Test

Test av hp photosmart 945

Innledning og førsteinntrykk

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

hp photosmart 945 er en videreutvikling av photosmart 850, som har vært en stor suksess for hp. Den mest iøynefallende forskjellen mellom kameraene er at 945 er bygget i sort plast, noe som gir kameraet et noe mer profesjonelt utseende. Vi synes imidlertid at hp-designerne godt kunne tenkt litt nytt; designet til både hp 850 og 945 er litt gammelmodig. F.eks. liker vi designet til Fujifilm FinePix S5000 betydelig bedre.

hp 945 er temmelig stort, vi målte det til 12.2 x 8.3 x 8.5 cm og 544 gram. hp oppgir en vekt på 400 gram, men dette er uten batterier, nakkestropp og minnekort. hp 945 er åpenbart ikke noe lommekamera.

Byggekvaliteten virker gjennomgående god, vi kunne ikke finne noen åpenbare svakheter. Stativfestet er blant de beste på markedet; det er i metall, sentrert i forhold til objektivet og ikke i veien for minne-eller batteriluker.

Den store størrelsen og det lille grepet foran på kameraet gjør det godt å holde. Alle knapper kan betjenes med én hånd, men vi skulle gjerne sett en annen plassering av menynavigasjonsknappene. For å betjene disse på en behagelig måte må man bruke to hender.

Når man skrur på kameraet skyves objektivet relativt fort ut. hp har klart å korte ned den totale oppstartstiden i forhold til 850-modellen. Nedenfor listes oppstartstid for en del kameraer, angitt i sekunder:

Canon S50 HP 850 HP 945 Konica 510 Nikon 5700 Olympus C-5050 Sony F717 Sony
V1
4.89 5.52 4.35 3.01 6.3 5.8 3.39 3.92
Se komplett oversikt

hp 945 blir ikke merkbart tregere hvis man skrur på kameraet med blitsen på. Blitsen til kameraet er forøvrig av den manuelle, oppsprettbare typen. Man må altså selv passe på å skru på blitsen hvis forholdene skulle tilsi dette, men heldigvis gir kameraet en veiledning ved at blitsikonet på LCD-skjermen blinker hvis det er lite lys.

Det tar bare litt over 2 sekunder å skru av kameraet. Kameraet blir ikke særlig tregere å skru av selv om kameraet er i ferd med å lagre bilder, men man kan dessverre ikke skru på kameraet igjen før alle bildene er lagret ferdig.

Før hadde digitale kameraer treg utløser, men dette er heldigvis i ferd med å bli en saga blott. Uten blits klarte vi ikke å måle noen utløserforsinkelse overhodet, og med blits var utløserforsinkelsen minimal. Av kameraer med 5 Megapiksler er det bare Konica 510 som har fått et enda bedre resultat. Tabellen under viser utløserforsinkelse angitt i sekunder:

  Canon S50 HP 850 HP 945 Konica 510 Olympus
C-50
Olympus
C-5050
Sony F717 Sony V1
Uten blits 0.00 0.00 0.00 0.00 0.09 0.02 0.03 0.00
Med blits 0.24 0.14 0.03 0.00 0.16 0.14 0.21 0.17
Se komplett oversikt

Bundle

Akamera.no fikk låne en versjon av kameraet med en spesialbundle, inkludert bla. ekstra linser for vidvinkel og makro.

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

Man kan kjøpe en versjon av kameraet der det følger med dockingstasjon, men denne dockingstasjonen er stor - og ikke spesielt pen. De oppladbare batteriene som følger med dokkingstasjonen er også for svake for kameraet, men hp uttaler at de snart vil legge ved kraftigere 1800 mAh-batterier med dokkingstasjonen.

Med dokkingstasjonen installert er det enkelt både å lade opp batteriene i kameraet, samt overføre bildene til en datamaskin. Vi har imidlertid funnet ut at kapasiteten på batteriene er svært viktige for ytelsen til kameraet, så vi vil i stedet anbefale at man kjøper minst 2200 mAh-batterier og en hurtiglader separat.

Det følger med et SD-minnekort på 32 MB med kameraet, vi anbefaler at man kjøper minst 128 MB i tillegg.

Betjening

Hver knapp på hp 945 har bare én funksjon. Dette sikrer at brukeren ikke kan misforstå bruken av knappene, men er likevel misbruk av verdifulle knappe-muligheter. hp burde etter min mening latt hver knapp hatt én funksjon under fotografering, en annen funksjon under visning av bilder.

Under fotografering kan man endre blitsmodus, selvutløser, kontinuerlig modus og makro/manuell fokus. Videre har man selvsagt zoom-knapper, et modus-hjul og mulighet for å endre på innstillinger i menyene.

Menyene til hp 945 er svært bra

hp har kanskje de beste menyene på markedet, og de har på en mirakuløs måte klart å gjøre de brukervennlige både for nybegynnere og de mer avanserte brukerne.

Mange viktige valg gjøres i "Setup"-menyen, som er plassert helt nederst i den ordinære menyen. Denne kunne hp godt gjort mer synlig ved å lage et fanebasert menysystem slik f.eks. Casio bruker.

En viktig forbedring fra hp 850 er at man nå selv kan velge hvilke innstillinger kameraet skal huske når man skrur det av.

Dessverre brukes meny-knappen til å slette bilder mens de lagres. Dette er nyttig funksjonalitet, men hp burde valgt en annen knapp til dette formålet. Nå man må vente til bildene er lagret før man trykker på meny-knappen hvis man ønsker å gå inn i en meny.

Optikk

Objektivet til hp 945 er umerket, men vi har hørt fra annet hold at objektivet er laget av Pentax. Objektivet er tilsynelatende det samme som hp 850 er utstyrt med.

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

Kameraet har en 8x optisk zoom tilsvarende 37-300 mm. En kraftigere vidvinkel ville vært å foretrekke, noe som også kan fås kjøpt som ekstrautstyr.

Man har også 7x digital zoom, dvs. totalt 56x zoom. Den digitale zoomen til HP er blant de bedre, da denne ikke interpolerer opp bildet etter å ha beskåret det. Dermed slipper man å få bilder med lavere skarphet og stor filstørrelse.

Objektivet er lyssterkt, med største blender F2.8 på vidvinkel, F3.1 på tele.

Man kan bare velge mellom 14 brennvidder på hp 945, noe lite tatt i betraktning det store zoom-omfanget.

Objektivet har ikke filter-gjenger, men man kan kjøpe et adapter med filter-gjenger som tilleggsutstyr. Objektivet står bom stille under fokusering og zooming, noe som er en fordel hvis man bruker et polarisasjonsfilter.

En svakhet med alle kameraer i denne klassen, er at objektivdekslet er løst. Et innebygd deksel som på de minste kameraene er mer praktisk.

Man kan ikke zoome under bildevisning, men heldigvis kan man stille inn zoomen mens et bilde lagres. Lagringen kan som vi kommer tilbake til være treg på hp 945.

LCD-skjerm, optisk søker mv.

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

LCD-skjermen til hp 945 er på hele 2 tommer. Skjermen har 130 000 piksler, dvs. betydelig mer detaljert enn de rimeligste skjermene. Skjermen fungerer mye bedre i sollys enn skjermen til den gamle hp 850, men det er fremdeles rom for forbedring i antirefleksbelegget. F.eks. opplever vi anti-refleks-belegget på Olympus C-750 som bedre.

Den elektroniske søkeren til hp 945 er relativt dårlig, og det eneste bruksområdet jeg kan se for den er i sterkt sollys. Skarpheten og fargegjengivelsen er dårlig, og det er mye støy i bildet. Fordi hp har forbedret LCD-skjermen på kameraet kraftig i forhold til hp 850, kunne hp like gjerne ha kuttet ut søkeren og senket prisen.

En svakhet ved hps LCD-løsninger er at skjermene "fryser" under fokusering. Kameraet egner seg derfor ikke spesielt godt til å ta bilder av bevegelige motiver.

LCD-skjermen egner seg derimot meget bra til fotografering i svakt lys. hp bruker kraftig signalforsterking, og det skal være svært mørkt før man ikke kan se motivet. Fargegjengivelsen er også imponerende bra i svakt lys.

Man kan ikke regulere hvilken informasjon skjermene skal vise. F.eks. kan man ikke få et helt "rent" skjermbilde hvis man skulle ønske det, og det finnes heller ikke histogram.

En svakhet ved 945 er at LCD-skjermen ikke skrus på automatisk når man skrur på kameraet. Som standard er det den elektroniske søkeren som slår seg på. Man kan imidlertid velge at denne skal være skrudd av som standard; det merkelige er at kameraet likevel ikke skrur på LCD-skjermen. Man må trykke lett på utløserknappen for at LCD-skjermen skal skrus på. Dette er temmelig irriterende.

Fokusegenskaper

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

hp oppgir at kameraet kan fokusere fra 10 cm til uendelig på vidvinkel, 90 cm til uendelig på tele. Dette stemmer godt med våre egne målinger, men man må skru på makroknappen for å kunne fokusere under 40 cm.

I makromodus er brennviddene begrenset, slik at man ikke kan zoome lenger enn til 27.9 mm, omtrent midtveis i zoom-området til kameraet. Et motiv på 9 cm. vil da dekke hele motivet. Det er ganske bra.

Fokus vises ved at en hvit klamme blir grønn. Kan ikke fokus oppnås blir den rød. Praktisk. I makromodus hender det også at man får beskjeder i klartekst som "Focus too close", "Focus too far" og "Unable to focus".

Den manuelle fokusen er blant de bedre vi har sett, og LCD-skjermen er skarp nok til at man får et visst inntrykk av skarpheten. Vi savner midlertid muligheten til å fokusere etter en avstandstabell.

Autofokusen fungerer greit selv i ganske mørke omgivelser. Det skal være svært mørkt før kameraet ikke klarer å fokusere. Kameraet er utstyrt med en hjelpelampe, som sender ut et rødt lys. Kameraet kan derfor også fokusere i stummende mørke. Dessverre aktiviseres hjelpelampen alt for tidlig, i forhold der kameraet fint kunne fokusert uten.

Hjelpelampen er heller ikke blant de beste vi har sett. Rekkevidden på motiver med god kontrast er OK, ca. 5 meter. Lyset i seg selv gir imidlertid tilnærmet ingen kontrast, så på flater med lite kontrast er hjelpelampen ubrukelig.

Heldigvis kan hjelpelampen skrus av i menyene.

Hurtigheten til autofokusen til hp 945 varierer mye etter forholdene, og ikke minst etter hvilken brennvidde man bruker. På vidvinkel er fokusen rask, men den er desto tregere på full tele. Tabellen under viser hurtigheten til autofokusen angitt i sekunder:

  Canon S50 HP 850 HP 945 Konica 510 Olympus
C-50
Olympus
C-5050
Sony V1 Sony F717
Vidvinkel 0.92 1.14 0.45 0.88 0.75 0.75 0.28 1.19
Tele 1.51 0.66 1.69 1.18 0.83 1.48 0.57 1.50
Se komplett oversikt

Autofokusen kan etter forholdene være skremmende treg på full tele; men i forhold til et "normalt" kamera med liten optisk zoom er kameraet raskt. På en tele som tilsvarer omtrent 100 mm fikk målte vi autofokusen til 0.73 sekunder, så på brennvidder mellom 37-100 mm er kameraet betydelig raskere enn snittet.

Kameraet har ikke kontinuerlig fokus. Autofokusen er relativt støyende, noe man særlig merker på tele - når fokusen kan ta sin tid.

Eksponering og justering av bildekvalitet

Når det gjelder eksponeringsmuligheter er hp 945 klart blant de bedre. Utvalget av lukkertider og blenderåpninger er meget godt:

Blenderåpninger i blenderprioritet:
Vidvinkel: F2.8,3.4, 4.0, 4.8, 5.7, 6.7, 8.0, 9.5, 11.3
Tele: F3.1, 3.7, 4.4, 5.2, 6.2, 7.4, 8.8, 10.4, 12.4

Lukkertider i lukkerprioritet:
16 sekunder', 12', 8', 6', 4', 3', 2', 1.5', 1', 1/1.5, 1/2, 1/3, 1/4, 1/6, 1/8, 1/12, 1/15, 1/22, 1/30, 1/45, 1/60, 1/90, 1/125, 1/180, 1/250, 1/360, 1/500, 1/720, 1/1000, 1/1250, 1/1500, 1/1750, 1/2000.

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

Mange kameraer har begrensninger på hvilke kombinasjoner man kan bruke, men hp gir fotografen full frihet til å velge kombinasjoner av blenderåpning, lukkertid og ISO. Glimrende. Kameraet har også mulighet for eksponeringskompensasjon +/- 3 EV, de fleste kameraer har +/- 2 EV. Flott.

Også i automatisk modus står man langt friere med hp 945 enn med de fleste andre kompakte kameraer. Den eneste begrensningen vi har funnet er at maksimal lukkertid er begrenset til 4 sekunder når man har valgt ISO 400. I svakt lys på lavere ISO-verdier nøler ikke kameraet med å velge en lukkertid på 16 sekunder; svært mange andre kameraer har lengste lukkertid på 1/8 sekund i automatiske modi. Glimrende!

En svakhet er at "Auto" ISO ikke er automatisk, men ISO 100. Grunnen er trolig at hp anser støynivået på høyere ISO-verdier som for dårlig. Fotograferer man i forhold der det er ønskelig med ISO 200 eller 400 må man altså stille inn dette manuelt.

Vi savner også en mulighet for manuelt å kunne sette både lukkertid og blenderåpning samtidig.

Trykk på bildet for å se flere bilder tatt med hp photosmart 945

Man kan velge mellom evaluerende, sentrumsdominert og "spot" lysmåling. Videre finnes manuell måling av hvitbalanse, slik at man kan sikre seg bilder helt uten fargestikk.

Man kan også påvirke de parametre som brukes til etterbehandling av bildet. Kontrast, skarphet, fargemetning, oppløsning og komprimering kan justeres separat.

Kameraet har meget god forhåndsvisning av hvordan eksponeringen vil bli. Sanntids histogram finnes ikke, men på grunn av den gode forhåndsvisningen er dette neppe noe som vil savnes.

Når man har fokusert, vises den lukkertiden og blenderåpningen som kommer til å bli brukt. Enda mer brukervennlig ville det vært om disse dataene ble vist også før man hadde trykket utløserknappen halvveis ned. Hvis man har stilt inn manuelle verdier som vil føre til feileksponering, blir disse tallene røde på en tydelig måte. hp kunne imidlertid gjort advarselen om langsom lukkertid enda tydeligere, kameraet har tross alt ikke automatisk blits. Det blinkende blitsikonet er lite og plassert helt oppe i et hjørne.

Seriebilder og lagring

En av de største svakhetene ved hp 850 er at kameraet er relativt tregt klart til å ta neste bilde. Dessverre har ikke hp skjerpet seg vesentlig på dette feltet med 945.

Riktignok er kameraet raskt hvis man bare skal ta noen få bilder , men skal man ta "mange" bilder blir det uforståelig tregt. Våre målinger tyder på at det er prosesseringen av bildene som tar lang tid, og ikke selve lagringen. Det vil derfor hjelpe lite eller ingenting å kjøpe et spesielt raskt minnekort.

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

Vi merket imidlertid at kameraet ble raskere med bedre batterier, så det anbefales at man kjøper svært kraftige oppladbare batterier - noe som selvsagt også vil hjelpe på batterikapasiteten.

Faktisk økte ytelsen fra dårlige 3 bilder i løpet av 10 sekunder, til anstendige 5 bilder med kraftigere batterier enn de hp sendte med vårt testkamera. I løpet av 60 sekunder økte antall bilder vi kunne ta fra skrekkelige 7 bilder til 10 bilder da vi skiftet ut batteriene til Powerex 1800 mAh.

På grunn av at det er prosesseringen av bildene som er flaskehalsen, er det ingenting å tjene på å velge en lavere filstørrelse.

Antall bilder i enkeltbildemodus på 10 og 60 sekunder:

  Canon S50 HP 850 HP 945 Konica 510 Nikon 5700 Olympus
C-50
Olympus
C-5050
Sony F717 Sony V1
10 sek 5 4 5 4 4 3 4 4 7
60 sek 18 8 10 19 11 17 20 20 39
Se komplett oversikt

Den gode nyheten er at kameraet ikke blir tregere med blits, hvilket er ganske viktig for en norsk fotograf.

Fordi prosesseringen er lik på alle bilder tatt med "Continuous" modus, blir kameraet også en del raskere i denne modusen. 6 bilder går unna på 3 sekunder, dvs. 2 bilder per sekund. Det er ikke ille. Deretter kommer imidlertid prosessering og lagring, som tar hele 21 sekunder. Litt overraskende kan man bruke blits også i kontinuerlig modus, og det med nesten identisk ytelse. Flott.

Hvis det er sjeldent at man tar mer enn 5 bilder umiddelbart etter hverandre, er det ingen grunn til bekymring for ytelsen. Gjør man imidlertid det, vil vi helt klart anbefale et annet kamera, f.eks. Sony V1.

Det følger med et SD-minnekort på 32 MB når man kjøper kameraet. Man bør nok kjøpe et minnekort på minst 128 MB i tillegg, og hvis man skal ta med kameraet på ferie vil 256 MB eller enda større være å foretrekke. Siden kameraet ikke får vesentlig høyere ytelse med raskere minnekort kan man trygt kjøpe de rimeligste kortene på markedet.

Batteri

I standardpakken følger det kun med alkaliske batterier. Digitale kameraer sluker batterier, så vi anbefaler på det sterkeste at man kjøper kraftige oppladbare batterier i tillegg.

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

hp oppgir at photosmart 945 skal ha bedre batterikapasitet enn gamle photosmart 850. Vi valgte å teste batterikapasiten med de 1600 mAh-batteriene som følger med dokkingstasjonen - som helt sikkert mange kommer til å kjøpe.

Batterikapasiteten med disse batteriene var dårlig; vår batteritest ga kun 500 bilder. Dermed er hp 945 kanskje den dårligste i klassen blant nyere, tilsvarende kameraer på batterikapasitet. Til sammenlikning fikk Fujifilm FinePix S5000 over 1800 bilder på batteritesten vår, med tilnærmet lik batteriløsning.

Da vi testet batterikapasiteten til photosmart 850 brukte vi Powerex 1800 mAh batterier, og dette kameraet scoret dermed bedre på vår batteritest enn det photosmart 945 gjorde, selv om sistnevnte på papiret skal være bedre.

hp skal visstnok levere kraftigere 1800 mAh batterier med dokkingstasjonen innen kort tid, men vi tror likevel at det vil være mer fornuftig å kjøpe 2200 mAh-batterier eller bedre til kameraet, samt en god hurtiglader.

Ulempen ved sistnevnte løsning er at man er nødt til å stille inn dato og tid på nytt hver gang man skal lade opp batteriet; kameraet har ikke eget klokkebatteri. Kameraet husker kun tidspunktet da man tok ut batteriene sist.

Videomodus

Videofunksjonen på hp 945 er ikke all verden. Man kan ta opp video med lyd i 60 sekunder, oppløsningen er på kun 320x240 piksler. Fokus blir satt når man trykker ned utløserknappen, så det gjelds å ikke endre avstanden til motivet under filming.

Klikk på bildet for å se flere og større produktbilder i prisguiden

Positivt er det at eksponering varierer underveis i filmen, og at man kan bruke den optiske zoomen. Når man zoomer får man lyd fra objektivet med på filmen, men man kan jo bare la være å bruke zoomen hvis man ønsker god lyd. På de fleste andre kameraer har produsenten sperret for bruk av zoomen, noe som er en mye dårligere løsning.

Visning

Når det gjelder visning av bilder har hp mye bra å by på. Rett etter at et bilde er tatt, vises bildet i noen sekunder. Man kan selv velge hvor lenge dette skal vare, og man kan også skru av funksjonen.

Hvis man vil se på et bilde i ettertid trykker man på en dedikert knapp for dette, og et lett trykk på utløseren, zoom-knappene eller en dedikert fotomodus-knapp bringer en tilbake til opptaksinnstilling.

Man kan forholdsvis lett se de viktigste opptaksdata på bildene, men ikke histogram. Å zoome inn i bildene er imidlertid et sant mareritt. Man er nødt til å ta en tungvint vei innom menyene for å for å kunne forstørre bildet; og foruten at dette er tungvint bruker kameraet også lang tid på å laste inn bildet.

Når man først har valgt zoom-funksjonen er det imidlertid en av markedets beste zoom-funksjoner man er vitne til. Man kan zoome inn hele 150x, slik at man tydelig kan se hver enkelt piksel. På maksimal forstørrelse ser man 18x13.5 piksler i bildet på skjermen! Selve zoomingen, og også skrolling rundt i et forstørret bilde, går tilnærmet trinnløst.

Man kan ikke få opp en oversikt med 9 bilder av gangen, slik man kan på de fleste andre kameraer. Det finnes heller ingen redigeringsmuligheter.

Trykk på bildet for å se flere bilder tatt med hp photosmart 945

hp skal ha ros for den automatiske rotasjonen av bilder tatt vertikalt som 945 er utstyrt med. Man slipper å rotere bildene i ettertid for å se bildene på skjerm, noe som også er svært praktisk hvis man skal se bildene på en TV via videoutgangen. Det er merkelig at det er så få andre produsenter som gjør det samme.

Filoverføring

hp oppgir at kameraet benytter seg av USB 2.0 grensesnittet for filoverføring. Vi hadde derfor ventet oss mye raskere filoverføring enn det man får med et USB 1.1 basert kamera.

Derfor ble vi skuffet over å se at hastigheten på filoverføringen ligger godt under snittet. 0.38 MB/s er ikke akkurat noe å skryte av, når USB 2.0 High Speed grensesnittet tillater hastigheter på 60 MB/s.

Kameraet fungerer som en ekstern harddisk med mindre man velger noe annet i menyene, slik at det er lett å overføre filer til og fra kameraet. Kameraet har fortløpende nummerering av filer, slik at det skulle være liten fare for å overskrive eldre filer.

Selvutløser

Status på selvutløseren på 945 er svært bra angitt på LCD-skjermen, noe mange andre produsenter synder med (her er Kodak verstingen). Dessverre kan man ikke stille inn at forsinkelsen skal vare i kortere tid enn 10 sekunder.

HP Photosmart 945   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen