Test

Test av HP Photosmart R717

I bruk

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

Kamerahusets forside er utført i metall mens baksiden er av plastikk, og det er lite nok til å passe i en bukselomme uten problemer. Designmessig ligner det til forveksling på forgjengeren HP R717 – dvs. lite og elegant.

På forsiden av kamerahuset finner vi objektivet, det er dekket av et deksel som automatisk åpnes og lukkes når man slår på og av kameraet. Denne løsning yter optimal beskyttelse av objektivet, når kameraet ikke er i bruk.

Blitsen sitter plassert skrått til venstre (sett forfra) for objektivet. En plassering så tett på objektivet vil nesten sikkert gi røde øyne.

Øverst til høyre (sett forfra) sitter hjelpelyset til autofokusen.
På kameraets venstre side (sett forfra) er det et lite rundt håndtak, som gir et godt grep med mindre man har store hender.

Alle knappene kan betjenes med en hånd, men det faller mest naturlig å betjene kameraet med begge hender, da det dermed ligger mer rolig i hånden.

Litt over halvparten av kameraets bakside fylles av en LCD-skjerm på 1,8 tommer. Over skjermen er det en optisk søker og av/på-knapp.

Langs LCD-skjermens høyre side er det en rekke knapper med ofte valgte funksjoner. De to første knappene brukes til å skifte mellom opptaksfunksjon og bildevisning. Knappen til bildevisningen brukes også som på/av-knapp til LCD-skjermen. En 3. knapp brukes til å velge fokusmetode. En 4. knapp brukes til å velge blitsfunksjon og den siste brukes til å velge selvutløser og seriebildemodus, som gir mulighet for å ta 3 bilder fortløpende. Der er ikke noen ordentlig seriebildefunksjon.

Zoomknappen er plassert øverst på baksiden av kamerahuset, og under den er det en multivelger med en MENU/OK-knapp i midten. MENU-knappen gir adgang til alle kameraets funksjoner.

Knappene er av plast men virker solide nok og fungerer upåklagelig.

Skal vi peke på noe som kunne vært bedre er det tre relativt små ting. For det første er utgangene i kameraets venstre side (sett bakfra) dekket av et iøynefallende og stygt gummideksel, som det tillegg ikke tok oss mange minutter å få til at falle av – uten å anstrenge oss. Og når det først er falt av, vil det lett kunne komme støv og skitt inn i utgangene. For det andre virker dekslet over fellesrommet til batteri og minnekort, som ofte er tilfellet på kompaktkameraer, noe skrøpelig da det kun er laget av tynn plastikk. Og for det tredje er stativfestet også kun av plast, hvilket på lang sikt ikke er på langt nær så holdbart som metall. Samtidig er det ikke sentrert under den optiske aksen. Det siste forbeholdet har kun betydning hvis man bruker stativ mye, og det tror vi ikke at brukerne av dette kamera vil gjøre i større omfang – hvis overhodet.

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Optikk

Vurdering:

Ifølge HP Danmarks opplysninger er optikken til HP R717 framstilt av samme produsent som laget optikken til HP R707, men er optimalisert spesielt til den nye 6 megapikslers sensoren i dette kameraet. Zoom-området og brennvidden er med 3x optisk zoom og en brennvidde på 39 – 117mm i 35mm formatet, det samme som på HP R707. Altså fremdeles ingen ordentlig vidvinkel, noe som hadde vært nyttig når man fotograferer i små rom og vil ha med alt. Med f/2.8 – 4.9 er lysstyrken også uendret sammenlignet med forgjengeren. Lysstyrken er omtrent som gjennomsnittet for klassen.

Vi talte antallet zoom-trinn til 6, hvilket er normalt for klassen, selv om flere zoom-trinn hadde været fint da det gjør det lettere å finne helt riktig bildeutsnitt.

Den optiske kvaliteten diskuterer vi i detalj under bildekvalitet, men vi kan allerede nå konstatere at der ikke er skjedd forbedringer i forhold til forgjengeren på dette punkt.

Funksjoner

Vurdering:

HP R707 ble spesielt kjent, og med rette berømmet for noen unike funksjoner som Adaptive Lightning og innebygd røde-øye-fjerner. Denne funksjonaliteten finner vi også i HP R717. Det er dessverre ikke kommet vesentlig ny funksjonalitet i kameraet. Også My Mode, som tillater å skreddersy kameraet til egne behov, fantes også i forgjengeren.

For dem som ikke kjenner disse funksjonene, følger her en kort beskrivelse av hva de gjør. Velger man Adaptive Lightning lyses undereksponerte områder opp i billedet. Den innebygde røde-øye-fjerner analyserer bildet og fjerne røde øyne etter at det er tatt. My Mode gir mulighet for å skreddersy stort sett samtlige innstillingsmuligheter som er tilgjengelige i kameraet, så de passer perfekt til fotografens behov. Som en ekstra liten finesse, kan man også bestemme at kameraet skal starte i My Mode med nøyaktig de innstillinger man ønsker. Smart.

HP’s smarte hjelpefunksjon, Image Advice som gir råd om hvordan man kan forbedre bildene sine, og Instant Share som gir fotografen mulighet til å dele bildene med andre via e-post, og mulighet til å skrive dem ut, finnes også i HP R717, i likhet med HP R707.

Image Advice funksjonen fungerer slik at den analyserer bildet og kommer med forslag til å forbedre bildet, hvis det er mulig. Hvis den oppdager at det for eksempel blir røde øyne på bildet, får man vite hva man kan gjøre med det. Da jeg bad min kone om å ta det obligatoriske portrettbildet med blits av meg, fryktet jeg at Image Advice-funksjonen ville foreslå å finne et bedre motiv, men det tar den heldigvis ikke stilling til.

Der er mulighet for å velge manuell fokus og manuell hvitbalanse. Histogram, RAW-format, fjernstyring fra PC og intervallfotografering er det ikke, men slik vi vurderer målgruppen for kameraet vil det neppe være noe savn.

Kameraet har blendeprioritet men kun med to blenderåpninger å velge mellom. Lukkerprioritet og full manuell eksponering finnes ikke.

Som på HP R707 er det 10 bildeprogrammer å velge mellom Auto, Action, Landscape, Portrait, Beach/Snow, Sunset, Aperture Priority, Panorama, Document og My Mode. Det er de samme 10 som på HP R707.

Makrofunksjonen kan ifølge HP’s egne tall fokusere ned til en avstand på 9 cm fra motivet, som også var tilfellet på forgjengeren. Normalt kan man gå litt under den offisielle nærgrensen og allikevel få et skarpt makrobilde, men i dette tilfellet var den oppgitte nærgrense korrekt. Når vi ser hvordan makrofunksjonen er blitt bedre på mange andre kameraer – også i den billige enden – kunne vi godt ønske at HP hadde valgt å gjøre mer ut av makrofunksjonen, men er man ikke makroentusiast betyr det lite.

I en tid hvor en videofunksjon med 640 x 480 piksler med 30 bilder i sekundet er på rask frammarsj, hadde vi forventet at HP hadde hoppet med på vognen, men de har i stedet valgt å beholde en videofunksjon med 320 x 240 pikslers oppløsning og 30 bilder i sekundet. Det er ikke en tidsriktig videofunksjon.

På den ene side må vi ikke glemme å rose HP for deres unike funksjonalitet, men vi undrer oss over at man ikke har forsynt kameraet med en bedre videofunksjon. Det er noe skuffende at man ikke har gjort en innsatts for å oppdatere funksjonaliteten på dette område i forhold til HP R707, da mange forbrukere også legger vekt på en god videofunksjon.

For en fullstendig oversikt over funksjonaliteten se produktguiden.

Skjerm og søker

Vurdering:

Her er vi glade for å kunne konstatere, at HP har forsøkt å følge med i tiden ved å gi kameraet en LCD-skjerm på 1,8 tommer mot 1,5 tommer på forgjengeren. I en tid, hvor 2 tommers skjermer – og større – vinner raskt fram er det likevel en smule i underkant.

Oppløsningen på skjermen er også øket til 130000 piksler, mot tidligere 120000 piksler. Det er bra nok, skjermens størrelse tatt i betraktning.

Skjermen er også ok i direkte solskinn uten å være fremragende.

Der er en optisk søker, som kun viser cirka 80 prosent av det som faktisk kommer med på bildet, som vanlig på kompakte kameraer. Men den er god å ha i de tilfeller hvor LCD-skjermen ikke fungerer – og det gjelder især på dette kameraet, da LCD-skjermen ikke kan brukes, når batterikapasiteten er lav.

Batteri

Vurdering:

Da vi testet HP R707 klarte den 661 bilder, som er under middels. Siden HP R707 ble lansert, har det lykkes for en del produsenter å forbedre batterikapasiteten samtidig med at de har økt størrelsen på skjermene kraftig, så en LCD-skjerm er i dag ofte er på minst 2 tommer, hvilket er rent imponerende, når man tar i betraktning at LCD-skjermer tradisjonelt har hatt et høyt strømforbruk. HP har da også forsynt R717 med en større skjerm på 1.8 tommer, men det har ikke lykkes dem å forbedre batterikapasiteten. Den er tvert imot falt til 459 bilder. Dette tyder på at HP ikke har været i stand til å gjøre LCD-skjermene mer strømeffektive, hvilket vel også forklarer at skjermen størrelsesmessig er under gjennomsnittet.

Men det spiller også en vesentlig rolle at HP R717 bruker lenger tid på å lagre bildene på minnekortet, på tross av at vi brukte et av SanDisk’s hurtige Ultra II-kort til testen. Lang lagringstid betyr også et høyere strømforbruk. Vi noterte oss også, at blitsen brukte mye batteri. Allerede fra de første bildene viste batteriindikatoren fallende batterikapasitet ved blitsbilder, og ladetiden for blitsen helt fra begynnelsen av batteritesten var også lang.

Ved 320 bilder fikk vi for første gang meldingen ”Battery too low for live view”, hvilket betyr at LCD-skjermen automatisk slås av fordi batteriet ikke lenger kan levere strøm nok til å holde skjermen på. Vi var dog av og til i stand til å bruke skjermen som søker i korte perioder, etter at kameraet hadde vært av, men meldingen dukket raskt opp igjen, og da var det kun den lille optiske søkeren å falle tilbake på.

Vi fikk rikelig med advarsler underveis om fallende batterikapasitet. Fint.

Testen varte i alt 1 time og 17 minutter, hvilket er lenge når man tar hensyn til den dårlige batterikapasitet, men det skyldes ganske enkelt den lange ventetid mellom hvert bilde.

HP Photosmart R717 får, som forgjengeren, strøm fra et lite litium-ion-batteri, som lades opp internt i kameraet, hvilket er en løsning vi ikke er spesielt begeistret for, da den ikke er særlig fleksibel.

Fotograferer man i nærheten av en stikkontakt kan man ved hjelp av en skjøteledning fotografere med strøm fra stikkontakten mens batteriet lades. Men det er også den eneste fordelen vi kan komme på med den ladeløsningen, som HP har valgt.

Selv om det er mulig at kjøpe en dock, som også kan brukes til llading, eller en lynlader som ekstratilbehør, mener vi at det burde ha fulgt med en lader i pakken. Det følger to batterier med, hvilket også er påkrevd på grunn av den lave batterikapasiteten.

Se resultatene fra en rekke sammenlignbare kameraer under:

Autofokus

Vurdering:
Autofokushastigheten for HP R717 var på vidvinkel 0,72 sekunder. Resultatet er en smule bedre enn gjennomsnittet. Det finnes en del kameraer som gjør det bedre – for eksempel Casio EX Z750 og Sony W15. På full tele var autofokushastigheten kun 0,74 sekunder. Dette resultat er betraktelig bedre enn gjennomsnittet. Men igjen gjør Sony W15 det bedre her sammen med Casio EX P505.

Se resultatene fra en rekke sammenlignbare kameraer under

Autofokushastighet, vidvinkel

Autofokushastighet, tele

Alt i alt betyr disse resultatene at det er en rimelig fornuftig sjanse for å fange en plutselig oppstått situasjon. Man må dog ikke se bort fra at forsinkelsen er stor nok til at det kan koste et bra bilde eller to, men slik er det jo ofte med de fleste kompaktkameraer.

Ved vanlig fotografering i godt lys fant vi ikke noe å utsette på autofokusens presisjon. Alle testbildene unntatt to av utendørsbildene er tatt med bruk av et stabilt stativ og selvutløser med 10 sekunders forsinkelse, for at være sikre på at evt. uskarpe bilder ikke skyldtes den etter hvert middelaldrende testers rystende hender.

Ved fotografering i dårlig lys, er det en hjelpelampe til autofokusen, som gjør at kameraet også kan fokusere under disse forhold.

Hurtighet

Vurdering:

Det fokuseres tradisjonelt – og med rette - mye på autofokusens hurtighet, men av like så avgjørende betydning for å fange en plutselig oppstått situasjon er oppstartstiden på kameraet. Her brukte HP Photosmart R717 3,23 sekunder fra jeg slo på kameraet til bildet var tatt. Dette er et middels resultat, og betyr at man vil kunne gå glipp av noen plutselig oppståtte motiver.

Se resultatene for en rekke andre kameraer her:

Oppstartstid

Uten blits var utløserforsinkelsen 0,08 sekunder, noe man ikke vil merke i praksis. Med blits steg den til 0,25 sekunder, som er litt dårligere enn gjennomsnittet.

Se resultatene for en rekke andre kameraer her:

Utløserforsinkelse med blits

I disiplinen "Antall bilder på 60 sekunder" klarte HP Photosmart R717 3 bilder med og uten blits på de første 10 sekundene, når vi brukte et vanlig SD-kort. Med et SanDisk Ultra Type II kort steg hastigheten til 4 på de 10 første sekunder – både uten og med blits. Både med vanlige kort og hurtige kort er resultatene under middels.

De tre første bildene uten blits kom rett etter hverandre. Deretter fikk kameraet det så travelt med åt skrive til kortet, at man måtte vente i flere sekunder før man kunne ta det neste bildet. Det forklarer også hvorfor det ikke var forskjell mellom resultatet med og uten blits. Kameraet brukte lengre tid på å lagre bildene, enn blitsen brukte på å lade seg opp.

Se resultatene for en rekke andre kameraer her:

Antal bilder på 10 sekunder

Antal bilder på 10 sekunder, med blits

Betjening/brukervennlighet

Vurdering:

Smarte funksjoner som Adaptive Lightning, innebygd røde-øyne-fjerner, My Mode og Image Advice, bidrar klart til å heve brukervennligheten over gjennomsnittet. Men visse av de smarte funksjonene - som for eksempel Image Advice - er avhengig av at man behersker engelske for å få utbytte av dem. At det ikke er mulighet for et skandinavisk språk, er normalt ikke noe vi gidder henge oss opp i, men da en del av de smarte hjelpefunksjonene, som nevnt, krever at man kan lese litt engelsk, vil det være et problem for ikke-engelskkyndige, som ønsker å bruke disse funksjonene. Og slik som vi ser i hvert fall en del av målgruppen for dette kameraet, vil det være noen av dem blant kjøperne. Det trekker derfor litt ned på brukervennligheten.

På plussiden teller at stort sett all relevant informasjon vises på LCD-skjermen og at de gjengis med stor og tydelig tekst og ikoner, noe som er mulig fordi skjermen har vokst fra 1,5 til 1,8 tommer. Vi mangler kun å få oppgitt når kameraet skrur opp ISO-verdien av seg selv. Det er til gjengjeld også meget ergerlig at det ikke blir vist, da ISO-støy forringer bilkvaliteten.

Blitsen er som standard alltid innstilt til AUTO-blits og det kan ikke endres ved oppstarten med mindre man velger å gjøre det i My Mode. Deretter kan man så innstille kameraet til å starte i My Mode, hvis man for eksempel ønsker at kameraet alltid skal starte med blitsen av.

Vi mener at HP har tatt et klokt valg her, da der nok er en del i målgruppen som ikke vil tenke på at slå blitsen av og på etter behov. Den urutinerte fotograf er hermed sikret mot feileksponerte og/eller uskarpe bilder forårsaket av manglende avfyring av blitsen.

Valgmulighetene i My Mode omfatter stort sett alt som kan innstilles på dette kamera, og vil derfor nok kunne virke avskrekkende på nybegynnere innenfor digital fotografering.

Menyene er i forøvrig ganske oversiktlige med begrenset dybde, så man ikke forviller seg i omfangsrike undermenyer.

Noe annet vi gjerne vil framheve av positive ting er, at man har lagt videofunksjonen på en separat knapp, så man kan ta et filmklipp uten først å måtte inn i en meny. Det kunne mange produsenter lære noe av.

HP Photosmart R717   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen