Test

Test av GIMP

GIMP er en forkortelse for ”GNU Image Manipulation Program” og er ”open source” underlagt GPL licens, som i praksis vil si at det er GRATIS i bruk.

Programpakken er fullt på høyde med for eksempel Adobe Photoshop og lignende for normalbrukere, og altså gratis å laste ned og bruke i motsetning til nevnte Photoshop som er svært kostbar (ca 7000 kr). I tillegg er GIMP langt mer utbredt enn noe annet bildebehandlingsprogram og enhver søkemotor gir enkelt over millionen treff.

Unix og Linux verdenen kjenner allerede godt til denne bildebehandlingspakken siden den ofte følger med operativsystemet. Den gode ”nyheten” er at det nå også finnes windows versjon av programmet. Nyhet er vel kanskje litt drøyt, siden første windows versjon ble portet av Tor Lillqvist i 1997. For mer informasjon om windows versjonen se her hvor det er pekere for nedlasting og mailgrupper og forum.

GIMP kan lett utvides med et kraftig plug-in system som tillater nye funksjoner, filformater og filtre. Alt dette finnes det tonnevis av på nettet. Som en artig kuriositet kan det nevnes at mange plug-ins lagd for Photoshop også fungerer utmerket for GIMP.

I tillegg til ”standard” versjonen som beskrives her finnes det også et rammeverk for utvikling av GIMP, siden koden er tilgjengelig under lisensen nevnt over. Så bor det en liten programmerer i deg har du muligheten her, sammen med mange andre tusen likesinnede på nettet.

Videre gir jeg en meget knapp beskrivelse av hovedkomponentene i GIMP, ment som en liten innføring før man eventuelt velger å installere programmet og lese medfølgende dokumentasjon. Under er det også gitt linker til gode bøker som kan kjøpes i bokform eller lastes ned gratis fra nettet!

Komme i gang

Den letteste måten å komme i gang på er å laste ned de to zip filene 1 2 og installere dem i den rekkefølgen. Etter dette er vi faktisk klare til å starte GIMP. Hvis du ønsker å behandle bildeformatet GIF må du laste ned en tilleggspakke, siden dette er patentert av Unisys og egentlig bannlyst av open-source miljøet. Hvis du kjører operativsytemet Linux laster du selvfølgelig ned Linux versjonen i stedet som er både mer stabil og raskere. Windows versjonen kan som alle andre windows programmer feile av og til, men det er ikke noe stort problem såfremt du ikke har en alt for ukurant PC. Uansett er det sunt å mellomlagre arbeidet ditt av og til.

Jeg vil anbefale på det sterkeste å laste ned/kjøpe boken gitt som referanse under som har gode eksempler for å komme i gang. Også avanserte brukere bør lese denne siden fordi GIMP løser enkelte oppgaver på en kanskje litt uvant måte i forhold til andre programmer.

Basis

Gimp startes ved å finne ikonet vist over og med et dobbeltklikk dukker verktøykassen/toolbox’n vist under opp.

Merk at språk på menyer og i dokumentasjonen velges utfra oppsettet på maskinen din og norsk fungerer utmerket. Verktøykassen ligner mye på de i andre bildebehandlingsprogrammer. Den er delt inn i fire hoveddeler som er menyen på toppen, rutenettet med forskjellige verktøy, fargevalg i nedre venstre hjørne og mønstervalg i nedre høyre hjørne. Ved å holde musen over de forskjellige verktøyene dukker det opp tekst som gir nærmere beskrivelser, og ytterligere innstillinger kan settes ved å dobbeltklikke hvert enkelt verktøy.

Som vi ser er det for eksempel verktøy for å selektere områder, beskjære, rotere og skalere bildet, tegne/male, klone og skrive tekst.

Bildet åpnes ved å velge fil, åpne fra menyen og angi ønsket bilde.

På toppen og langs høyre side er det to linjaler hvor måleenheten er i pixler og i tillegg er det to piler som markerer posisjonen til cursor. Cursor koordinatene er også angitt eksakt nede i venstre hjørne. Legg også merke til symbolet i høyre hjørne som gir en liten preview av hele bildet når den holdes inne.

Til forskjell fra de fleste windowsprogrammer hvor alt skjer innenfor hovedprogrammets ”ramme” og de fleste valg ligger gjemt i menyer, så starter GIMP opp et nytt vindu for hver oppgave og de fleste valg finnes ved å klikke med venstre musetast over vinduet. At det etter hvert kan bli mange enkeltvinduer på skjermen er typisk ”the UNIX way” og blir en vanesak. Dessuten er det rikelig med shortcuts muligheter og du kan sågar definere dine egne.

Her ser vi eksempler på viktige verktøy for å fikse på lys, kontrast, farger, etc.

Lag/layers, også kjent fra andre programmer, er et meget viktig hjelpemiddel i GIMP. Lag hjelper til med å isolere deler av et bilde, slik at kommandoer kan utføres uten å påvirke andre deler. Lag kan også være transparente og dermed få frem effekter ved å blende dem sammen. Ikke minst er lag uunnværlig når man ønsker å komponere et bilde med elementer fra andre bilder, legge på tekst etc. Det er viktig å sette seg inn i lag begrepet siden dette er et av de sterkeste verktøyene i GIMP.

 

 

 

For oss fotografer er filtre/plugins en artig ting, og de finnes det mange av. Ytterligere kan også hentes på nettet. Filtre installeres ved å legge dem i filter katalogen (opprettet under installasjon) eller ved å angi stivalg gjennom menyvalget ”Utvid” og ”Photoshop Plugins” som vist i figuren. I samme figur ser vi valget Script-Fu som er et kraftig verktøy for å scripte/automatisere oppgaver. I GIMP kan man dessuten utføre samme kommando på flere bilder i parallell.

Referanser

Bøker/dokumentasjon:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen