon der kameraet kan detektere røde øyne på et bilde, og gjøre dem sorte for deg. Dette kan du velge selv, etter at bildet er tatt, så brukeren har full kontroll over funksjonen. Så langt vi har kunnet bringe på det rene, så fungerer denne funksjonen bra, i motsetning til tilsvarende funksjon på enkelte andre kameraer. Dette er en veldig mye bedre løsning enn en blinkende blits, som bare irriterer personer som blir fotografert.

Videofunksjonen er som på de fleste nye kameraer i dag. Den klarer 640 x 480 med 30 bilder pr. sekund, og lyd i mono. Opptakene kan vare så lenge det er plass på minnekortet. Kameraet har en egen knapp for å starte videoopptak. Det gjør at det går fort å starte opptakene, og man trenger ikke skifte mellom ulike modus om man skal ta bilder eller video. Det gjør at du ikke går glipp av noe fordi kameraet står i feil modus. Videoknappen er plassert rett ved siden av utløseren, og det gjør at det går an å trykke på feil knapp. Det er litt uheldig hvis du tar opp video i stedet for å ta et bilde, eller omvendt. Videoknappen burde stått et annet sted på kameraet, så det ikke gikk an å ta feil.

Makrofunksjonen fungerer veldig bra på dette kameraet. Nærmeste grense for bildetaking er oppgitt til 3 cm. Dette stemmer bra med det resultatet vi fikk. Det gjør at man kan få et utsnitt på bare 42 x 31mm. Det må regnes som bra på et kamera som dette.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

HP R817 har ingen optisk søker og det tror vi ikke at den trenger heller. 2 tommers skjerm med en oppløsning på 153.600 punkter gir et skarpt og godt bilde. Likevel virket oppløsningen noe for lav til at en kan vurdere bildekvaliteten eksakt. Dette er uansett svært vanskelig å gjøre på noe digitalkamera. I sollys virket denne skjermen tilfredsstillende, og i forhold til andre testkameraer noe bedre. Veldig mange av innstillingen er synlig på skjermen til enhver tid. Blant noe av det viktigste vises gjenværende batterikapasitet. Dette er bra slik at det ikke blir noen plutselig overraskelse at kameraet blir tomt under fotografering.
Bruk av optisk og digital zoom fungerer greit. Når den digitale zoom benyttes vises et ikke forstørret utsnitt på skjermen. Når bildet omsider blir tatt forstørres dette. Digital zoom beskjærer egentlig bare bildet, så man skal være forsiktig med å bruke det, for det forringer bildekvaliteten. Den samme beskjæringen kan du evt. gjøre i etterkant selv.

Skjermen gir godt, lyst bilde selv under mørke forhold, og støynivået er ikke påfallende. Dette får det til ved å redusere oppdateringsfrekvensen for skjermen, slik at den mottar lys i lengre tid når det er mørkt. Ulempen med det er at hvis du ser på et bevegelig motiv, eller ser på skjermen mens du beveger den, så blir ikke bildet skarpt. Dette skjer bare når det er lite lys. Dette er et alternativ til å ha en skjerm som er svært mørk, eller som er plaget av mye støy. Vi synes det fungerte godt, når vi først forstod at dette var bevisst, og ikke gjort ved en feil. Godt tenkt.

Dette er kanskje det kameraet som klarer seg best uten optisk søker. Kameraet ble testet på Tenerife i sommer, og i sterkt sollys i Syden, kunne det fortsatt vært behov for søkeren. I Norge vil du sjelden savne den.

 

Batteri

Vurdering:

Med tanke på at dette kameraet er utstyrt med skjerm som eneste mulighet for komposisjon av bilde og følger en gryende trend med å droppe den optiske søkeren er batteriet et ankepunkt.
HP R817 greide i test ikke mer en 1018 bilder.
Det merket seg under test at kameraet tappet seg rimelig fort. Batteriindikatoren endret seg kjapt. Det er derfor bra at indikatoren er lett synlig og bruker kan fint følge med på forbruket. Likevel er dette er ikke godt nok når andre produsenter har merkbart bedre batteriutnyttelse. På reiser bør derfor batterilader være lett tilgjengelig, eller ett ekstra batteri. I tillegg er det merkelig at HP bruker en dokkingstasjon som ikke gir muligheten til å lade et ekstra batteri. Batteriet må stå i kameraet når det lades. Det gjør at du må ha nok batteri til all fotograferingen, for du kan ikke lade ett batteri mens du bruker et annet. Dette er for svakt, HP.

Batterikapasitet

 

Autofokus

Vurdering:

HP R817 er ikke blant de beste når autofokus på vidvinkel og full tele skal vurderes. Kameraet ligger på normalen. Grafene viser et snitt av målinger som ble gjort under test. De er noe tregere enn R707. Dette skyldes at det, i dette tilfellet, ble målt under litt andre lysforhold. Derfor er resultatene noe svakere enn de burde være. Likevel betyr det at det ikke er noen forbedring å spore fra R707, og det er ganske svakt. Nesten ett sekund på tele er for lenge. Nå skal det nevnes at dette kameraet har ganske lang tele, og dermed vil hastigheten bli noe lavere enn for de andre kameraene. Men vi hadde forventet bedre enn dette.

Autofokushastighet vidvinkel - sekunder

Autofokus full tele - sekunder

I bruk og under test virket autofokusen varierende i forhold til å takle svakt lys. I lyssvake rom brukte HP R817 mer til på å fokusere. Selv med hjelplampe tok dette noe tid. Resultatene var likevel at bildene ble skarpe, så kameraet gjør jobben, selv om det tar noe tid.

 

Hurtighet

Vurdering:

Selv om HP R817 ikke har det største objektivet å skyve ut når du starter kameraet gikk dette sent. Veldig sent. Dette er mye dårligere enn andre produsenter av digitalkameraer. For en som er svært aktiv til å ta bilder og finne motiver som ikke nødvendigvis sitter stille, vil det renne mye vann i elven før kameraet er klart til å ta bilder. Dette er ikke godt nok.

Oppstartstid - sekunder

Desseverre ble det noe feil med registreringen av tallene for utløserforsinkelse, men vår oppfatning etter en del bruk, er at dette er omtrent som på andre kameraer. Det vil si at uten blits, klarer vi ikke å måle det. Med blits, er det målbart, men så lite at få eller ingen vil merke det.

Under test ble det også testet hvor mange bilder HP R817 greide å ta med og uten blits. Uten blits på auto innstilling, dagslys og maksimal bildekvalitet greide kameraet ikke mer en 4 bilder. Det er godt under gjennomsnittet, og ikke bra nok hvis man har ønske om å ta bilder raskt. Litt skuffende, synes vi.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Da vi skrudde på blitsen, og forsøkte igjen, fikk vi fortsatt 4 bilder. Det betyr at kameraet relativt sett gjør det bedre her, og er oppe omtrent på gjennomsnittet.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

 

Filoverføringen fra kameraet til datamaskinen gikk gjennomsnittlig fort. Vi oppnådde 0,8 MB/s. Det er ikke voldsomt imponerende, og kameraet har heller ikke USB 2, så det forklarer mye. Vi ville gjerne sett høyere hastigheter her, så vi anbefaler brukere med USB 2 på maskinen å kjøpe en kortleser, da det vil øke overføringshastigheten betraktelig.

Filoverføringshastighet - MB/s

Alt i alt var vi ikke imponert over hastigheten på dette kameraet. Det ser ut som lite har skjedd siden de foregående modellene. I daglig bruk er det oppstartstiden som er mest påfallende. Dersom du trenger et kamera som raskt er klart etter at et bilde er tatt, er det heller ikke optimalt.

 

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Noe av det beste med dette kameraet er knapper til bruk for betjening av menyene i kameraet. Dette er noe av det enkleste vi har sett og det er lett stille inn kameraet slik du selv ønsker det. I tillegg når du som bruker manøvrerer deg gjennom menyene har HP lagt til forklaringer på hva innstillingene betyr på norsk. Veldig bra utført HP. Det er nesten så enkelt at bruksanvisningen nesten kan legges rett i skuffen. For deg som nybegynner i digitalfotografering og med liten erfaring innen foto og alle dets begreper bør du merke deg dette.

 

 

HP Photosmart R817   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen