TEST: Test av Garmin Nüvi 5000
Test

Test av Garmin Nüvi 5000

Testresultater

Garmin Nüvi 5000

Positive ting Størst skjerm, best navigasjon.
Negative ting Størst og tyngst, tungvint adressesøk, ingen innebygd hjelp.0

Testresultater

Garmin Nüvi 5000

Positive ting Størst skjerm, best navigasjon.
Negative ting Størst og tyngst, tungvint adressesøk, ingen innebygd hjelp.0
Garmin Nüvi 5000 er en stor navigatør, i flere betydninger. Den mest iøynefallende egenskapen denne GPS-en har, er den svært store skjermen. Garmin har dratt til med en skjerm på hele 5.2 tommer, og da ruver den godt i frontruta. I tillegg er denne GPS-en den som kommer best ut i den praktiske navigasjonsdelen av testen vår.

Les flere artikler:
- Stortest av GPS for bil (hovedartikkel)
- Test av Blaupunkt TravelPilot 500
- Test av Harman/Kardon GPS-810
- Test av Garmin Nüvi 765
- Test av Garmin Nüvi 5000
- Test av Mio Moov 580
- Test av Navigon 7210
- Test av Navigon 8110
- Test av Tomtom GO 930 Traffic
- Test av Tomtom XL Europe 22
- Slik har vi testet bil-GPS

Praktisk navigasjon
GPS-en fant fram til begge adressene vi testet i Bærum. Begge adressene ble meldt presist, og på riktig side av veien. Den fant også fram til adressen på Smestadlokket, der mange andre ville under motorveilokket. Den traff innkjøringen til stikkveien, og det var ingen som klarte bedre presisjon enn dette.

I Ekebergtunnelen lot den som ingenting, og fortsatte å guide selv om satellittsignalet ble borte. Avkjørselen i tunnelen ble meldt for seint av taleanvisningen, men meldingen før gav tydelig beskjed om avkjørsel og skilting. Derfor var det ikke var tvil om hvor vi skulle kjøre av.

Da vi kjørte feil med vilje, oppdaget den dette og lagde ny rute på 8.45 sekunder. Det er bra, selv om andre gjør denne jobben enda raskere.

I Bodø og på Tretten fant den absolutt alle adressene vi ba om. Den plasserte ikke alle husnumrene helt riktig, men avviket var i høyden 20-30 meter. Garmin er også eneste fabrikant som klarte å finne adressen i den nye gaten uten navn. Den største feilen vi klarte å avdekke var at GPS-en valgte feil adkomst til adressen på Tretten, men dette vil rekalkuleringen fikse når man kjører forbi veien som ikke lar seg kjøre.

Skjerm og tale
Skjermen viser kartet med ren og tydelig strek, og det er enkelt å tolke bildet. Den grafiske kjøreanvisningen er en farget linje som legges på ruten, i tillegg til tydelige piler som viser hvordan veikryss og rundkjøringer skal kjøres. Den største svakheten med grafikken er at bildet blir hakkete og ujevnt når det skal dreies i takt med at vi endrer retning i kryss og trafikkmaskiner.

De talte kjøreanvisningene kommer presist i forhold til kryssene og i akkurat passe mengder, slik at det ikke blir masete. Vi liker godt at enheten uttaler gatenavnene når vi skal svinge i veikryss, det gjør det enklere å følge med om vi er på rett vei. Det er også veldig bra at den forteller hvilken side av gaten adressen ligger når vi kommer fram.

Brukervennlighet og design
Garmin tilbyr norske tegn på skjermbildene der adresser skal legges inn, og det setter vi stor pris på. Det er litt tungvint å finne adresser, fordi du som regel må skrive dem helt ut, selv om de er unike. Dette gjelder uansett om du søker i hele kartdatabasen, eller forteller GPS-en hvilken by det gjelder først.

Menysystemet for øvrig er enkelt og oversiktlig. Oppsettet av enheten er enkelt, og alle funksjoner ligger tilgjengelig på samme nivå i menysystemet. Det finnes et eget menyvalg for hjelp, men når vi velger det på vårt testprodukt, så får vi bare en tom skjerm. Dette har vi trukket for i skåren, selv om vi går ut fra at det skal være tilgjengelig hjelp under dette menyvalget.

Det er også en god «Hvor er jeg?»-funksjon som viser nærmeste adresse, kryss og bensinstasjoner, politi og sykehus. Trafikkmeldinger er basert på Destia TMC. Dette fungerer fint, og veimeldinger kommer inn helt av seg selv. Informasjonen tegnes inn på kartet, og kan også listes med tekst. Litt upraktisk med egen antenneledning som skal festes på frontruten.

De viktigste tilleggsfunksjonene i enheten er MP3-spiller, lydbokspiller og bildevisning. Det er også en håndfull spill installert.


Internett: www.garmin.no
Pris: 3 844 kroner.

Design: 6.7
Brukervennlighet: 6.1
Navigasjon: 8.0
Pris: 4.0

Data
Skjerm: 5.2"
Fysiske mål (mm): 144 x 94 x 20
Kartsystem: Navteq
Antall land dekket: 39
Rekalkulering av rute (sek): 8.45

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen