Test av hp photosmart 812

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Bilde tatt med HP 812. Klikk på bildet for å se bildegalleriet.

HP 812 har stort sett fin fargegjengivelse. Fargene er ganske nøytrale, men noe mer mettet enn bildene til bla. Nikon. På vanlige bilder vil man normalt ikke legge merke til at fargene ikke er optimale. HP ser ut til å ha optimalisert bildegjengivelsen slik at himmelen skal bli fin å se på. På mange av bildene jeg har tatt har himmelen fått en fin, klar blåfarge, mens konkurrentenes gjengivelse til sammenlikning blir litt blass. På enkelte bilder slo imidlertid dette helt feil ut, slik at himmelen nærmest ble turkis.

På bildet jeg tok av et tusjsett ble særlig grønn-og violettfarger gjengitt upresist. Imidlertid kan dette ha blitt påvirket av de vanskelige forholdene for automatisk hvitbalanse; det er dessverre ikke mulighet for manuell hvitbalanse på kameraet. Jeg har forøvrig ikke fått evaluert hvitbalansen inngående, men alle bildene jeg har tatt bortsett fra bildet av tusjsettet har hatt korrekt hvitbalanse.

Bilde tatt med HP 812. Klikk på bildet for å se bildegalleriet.

HP tilfører bildene mye skarphet, slik at bildene ser skarpe ut uten videre bildebehandling. Dette vil nok folk flest sette pris på, mens mange "proffer" gjerne vil tilføre bildene skarphet selv via USM.

Jeg har sammenliknet bildene mot både Canon PowerShot G2 og Nikon Coolpix 5700. Det er lett å se at det er forskjell på bilder, men vanskelig å avgjøre hvilke bilder som egentlig er best.

Nikon Coolpix 5700 har et problem med "dynamisk omfang", problemet går ut på at høylysområder blir helt hvite. Dette problemet er enda større på HP 812. Lyse områder blir helt hvite, og skyggepartier blir mørkere enn ønskelig. Dette gjør at bildene ser mer "digitale" ut enn ønskelig. På enkelte bilder kan det se ut som om kameraet tilfører bildene for stor kontrast. Kameraets dynamiske omfang er den ene av de to klare svakhetene jeg har funnet med bildekvaliteten til HP 812.

På fabrikkbildet ovenfor synes jeg likevel bildet tatt med HP 812 var mye bedre enn bildet tatt med Nikon 5700. Fargene var noe bedre, Nikon gjengir fargene litt for nøytralt og fargeløst. Nikons bilde er også for "blurry" og uklart etter min mening, se på detaljene i bjerka ved siden av fabrikken. Dette er merkelig, da bildet med Nikon-kameraet ble tatt på mindre blenderåpning og har større oppløsning.

På bildet av Akershus Festning ser man tydelig at bildet tatt med HP 812 ikke er like skarpt som bildet tatt med Canon G2. Detaljene bevares bedre i Canon-bildet. Dette kan skyldes den gode optikken på Canon-kameraet. Litt merkelig at de horisontale sprinklene i vinduene synes dårligst på kameraet med høyest oppløsning på bildebrikken, Nikon 5700.

Det andre problemet er kromatisk aberrasjon. Dette oppstår normalt når mørke gjenstander fotograferes mot lys bakgrunn, men problemet er synlig i HPs tilfelle også når lyse gjenstander fotograferes mot hvit bakgrunn. Det oppstår da et turkist skjær. Dette kan lett sees på mange av bildene, inkludert bildet av en fontene, se utsnitt til høyre.

Jeg har bare fotografert med høyeste oppløsning med sterk kompresjon, fordi alternativet med mindre kompresjon ga altfor store bildefiler. Rundt strømledningen på fabrikkbildet kan man tydelig se svakheter med JPEG-komprimeringen, men dette er ganske vanlig.

Et problem med HP 812 er at minste blenderåpning bare er f5.0 på vidvinkel. De fleste kompakte digitalkameraer har få alternative blenderåpninger, men det får da være grenser. Det var flere bilder jeg skulle ta der jeg fikk beskjed om at motivet var for lyst. De andre kameraene jeg testet med samtidig taklet motivene helt fint.

Bilde tatt med HP 812. Klikk på bildet for å se bildegalleriet.

Alt i alt er jeg ganske godt fornøyd med bildekvaliteten. Synd at man ikke har mulighet til å justere eksponeringen slik at bildet blir litt undereksponert (eller mindre overeksponert), dette ville begrenset problemet med at høylysområder blir utvasket.

Jeg har tatt meg selv i å foretrekke bildene til HP 812 fremfor en rekke av bildene til Nikon 5700. Det hadde jeg ikke trodd på forhånd. Målgruppa til HP 812 vil trolig ikke være de aller dyktigste til å justere bildene på en datamaskin, og bildene fra kameraet vil stort sett være flotte rett fra kameraet. Bildene fra Canon PowerShot G2 er klart bedre enn bildene fra HP 812, til gjengjeld koster dette også noen tusenlapper mer. I forhold til prisen er bildekvaliteten på HP 812 godkjent.

HP Photosmart 812

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen