Test

Test av Fujifilm FinePix Z1

I bruk
Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Kamerahus

Vurdering:

FinePix Z1 har et utseende som skiller seg litt fra mengden, og blir derfor lagt merke til. Bakstykket og sidene er i et helstøpt og solid u-formet stykke. Front, topp og bunn i tynnere plast er skrudd på plass inni. Kameraet har som helhet en litt firkantet form, og en del av kantene er skarpere enn hva som er vanlig på kameraer i dag. Men det er ingen deler som stikker ut, og kameraet får lett plass i en bukselomme.

Baksiden har den sedvanlige layouten med en stor skjerm som dominerer, og plass til en del knapper på høyre side. På den normale tommelplassen er det tre gummiknotter som gir ekstra grep. Den ene av disse skjuler også en LED som lyser ved bruk. Mer om den lenger nede i testen. Skjermen er dekket av et lag hard plast. Dette kan gi noe mer gjenskinn i sollys, men gir også god beskyttelse av skjermen.

Fronten er dekket av et skyvedeksel, som også fungerer som av/på bryter. Når dekselet er skjøvet til venstre, så dekker det objektivet. Skyv dekselet til høyre, og objektivet kommer til syne og kameraet skrus samtidig på. Dekselet har også et plastvindu som avdekker blitzen samtidig som kameraet skrus på. Noe som er litt merkelig er at blitzen ikke dekkes fullstendig når kameraet er slått av, en liten del er fortsatt synlig. Selve objektivet er plassert helt øverst oppe i høyre hjørne, noe som gjør at det skal lite til før en finger havner delvis foran når man holder kameraet med to hender.

Den eneste kontakten finnes på undersiden, og brukes når kameraet settes i den medfølgende USB-krybben. Under finner vi også luka som skjuler plass til batteriet og et xD-picture card. Det er verdt å merke seg at dette kameraet ikke har stativfeste.

 

Optikk

Vurdering:

Objektivet bærer navnet Fujinon zoom lens, og befinner seg i helhet inne i kamerahuset, også ved bruk. Brennvidden er 6.1-18.3mm, noe som tilsvarer 36-108mm og gir de sedvanlige 3 ganger zoom. Lysstyrken er 1:3.5-4.2. Dette er data helt på det jevne.

 

Funksjoner

Vurdering:

Det ser ut som om det er to filosofier ute og går når det gjelder digitalkamera for tiden. Den ene er mest mulig program for alle situasjoner, den andre er få program og mer kontroll over de fotografiske funksjonene. Fujifilm har med FinePix Z1 valgt den siste veien.

Z1 har fem programmer, i tillegg til manuell og full automatikk. Disse er naturlig lys, portrett, landskap, sport og natt. Altså de aller vanligste.

Kameraet byr ikke på mange opsjoner utenom de vanlige innstillingene. Man kan justere ISO opp til 800, noe som er ett hakk høyere enn de vanlig 400 som pleier å være maks. Det er to filtre man kan velge, chrome, som gir noe høyere fargeintensitet, og svart/hvitt. Ellers så har man en høyhastighetsmodus som øker følsomheten på autofokusen og gjør denne noe raskere. Autofokusområdet er enten senter, eller multi. Multi prioriterer senter, men velger områder vekk fra sentrum om det ikke inneholder noen objekt med høy kontrast. Andre fokuseringsmetoder som manuell, og uendelig, finnes ikke. Det er heller ingen manuell kontroll over blender og lukker.

Det finnes ikke manuell hvitbalanse. I stedet kan man velge auto, utelys, overskyet, innelys og tre forskjellige innstillinger for lysstoffrør. I praksis er det vanskelig å velge riktig på de siste, og skjermen på kameraet er ikke alltid til å stole på, og man kommer som regel best ut av det med å velge auto her.

Makrofunksjonen har en nærgrense på 4 cm ved maks vidvinkel. Det vanlige er en nærgrense på mellom 5 og 10 cm, så dette er bra. Men dersom makro er viktig, så finnes det kamera man komme komme helt innpå motivet med. Nærgrensen ved maks tele er 27 cm. Utsnittet under viser maks oppløsning ved vidvinkel. Klikk på bildet for versjon i full oppløsning. Merk at bildet er tatt håndholdt, siden kameraet ikke har stativfeste.

 

Makro

Video kan taes opp i en oppløsning på 320x200 eller 640x400, 8 bit per fargekanal og 30 bilder per sekund. Codec'en som brukes er motion jpeg, noe som gir dårlig komprimering, men høy kvalitet. Lyden samples med 16kHz, en kanal og 8 bit, og lagres i vanlig PCM, noe som også gir dårlig komprimering. Filformatet er gode gamle AVI. Kvaliteten på både lyd og bilde er god.

Det er ikke mulig å zoome under videoopptak. Den brennvidden som er valgt ved start av opptak beholder man under hele opptaket. Dette er ganske vanlig, men enkelte kameraer utnytter at oppløsningen på bildebrikken er mye større enn oppløsningen på video, og tilbyr digital zooming med lite kvalitetstap.

Det er sparsomt med redigeringsfunksjoner. Video kan man ikke gjøre noe med. Bilder kan roteres og beskjæres. Og man kan legge til inntil tretti sekunder med lyd til et bilde. Man kan også kjøre et automatisk slideshow, med fading mellom bildene.

 

Skjerm og søker

Vurdering:

Den innfelte skjermen er på 2.2" og rommer 11500 pixler. Størrelsen er veldig bra, men oppløsningen er relativt sett i laveste sjiktet.

I dårlig lys viser skjermen mye forsterkning og støy på bildet. Og, ganske uvanlig, kan man også så enkelte døde pixler som lyser rødt og grønt i displayet. Jeg antar dette er svakheter på brikken som vises, og et resultat av liten grad av signalprosessering når man bare komponerer bildet, for disse døde pixlene er ikke synlige i bildevisningsmodus eller på de ferdige bildene.

I dårlig lys er det mye forsterkning av bildet, noe som gir et relativt lyst bilde, men med mye støy. Skjermen fungerer ok i sterkt sollys, men kunne vært klarere her. Z1 har en knapp som forsterker lyset på skjermen, men kontrasten følger ikke med, slik at i sollys så hjelper det ikke så mye.

Informasjonen på skjermen er god, der den viktigste informasjonen er lett tilgjengelig. Inkludert informasjon om valgt ISO, blender og lukkertid. Man har også den vanlige knappen der man velger mengden av informasjon som skal vises. Her kan man velge mellom minimal info, vanlig info, vanlig info med hjelpelinjer og en original funksjon som viser de tre siste bildene til venstre på skjermen, samtidig som man komponerer nytt bilde. Formålet med denne er at man kan se hva man har gjort, og bruke dette som hjelp til å komponere neste bilde.

Personlig liker jeg at hjelpelinjer kan skrus av og på uavhengig av resten av informasjonen på skjermen. Men en mangel jeg vurderer som større, er at det ikke vises noe histogram. Histogram i sanntid anser jeg som en av de største fordelene kompaktkamera har fremfor digitale speilrefleks. Og at det er utelatt på Z1 synes jeg er veldig rart.

 

Batteri

Vurdering:

Batteriet er et Lithium ION batteri på 3.6V og 750mAh, noe vi har fått 696 bilder ut av. Det plasserer FinePix Z1 i det lavere sjiktet.

Batteriet lades i kameraet, når det settes i en medfølgende USB-krybbe. Ekstern lader følger ikke med. Fordelen med krybbe-løsningen er at man umiddelbart kan laste over bilder til PC'en, uten at man må lade batteriet først. Man får også et fast oppbevaringssted å sette kameraet fra seg i. Ulempen er at man ikke kan bruke kameraet med et batteri nummer to, mens man lader det første batteriet. Man får også noe mer plastikk å dra på dersom man skal ha med kameraet på tur.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Antall bilder batteritest

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen på dette kameraet er litt vanskelig å vurdere. Grunnen til det er informasjonen fra kameraet. Det er tre indikatorer som brukes når man fokuserer. Kameraet indikerer fokus med en ramme, som viser hvor den har funnet et fokuspunkt. Det fungerer greit når man bruker flere punkter. Men når man bruker senterfokus vil denne alltid indikere fokus når kameraet er ferdig med å fokusere, selv når kameraet ikke har klart å fokusere. Det er også på siden av skjermen et rødt symbol '!AF' som dukker opp når kameraet har problemer å fokusere. Men dette dukker opp bare belysningen er dårlig og selv om kameraet har fokusert. Den tredje indikatoren er en lysindikator ved siden av skjermen. Denne blinker mens man fokuserer, og skal i følge manualen lyse fast når kameraet har fokusert. Det gjør den ikke, den fortsetter å blinke. Dette til sammen gjør at det er vanskelig å vurdere når kameraet faktisk har fokusert, og når det ikke har fokusert.

Allikevel, kameraet er vurdert etter beste evne, og autofokusen gjør det bra. Det finnes ingen hjelpelampe, men fokusen ser allikevel ut til å fungere tilfredsstillende i dårlig lys. Hastigheten er svært god, og Z1 er det raskeste kameraet jeg har testet når det gjelder autofokus.

 

Hurtighet

Vurdering:

På hastighetstesten vår klarte FinePix Z1 40 bilder på 60 sekunder, dette er bra når det inkluderer fokusering mellom hvert bilde. Men det er stykke bak hva en del av konkurrentene klarer i seriemodus, og Z1 har ingen slik. Kameraet er noe tregt til å lade opp blitzen, og 17 bilder med blitz på 60 sekunder er dermed litt bak konkurrentene.

Oppstartstiden er derimot blant de aller beste, som grafen under viser. Ingen av de kameraene som er valgt i sammenligningen kan måle seg, men det finnes andre, slik som Casio's EX-S500, som er i samme klasse.

Oppstartshastighet

 

Betjening og brukevennlighet

Vurdering:

Z1 skrus på og av ved å slide frontdekselet til den ene eller andre siden. På toppen er det to knapper, en utløser, og en som veksler mellom kameramodus og videomodus. Zoomen betjenes av en toveis knapp bakpå. Bildevisning har en egen knapp, som gjør at denne er lett å komme til. Og man kommer rett tilbake til foto eller videomodus ved å trykke på utløseren, uansett hva man ellers driver med. Dette er bra, og viktig for å få med seg situasjoner som plutselig oppstår.

Ellers har vi den vanlige fireveis knappen på baksiden, med en ok-knapp i midten. Ok-knappen brukes for å komme til hovedmenyen. Det er også en egen knapp for en egen kvalitetsmeny. Og til slutt en knapp som brukes til å endre displayinformasjon. Denne brukes også til å gå tilbake i menyene.

De fotografiske funksjonene er lette å komme til. Kvalitetsmenyen inneholder bare tre elementer ved fotografering, oppløsning, ISO og filter. I videomodus kan man endre oppløsningen her. Et trykk på menyknappen gir tilgang til resten av de fotografiske funksjonene, slik som programvalg, eksponeringskompensasjon og hvitbalanse. Resten av oppsettsfunksjonene finner man under et eget menyvalg under de fotografiske funksjonene. Dette er ryddig, og gjør at de fotografiske funksjonene er lette og raske å komme til når man jobber med kameraet.

Alle valg i menyene består av et lite abstrakt ikon, og valgets tilstand. En kort linje beskrivende tekst på toppen av skjermen får man kun når et elementet i menyen er valgt. Dette gjør at det ofte er vanskelig å vite hvilket menyelement som er hva, uten å bla mens man samtidig leser på toppen av skjermen. Det er ikke så lett å vite at firkanten med et lite hakk i toppen og en stjerne i hjørnet, etterfulgt av teksten 'ok' betyr formatering. Nå lærer man seg selvsagt dette etter hvert, men dette kunne vært bedre.

Autofokusen har noen problemer med å indikere når det er fokus og ikke. Men man kan stort sett stole på at man har fokus så lenge man ikke får noen advarsel.

Tilkobling til PC fungerer smertefritt, og ingen ekstra drivere er nødvendig. De kameraene jeg har testet har delt seg i to grupper når det gjelder overføringshastighet, de under 1 MB/s og de over 2 MB/s. Z1 ligger for en gangs skyld mellom disse, men er nesten i den raskeste gruppen.

Overføringshastighet USB (MB/s)

 

 

Fujifilm FinePix Z1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen